A Európai LEADER Expón jártunk

Március 4-7 között rendezték a II. Európai LEADER Expot a budapesti Hungexpo területén, amelyen a nógrádi vidéket a Cserhátalja LEADER Helyi Akciócsoport sokszínű kiállítással és termékbemutatóval képviselte.

(képek a cikkek alatti galériában)

A magyar és külföldi LEADER csoportok 2007-ben megkezdett évenkénti seregszemléjén ötven hazai és tíz külföldi LEADER közösség képviselte az élni akaró magyar és európai vidéket.

A Kozárd környéki gazdák igazi helyi gyümölcslekvárokat, bokri juhsajtokat, Pásztóról bioliszteket és készítményeket, Palotásról ízletes magvas mézeket, Pásztóról és Tarról szép kerámiákat, a hasznosi Csenteri Várpincéből muzslai borokat, a pásztói Fabogár Kft. magyar népi mintás fafiguráit mutatták be. Március 5-én Pásztó napja volt, 6-án pedig Kozárd és Buják polgármestereinek jelenlétében mutatkozott be a turisztikában és hagyományőrzésben mind szorosabban együttműködő két szomszédos falu, bujáki népviselettel, helyi termékekkel, süteményekkel, a Kozárdi Almavölgy pálinkáival.

A nemzetközi rendezvény fő célja a vidéki értékek megismertetése, népszerűsítése mellett a kapcsolatteremtés volt, helyet adva ezzel a külföldi akciócsoportokkal való megismerkedésnek és hasznos információk cseréjének. A szervezők reményei szerint a megszülető kapcsolatok stabil alapul szolgálnak a későbbi transznacionális és interregionális együttműködéseknek, projekteknek. Ezt a célt szolgálta az Expo nyitó napján tartott nemzetközi LEADER fórum, amelyet dr. Hajas Pál, a Cserhátalja HACS ügyvezetője, a Magyar LEADER Szövetség alelnöke vezetett.

A szombati napon ünnepélyes keretek között kerültek kihirdetésre a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által „A megújuló vidékért” címmel kiírt pályázat eredményei. A Cserhátalja területéről „Reményteljes falumegújítás” címmel Kozárd pályázata harmadik helyezést ért el. A díjat Dr. Hajasné Banos Márta polgármester vette át.

A LEADER Expo alkalmából a Cserhátalja HACS vendégei voltak romániai, bulgáriai, hollandiai, szlovákiai vidéki és LEADER közösségek képviselői is, akikkel megkezdődött közös nemzetközi turisztikai, gasztronómiai és hagyományőrző projektek kidolgozása. Különösen említést érdemel a Francia Intézet és a Cserhátalja HACS megbeszélése arról a közös programról, amely 2010. szeptemberében Kozárdra hozza a francia és a kárpát medencei LEADER csoportok találkozóját.

Az Akciócsoport pavilonját megtisztelte látogatásával Panagiotis Patras úr, az Európai LEADER Szövetség a Vidékfejlesztésért (ELARD) elnöke és Pásztohy András Úr, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára.

A kulturális programok részeként a régiók népi zenekarai, néptánccsoportjai szórakoztatták a résztvevőket, míg szabadtéren igazi falusi látvány disznóvágást tekinthettek meg az érdeklődők. A térségi kézművesek termékeik bemutatása mellett tevékenységüket a gyakorlatban is szemléltették, faragtak, szőttek, hímeztek, üveget csiszoltak, korongoztak. A gyermekek számára igazi élményt jelentett néhány eszköz, módszer kipróbálása és néhány felnőtt is szívesen mérte le ügyességét.

*

Egy falu, ahol csak három kátyú akad

Öt belterületi utca burkolata újult meg Szurdokpüspökiben 2009-ben. Az Önkormányzat 18 millió forintos támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Programjának keretében helyi közutak felújítására.

A projekt záró rendezvényén Kovács József polgármester elmondta, hogy húsz év után ismét új burkolatot kapott az Ifjúság utca, a Vörösmarty út, a Gárdonyi, a Hársfa és a Szélgát utak. A kivitelező egri cég jó minőségben és határidőre elvégezte a munkálatokat. Az új aszfaltburkolat mellett az útpadkákat is megtisztították, a zöldfelületeket és árkokat rendezték. A beruházást közhasznú munkások együttműködésével egészítették ki.

A projekt tervezése három évvel ezelőtt kezdődött, elkészültek a tervek, külső szakértő bevonásával folyt a projekt menedzselése, valamint a közbeszerzési eljárás. A későbbiekben további útszakaszokat kívánnak felújítani, javítva ezzel az életminőségi környezeti feltételeket, szépítve a települést.
A fejlesztés eredményeit bemutató fotóvetítéssel egyidejűleg a polgármester megköszönte a támogatók, közreműködők munkáját.

*

Megújul a templom

A héhalmi római katolikus plébániahivatal a vidéki örökség megőrzésének támogatására kiírt pályázaton 32 millió forintot nyert a templom külső felújítására.

*

Eredményes egyesületi élet

Január végén tartotta éves beszámoló közgyűlését a jobbágyi nyugállományú katonák egyesülete.
Hornyák Miklós elnök beszámolt az éves munkáról, a tervezett és megvalósított feladatokról, az aktív tagok kiemelkedően magas arányáról. Örömmel nyugtázta, hogy a 110 tag 85 százaléka vesz részt a programokban, melyekből a kirándulásokat, gyógyfürdőzéseket, klubtalálkozókat kedvelik leginkább. Az idősebb egyesületi tagokat mindennapi gondjaik megoldásában segítik. Az együttműködés jegyében megszervezték az első kistérségi katonatalálkozót, melyet rendszeres rendezvényükké kívánnak tenni.
Az egyesület gazdasági vezetője, Kalocsai József tájékoztatást nyújtott az előző évi forrásfelhasználásról, valamint ismertette a 2010. évi költségvetés tervezetét, melyet a közgyűlés egyhangúan elfogadott.

Gáspár Levente őrnagy, a 8. számú Toborzó- és Érdekvédelmi Iroda képviselője hangsúlyozta az eredményes együttműködést, és biztosította az Egyesületet további segítségéről, kiemelve a kistérségi katonatalálkozót.
Fazekas László nyugállományú ezredes, a Köztársasági Őrezred nyugdíjas bizottságának elnöke meghívta az Egyesületet az Őrezred létrejöttének 250. évfordulójára rendezendő kiállításra és egy parlamenti látogatásra.

A legjobban tevékenykedő klubok közé sorolta Szendrődi György, a Nyugdíjasok Nógrád Megyei Szövetségének elnöke az egyesületet, a különféle pályázatok benyújtásához felajánlotta segítségét.
A tagok elégedettségüket fejezték ki a vezetőség munkáját és a tagsági aktivitást tekintve.

*

Alsótold: Megújul a Zsunyi-patak hídja, új burkolat a Petőfi úton

Alsótold település önkormányzata 2008-ban pályázatot nyújtott be a Petőfi út és a veszélyessé vált Zsúnyi-patak hídjának felújítására. Az ÉMOP-3.1.3.-2008 azonosítójú pályázati kiírás 90 százalékos támogatási intenzitásának köszönhetően közel 20 millió forintot nyert a 22 millió forint összköltségű projekthez.

A közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott cég (HE-DO Kft.) megfelelő módon elvégezte a munkát, 587 méter hosszan került új burkolat a javított útalapra, valamint a kétoldali útpadka is megújult. A híd szerkezete korrózióvédelmet kapott, a mederrendezés mellett új fajárószerkezetet és korlátot építettek, az úthoz illeszkedő aszfaltburkolatot alakítottak ki.

A projektzáró rendezvényen Klátyik András polgármester elmondta, hogy a lakosság kis része él a hídon túl, de a helyi köztemető megközelítése az érintett útvonalon történik. Reményét fejezte ki a pénzügyi lezárás mielőbbi megtörténtében.
Az elmúlt 5 évben 51 millió forint támogatást nyert a község, és a legutóbbi projekt révén már egy kátyú sincs az önkormányzati utakon.

A felújítás folyamata során sok egyeztetés történt a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Kft. képviseletében megjelent Aradiné Oravecz Éva elmondása szerint. Osztotta a polgármester véleményét a mielőbbi pénzügyi zárást illetően, hiszen ez jelentené a megoldást a vállalkozói halmozott és egymástól függő tartozások kiegyenlítésének ügyében.
Laczkó Csaba, a Nógrád Megyei Önkormányzatok Közútkezelő és Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója a tervezői és kivitelezői munka magas színvonalát emelte ki.

*

Út- és vidékfejlesztés a tanács döntései nyomán

A régió, megye és kistérség területén számos közút állapota kritikussá vált, melyet az idei csapadékos és igen hideg tél tovább rontott. A vidékfejlesztési programot kiegészítő kisléptékű településfejlesztésen belül a probléma orvoslására is lehetőség nyílik.

Az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács 2008. évi tarcali évzáró ülésén felmerült a témakört érintő azon probléma, hogy ez a támogatási forma kedvezőbb helyzetbe hozza a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben található településeket, ugyanakkor máshol is szükség lenne a fejlesztésekre.

Lehetőség volt 2009-ben az ÉMOP-2009-3.1.3. pályázati kiírás keretében nem LHH kistérségekben is támogatási forrás elnyerésére, így a balassagyarmati, pásztói és rétsági kistérségek kistelepülései is próbálkoztak. A rendelkezésre álló 656 millió forintos keretösszeggel szemben 3 233 millió forint nagyságrendű igény merült fel a régió megyéiből.

A Tanács tárgyalásai során kiderült, hogy a kistérségek központi településeinek közlekedésfejlesztésére szánt keret milliárdos nagyságrendű maradványösszeget hagy szabadon. Ennek következő évi felhasználását újragondolták és az átcsoportosítás eredményeként mintegy 1 400 millió forint került 2010. évi keretként meghatározásra kistérségi közlekedésfejlesztésre, megemelve ezzel a nógrádi kistelepülések esélyét a fejlődésre.

A 2007-2008-as „Térségi közlekedés fejlesztése” című program keretében több mint 85 kilométer hosszan végeztek útkarbantartási, útjavítási munkálatokat a megye útjain 2 500 millió forint ráfordítással. A salgótarjáni kistérségben 885, a szécsényiben 996, a pásztói térségben pedig 620 millió forint került felhasználásra. A 2009-2010-es periódus fejlesztéseire közel 2 000 millió forint áll majd rendelkezésre, mely 53,6 kilométeres felújítást tesz lehetővé. Többek között a Balassagyarmat-Patvarc (5,2 km), Nagyoroszi-Dejtár (7,9 km), Ságújfalu-Etes (3 km), Szarvasgede-Csécse-Ecseg-Kozárd (13,5 km) és a Kálló-Erdőtarcsa (4,5 km) szakaszok kerülnek be a programba és újulnak meg 2010-2011 folyamán.

A pásztói kistérség fő közlekedési tengelyének számító 21. számú főútvonal négysávosítása régóta napirenden van és 2008. december 20-án egyeztetés történt Pásztón az érintett önkormányzatokkal, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. képviselőivel, a Közútkezelő Nonprofit Zrt. és a tervező UTIBER Kft. munkatársaival. 2011-ben kezdődik meg a Hatvan-Salgótarján szakaszon 35 km szélesítése közel 38 000 millió forintból. A 2009. augusztus 17-i budapesti minisztériumi megbeszélés során több vitás kérés tisztázásra került, miszerint a csécsei bekötőút a Hollőkő-Szécsény csomóponton keresztül kerül kialakításra, a pásztói Irinyi útnál, valamint a sertéstelep közelében kétszintű csomópont épül, lehetővé téve így Budapest és Salgótarján felől is a fel- és lehajtást. Mindehhez szükség volt Tar község önkormányzata rendezési tervének módosítására és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával történő megállapodásra is a tervezett fejlesztésekről.

Jelenleg az építési engedélyezés folyamata zajlik. Az érintettek bíznak benne, hogy 2010-ben megkezdődhet a beruházás, ami összekapcsolódva a vidéki kistelepülések útjainak fejlesztésével megfelelő közlekedési feltételek biztosításával teszi megközelíthetővé térségünket.

*

Újbor-bemutató

A héhalmi Bor- és Barátság Egyesület január elején tartott összejövetelén budapesti, gyöngyöspatai és törökbálinti borászok vettek részt, hogy az elmúlt évben készült boraikat bemutassák. A résztvevők 26 fajta nedűt kóstolhattak meg, melyeket értékeltek és tapasztalataikat megosztották a jelenlévőkkel.

Az újborokat tisztának, zamatosnak, a fajta jellegzetességeit jól tükrözőnek értékelték, így a borászok munkáját szakmailag színvonalasnak minősítették. Az összejövetel tapasztalatai alapján reményüket fejezték ki a borászok és az egyéb résztvevők is a borok további éves sikereire nézve.

*

Körjegyzőségi társulás

2010. januárjától Kutasó, Bokor, Cserhátszentiván Nógrádsipekkel körjegyzőségi társulásba lépett a korábbi alsótoldi központú körjegyzőség megszűnésével.

A nógrádsipeki központ mellett Cserhátszentivánon körjegyzőségi kirendeltséget hoztak létre, ahol január 4-től köztisztviselő dolgozik. Dr. Kiss Tamás körjegyző szentiváni fogadóórái mellett folyamatosan járni fogja az érintett kistelepüléseket.

*

Tisztújítás a MAGYAR LEADER SZÖVETSÉGBEN

A 2009. januárjában megválasztott egy éves ideiglenes elnökség után 2009. december 16-án Budapesten tartotta tisztújító Közgyűlését az immár nagykőrösi székhelyű Magyar LEADER Szövetség.

A kísérleti LEADER program idején létrejött és azóta sok-sok országos és nemzetközi LEADER rendezvény szervezésével foglalkozó Szövetség tipikusan „alulról építkező”, LEADER HACS-okat, települési önkormányzatokat, vidéki civil szervezeteket, agrár- és vidékfejlesztési vállalkozásokat tömörítő Szövetség 2007. óta a Magyar LEADER Expo-val, majd 2009-től a az I. Európai LEADER Expo-val írta be nevét a hazai és a nemzetközi LEADER és vidékfejlesztési mozgalomba.

A Szövetség Közgyűlése három évre Szabadi Jánost, a pápai Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztő Egyesület és HACS munkaszervezet vezetőjét választotta elnöknek. Feladata a Szövetség képviselete és a szervezet kapcsolatrendszerének erősítése.

A Szövetség alelnökének újból megválasztották dr. Hajas Pált, a kozárdi-pásztói Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. és HACS ügyvezetőjét, aki elsősorban a nemzetközi LEADER együttműködési kérdésekkel, a kommunikációval és az élelmiszerbiztonság vidékfejlesztési kérdéseivel foglalkozik, s képviseli a Szövetséget az Európai LEADER Szövetség (ELARD) Tanácsában.

A Szövetség kiemelt programjaival foglalkozó alelnöknek Mészáros Istvánt, a nagykőrösi székhelyű Homokhátság regionális LEADER Szövetség elnökét választották. Alelnökként koordinálja az Agrár-Vidék Dinamikus Gazdaságfejlesztési Klasztert és a szervezés alatt álló LEADER Piac és Bolthálózatot, az Európai LEADER Expo és az Agrárexpo projekteket.

Az elnök és az alelnökök mellett a Szövetség elnökségi tagjaivá választották:

• Enyingi Tibort a Pannónia Kincse LEADER Egyesület és HACS területén levő győrújbaráti Sokoró Naturzóna Nonprofit Kft. ügyvezetőjét,
• Gelencsér Gézát, a Koppányvölgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület és HACS területén levő törökkoppányi Völgy Hangja Egyesület elnökét,
• Horváth Árpád Mihályt, a kapuvári Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület és HACS munkaszervezet vezetőjét,
• Milkovics Jenőt, a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület és HACS területén tevékenykedő gödrei Milko-Ker Bt. cégvezetőjét,
• Rozsnyai Évát, a makói Maros-völgyi LEADER Egyesület és HACS munkaszervezet vezetőjét, valamint
• dr. Szabó Zoltánt, a túrkevei Nagykunságért Térségi Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. és HACS ügyvezetőjét.

A Magyar LEADER Szövetség Felügyelő Bizottságának Elnöke Neubauerné Szatmári Zsuzsanna, a szobi Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület és HACS munkaszervezet vezetője lett. A FB tagjaivá választották
• Bognár Istvánt, Nyársapát község önkormányzati képviselőjét,
• Riedel Joachimot, a Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. tagjaként tevékenykedő Delki Bt. cégvezetőjét,
• Lovász Anitát a Zalai Témautak Szolgáltató Nonprofit Kft. és HACS munkatársát és
• Szarkándi Lajost, Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete és HACS munkaszervezet vezetőjét.

A Magyar LEADER Szövetség következő nagy rendezvénye a 2010. március 4-7. között rendezendő II. Európai LEADER Expo és az azzal párhuzamosan szervezett nemzetközi LEADER és Vidékfejlesztési konferencia lesz. Ez a nemzetközi találkozó egyben fontos előkészítő rendezvénye lesz az ELARD által 2010 májusára Brüsszelbe tervezett demonstratív Európai LEADER nagyrendezvénynek, amelyre több mint 1000 HACS képviselőjét várják majd, hogy kifejezzék az európai vidék résztvevőinek elkötelezettségét a KAP reform olyan alakítása mellett, amely tovább viszi az európai LEADER mozgalmat.

A Magyar LEADER Szövetség felhívásával tagjai sorába várja mindazokat a hazai Helyi LEADER Akciócsoportokat, civil szervezeteket, önkormányzatokat és vállalkozásokat, amelyek elkötelezettek a vidékfejlesztés és a LEADER mozgalom mellett.

Magyar LEADER Szövetség – Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft.

Forrás: Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft

Cikk megosztása