A Mezőcsáti kistérségi járóbeteg szakellátó központ alapkő letétele

2009. november 25.-én 16.00-kor került sor a Mezőcsáti kistérségi járóbeteg szakellátó központ alapkő letételére, Mezőcsáton a Hősök tere 33. sz. alatti területen.

Az alapkövet elhelyezte, dr. Molnár Csaba Kancelláriaminiszter és dr. Domján László Mezőcsát Város Polgármestere, Mezőcsát Kistérség Többcélú Társulása elnöke.

Mezőcsát Város Önkormányzata 2008. februárjában pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett TIOP 2.1.2 intézkedés: Kistérségi járóbeteg-szakellátó Központ fejlesztése címmel kiírt pályázatra.

„A Mezőcsáti kistérség járóbeteg szakellátásának fejlesztési koncepciója a „Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program” keretében” című sikeres pályázat megvalósítására és a majdani szakrendelő üzemeltetésére 2008. szeptemberében Ároktő, Gelej, Igrici, Mezőcsát, Tiszadorogma, Tiszakeszi, Tiszatarján, Hejőpapi és Mezőnagymihály települések önkormányzatai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot alapítottak.

A kistérségi járóbeteg szakellátó központ mintegy 1400 m2 hasznos alapterületű épülete Mezőcsát város központjában, a várost átszelő főközlekedési útvonalak csomópontjában, a jelenlegi Egészségügyi Központ mellett elterülő beépítetlen területen valósul meg a tervek szerint 2009. ősze és 2010. nyara között, amely az érintett települések lakosainak egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését hivatott biztosítani.

A Mezőcsáti Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ várhatóan 2010. októberétől kezdi meg a működését heti 200 szakorvosi és 120 nem szakorvosi órában, amelynek keretében az alapszakmák mellett (belgyógyászat, sebészet, nőgyógyászat, gyermekgyógyászat) tüdőgyógyászati, kardiológiai, fül-orr-gégészeti, bőrgyógyászati, neurológiai, pszichiátriai, szemészeti, reumatológiai, valamint fizioterápiás kezelések nyújtását és gyógytornát fog biztosítani. A fentieken túl röntgen berendezés és ultrahang készülék, valamint J0-ás labor üzemeltetése is megvalósul. A szakrendeléseket szakmailag kiegészíti a házi szakápolás, amelynek a kistérségi lefedettsége országos átlag alatti.
„Fontos beruházása ez a Mezőcsáti Kistérségnek, mert a fejlesztés eredményeképpen a térség lakosai is lakóhelyükhöz közel igénybe tudják venni a négy fő alapszolgáltatást, mint belgyógyászat, sebészet, nőgyógyászat és gyermekgyógyászat, amely nagyban javítja az egyébként rendkívül szegény helyzetben élő és rossz egészségi állapotú lakosok életkilátásait és a gyógyulási esélyeit.” mondta el dr. Domján László Mezőcsát Város Polgármestere
A szakrendelő megépítését a településen (kistérségben) lakók járóbeteg szakellátáshoz való hozzáférésének biztosítása indokolja. Az érintett lakosság több mint 98 %-a számára mindenképpen csökken az utazási idő a szükséges járóbeteg-szakellátások zömét nyújtani képes, kibővített mezőcsáti szakrendelő működésével. A kilenc településből - a lakosság szám 87%-át képviselő - hét település esetében kerülnek 20 percen belülre a szakrendelések, amivel a hozzáférés jelentősen javul a térségben.
Egységes info-kommunikáció kiépítésével biztosításra kerül a hatályos jogszabályok és az egészségbiztosító által előírt adatszolgáltatási kötelezettségek elektronikus úton történő teljesítése. Az informatikai rendszer az ellátásszervezés szempontjainak figyelembevételével kerül kialakításra, lehetővé téve az internetes időpontkérést, a leletek eljuttatását, fogadását, az e-mail-es konzultációt, oktatóanyagok elérését. A beszerzendő felszerelések, műszerek igazodnak a kor és a szükségletek elvárásaihoz. A szakrendelő a vonatkozó jogszabályokban foglalt követelményeknek megfelelően kerül felszerelésre, a tervezett kompetenciaszintnek megfelelő, legkorszerűbb berendezések beszerzésével.
Bízunk abban, hogy mihamarabb XXI. századi modern egészségügyi környezetben segíthetjük a kistérségünk lakosságának egészségmegőrzését.

A projekt fő adatai:

A projekt címe: „A Mezőcsáti kistérség járóbeteg szakellátásának fejlesztési koncepciója a „Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program” keretében”
Azonosítószáma: TIOP 2.1.2.-07/1-2008-0006
Támogatási összeg: 907.260.277.-Ft.
Saját forrás: 53.000.000.-Ft.
A megvalósítás ideje: 2008.10.16. – 2010.10.08.

forrás: sajtóközlemény

*

WWF-program a Tisza mentén

Október utolsó hetében Magyarországon gyűltek össze a természetvédelem újfajta megoldásainak képviselői. A szakemberek egy hőlégballonos utazás során nézték meg, hogyan lehet a Tisza árterét úgy megmenteni, hogy ne csupán a természet járjon jól, de a helyiek és a gazdasági szereplők is haszonnal számoljanak.

A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet OEMN (One Europe More Nature – Egy Európa Több Természet) néven nyolc országban indította útjára az olyan újfajta szemléletet képviselő programjait, melyek fenntartható természetvédelmet valósítanak meg úgy, hogy az nemcsak a helyieknek, de az üzleti szféra szereplőinek is hasznot hoz. A mintaprogramok lezárására a magyarországi konferencián került sor. A szakemberek hőlégballonos utazáson ismerték meg a magyar program eredményeit...

Magyarországon a program alapjául a Tisza árterében egyre nagyobb területet hódító, agresszívan terjeszkedő, idegenhonos gyalogakác szolgál. Ez a cserje, amely megakadályozza, hogy a honos növény-, illetve állatfajok tovább éljenek, kiváló biomassza-alapanyagnak bizonyult. A Tisza árterén lévő kísérleti területet megszabadították a gyalogakáctól, amelyet a közeli erőműbe szállítottak, és abból energiát állítottak elő. A megtisztított terület egy részén őshonos, füzekből álló energiaültetvényt hoztak létre, a fennmaradó területet pedig visszakapja a természet, itt a betelepített bivalyoknak és hódoknak a feladata lesz a terület fenntartása.

Az így kialakított programban tehát mindhárom fél jól jár: a helyi közösség biztos bevételhez jut, mivel a WWF által kialakított tanúsítvány felmutatásával (amely bizonyítja, hogy a terület művelése természetvédelmi szempontból nem aggályos) az erőmű elfogadja a levágott gyalogakácot, egyben biztos beszállítókra is lel, a Tisza ártere pedig újra feléledhet.

*

Találkoztak a mezőcsáti kistérség nyugdíjas klubjai

Az elmúlt évben Vida Lászlóné ötlete alapján találkoztak először a mezőcsáti kistérség nyugdíjas közösségei, hogy bemutassák egymásnak műsoraikat, beszélgessenek, ismerkedjenek, kapcsolatokat építsenek. Az első alkalom sikeres volta tehát arra késztette a szervezőket, támogatókat, hogy sorozattá, szokássá tegyék ezeknek a találkozóknak a megrendezését. 2009-ben november 14-én került sor az újabb összejövetelre, ismét Mezőcsáton, a közösségi házban.

A kistérségben ezzel a rendezvénnyel olyan fejlődési szakaszába lépett a szépkorúak ügye, amely mindenképpen elismerésre érdemes – mondta el a megjelenteknek Dr. Domján László, a kistérségi tanács elnöke. – A gondoskodásnak és segítésnek számos formája valósult már meg. Dolgozunk az idősek nappali ellátásának megoldásán, és van egy nagyon jól működő nyugdíjas klubunk, amelynek életében két testületi tagunk is részt vesz.

Mostanra elérkezettnek látták az érintettek a helyzetet arra, hogy felállítsák az Idősügyi Tanácsot, amelynek a mezőcsáti kistérségben első elnöke Vida Lászlóné, alelnöke pedig Gál Tiborné. Magyarországon az Idősügyi Tanács 1994-ben alakult meg, működését a mai szabályrendszer szerint kormányhatározat biztosítja. A Mezőcsáti Kistérség Többcélú Társulási Tanácsa ezévben döntött a konzultatív testület fölállásáról. Egy széleskörű, demokratikus választási eljárásra alapoztuk annak a személyi körnek a kiválasztását, akik közvetlenül tudják majd tanácsaikkal segíteni, véleményükkel támogatni a kistérség vezetőinek munkáját. Idősügyi Tanácsunk a helyi nyugdíjas klubok által delegált tagokból választotta meg tisztségviselőit.

A megye és a városok nyugdíjasainak képviseletében Varga-Somogyi Istvánné, a miskolci Diósgyőri Idősügyi Tanács titkára vett részt a rendezvényen. Ott volt továbbá az Életet az éveknek szervezet és a Nyugdíjasok Országos Szövetségének képviselője is. Valamennyien elismeréssel szóltak a kistérségi rendezvény színvonaláról, az itt folyó munkáról.

A programban jelentős szerepet kapott a települések nyugdíjas klubjainak műsora, ami színes, sokrétű produkciókkal örvendeztette meg a jelen lévőket. A délutánt vendégfogadás zárta.

*

Rendelő-felújítás

Ezekben a napokban/hetekben folyik a közbeszerzési eljárása annak a tiszatarjáni önkormányzat által megnyert támogatásnak, amelynek témája: A Tiszatarjáni Háziorvosi és Gyermekorvosi rendelő átépítése és korszerűsítése a betegellátás feltételeinek javítása érdekében.

Az önkormányzat a pályázaton a tervezett beruházásnak 90%-át, összesen közel 51 millió forintot nyert el.

A településen természetesen jelenleg is működik háziorvosi és védőnői szolgálat, melynek körülményei nem felelnek meg a mai kor elvárásainak, ezért a képviselő-testületnek szándékában áll a feltételek kialakítása, valamint az épület kibővítése gyermekorvosi rendelőegységgel. A most kezdődő bővítés során a meglévő épület egy részének belső átalakítása és bővítése történik meg.

Az egészségház tervei úgy készültek el, hogy az egységek külön bejárattal és külön szociális egységekkel legyenek ellátva...

A terveket látva és összevetve a jelenlegi épülettel, azt a konzekvenciát vonhatjuk le, hogy a fejlesztés nagyon időszerű, a lakosság számára szükséges egy 21. századi egészségügyi centrum megvalósításra, ami hamarosan meg is történik Tiszatarjánban.

*

A közbiztonság erősítése

Az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács 2009. májusában hirdette meg különböző jogcímeken a pályázatait.

Ároktő község képviselőtestülete úgy döntött, hogy három jogcímre is pályázatot nyújtott be. Mindhárom pályázat nyert.
1. Közbiztonságot szolgáló fejlesztések megvalósítása, térfigyelő rendszer kiépítésére 3.896.419.-Ft.
2. Út a munkába program megvalósításához eszközbeszerzésre 3.417.286.-Ft.
3. Az önkormányzat tulajdonában álló szertár felújítása 3.153.015.-Ft.

A térfigyelő rendszer kiépítése bűnmegelőzési, bűnügyi, közbiztonsági és közlekedésrendészeti szempontból szükséges és nagyon indokolt volt. Sajnos Ároktőn a statisztikai mutatók adatait figyelembe véve a közbiztonsági helyzet az országos átlagtól rosszabb. Ezért döntött a képviselő-testület a térfigyelő-rendszer kiépítése mellett, amely 8 db kültéri kamera telepítéséből és a KMB iroda épületében digitális központ és monitor elhelyezéséből áll.

A kamerák december 20-ától működnek és hatékony segítséget jelentenek az egyes szabálysértések, bűncselekmények elkövetőinek felderítésében. A kamerák felvételeit a rendőrség folyamatosan figyelemmel kíséri. A lakosság biztonságérzetének és nyugalmának növelése érdekében a pályázati segítséggel alkalmazott két településőr mellé február és március hónapban 8 fő faluőrt kíván foglalkoztatni az önkormányzat.

A munkaidőben foglalkoztatott település- és faluőrök mellett a Polgárőr Egyesület aktivistái is részt vesznek a járőrözésben...

A településőrök, faluőrök és polgárőrök februártól összehangoltan, pontos szolgálati rend kialakítása mellett végzik majd munkájukat. A lakosságot is szeretnék bevonni bűnmegelőző tevékenységükbe oly módon, hogy működtetnek majd egy mindenki által elérhető mobiltelefont, amely mindig a szolgálatot teljesítőknél lesz. Ezt a telefonszámot minden olyan esetben, ha bármilyen gyanúsat észlelnek, a nap bármely szakában hívhatják a lakosok. Az a cél, hogy a lakosság és a szolgálatot teljesítők között minél szélesebb körű bizalmi kapcsolat alakuljon ki. A hatékony felderítő munka a legjobb bűnmegelőzés.

*

Településfejlesztés Tiszabábolna Községben (ÉMOP-3.1.3-2008-0432) Zárórendezvény

Tiszabábolna Község Önkormányzata és a Bükki Kommunikációs Kft. 2010. március 5-én 10 órakor tartotta a Településfejlesztés Tiszabábolna Községben című projekt ünnepélyes zárórendezvényét és az azt megelőző sajtótájékoztatót.

Helyszín: Tiszabábolnai Polgármesteri Hivatal (3465 Tiszabábolna, Fő út 113.)

*

Elkészült az út

A regionális operatív programok keretében, uniós eszközökből finanszírozott mellékút-felújítások újabb projektje jutott a műszaki átadás fázisába.

Az összesen 26 kilométernyi felújított Borsod megyei mellékutak között volt a Nyékládháza-Tiszacsege összekötő út (3307-es) Mezőcsát és Ároktő közötti szakasza, valamint a Mezőcsátról kiinduló Tiszakeszire tartó bekötőút (33106-os). Az utak felújítása az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósult meg.

Az aszfaltburkolat megerősítéséből, a vízelvezető rendszer felújításából és a padkák rendbetételéből álló munkálatokat (melyek része a Mezőnyárád-Szentistván, valamint a Mezőkövesdtől az M3-as autópályáig tartó szakaszon folyt munka is) a Magyar Aszfalt Kft. végezte el négy hónap alatt.

Az átadó ünnepségre Ároktőn került sor, ahol különösen örülnek a lakosok a kellemes, kényelmes közlekedési körülményeknek, mint azt Vargáné Kerékgyártó Ildikó polgármester is elmondta, majd így folytatta:

- Nehéz szavakban kifejezni azt az örömöt, amit a lakosságnak szerzett itt, Ároktőn a most befejezett útfelújítás. Több, mint húsz éve kapott ez az útszakasz teljes burkolatfelújítást, bár akkor sem ilyen terjedelemben és minőségben. Azóta kátyúzások folytak, és az elmúlt tíz évben nagyon sok gondot okoztak a rossz szakaszok. Tudni kell ugyanis, hogy nyáridőben nagy idegenforgalom zajlik itt, sok turista használja a Hortobágy felé vezető kompot és utakat. Az átutazók is örömmel veszik tudomásul és teszik szóvá, hogy már-már autópálya minőségű utakon autózhatnak. A helyi lakosok számára – a kivitelezők jó munkaszervezésének és odafigyelésének köszönhetően – viszonylag kis technikai nehézségekkel jártak a munkálatok, de annál nagyobb volt az öröm, amellyel birtokba vették a beruházás eredményét...

Ma Magyarországon 1200 olyan projekt van folyamatban, mint amilyet most Ároktőn is lezárnak. 2007. január elseje óta a rendelkezésre álló források felhasználásának több, mint 50%-át sikerült megnyitni intézményi és egyéb felújítások megvalósítására.

Borsodban az útfelújítások tízmilliárdosak, és ennek még többszörösére lenne szükség. A munkahelyek teremtésében, azok elérésében, tehát a megélhetés javításában létfontosságú ez a kérdés. A most elkészült utak után tavasszal a Mezőcsát-Nyékládháza szakaszon folytatódnak és végére befejeződnek a munkálatok. A településeknek számos lehetősége adódik a fejlesztésekre, melyekhez a forrásokat a lehetőségeken belül maximálisan ki kell használniuk.

A felújított utaknak a sikeres projektzárást követően öt éven keresztül továbbra is kiemelt figyelmet szentel a közútkezelő, valamint az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség és az európai uniós források felhasználását ellenőrző biztosok is.

Forrás: Mezőcsáti HVI

Cikk megosztása