Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. Ünnepi Taggyűlés

2010. január 7-én a Kozárdi Faluházban Ünnepi Taggyűlés keretében mutatták be a Cserhátalja LEADER Helyi Akciócsoport területéről az ÚMVP III. tengelyes első kérelembenyújtási fordulójában nyertes projekteket.

A nyertes kérelmezők, a Nonprofit Kft. Tulajdonközösségi vezetői valamint a Felügyelő Bizottság képviselői mellett a taggyűlésen részt vett Becsó Zsolt, a Nógrád megyei Közgyűlés elnöke, Sisák Imre a Pásztói Kistérségi Többcélú Társulás elnöke, Farkas Béla a héhalmi Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője, Urbánné Pásztor Edina a Borsod-Torna-Gömör Egyesület elnök asszonya, Varga Péter az Abaúj Leader Egyesület munkaszervezet vezetője, valamint Reviczki László a Pásztói HVI irodavezetője.

A Taggyűlésen Dr. Hajas Pál ismertette a Cserhátalja HACS támogatási forrásainak eloszlását, a 2009. január 12-i határidőig beérkezett ÚMVP III. tengelyes kérelmek jogcímenkénti arányát és összefoglaló adatokat közölt a 14 nyertes kérelemről. Elmondta, hogy a 2009. november 16-határidővel zárult EMVA IV. tengely LEADER pályázati felhívásra a Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. kozárdi munkaszervezeti irodájába 52 pályázat került benyújtásra.

A pályázatok közül Képzések megvalósításának támogatására 2 pályázat; a Közösségi célú fejlesztés jogcímen belül összesen 21 pályázat; Rendezvény jogcímre 20 pályázat; Megalapozó tervek tanulmányok létrehozására 1 pályázat; Térségen belüli együttműködések támogatására 3 pályázat; a Vállalkozási alapú fejlesztés jogcímen belül összesen 5 pályázat került benyújtásra.

Tájékoztatójában ismertette a 2009. december 20-án zárult ÚMVP III. tengely második kérelembenyújtási fordulójának adatait, a munkaszervezethez összesen 33 támogatási kérelem érkezett be, melyek közül a falumegújításra és- fejlesztésre, valamint a turisztikai tevékenységek ösztönzésére nyújtható támogatások kerültek előtérbe.

A Taggyűlés ünnepi jellegét erősítette a támogatást nyert pályázók fejlesztést bemutató előadása. A falumegújítás és –fejlesztés jogcímen belül Szirák község új piacteréről, Vanyarc község megújuló játszótereiről kaphattak a jelenlévők tájékoztatást, a mikrovállalkozások ösztönzéséhez nyújtandó támogatások a Vár-Vill 96’ Vállalkozási Kft. esetében a kistérségi televízió fejlesztéséhez járulnak majd a jövőben hozzá, a turisztikai tevékenység ösztönzése a Color és Biopost Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. tari falusi vendégházának kialakításánál lesz nyomon követhető, a vidéki örökség részeként felújítás révén megőrzésre kerül a héhalmi római katolikus templom.

A figyelemfelkeltő prezentációk után emléklapok kerültek átadásra a megjelent nyertes kérelmezők részére. (további képek a cikk alatti galériában)

A nyertes támogatási kérelmek listája:

A 135/2008. (X. 18.) FVM rendelet alapján Falumegújítás és -fejlesztés jogcímre:

Bér Község Önkormányzata: Játszótér létesítése
A településen új játszótér építése történik a helyi lakosság igényeinek kielégítésére és a gyermekek, fiatalok testi épségének megóvása érdekében EU szabványos és biztonságos játszótéri eszközök kerülnek kihelyezésre.

Szirák Község Önkormányzata: Új piac, park kialakítása és épületfelújítás Szirákon
A településen megújul a fontos funkciót betöltő piactér, esztétikus, rekreációt szolgáló parkot alakítanak ki és felújítanak egy épületet is.

Vanyarc Község Önkormányzata: A meglévő játszótér fejlesztése, szabványosítása
A projekt keretében két játszótér szabványosítása történik, az elavult játszótéri elemeket új, EU szabványoknak megfelelő eszközökre cserélik.

A 136/2008. (X. 18.) FVM rendelet Mikrovállalkozások ösztönzése jogcímre:

Bircsákné Válóczi Erika (Ecseg): Mozgó tejértékesítés eszközeinek beszerzése
A fejlesztés részeként tejadagoló automatát vásárol a vállalkozás a mozgó tejértékesítés eszközeinek bővítésére és a szolgáltatás minőségének javítására.

Csepela Bt. (Palotás): Csepela Bt. gépbeszerzése, ISO9001 bevezetése
A projekt megvalósítása során az építőipar területén tevékenykedő Csepela Bt. egy új földmunkagépet kíván beszerezni és be kívánja vezetni az ISO9001-es minőségbiztosítási rendszert is.

Dodekaéder Műanyagfeldolgozó és Kereskedelmi Bt. (Szarvasgede): Fröccsöntő gép beszerzése
A társaság fő tevékenysége a műanyag termékek gyártása. A szarvasgedei telephelyen jelenleg a vállalkozás tulajdonában lévő elavult fröccsöntő gépek vannak. A projekt keretében egy új fröccsöntő gép kerül beszerzésre, amelynek köszönhetően jelentősen csökken a cég működési költsége.

Vár-Vill 96' Vállalkozási Kft. (Kozárd): Pásztói Kistérségi Televízió
A tervezett eszközbeszerzésekkel lehetőség nyílik élő, helyszíni közvetítések lebonyolítására, egyszerre több helyszínen történő felvételre, illetve többkamerás felvételre egy helyszínen, az új fénytechnikai berendezésekkel a stúdió költséghatékony megvilágítására. A beszerzendő vágógépekkel kisebb élőmunka ráfordítással lehet az egységnyi adásidőt megoldani.

Vicián-Ház Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Palotás): Komplex vállalkozásfejlesztés a Vicián-Ház Kft.-nél
A cég fő tevékenysége az építőanyag- és barkács jellegű kiskereskedelmi tevékenység. A megvalósítandó projekt a vállalkozás komplex fejlesztésére irányul, mely magába foglalja a régi raktárépület felújítását, két targonca beszerzését, zúzottköves betonpálya térburkolat építését, valamint egy hídmérleg építését.

A 137/2008. FVM rendelet Turisztika tevékenység ösztönzése jogcímre:

Color és Biopost Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (Tar): Falusi szálláshely kialakítása
A vállalkozás fő tevékenysége a bio gabonák őrlése, pelyhesítése. A beruházás során 10 fő elszállásolására alkalmas, 4 napraforgós minősítésű szálláshely kerül kialakításra. A fejlesztés során az épület felújítására, a tetőtér beépítésére kerül sor, a földszint továbbra is lakóépületként, a tetőtér szálláshelyként funkcionál. Az udvaron 4 db parkoló kerül kialakításra, az építési munkák befejezésével parkosításra kerül sor.

Ácsné Rolla Katalin (Szarvasgede): Vendégház kialakítása Szarvasgedén
A Szarvasgedén újonnan kialakításra kerülő vendégház a felújítást követően 1 db kétszobás és 1 db egyszobás összkomfortos apartmant, valamint közösségi teret tartalmaz 4 napraforgós minősítéssel, 6 férőhellyel.

Hizsnyainé Fekete Zsuzsanna (Kozárd): Falusi vendégház kialakítása a Fő út 17. sz. alatt
A fejlesztés során a jelenlegi lakóépület tetőterében külön bejáratú, 6 férőhelyes, 4 napraforgós, részben akadálymentesített vendégházrész kerül kialakításra. A három szobát, társalgót, konyhát, fürdőszobát magába foglaló, összkomfortos vendégház mellett az udvaron kerti grillező kerül kialakításra.

Pannonland-2000 Idegenforgalmi és Turisztikai Bt. (Buják): Falusi vendégház
A fejlesztéssel 12 férőhelyes, magas színvonalú, négy napraforgós falusi szálláshely jön létre, amely az első két évben szezonálisan, később egész évben működik. A szolgáltatás egyéb hely, térségi termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolódik össze.

A 138/2008. FVM rendelet Vidéki örökség megőrzése jogcímre:

Egyházasdengelegi Evangélikus Egyházközség: Templomfelújítás Egyházasdengelegen
Templom külső-belső felújítása, akadálymentesítés, restaurálás, illetve kerítés felújítás és parkosítás. A fejlesztés helyi, térségi hagyományos mesterségek, tevékenységek, helyi értékek megőrzéséhez is kapcsolódik: állandó és időszaki kiállítások a templomban és annak udvarán, énekkari fellépések, orgonakoncertek.

Római Katolikus Plébánia Hivatal Héhalom: Római katolikus templom külső felújítása
A fejlesztés során a cél a külső homlokzat teljes, belső vakolatának részleges felújítása. A tervek szerint a templom részleges akadálymentesítésére, valamint a templom történetét bemutató installáció elhelyezésére kerül sor. A templom előterében álló kőkereszt és Nepomuki Szt. János szobor restaurálására és konzerválására kerül sor. A templom környezetét képező közterület igényes környezetrendezése a projekt másik eleme.

A Taggyűlés lezárásaként Dr. Hajas Pál ügyvezető reményét fejezte ki, hogy a támogatásban részesülő projektek megvalósulása nem ütközik pénzügyi problémába, és felhívta a figyelmet az alapos és átgondolt tervezésre a példamutató eredmények elérése érdekében.

Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft.

*

Hírek a térségből: Bér község

Az „Út a munkához” közmunkaprogram keretein belül a község önkormányzata jelenleg 43 főt foglalkoztat, akik segítségével az elmúlt időszakban az orvosi rendelőt, könyvtárat újították fel, valamint a közterületek rendben tartásáról is gondoskodnak.

A program hasznos segítséget nyújt a községben élő szociális segélyben részesülőknek, hiszen ők közmunkaprogrammal foglalkoztatottá váltak.

Cserhátszentiván-Felsőtold

Cserhátszentivánon 3 fő, Felsőtoldon 4 fő dolgozik az „Út a munkához” közmunkaprogramban. A munkások lakóhelyük tisztántartásáról gondoskodnak; szemetet szednek, utcát sepernek, parkot gondoznak.

Buják

Közösségi busszal gyarapodott a nógrádi község, az Önkormányzati Minisztérium 18/2008 ÖTM-rendelete alapján pályázaton megnyert 26 személyes busz Szirákról és Terényről szállítja majd a gyerekeket iskolába. A gépjármű rendelkezik olyan feltételekkel, amelyek a mozgáskorlátozott személyek szállítására is alkalmas.

Ecseg

Az Athéné Alkotókör missziója a kistérségben

Az Alkotókör magára vállalja a kistérség kultúrájának újraélesztését, mint Irodalmi és Művészeti Egyesület a kistérségi, Közkincs Kerekasztal és a Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. pályázati lehetőségeivel és összefogással.

Az általános iskolás gyermekek kézügyességének és vizuális látásbővítésének fejlesztése a cél, és ennek segítségével a középiskolai kihívásoknak való megfelelés.

Az Athéné Alkotókör Ecsegen indított egy úgynevezett rajz sulit, ahol 10-15 gyermek ismerkedik a rajzművészet alapjaival, s a szakköri munkák keretén belül magával az ábrázolás művészetével. A közeljövőben a kistérség többi falvában is várható a rajz- suli indítása.

*

Együttműködési megállapodás aláírása Bulgáriában

Együttműködési megállapodást írt alá a Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. ügyvezetője Dr. Hajas Pál, az Abaúj LEADER Egyesület munkaszervezet vezetője Varga Péter, valamint Nikopol Megye Önkormányzatának képviselője Valeriy Zheliazkov 2010. január 20-án Nikopolban.

A felek az együttműködés alapjairól a Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. szervezésében 2009. szeptember 18-20. között megrendezett Európai LEADER Találkozó és Vidékfejlesztési Napon állapodtak meg, mely program keretében a 29 fős bulgár delegáció részt vett Kozárdon a Vidékfejlesztési Konferencián, valamint szeptember 20-án egy észak-magyarországi tanulmányút keretében ellátogatott a Dél Mátra Közhasznú Egyesülethez Domoszlóra, a Bükk-Mak LEADER Nonprofit Kft.-hez Bükkaranyosra, valamint az Abaúj LEADER Egyesülethez Szikszóra.

A megállapodás alapján a két HACS szakmai tapasztalataival segíti Nikopol megyét, mint LEADER Helyi Akciócsoportot a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia kidolgozásában, a vidéki turizmus, az ökoturizmus fejlesztésében, gasztronómiai és folklór fesztiválok szervezésében. Az együttműködés keretében elősegítik Nikopol részvételét a Nemzetközi Roma Integrációs Programokban, valamint az önkormányzatok és nonprofit szervezetek lehetséges részvételét az EU Leonardo Da Vinci Programban magyar, francia, olasz és egyéb partnerekkel.

*

Megjelent a Hírmondó

2009 utolsó napjaiban jelent meg Szurdokpüspöki község negyedévente megjelenő önkormányzati tájékoztatója, a Szurdokpüspöki Hírmondó. A címlapon Dsida Jenő: Közeleg az ember fia című versével kíván a település minden lakójának békés, boldog új esztendőt az önkormányzat.

A lap visszatekint a Szécsényben megrendezett Megyenapra, ahol Szurdokpüspöki polgármesterének Kovács Józsefnek Szontágh-díjat adományozott a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése. Ugyancsak ezen a rendezvényen adták át a Világos Nógrádért környezetszépítő verseny 2009 község kategóriában elért első helyezésért járó díjat a szurdokpüspökieknek.

A Hírmondóban beszámolót olvashatnak az érdeklődők a szlovák testvértelepülésen, Fülekpüspökiben rendezett falunapi eseményekről, az Egy kiemelt nap az idősekért rendezvényről, óvodai, iskolai hírekről, a civil szervezetek elmúlt évi programjairól, és a könyvtári programokról.

Forrás: Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft

Cikk megosztása