Hulladéklerakó rekultivációja

A bezárt tiszaújvárosi hulladéklerakó rekultivációjáról tartott lakossági fórumot október 2-án a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás.

A tiszaújvárosi hulladékot júliustól a Hejőpapi határában létesült lerakóba szállítják. A korábbi széméttelep bezárása azonban csak az elős lépés az évtizedek során kialakult környezeti probléma megoldására.

A hulladékgazdálkodási társulás területén összesen 45 lerakót regisztráltak, közöttük a tiszaújvárosit, melyet rekultiválni szükséges. A nagyszabású projekt előkészítésére a KEOP-7.2.3.0 pályázati rendszer első fordulójában 123 millió forintot nyert a társulás. A projekt megvalósulása számos eredményt hozhat.

A legszembetűnőbb a környezet "visszaváltozása". Meszűnik a környezeti kockázat, a felszín alatti és felszín feletti vizek szennyeződésének veszélye, javul a levegő minősége. Nem elhanyagolható eredmény, hogy a beruházás révén a lakosság egészségesebb, tisztább környezetben élhet majd.

*

Tiszaújváros-Hatvan együttműködése

A kistérség közoktatási és szociális szolgáltatásait nyújtó intézmények egy részének munkájával ismerkedhettek meg a közelmúltban a Hatvani Kistérség Többcélú Társulása területén működő intézmények vezetői.

A fórum a tiszaújvárosi és hatvani kistérségek között együttműködési megállapodás első hivatalos rendezvénye volt. Az eseményen a jelenlévőket Bráz György alpolgármester köszöntötte, aki egyúttal a város oktatási és szociális helyzetét is felvázolta a jelenlévők előtt.

- Nagyon örülök ennek a mai napnak, mert a kollégáimmal együtt sok olyan jó tapasztalatot vehetünk át, mely itt Tiszaújvárosban már bevált – mondta a hatvani kistérség oktatási szakreferense, Hargitai Katalin.
- Több olyan terület is van, amiben Tiszaújváros előttünk jár, és ezeket érdemes átvennünk. Az előadásokat nagy érdeklődés kísérte és ez a házigazdáknak nagy megelégedésül szolgált. - Büszkeségre ad okot, hogy a kistérségünk számos olyan intézményt és programot tud megmutatni, amivel a hatvaniak munkáját segíthetjük - mondta a rendezvényt követően Csikász Gábor, a Tiszaújvárosi Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője. – Reméljük, hasonlóan gyümölcsöző lesz a további kapcsolatunk is.

A következő találkozónak ugyancsak Tiszaújváros ad majd helyet, előreláthatóan október végén, vagy november elején a két kistérség polgármesterei találkoznak majd.

*

A Tiszaújvárosi Kistérség is pályázik az ÚMVP IV. tengelyében

Girincs és Kesznyéten község önkormányzatának fejlesztési céltartalékból történő támogatása, valamint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) IV. tengely pályázatán történő részvétel volt a két napirendi pontja a Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulás tanácsa rendkívüli ülésének.

Az ÚMVP keretében kulturális, gasztronómiai és sportprogramok lehetőséget adnának a kistérség lakóinak (de más kistérségből, és talán külföldről ideérkezőknek is) megismerni a települések hagyományait, értékeit, kultúráját, gasztronómiáját, a helyi tehetségeket, az idegenforgalmi értékeket, és az egyéb helyi jellegzetességeket.

A kistérségi rendezvényt 2010. március hónapban terveznénk megvalósítani - mondta Csikász Gábor hivatalvezető -, még a települési falunapok, fesztiválok előtt, a kistérség egyik vidám programindítójaként. A lehetséges helyszín kiválasztásánál figyelembe kell venni a központi programok, és a sportprogramok lebonyolítására alkalmas terület, kiszolgáló helységek meglétét, nagyságát, ezért Sajószöged, Hejőbába, Hejőkeresztúr, Tiszapalkonya, Girincs településekre gondoltunk elsősorban.

*

Laringoszkóp a mentősöknek

Több mint fél millió forint értékű az a laringoszkóp, melyet a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány adományozott a helyi mentőállomás számára. A gége tükrözésére használatos eszköz a maga nemében egyedülálló, ilyen más mentőautóban nincs.

Az alapítvány tagja a helyi HVI iroda vezetője is, aki elmondta, hogy az eszköz a Dél-borsodi térségben nagy segítséget fog nyújtani a mentésben.

*

Jól teljesítettek a tiszaújvárosi cégek

Tiszaújváros legnagyobb adófizetői potenciállal rendelkező gazdasági társaságainak vezetőivel találkoztak az önkormányzat vezető tisztségviselői és a gazdasági bizottság tagjai.

A rendhagyó, ugyanakkor hagyományteremtő rendezvényen Koscsó Lajos polgármester – megköszönve a cégek dolgozóinak értékteremtő munkáját – arról adott tájékoztatást, hogy hova, mire használta fel a befizetett adókat, s hogy milyen feladatokat kíván megoldani a jövőben Tiszaújváros önkormányzata.

Az elmúlt év a várakozásokkal ellentétben kiemelkedően jó volt, közel 4 milliárd forintnyi adóbevétel keletkezett, a tiszaújvárosi cégek tehát jól teljesítettek – hangsúlyozta a polgármester.

- Tiszaújváros nem létezne gazdasági társaságai nélkül – szögezte le Koscsó Lajos -, s hozzátette, a cégek eredményes tevékenysége, az ott dolgozók értékes munkája tette lehetővé, hogy egyetlen kötelező és önként vállalt feladatáról sem kellett lemondania az önkormányzatnak. Köszönet jár ezért, s igazán elvárható, hogy az önkormányzat tájékoztatást adjon arról, mire költötte, s kívánja elkölteni a költségvetés csaknem felét jelentő adóbevételét. A polgármester szólt az elmúlt évi főbb feladatok teljesítéséről, a fejlesztési elképzelésekről, illetve az önkormányzat és a gazdasági társaságok együttműködési lehetőségeiről is.

A társaságok nem csak a város, hanem a kistérségben is jelentős szerepet töltenek be a foglalkoztatás szempontjából –mondta Csikász Gábor HVI vezető, aki szintén meghívást kapott a rendezvényre.

*

Vidékfejlesztési programot kiegészítő településfejlesztés Hejőbábán

Az ÉMOP-2007-3.1.3 pályázat keretében került sor a polgármesteri hivatal felújítására Hejőbábán. A teljes beruházási összeg 15,9 mFt volt, melyből 14,3 mFt-ot nyert pályázaton a település.

A támogatás intenzitása 90% volt, a Támogatási Szerződés 2009. július 13‐án került aláírásra.
A hivatal átadására a tervezett megvalósítási időpont előtt került sor 2009. december 17-én.

*

Borsod legjobb fúvósai

A magyar kultúra napja Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendezvényén Koncz Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke adta át a Megyénk kultúrájáért díjakat Tokajban, január 22-én.

Az elismerést előadóművészet kategóriában a Derkovits Fúvószenekar kapta. Az elmúlt 30 év sikerei bizonyítják, hogy még mind a mai napig szükség van erre a zenekarra.

Arnóczky Zoltán karnagy kiváló szakmaisággal s nagy odafigyeléssel irányítja a csapatot 1979 óta. Úgy vélem, az amatőr művészeti csoportok fő mozgatórugója az utánpótlás-nevelés, melyben karmester úr az élen jár. Általánosságban elmondható, hogy bizony a kiöregedő korosztály alkotja e műfaj nagy részét, éppen ezért mi büszkék lehetünk fiatal tagjainkra.

Évente több tucat meghívásnak tesznek eleget szerte az országban, jól ismerik őket a nemzetközi színtéren is, s állandó kísérői a Derkovits Majorette csoportnak. Az elmúlt pár év sok változást hozott a zenekar életében. Sikerült biztosítani azokat a feltételeket, amelyek elengedhetetlenek egyegy próba, vagy megmérettetés alkalmával. Ilyen például a hangszerek beszerzése, ezek karbantartása, javítása, melyek bizony komoly anyagi forrásokat igényelnek. Egy jelentős átalakítás révén a tárolási problémáink is megoldódtak, így méltó helyre kerülhettek a hangszerek, valamint a ruhatár felújítása is megtörtént. Remélem, hogy a show kategóriában arany minősítéssel jutalmazott Derkovits Fúvószenekar még nagyon sokáig öregbíti majd városunk hírnevét mondta Mátyás Zoltán, a Derkovits Kulturális Központ igazgatója.

*

Beszámol a HVI a Kistérség Tanácsa előtt

A Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulás Tanácsának ülésén számolt be 16 település képviselői előtt a Helyi Vidékfejlesztési Iroda a 2009. évi tevékenységéről és az elért eredményekről, valamint a 2010. évi várható feladatokról.

A Tájékoztatón kiemelt szerepet kapott az MNVH, illetve a FALUNAP 2010 elnevezésű pályázati kiírás is. A Társulási Tanács tagjai megköszönték a HVI munkáját, illetve jelezték, hogy várhatóan öt település fog pályázatot benyújtani a falunapi pályázatra.

A Tanács visszatérítendő támogatás megítélésről döntött a FALUNAP 2010 kiíráson nyertes önkormányzati pályázók részére.

*

Útátadás a tiszaújvárosi kistérségben

A térségi közlekedés fejlesztése prioritáshoz kapcsolódóan a 4 és 5 számjegyű utak közül a 3613-a jelű út felújítása is megtörtént, melynek az ünnepélyes átadására került sor 2010. március 10-én.

A Kesznyéten Tiszalúc közötti felújítás több évtizedes gondot oldott meg, s segíti a Szerencs és Tiszaújváros közötti kistérségi forgalom megindulását is. Az itt élők is érzékelhetik, hogy uniós forrásokból számukra is megfelelő, járható közúthálózat épült és nem csak az autópályákból áll a világ.

Az út rekonstrukciója az egyik kiemelt cél volt a kistérségi fejlesztési tervben. Az átadáson részt vett a tiszaújvárosi HVI vezetője is.

Forrás: Tiszaújvárosi HVI

Cikk megosztása