Jövő/Menő Projekt a Mezőcsát Kistérségben

A Magyar Telekom Nyrt. stratégiai partnerségre vonatkozó pályázati felhívásának eredményeként a Hozzáad Program keretében három éves együttműködést kötött a Szívlapát Alapítvánnyal, mely a Jövő / Menő Projekt elnevezéssel a hátrányos helyzetű kistérségekért jött létre.

Figyelembe véve a felmérések és elemzések eredményeit, a választás a Mezőcsát Kistérségre esett.

E program életre hívása érdekében tartott 2010. február 5-én Mezőcsáton részletes felvilágosítást Novák Péter (Szívlapát Alapítvány Elnöke), valamint Szomolányi Katalin (Magyar Telekom Nyrt. Képviselője), melyen a Dél-borsodi LEADER Egyesület Elnök Asszonya, Vargáné Kerékgyártó Ildikó és az Egyesület munkaszervezete is részt vett.

A tájékoztatás és beszélgetés olyan témaköröket érintett, mint például a digitális híd megteremtése, meglévő kerékpárutak kitisztítása, fejlesztése , helyi termék webáruház kialakítása és önálló helyi médium létrehozása a mezőcsáti kistérség tehetséges fiataljainak kiválasztásával.

Az együttműködésen alapuló projekt megvalósítása országosan egyedülálló lehetőséget takar, melyben fontos szerepet játszik a közösségi megmozdulás és a média csatornáinak hatékony felhasználása. A mozgalom új munkalehetőségeket és új piacot eredményezhetne, mely kitörési lehetőséget adhat a mezőcsáti kistérség lakosainak és az őket a médián keresztül figyelő közönségnek.

*

Megkezdődött a mezőcsáti kistérség legnagyobb beruházása

A nyertes pályázatot és közbeszerzési eljárást követően 2009. november 25-én Mezőcsáton ünnepélyes keretek között megtörtént a Kistérségi Járóbetegellátó Központ alapkövének letétele.

Az eseményre a jelenlegi rendelőintézet, a majdani korszerű egészségügyi központ előtti téren került sor, ahol nemcsak a leendő új intézményre, hanem a beruházást indító programra magára is büszkék lehettek a mezőcsátiak és a térség településeinek vezetői.

Az ünnepségen tiszteletét tette Dr. Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, és Kovács Tibor, a térség országgyűlési képviselője.

Dr. Domján László köszöntőjében ismertette, hogy milyen fontos ez a beruházás a Mezőcsáti Kistérségnek, mert a fejlesztés eredményeképpen a térség lakosai is lakóhelyükhöz közel igénybe tudják venni a négy alapszolgáltatást, mely nagyban javítja az egyébként rendkívül szegény helyzetben élő és rossz egészségügyi állapotú lakosok életkilátásait és a gyógyulási esélyeit.

A kivitelezési munkák 2009. november 3-án a munkaterület átvételével megkezdődtek. A munkák időtartama 276 nap, ami azt jelenti, hogy 2010. augusztus elejére elkészül a minden igényt kielégítő kistérségi járóbeteg szakellátó központ. Az új létesítményrész, amely a már meglévő rendelőintézethez csatlakozik, szintenként közel 1000 m2-es alapterületű lesz. Csatlakozik hozzá 36 parkolóhely, 2 mozgássérült parkoló, 1600 m2-es zöldfelület.

A beszédek után Dr. Molnár Csaba miniszter, Kovács Tibor országgyűlési képviselő és Dr. Domján László polgármester közösen helyezték el az időkapszulában az ünnepi alkalomra készült emléklapot, a város és a térség újságját, egy jelenleg forgalomban lévő pénzt, majd mindezt az alapkőben rögzítették.

Jelenleg a beruházáson a földmunkák és alapozás elvégzése zajlik, ezt a szerkezetépítés követi.
A térség lakosai már nagyon várják az egészségügyi fejlesztések megvalósítását és ezt a korszerűbb, új típusú járóbeteg-szakellátást.

*

Kistérségi rendezvény LEADER forrásból

2009. október 29-i ülésükön a Tiszaújvárosi kistérség polgármesterei egyhangúlag támogatták a jövő évi Tiszaújvárosi Kistérségi Nap ÚMVP IV. tengelyes (LEADER) forrásból történő megrendezését.

A pályázat kidolgozása, a rendezvény megtervezése során a Tiszaújvárosi Kistérség Többcélú Társulás Hivatala fokozottan szem előtt tartotta az esélyegyenlőség elvének érvényesítését, a kistérség hátrányos helyzetű tanulói számára például sportolási lehetőséget, ügyességi feladatokat kínál a program.

A Tiszaújvárosi kistérség településeiről, valamint a Mezőcsáti kistérségből összesen 12 művészeti és amatőr csoport lép fel, akik az egész napot kitöltő kulturális és szórakoztató programokat nyújtanak majd. A Tiszaújvárosi Kistérségi Nap programja a kultúra, a gasztronómia és a sport köré szerveződik. A fellépő kultúrcsoportok a Dél-borsodi Akciócsoport különböző településeiről érkeznek, szereplésüknek köszönhetően az egyes települések bemutathatják, megismertethetik kultúrájukat a közönséggel.

A rendezvényre a települések bemutatkozó standdal készülnek, ahol az érdeklődők tájjellegű ételekkel, italokkal ismerkedhetnek, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. A kistérségi kerékpározásból és futásból álló duatlon verseny a Mezőcsáti és a Tiszaújvárosi kistérség általános iskolás tanulói között kerül megrendezésre 16-16 fős csapatok részvételével. A pályázat kedvező elbírálása esetén megvalósuló Kistérségi Nap programjai erősítik a kistérségi összetartozás érzését, a települések közötti együttműködést és az emberi kapcsolatokat.

*

Téli-tavaszi közmunkaprogram a mezőcsáti kistérségben

A Mezőcsát Kistérség Többcélú Társulása 2010. december 4-én pályázatot nyújtott be 70 fő napi 8 órás foglalkoztatására 5 hónap (2010. január 15-től 2010. június 15-ig) időtartamra a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közmunkatanácsához.

A pályázatot a Közmunkatanács elfogadta és a foglalkoztatás január 15-én elkezdődött. A programban mind a kilenc kistérségi település részt vesz, a dolgozók megoszlása lakosságarányosan került meghatározásra. A téli időszakban elsősorban a csapadékvíz, és belvízelvezető csatornahálózatának kialakítása, helyreállítása, karbantartása, valamint a települések belterületi útjainak fenntartása, az utak környezetének karbantartása és kegyeleti helyek és környezetük rendbetétele lesz a feladat, majd márciustól parkosítás, szabad zöldterületek kialakítása, parkfenntartás is bekerül a feladatok közé.

Az elvégzendő munkák településenként változnak, van ahol a felsoroltak közül valamennyit, van, ahol csak néhányat végeznek.

*

Nemzetközi Együttműködés a Gal-Ternano Akciócsoporttal

A Dél-borsodi LEADER Egyesület és az Észak-borsodi LEADER Unió Helyi Közösség Egyesület 2009 októberében az Olaszországi Terni-ben járt a Gal-Ternano Akciócsoport meghívására. A Gal-Ternano Akciócsoport Umbria tartományban működik, székhelye Terni városban található.

A magyar akciócsoport-delegációt a Dél-borsodi LEADER Egyesület részéről Balázs János munkaszervezet vezető, az Észak-borsodi LADER Unió Helyi Közösség részéről Farkas Éva munkaszervezet vezető vezette. A helyi közösség részéről Paolo Pazzani, a Gal-Ternano helyi közösség munkaszervezet vezetője fogadta a vendégeket. A látogatás első napján a helyi közösség mintaprojektjeit nézhettük meg. A szociális szövetkezet borpalackozóját, olívaolaj-prés üzemét tekintettük meg, majd a vendéglátók Amelia település ókori részébe kalauzoltak el bennünket. A nap végén a helyi akciócsoport elnöke fogadta a csoportot.

A következő nap az akciócsoportok közötti együttműködések előkészítésével telt. A találkozón megjelent a Gal-Ternano helyi akciócsoport néhány civil szervezete is. A jelenlévők bemutatkoztak, majd felvázolták az együttműködés lehetőségeit, valamint megállapodtak egy előzetes keretszerződés elkészítésében. A főbb együttműködési lehetőségek a mezőgazdaság, turizmus, természetvédelem, ifjúságnevelés területén fogalmazódtak meg.

Balázs János
munkaszervezet vezető
Dél-borsodi LEADER Egyesület

*

Lezárult a LEADER pályázatok első kiírási szakasza

A Dél-borsodi LEADER Egyesület tervezési területéről a november 16-án lezárult beadási időszakban összesen 61 pályázat érkezett be az ÚMVP IV. tengely keretében meghirdetett célterületekre.

Legnépszerűbbnek a Kulturális, sport- és gasztronómiai rendezvények szervezésének támogatása célterület bizonyult, melyre döntő részben települési önkormányzatok és civil szervezetek pályáztak jövő évben megvalósítani kívánt rendezvényeik lebonyolítására.

Sikeresnek bizonyult továbbá a polgárőr szervezetek aktivizálása a Helyi közbiztonság erősítése célterület vonatkozásában. Ennek keretében a vállalt feladataik hatékonyságát elősegítő eszközök, felszerelések és ruházat beszerzésére igényelhettek támogatást. Az első beadási időszakban a települési önkormányzatok negyede élt azzal a lehetőséggel, melyet a Térségi telekommunikáció kialakítása és hasznosítása célterület biztosított számukra. Az erre pályázók információs terminálok kihelyezését valósíthatják majd meg az elnyert támogatás felhasználásával.

A további 7 meghirdetett célterületre mérsékelt pályázói érdeklődés mutatkozott.

*

Iskolakorszerűsítés

Lendületes építkezésekkel és fejlesztési hajrával zárja az évet Igrici település. Szeptember 24-én került ünnepélyes keretek között átadásra a helyi Tompa Mihály Általános Iskola és Művészetoktatási Intézmény új oktatási szárnya.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében létrejött pályázat segítségével az Európai Unió és a Magyar Állam 39,1 millió Ft támogatást nyújtott a korszerűsítéshez.

Igrici település Önkormányzata 6 millió Ft saját erővel egészítette ki a projektet, amely az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulhatott meg. A felújítás során tetőcserét, teljes szigetelést, külső-belső nyílászáró cserét, korszerű fűtést és világítást, valamint új belső burkolást kapott az épületben található 5 tanterem, zongoraterem, és akadálymentesített WC.

Teljesen megváltozott az iskolaudvar képe is, ahol 65 m2 térkövezett parkoló és közösségi tér várja a diákokat és szüleiket. Az ünnepségen kedves vendégeket köszönthetett a település vezetése. Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára beszédében legfontosabb célnak azt jelölte meg, hogy a gyerekekért össze kell fogni, politikai és szakmai értelemben egyaránt – ahogyan ez történt az iskolafelújítás kapcsán is.

Az iskolai oktatás megfelelő körülményeinek megteremtése ahhoz járul hozzá, hogy a gyerekeink megfelelő ismeretekkel induljanak és tudjanak eligazodni a világban. Kovács Tibor országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a most általános iskolás generáció hamarosan a társadalom vezető ereje lesz – rajtuk múlik majd, hogy milyen lesz az ország. Az erre való felkészüléshez a körülmények megteremtése a mostani vezetők szép feladata.

Veress Csilla, a VÁTI Kht régiós igazgatója tájékoztatta a jelen lévőket arról, hogy az Észak-Magyarországi Régióban Igicié az első olyan pályázat, amely az oktatás témakörében a végső fázisába érkezett. Kedves gesztusként az igazgatónő az iskola névadójának verséből idézett:

„Munkásság az élet sója,
A romlástól mely megójja;
S csak az, aki nem hevert:
Várhat áldást és sikert.”

Kislászló Csaba polgármester a beszédeket követően ajándékokat nyújtott át azoknak a személyeknek, akik különösen sokat tettek az iskolafelújítás megvalósításáért. A szalagátvágás után a vendégek megtekinthették a megújult helyiségeket.

A kivitelező, a Nyikes és Társa Bt nagy munkát végzett a rendelkezésére álló rövid idő alatt. A teljes rekonstrukció során megtörtént a tetőszerkezet, héjazat, az épületgépészet felújítása, a hőszigetelés és egy korszerű fűtési rendszer kiépítése. Az iskola akadálymentesített: a rámpa mellett a nyílászárók kialakítása is biztosítja a tolókocsik számára a közlekedést, valamint vezetősávval ellátott burkolat és mobil indukciós hurok segíti a sérülteket.

A település polgármestere az ünnepségen arról is tájékoztatta a jelen lévő szülőket és meghívott vendégeket, hogy november elejére közel 85 millió Ft-os beruházással a község úthálózatának csaknem 80%-a kap aszfaltburkolatot. Ezzel egyidőben elkezdődik a temető ravatalozójának teljes újjáépítése, amelyre az önkormányzat csaknem 12,5 millió forint, pályázaton elnyert támogatást mozgósít. Kislászló Csaba végül kifejezte azt az óhaját, hogy Igriciben csakúgy, mint a kistérség többi településén minél több átadási ünnepségen találkozhassanak a községek vezetői, akik valamennyien szívből örülnek egymás sikereinek is.

Forrás: Dél-borsodi LEADER Egyesület, Mezőcsáti HVI

Cikk megosztása