Ötletládák várják a lakók elképzeléseit

A szociális város-rehabilitációs projekt, folyamatos és többfunkciós, igen jelentős feladat, amely során az önkormányzat a lakosság közreműködésére is számít – mutatott rá Debreczenyi János, Veszprém polgármestere a Városházán tartott tájékoztatón.

A szeptemberi közgyűlésen tartott tárgyalás után egyeztettünk a közreműködő szervezettel, a projekt fejlesztésének szakmai kérdéseit illetően” – mondta Debreczenyi János, majd kiemelte, ennek a pályázatnak a tartalma kiegészíti a belvárosi rehabilitáció nagyszabású tervét és kötelező jelleggel hozzá tartozik.

Dr. Temesvári Balázs, a Pro Veszprém Kft. igazgatója kifejtette, bár a beruházás hasonlít a panelprogramhoz, a pályázat jóval kedvezőbb feltételeket kínál, hiszen parkok, játszóterek, közösségi terek is megújulhatnak, sőt átépítésre kerülhet a Jutas ABC előtti úgynevezett kispiac is.

Az igények minél szélesebb körű megismerése érdekében már tartottunk egy lakossági fórumot, ahol a kitöltött adatlapok alapján 8-9 lakóközösség is megfelelt az előírásnak, a pályázati feltételeknek. A projekten belül maximum 30 százalék fordítható az épületek modernizációjára, és az 520-550 milliós projekttámogatás 15 százalékát kell a lakóközösségeknek kifizetni” – mondta Temesvári Balázs. „A munkálatok várhatóan 2012-ben kezdődnek meg a Jutas lakótelepen” – tette hozzá.

Porga Gyula alpolgármester úgy vélte, az épületek felújításánál fontosabb, hogy minden eleme az életminőséget javítja.

Mivel a projekt tervezési szakaszban van, a városrészben több intézményben helyeztek ki úgynevezett ötletládákat, és várják a lakosság indítványait, elképzeléseit, kívánságait. Így egyszerűbbé válhat a tervezés.

*

Visszaadni a munka becsületét

Bajnai Gordon miniszterelnök Veszprémben tett látogatást a Maxon Motor Hungary-nál, majd helyi vállalkozókkal találkozott.

A kormányfő a vállalkozói fórumot megelőzően Szalai Attilával, a cég ügyvezetőjével, Debreczenyi János polgármesterrel, és Pál Bélával a Közép-dunántúli regionális fejlesztési tanács elnökével közösen látogatást tett a gyárban.

A jelenkori válság azt bizonyítja, azért kerültünk bajba, mert nem becsültük meg eléggé a munkát és a munkásokat, valamint lebecsültük a fejlődést létrehozó vállalkozásokat. Vissza kell térni az józan ész útjára” – mondta Bajnai Gordon. Hangsúlyozta, nem elég rövidtávon egyensúlyt teremteni, de a növekedés esélyét is meg kell alapozni, mert csupán a megszorításokkal növekedés nehezen érhető el.

Ezért döntöttünk úgy a válságkezelő program elején, a recesszió ellenére csökkentjük a munkáltatókat és vállalatokat terhelő adókat. Támogatni kell, és több lehetőséget adni a munkahelyeket teremtőknek, akik a válságból kijuttathatják az országot. Vissza kell adni a munka becsületét, nem csak ígérni kell, munkahelyeket kell teremteni” – fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte nem tartható a jelenlegi állapot, mert romlik a gazdaság versenyképessége, és azon a gazdasági pályán kell haladni, mely hosszú távon jelenthet biztonságot az ország gazdaságának: tudatos iparfejlesztésre- és politikára van szükség.

Pál Béla a Közép-dunántúli Operatív Program nyújtotta fejlesztéseket és lehetőségeket vázolta, Debreczenyi János polgármester pedig kiemelte: a város és térség gazdasági szereplőinek együttműködése a többi között a folyamatos napi kapcsolaton alapul.

Forrás: vehir.hu

*

Az izraeli nagykövet látogatása a Városházán

Izrael állam budapesti nagykövetét, Aliza Bin-Nount látta vendégül Veszprém Megyei Jogú város nevében Debreczenyi János polgármester. A Polgármesteri Hivatalban tartott többoldalú megbeszélés után a felek beszámoltak be a tárgyalás eredményeiről, a közös törekvésekről, a lehetséges együttműködés módjairól, területeiről.

A sajtótájékoztatón Debreczenyi János polgármester hasznosnak és eredményesnek minősítette a megbeszélést, kiemelve, hogy az eddig is elő kulturális kapcsolatok további erősítésén túl élénkebb gazdasági, illetve tudományos együttműködés előtt nyílt most út. Dr. Mihalovics Árpád, a Pannon Egyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese elmondta, hogy a Haifai Egyetem és a Pannon Egyetem közötti kutatás-fejlesztési kooperáció elsősorban a szennyvízgazdálkodás, a biomassza-kutatás, valamint az ásványkutatás területén valósulhat meg. Szóba kerültek továbbá a megújuló energiaforrások jobb kihasználását célzó alapkutatások, itt is lehetőség nyíl közös kutatási programok indítására.

Aliza Bin-Noun elmondta, nem először jár Veszprémben, néhány évvel ezelőtt, még magánemberként vendégeskedett a közép-dunántúli városban, ahol nagyon szép élményeket szerzett. A magyarul is kiválóan beszélő nagykövet asszony szólt hazája és a vidéki Magyarország együttműködésének fontosságáról. Mint elmondta, évi százezer turista érkezik Izraelből Magyarországra, ami akár Veszprém számára is komoly gazdasági potenciállal bírhat. Aliza Bin-Noun fonotosnak nevezte továbbá a nagykövetség és a vidéki zsidó hitközségek élő, szerves kapcsolatának fenntartását, erősítését, a személyes kapcsolatok ápolását.

Dr. Witmann Zsuzsa, a Veszprém Zsidó Hitközség elnöke üdvözölte a találkozót, támogatásáról biztosította a veszprémi-izraeli kapcsolatok további erősítését célzó törekvéseket.

*

Pro Sanitate-díj

Pro Sanitate-díjat kapott Oszlánszki Zsolt, Bodajk polgármestere a bodajki egészségügyi ellátás fejlesztésében elért kiemelkedő eredménye elismeréseként.

A díjat 2010. március 9-én vehette át a polgármester az Egészségügyi Minisztériumban rendezett ünnepségen. Az egészségügyben tevékenykedők szakmai kitüntetéseit dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter és dr. Vojnik Mária államtitkár adta át nemzeti ünnepünk alkalmából.

Forrás: bodajk.hu

*

Egyedülállók farsangi teadélutánja Bakonynánán

Az idei évben a vártnál sokkal jobban sikerült az „Egyedülállók farsangi teadélutánja”. A rendezvénynek a Kultúrotthon adott helyet. A Hagyományörző Egyesület vezetőségének köszöntőjét követően a helyi Wasserfall harmonikaduó szórakoztatta az egybegyűlteket. Helyi fiatalok csoportja (Hegedűs Anett, Horváth Bettina, Horváth Krisztián és Fatér István) „Az ördög” című színdarabbal kedveskedtek a megjelenteknek. Békefi Antal mesegyűjteményéből Kerner Péterné olvasott fel egy vidám mesét. Végül ismét a harmonikások adták a talpalávalót. Egy kellemesen eltelt délutánra emlékezhetnek azok az egyedülálló meghívottak, akik jelenlétükkel megtisztelték a szervezőket.

*

Férfinap Kincsesbányán – immár 20 éve

Kincsesbányán a Férfinap hagyományai már jóval több, mint húsz évre tekintenek vissza. Idén e program a visszaemlékezések jegyében zajlott: a műsorszámok között jelenet-töredékeket vetítettek ki – aktuálisan - húsz évre visszamenőleg, illetve annak a hét hölgynek az évekkel ezelőtti előadásokból összeállított anyagát láthatta a közönség, akik a mostani műsorban is szerepeltek.

Szalai Zsolt, a helyi Művelődési Ház vezetője elmondta, a Férfinapot a 90’ -es évek elejétől ünneplik meg rendszeresen községükben: 1991-ben egy lelkes hölgyekből, asszonyokból álló csapat fejébe vette, hogy újraéleszti a falu eme ünnepét.
És így is tettek – tesznek azóta is: A teremtés koronáinak tiszteletére a „gyengébbik” nem képviselő műsort adnak, ahol főleg az „erősebbik” nem jellemzőit, gyengéit veszik górcső alá, s mutatják be különböző helyzet-komikumokban.

A hölgyek vacsorával, s hajnalig tartó tánccal engesztelik ki az urakat. A legutóbbi programra a szervezők, szereplők meghívták, azokat a hölgyeket is, akik az elmúlt 20 év során szerepléseikkel gazdagították a Férfinapokat. Az Ő „feladatuk” az volt, hogy a finálé előtt előkerült hatalmas tortán meggyújtsák a „tűzijátékokat”.

Az előadás sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a finálét többször is visszatapsolták, és a műsor végén az összes hölgy, aki szerepelt az elmúlt 20 év során, vastaps közepette koccintott egymással a színpadon - a maguk és a közönség tiszteletére. Az idei Férfinapot is szokásoknak megfelelően a hajnalig tartó bál zárta.

Minden tiszteletem és elismerésem annak a hét, nyolc hölgynek, akik minden évben családjuk és munkájuk mellett idejüket, energiájukat nem sajnálva, azért dolgoznak, hogy ez az előadás létrejöhessen.” – mondta Szalai Zsolt – „10 éve tapasztalhatom a színfalak mögött, hogy egy hónapon keresztül mennyi éjszakába nyúló, hétköznapi és hétvégi próba; hangfelvétel készítés; képanyagszerkesztés; jelmezek, kellékek beszerzése; teremrendezés-, díszítés; vacsorakészítés a közönségnek, örömök, könnyek, akár még néha kisebb összezördülések is hozzák össze azt a bizonyos vastapssal megköszönt Férfinapot!

Forrás: fehervarihirek.hu

*

Herend Frankfurtban, az Ambientén

A 2010-es frankfurti vásár mind a kiállítók mind a látogatók számára meglepetéseket tartogatott. A kiállítás új csarnokkal bővült. A témakörök és tematikák teljesen új elrendezésben kerültek elhelyezésre: az asztali kultúra az eddigi 5 emelet helyett 3 emeletre koncentrálódott. A Herendi Porcelánmanufaktúra így új szomszédokkal, „Table Prestige” elnevezésű témakörön belül a Fine Dining célcsoportot felölelő kiállítókkal várta a vendégeket. A teljesen megújult herendi stand egy friss, modern keretet adott a kiállításnak, aminek a központi témakörét a „150-éves Rothschild dekor” témakörben készült termékek adták. Az eredeti múzeumi előképek alapján készült új szerviz dekor került a 3 méteres a központi elhelyezésű óriás asztalra. Mellette volt látható a közel 90 cm-es fehér, kivételesen festetlen, applikált madarakkal és virágokkal, valamint indákkal gazdagon dekorált díszváza. A közönség a szó szoros értelmében a világ minden tájáról érkezett a kiállításra. Az európai ügyfeleken túl ausztrál, japán, tajvani, koreai vendégek mellett, Venezuelából és Oroszországból fogadtunk szép számban vendégeket. Az előzetes kiértékelés alapján a korábbi évet meghaladó rendelésállományt rögzítettünk a vásár zárásával.

*

Négy Évszak a Bakonyban: térségi turisztikai kiadvány

Megjelent a „Négy Évszak a Bakonyban” című térségi turisztikai kiadvány. A kiadvány szervezését és szerkesztését a zirci HVI végezte. A kiadványban bakonyi szállásadók, éttermek, múzeumok, műemlékek, sport programok, események kaptak helyet. A terjesztési startégiáról a közeljövőben a térségi turisztikai szereplői számára a HVI és a Bakony Turizmusáért Egyesület fórumot rendez.

*

Kölyökdzsungel az Állatkertben

Az ünnepélyes megnyitó után átadták a látogatóknak a „Tematikus turisztikai fejlesztések Veszprémben” elnevezésű projekt keretében megvalósult Kölyökdzsungel játszóház és terráriumot a vadasparkban.

Török László igazgató köszöntötte a meghívott vendégeket, majd Pál Béla országgyűlési képviselő, a regionális fejlesztési tanács elnöke szólt a megjelentekhez. Beszédében elmondta, a fejlesztési tanácsban tevékenykedő veszprémi munkatársak közös sikere ez a játszóház. Büszkék arra, hogy a megye talán leglátogatottabb intézményének fejlesztéséhez sikerült ismét hozzájárulni egy új projekttel.

Debreczenyi János polgármester örömét fejezte ki, hogy a Kölyökdzsungellel egy csodálatos játékkomplexumot vehetnek igénybe a gyerekek. Hangsúlyozta, Török László jól képviseli az állatkertet, amit a megvalósuló fejlesztések bizonyítanak.

A Kölyökdzsungel 300 négyzetméteren biztosít felejthetetlen élményt minden idelátogatónak. Az egyedileg megtervezett és elkészített játszótér nemcsak színei és formavilága miatt ragadja magával a gyerekeket, hanem különleges témájú, az állatokhoz, állatkerthez kötődő játékelemeivel is. Elsőként a Botev iskola 2.b osztályosai vették birtokba az új komplexumot.

Forrás: Veszprémi 7 Nap

Forrás: "A BAKONYÉRT" Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület, Veszprémi HVI

Cikk megosztása