Orvosi rendelő átadása Abaújváron

ÉMOP támogatással valósult meg az abaújvári Orvosi rendelő akadálymentesítése, felújítása és korszerűsítése. Az önkormányzat 15 M Ft támogatást kapott a beruházásra.

Helyszín: Abaújvár, Rákóczi út 55. (Orvosi rendelő)

*

A regéci Községháza felújításának előkészítése

Megkezdődött annak a fejlesztésnek az előkészítése, ami a Községháza ingatlanján valósul meg a következő hónapok alatt.

Még a tavalyi évben nyújtott be sikeres pályázatot Regéc önkormányzata a VITEA Alapítvány közreműködésével az Abaúj-Abaújban Fejlesztési Partnerség keretein belül „ Kulturális közösségi ház felújítása és bővítése” címmel.
Az Európai Unió által támogatott projekt alkalmával létesül egy új épület a jelenlegi melléképület és nyitott tároló helyén, így a meglévő kazánház és konyha egyenes folytatásaként helyezkedik majd el.

Funkcióját tekintve ide kerül az Ifjúsági Klub, internetszoba, illetve a kisebb közösségi programoknak is helyet ad majd, továbbá turisztikai információs szolgáltatások is az új épületben lesznek elérhetőek.

E mellet a Községháza közösségi részein (pl.: nagyterem) az összes nyílászáró cseréjére is sor kerül. Az 1930-as évek derekán iskolának és tanári szolgálati lakásnak épített épületen már rendkívül fontos az ablakok és ajtók cseréje, amire a község önkormányzata több éve készül, de a szükséges forrást e projekt alkalmával sikerült csak biztosítani.
A most megvalósuló beruházás összértéke meghaladja a 13 millió forintot és a nyár elejére, várhatóan június hónapra készül el.

*

„Ifjúság a HÍDon”

A HÍD Egyesület 2009. március 01. – 2010. június 30. között a Gönci kistérségben és Miskolcon, 16 hónapos programot valósít meg.

Cél, hogy a szolgáltatással elért 100 fő, 12-29 év közötti, szociális, gazdasági, földrajzi akadályokkal és iskolai nehézségekkel küzdő fiatal egyéni és közösségi kompetenciáit fejlesszék.
Iskolában tartásuk, pályaválasztásuk, elhelyezkedésük, helyi társadalomban való szerepvállalásuk érdekében hétközben naponta, hétvégén igény szerinti nyitva tartással Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodát, Ifjúsági E-Pontot működtetnek, ahol jogi, diákjogi, pszichológiai-mentálhigiénés, életvezetési-életszervezési, pályaválasztási, pályaorientációs, munkaerő-piaci szaktanácsadásokat szerveznek.

Fontosnak tartják, hogy a fiatalok hasznosan, helyi pedagógusok támogatása mellett töltsék el szabadidejüket, amelyet az irodában működő sakk és önsegítő klub mellett, a SZIA Club programjai, színházlátogatás, sportrendezvények, filmklub, természetjáró programok, valamint a fiatalok egyéni kezdeményezései színesítenek.

Az ifjúság az egyesület saját fejlesztésű programelemein keresztül, - amely a próbamunka és próbaképzés, - kipróbálhatják, megtapasztalhatják az adott munka és képzés jellegzetességét, hogy a későbbiekben ezzel könnyebb legyen az iskola vagy a szakterület kiválasztása.

Együttműködő partnerek: Szia Club Alapítvány, Munkaügyi Kirendeltség – Gönc.
Támogató: ESZA Nonprofit Kft.
Elnyert támogatás összege: 19.988.950 Ft

Elérhetőség: HÍD Egyesület
Cím: 3530 Miskolc, Rákóczi út 12.
Telefon/fax: +36-46/787-299
E-mail: [email protected]
Web: www.hid-miskolc.hu

Érdeklődni lehet:
Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda 3895 Gönc, Széchenyi u. 9.

A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.

*

Kitüntetés

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés október 22.-i ünnepi ülésén Zavodni Ferenc Boldogkőváralja település polgármesterének a "Borsod-Abaúj-Zemplén megye idegenforgalmáért" díjat adományozta.

*

Piaci járat

A Göncruszkai Önkormányzat 2009. szeptemberétől piaci járatot indított Encsre, minden csütörtök reggel 8 órakor. Útiköltség 800 Ft/fő, ami az oda-vissza utat tartalmazza. A mikrobusz egyszerre 8 személyt szállíthat.

A járat csak megfelelő létszám esetén vehető igénybe. A meghatározott tarifa mindenkire egyformán érvényes ( gyermek-felnőtt-nyugdíjas).

Feliratkozás minden szerdán délután 16 óráig, a polgármesteri hivatalban történhet.

*

Közösségi Ház és Iskola átadása Vilmányban

2009. december 18.-án ünnepélyes keretek között adták át Vilmány községben a magtárból lett Közösségi házat valamint az ÉMOP keretében iskolafejlesztésre nyert támogatásból a II. ütemben elkészült új épületszárnyat, melyben 6 tanterem és szertárak kapnak helyet.

A beruházásokat Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök úr adta át.

(további képek a cikkek alatti galériában)

*

Mindenki Karácsonya - Falunap Vilmányban

December 18.-án Mindenki Karácsonya címmel tartotta meg Vilmány község az ÚMVP által támogatott falunapi rendezvényét.

A gyermekeket bohóc szórakoztatta, majd az ÚMVP meglepetésvendége következett, a Barátok közt-ből megismert és kedvelt "Juli", aki táncpartnert is talált a nézők között.

(további képek a cikkek alatti galériában)

*

„Egymásért” képzési és foglalkoztatási program Korlát településen (TÁMOP 1.4.1/07/1-2008-0013)

Az 1997-ben alakult Phralipe Korláti Tagszervezet feladatának tekinti, hogy munkahellyel és különböző programokkal hozzájáruljon a roma társadalom felzárkóztatásához, a halmozottan hátrányos helyzetű roma és nem roma lakosság integrációjának támogatásához.

Feladatukként kezelik az esélyegyenlőség megteremtését, a munkaerő-piaci és az oktatási helyzet javítását is.
Ennek egyik példája az „Egymásért” képzési és foglalkoztatási program Korlát településen elnevezésű, jelenleg is zajló program, melynek keretében a képzés után 9 fő 1 évig történő foglalkoztatását oldja meg a szervezet.

A programról részletes beszámoló a csatolmányban olvasható.

Helyszín: volt iskola épülete
3886 Korlát, Kossuth út

Forrás: Abaúj-Hegyközi HVI

Cikk megosztása