A LEADER Program ihlette a hangonyi közösség 2009-es adventi rendezvényét

A mindösszesen 1800 főt számláló településen komoly közösségi élet folyik, melyben kicsik nagyok egyaránt aktívan részt vesznek.

A LEADER Program 4 évszak kulturális fesztivál keretén belül a település a téli időszak megszervezésére vállalkozott. A projekt kidolgozása során merült fel Advent közös megünneplése 2009-ben is.

A közös munka, felajánlások eredményeként rövid idő alatt összeállt a műsor. Az óriási adventi koszorú felállítása után a neves Laurum Block Flőte Zenekar lépett fel, majd a helyi szereplőkön volt a sor:
- a Napraforgó Táncegyüttes alkalomhoz illő darabbal készült
- az iskolai énekkar is bemutatkozott
- a térségben nagyon fontos a népi hagyományok megőrzése, melyből a helyi néptáncosok adtak ízelítőt a közönségnek
- a helyi gyermekek pásztorjátékukkal kedveskedtek a megjelenteknek
- a színvonalas előadást a Napraforgó Táncegyüttes produkciója zárta.

A hirtelen jött ötlet következményeként csak Aranyvasárnapra állt össze az adventi koszorú, ugyanakkor a 4 gyertya meggyújtása a közösség összefogásával, együttes ünneplésével valósult meg. Az előadás után Hangony apraja és nagyja közös énekkel köszöntötte a jeles ünnep közeledtét.

A meghitt pillanatok után a lakosok rögtönzött bográcsos elkészítésével fokozták a hangulatot, míg a gyermekek szánkóztak, énekeltek és táncoltak a felnőttekkel közösen. A tetemes hó mennyiség hatására újabb ihletet kaptak a szervezők, így került sor a Hóemberépítő verseny megszervezésére is.

Egész nap lehetőség volt arra, hogy a felállított kézműves sátrakban az érdeklődők megvásárolják az utolsó karácsonyi ajándékokat. A vásárt helyi termékekből állították össze a szervezők.

A fentiek példázzák, hogy a közösségi összefogásra építő LEADER Program mekkora erőt jelent a kisközösségek életében, hogyan okozhat pozitív változásokat a társadalmi kohézió megvalósításával. Amennyiben a LEADER Program keretében támogatást nyer a Hangony- völgye mikrotérség, emellett megvalósulnak további térségi kulturális programok is, bízhatunk abban, hogy egy nagyon színvonalas, színes programokkal teli év elé nézünk.

*

Leader Fórumok a sikeres pályázat jegyében

Az Észak Borsodi LEADER Unió Egyesület tájékoztatóinak hatására a térség települései között elindult az együttműködés.

Októberben a munkaszervezet Hangonyban és Arlóban tartott fórumot, ahol az önkormányzatok mellett mind a civil, mind a vállalkozói szféra képviseltette magát.

A fenntartható és sikeres vidékfejlesztés alapjául a résztvevők megállapodtak abban, hogy a következőkben törekedni fognak, hogy projektjeik megvalósítása során, nagy hangsúlyt kapjon a helyi identitás erősítése, kiemelten kezeljék a fiatalok helyben tartását és generációk közötti párbeszéd segítségével őrizzék a jövő számára, a lokális, egyedi értékeket, mindezt a térségi együttműködés jegyében.

A sikeres projektek kritériuma a kooperáció, amit a mikrotérségek elméletben már tudnak, azonban a történelmileg determinált települések számára, ez egy újfajta megközelítésmódot igényel, aminek kibontakozása most figyelhető meg igazán. Az együttműködés nem csak szektorok között valósul meg, hanem hazai települések között és nemzetközi kapcsolatok révén is. A közösen támogatni kívánt célterületek, olyan projektek megvalósítására irányulnak, melyek a helyi értékekre és igényekre épültek és eddig finanszírozási problémák miatt nem voltak kivitelezhetőek. A fórumok résztvevői a lehetőségek felmérését követően egyeztetésbe kezdtek és újult erővel állnak a feladatok elé. Konkrét projektekben állapodtak meg és megkezdték a programok részletes kibontását. Az egyetlen dolog, ami nehezíti munkájukat a pályázat benyújtásának közeli határideje.

Ahhoz, hogy minél több szakmailag, módszertanilag jól kidolgozott program szülessen, mindenképpen szükségesnek tartanák a települések szereplői a pályázat beadási határidejének elhalasztását.

*

Fórumok Észak-Borsodban

Az Észak-Borsodi LEADER Unió Munkaszervezete szeptember végén tájékoztató fórumokat tartott a térségen belül megismertetve a LEADER Program jogcímeit és célterületeit.

Az ózdi Polgármesteri Hivatalban, szeptember 28-án, Hangonyi László, az Észak-Borsodi LEADER Unió Elnöke köszöntötte az egyesület településeinek polgármestereit, ezután az egybegyűlteket Farkas Éva munkaszervezet vezető informálta a LEADER - programról, annak pénzügyi támogatási lehetőségeiről. Tájékoztatójában kitért arra, hogy milyen feltételek szükségesek a pályázatok sikerességéhez, és hangsúlyozta az együttműködés fontosságát nem csak a települések között, hanem nemzetközi szinten is.

A Hétben, szintén szeptember 28-án lezajlott Térségi Fórum alkalmával a Sajó – völgye mikro térség civil szervezetei, vállalkozói és önkormányzati képviselőinek Bende György héti polgármester köszöntő szavai után Farkas Éva ismertette a programot, annak célterületeit és a pályázati feltételeket. A helyi vidékfejlesztési stratégia megvalósítása érdekében összefogásra biztatta a jelenlévőket mind multiszektorális, mind mikrotérségi szinten. Majd megválaszolásra kerültek a pályázatokkal kapcsolatban felmerülő kérdések, és a résztvevők, mint az ózdi fórum alkalmával is, megegyeztek egy újabb közös találkozó szervezésében, ahol megvitathatják elképzeléseiket.

A Bükki Hegyhát civil szervezetei, vállalkozói, és egyéb intézmények képviselői Borsodbótán, szeptember 29-én találkoztak az Észak-Borsodi LEADER Unió Munkaszervezet képviselőivel. Gulyás János polgármester bevezetője után Farkas Éva elmondta a programmal kapcsolatos tudnivalókat, majd a megjelentek között párbeszéd kezdődött, melynek eredményeképpen közös ötletek is születtek.

Borsodnádasdon, szeptember 30-án, a LEADER tagokon kívül egyéb érdeklődők, civil szervezetek és vállalkozók is részt vettek a tájékoztatón. A résztvevők gyakorlati kérdéseket intéztek a munkaszervezet vezetőhöz, például a formanyomtatványok letöltéséről vagy az utófinanszírozásról, melyekre ő érdemben válaszolt. Az ismertető nyomán a jelenlévők felismerték, hogy csak közös összefogással tudják megvalósítani elképzeléseiket, és fontos a további, rendszeres tájékoztatás azokról a lehetőségekről, melyek segítenek terveik megvalósításában, a vidékfejlesztésével kapcsolatban.

Összefoglalva a szeptember végi Észak-Borsodban történt eseményeket, tehát a Fórumok rendben lezajlottak, melyeken a helyi települések képviselői, valamint a civil szervezetek és vállalkozók alapos tájékoztatást kaptak a LEADER Programmal kapcsolatban. A találkozón résztvevők felismerték az összefogás, a közös cselekvés fontosságát, és érdeklődve tekintenek a további tájékoztatók, fórumok elé.

*

A leghátrányosabb helyzetű kistérségek vidékfejlesztési szakmai konferenciája

2009. november 26-án az Ózdi Olvasó Tánctermében került sor „A leghátrányosabb helyzetű kistérségek vidékfejlesztési szakmai konferenciájának” megrendezésére. A rendezvényen az Észak-magyarországi régió Helyi Akciócsoportjai, Helyi Vidékfejlesztési Irodák vezetői, kistérségi koordinátorok és VKSZI meghívottjai vettek részt.

A köszöntők után az előadásokat Lunk László, a Vitálpro Kft. ügyvezetője kezdte, aki „A kistérségek fejlesztési problémái és lehetőségei” címmel, a 33 kistérségről szóló fejlesztési programról tartott tájékoztatást. Bevezetőjében az elmaradottság természetéről beszélt és rámutatott arra, hogy a problémák okai és jelenségei összetettek, az elmaradottság csökkentésének fejlesztéspolitikai jellegű feltételei vannak. Részletezte az LHH program jellegzetességeit, eredményeit, gyengeségeit majd következő lépésként a vidékfejlesztés és a területfejlesztés eszközeinek összehangolását emelte ki. Mindemellett a tervezés és programozás fontosságát hangsúlyozta, végül felhívta a figyelmet arra, hogy a jobb koordinációval megteremthető színenergiák jelentősen növelhetik a programok hosszú távú hatásait. Az előadást követő hozzászólások közt elhangzott, hogy a kistérségekben az összefogásra kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, valamint hogy egyes önkormányzatok esetében szemléletváltásra lenne szükség a vidékfejlesztés hatékony megvalósítása céljából.

A következő előadást a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet, Vidékfejlesztési Igazgatóságtól Halmai Gáborné helyett, a Kiemelt Projektek Osztályának képviseletében megjelent Erdős Balázs osztályvezető tartotta. A megjelentek informálódhattak az FVM-VKSZI részére benyújtott IKSZT pályázatokkal kapcsolatosan. Az előadó ismertette a projektek összetételét, a címbirtokosi pályázatok értékelését, valamint azokat az adatokat, melyek a támogatási kérelem benyújtására vonatkoznak. A résztvevők megtudhatták, hogy Észak-Magyarországon összesen 154 pályázat érkezett be és hogy a pályázók nagy részének kisebb nehézséget jelentett az együttműködés megkötése az Ifjúsági Szakmai Módszertani Hálózattal és a VKSZI-vel.

Dr. Eperjesi Tamás FVM VKSZI főosztályvezetője „ A romák integrációját célzó központi kormányzati intézkedések és programok” címmel tartott előadást. Bemutatta annak a folyamatnak a legfontosabb lépéseit, hogy, milyen integrációt segítő állami akciók zajlottak le napjainkig, valamint ismertette azokat a fogalom meghatározásokat, értelmezéseket, melyek ezen idő alatt születtek, így az etnikum, a kisebbség, a cigány szavak definícióját.
Említést tett azon komplex és stratégiai programokról, melyek az ÚMFT-ben jelennek meg, valamint hangsúlyozta, hogy vannak olyan pozitív gyakorlatok, melyek érdemesek a megfontolásra.

Az utolsó előadást az ózdi kistérségi koordinátor Orgován Alexandra tartotta, aki az LHH-s térségek pályázati lehetőségeiről beszélt. Az idekapcsolódó projektcsomagok megalkotásának lépései után bemutatta az Észak-Magyarországi Operatív Programot, ahol kistérségi tervdokumentumnak megfelelő pályázatokat lehet beadni, vállalkozóknak és önkormányzatoknak egyaránt.

Forrás: Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület

Cikk megosztása