Eredményes beruházás

Egy régóta húzódó, de mára befejezett beruházás valósult meg 2009. november 30-ára. A pásztói Vadász úti Kövicses patak híd, a több hónapos munkálatok lezárását követően elkészült és azt ismét igénybe vehetik a környéken és a városban lakók.

A kivitelezés a Regionális Fejlesztési Tanács Vis Maior keretéből került megvalósításra.

A kapott 14.580.000 Ft-ból, a város számára mindössze 5%-os önkormányzati önerőre volt szükség.

*

Közmunkaprogram Palotáson

A 2010 február elsejétől - Pásztói Munkaügyi Kirendeltség közreműködésével -induló program célja és feladata, hogy a munkára képes, tartós munkanélküli személyek aktívan vegyenek részt a közfoglalkoztatásban annak érdekében, hogy rendszeres jövedelemhez jussanak.

A program során 25 munkavállaló (regisztrált munkanélküli) jut munkához ebben az évben.

*

A pásztói kistérség honlapja

2010. február elejétől hivatalosan is megkezdte működését a pásztói kistérségi honlap. A honlapkészítők és szerkesztők célja, hogy a kistérség mind a 26 településének lakossága hozzájusson azokhoz az alapvető információkhoz, melyek az érdeklődésén túl, fontos ismeretekkel és adatokkal is szolgálnak.

*

Új körjegyzőség

A pásztói kistérség három települése Bokor-Cserhátszentiván-Kutasó, Nógrádsipek központtal 2010. január 1-től új Körjegyzőséget alapított. Az új Körjegyzőség éves költségvetése várhatóan 15 millió forint lesz.

Az új társulás évi 6 millió forint állami támogatást kap, a hivatal létszáma 4 főből fog állni.

*

Közcélú foglalkoztatás Pásztón

A közcélú foglalkoztatás helyzetéről, az "Út a munkához" program 2010 január elején történő beindításáról tárgyalt 2009 december 28-i ülésén Pásztó Város Képviselő-testülete.

A szociális törvény módosítása lehetővé tette, hogy a munkára képes, tartósan munkanélküli személyek a korábbiaknál nagyobb mértékben vegyenek részt ebben a közcélú programban. Pásztón jelenleg 240 fő foglalkoztatását kell megoldani 2010-ben.

*

Piactér létesítése

Szirák Község Önkormányzata az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében támogatást kapott új piac, park kialakítására és épület felújítására.

A támogatás összege: 11.460.129 Ft.

A fejlesztés célja, a helyi és a környékbeli lakosság ellátási színvonalának javítása. Fontos szempont az is, hogy a helyi kereskedőknek és szolgáltatóknak is biztosítva legyen a kulturált körülmények mellett történő termék és árukínálat.

*

Falusi vendégház kialakítása

A Pannonland-2000 Idegenforgalmi és Turisztikai Bt. Buják Községben - az ÚMVP III. tengely által biztosított támogatásból -fogja megvalósítani a 12 férőhelyes, magas színvonalú, négy napraforgós falusi szálláshely létrehozását. A szolgáltatás egyéb helyi, térségi termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolódik össze.

A jóváhagyott támogatás összege: 20.916.718 Ft.

*

Játszótér fejlesztése Vanyarcon

Vanyarc Község Önkormányzata az Új Magyarországi Vidékfejlesztési Program III. tengelyének intézkedéseiből eredően támogatást kapott - EU-s szabványok szerinti - játszótér fejlesztésére.

A támogatás összege: 19.301.735 Ft. A játszótér megépítését 2010 tavaszán fogják elkezdeni.

*

"A megújuló vidékért" című pályázat értékelése

Az MNVH Állandó Titkársága részéről februárban meghírdetett pályázatra a pásztói kistérségből Kozárd Község Önkormányzata is beadta pályázatát.

A település 2007-ben az AVOP 3.4 A falufejlesztés és felújítás, a vidék tárgyi és szellemi öröksége megőrzése címen nyert és megvalósult pályázata révén adott be, a mintaértékű gyakorlatok pályázati felhívása kapcsán, a "reményteljes falumegújítás" címmel pályázatot.

A beadott pályázat az értékes 3. díjat nyerte el, amely a II. Nemzetközi LEADER EXPO-n került átadásra.

*

Térfigyelő rendszer Vanyarcon

Az önkormányzat az elmúlt évben nyújtott be pályázatot a Telületi Kiegyenlítést Szolgáló Önkormányzati Fejlesztési Feladatok (TEKI), közbiztonságot szolgáló fejlesztések megvalósítására, egy térfigyelő rendszer kiépítésének támogatására.

A kezdeményezés sikerrel járt, a település 11.238.726, Ft. támogatást nyert el. A térfigyelő rendszer műszaki átadása megtörtént. A sikeres műszaki átadást követően, a rendszer 2010. február végétől folyamatosan üzemel Vanyarcon.

*

Nemzetközi együttműködési projekt előkészítő találkozó Kozárdon

A Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. munkaszervezeti irodája nemzetközi együttműködési projekt előkészítő találkozónak adott otthont 2009. november 26-27-én Kozárdon. A találkozó létrejöttének célja a meghívott külföldi vidékfejlesztő szervezetek és hazai akciócsoportok transznacionális projektötleteinek bemutatása, közös projektjavaslatok kidolgozása volt.

A találkozón a finnországi Union For Rural Development (MSL), a KyläKulttuuria Tuntureitten Maassa Helyi Akciócsoport (KKTM) projektmenedzserei, a szlovák Agentúra Pre Rozvoj Gemera (Gömör Fejlesztését Ügynökség), valamint a MAS Malohont akciócsoport képviselője, Kozárd Község Önkormányzatának projekt menedzsere, a Borsod Torna Gömör Egyesület elnök asszonya, valamint az Abaúj Leader Egyesület munkaszervezet vezetője vett részt.

Az akciócsoportok és vidékfejlesztő közösségek rövid bemutatkozása után az Union for Rural Education (MSL) és a LAG KKTM képviselői gyakorlati példán keresztül, az „European Cooking School for Young People” projekt bemutatásával ismertették a transznacionális projektek legfontosabb tartalmi és formai elemeit, a pályázatok benyújtásának módját, a beadás során felmerült problémákat és tapasztalatokat. A négy LEADER akciócsoport részvételével megvalósult projekt a fiatalok nemzetközi tapasztalatcseréjét tűzte ki célul.

A projekt során végrehajtott tevékenységek a „learning by doing” – módszer alkalmazásával megtartott trainingek és workshopok, a közös honlap üzemeltetése mellett, projekt-könyv, és információs anyagok kerültek összeállításra. A projekt bemutatása során a finanszírozási, költségvetési és adminisztrációs kérdéseken túl szó esett a projekt szervezeti felépítésének egy fontos eleméről a nemzetközi együttműködésben, az ún. „Steering-group” vagyis egy vegyes összetételű „Irányító Csoport/Bizottság” szerepéről, aminek a döntéshozatal és a monitoring mellett feladata, hogy beavatkozzon a nemzetközi együttműködési projekt folyamatosságának biztosításába.

A projekt ismertetése után megkezdődött a nemzetközi projekt javaslatok és együttműködési alapok kidolgozása a rendelkezésre álló források, és támogatási mértékek összevetésével. A kiemelt projekt témák a gasztronómiai fesztiválok, turizmus, kézművesség, képzés és tapasztalatcsere, valamint a helyi kulturális szervezetek közötti együttműködés. Az elhangzottak és az elemzett együttműködési projekt alapján megtörtént a közös pontok kiemelése és a projekt ötletek összehangolása, a nemzetközi együttműködés központi témájaként a turizmus, a helyi termékek és helyi gasztronómia promóciója, valamint az ezekre irányuló tapasztalatcsere került megjelölésre. Az együttműködés alapjai, közös irányvonala és főbb elemei szándéknyilatkozatban kerültek rögzítésre.

*

Türkmenisztáni delegáció Kozárdon

Nyolc fős, főként tartományi mezőgazdasági vezetőkből és nagy gazdaságokat irányító szakemberekből álló türkmenisztáni delegáció érkezett december 1-4. között tanulmányútra Kozárdra az Euragro Kft. szervezésében.

A program azzal a céllal jött létre, hogy a vendégek megismerjék a hazai vidékfejlesztés és kultúra sajátosságait a vidéki élet, a termelés, vidékfejlesztés, gasztronómia, kultúra és turizmus tükrében.

A delegáció szerdán ismerkedett meg a kozárdi vállalkozások életével, a pásztói Agroprodukt Kft.-vel, a kisbágyoni Magyar-Afrika Múzeum különlegességeivel, a kerecsendi gombaüzemmel, valamint a demjéni termálfürdővel is.

Csütörtökön – egyebek mellett – Bokorra, Ecsegre, Hollókőre, Alsótoldra, illetve Nagygombosra is ellátogattak a vendégek. 17 órától a kozárdi Faluházban mezőgazdasági és vidékfejlesztési konzultáció keretében a delegáció és a meghívott vendégek előadást hallgathattak meg a falugazdászi szolgálatról és feladatáról, valamint a Nógrád Megyei Agrárkamara tevékenységi köréről.

A Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. munkaszervezet vezetője előadásában tájékoztatást adott a Kft. létrejöttéről, szerepéről a Pásztói Kistérségben, a vidéket segítő projektekről, valamint a LEADER III. tengelyében megpályázható lehetőségekről.

*

Autót kaptak a polgárőrök Vanyarcon

Immár negyedik alkalommal adományozott személygépkocsit a polgárőrségnek Szabó Jenő dandártábornok, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. Az autót Vanyarcon vehette át Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke, ugyanis a területükön folyamatos járőrszolgálatot ellátó település polgárőrei használják majd a járművet.

Forrás: Pásztói HVI, Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft.

Cikk megosztása