I. Halloween Day és Projekt hét Berentén

2009. novemberének elsõ hetében hagyományteremtõ céllal Halloween témában projekthetet tartottak a pedagógusok a Berentei ÁMK általános iskolájában.

Négy napon keresztül folytak a témaórák, melyek során az iskola minden tanulója, elsõtõl a nyolcadikig egy-egy tanórán Halloween témában speciális ismereteket sajátíthatott el. A projekt hét megkoronázása a pénteki záró projektnap volt, amikor a hét során megszerzett ismereteket játékos formában mutathatták be a gyerekek. Ezen a napon tanítás nem volt, a gyermekek Halloween jelmezbe bújtak és változatos programokon vehettek részt.

A projekt nap a hatodik osztály elõadásában a Lámpás Jack legendája címû színdarabbal indult, melyet egy nyolcadik osztályos tanuló, Nagy Dávid, és iskolánk angol szakos tanárnõje, Kistörõ Adrienn erre a projektnapra alkotott.
A színdarab után a gyerekek részt vehettek különféle boszorkányos kísérletekben, majd saját jelmezüket, rajzaikat és elõre elkészített töklámpásaikat versenyeztethették a rútság-, rajz- és töklámpás szépségversenyek keretében.

Minden osztály feldíszítette a saját osztálytermét, melyet szintén zsûriztek az aznapra jelmezekbe bújt pedagógusok. Ezután az alsósok Halloween témában filmvetítésen vettek részt, míg a felsõsök osztályvetélkedõkben mérhették össze Halloween témában a jártasságukat.

A nap vége játékos szellemkereséssel zárult az udvaron, majd ezután a gyerekek elfogyaszthatták Halloween ebédjüket. A színes és tartalmas programok után a jutalom sem maradhatott el, hiszen a vetélkedõk és versenyek gyõzteseit különféle ajándékokkal díjazták.
Köszönet a pedagógusoknak, a diákoknak, és mindazoknak, akik a projekthét lebonyolításában hatékonyan közremûködtek.

(további képek a művelődési központ oldalán, itt)

*

Pályázati sikerek Kazincbarcikán

Megközelítőleg 400 millió forintértékben kilenc helyszínen indulhat meg beruházás, felújítás Kazincbarcikán az idei esztendő második féléve pályázati sikereinek köszönhetően.

Erről és a folyamatban lévő beruházásokról, a beadott, de elbírálás alatt lévő pályázatokról tartott sajtótájékoztatót Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere.
A város egyik legjelentősebb, folyamatban lévő beruházása a Pollack Mihály Általános Iskola és Árpád Fejedelem Tagiskola épületeinek teljes körű felújítása, amelynek értéke 780 millió forint. Itt a munkálatok a megfelelő ütemben haladnak, jelenleg a Pollack épületének a rekonstrukciója folyik.
Befejezéshez közeledik a kazincbarcikai polgármesteri hivatal akadálymentesítése is, amelynek leginkább azok a fogyatékkal élők örülhetnek majd, akik hivatali ügyintézés miatt érkeznek az épületbe.

A kazincbarcikai autósok is élvezhetik a pályázati sikereket, hiszen ennek segítségével és önkormányzati önrésszel valósult meg a Mátyás Király úti körforgalom, amelynek a műszaki átadása megtörtént, és a tesztelés időszaka tart.

A munkahelyteremtést segíti elő a Kazincbarcikai Ipari Park infrastrukturális fejlesztése, és Kazincbarcika és térsége első vállalkozói inkubátorházának létrehozása. A beruházás összértéke megközelítőleg 500 millió forint, amelyből 300 millió forintot nyert támogatásként Kazincbarcika Önkormányzata.

Útfelújítás is lesz a jövőben Kazincbarcikán. A Mátyás Király út útburkolatának és az oda bekötő utak burkolatának a felújítása több mint 36 millió forintot fordítanak, aminek a fele pályázati támogatás. Több mint 28 millió forintértékben megvalósulnak forgalomtechnikai felújítások is, amely az útburkolatok festését és a táblák cseréjét jelenti. Itt 20 millió forintos támogatást sikerült elérnie az önkormányzatnak.

Az általános iskolák sem maradnak ki a felújításokból. Megvalósul az Ádám Jenő Általános Iskola épületének teljes körű akadálymentesítése, amelynek 45 millió forint a beruházási értéke, az elnyert támogatás pedig 30 millió forint. Megtörténik a Pollack Mihály Általános Iskola Kazinczy Ferenc tagiskolája részleges felújítása is, ahol külső akadálymentesítést, vizesblokkok felújítását, két tanterem burkolását végzik majd el.

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere beszélt a város kiemelt beruházásainak pályáztatási helyzetéről is. A belváros rehabilitációja, Herbolya városrész szociális rehabilitációja, a Veres Péter- Mikszáth Kálmán lakótelep rekonstrukciója projektek a pályáztatás második fordulójában tartanak, várhatóan legkésőbb január közepére teljesítik az úgynevezett pályáztatási mérföldköveket.

Ezeknek a beruházásoknak az összértéke megközelíti a 2,5 milliárd forintot.
Beszélt Szitka Péter az elbírálás alatt lévő pályázatokról is. Várják a pozitív döntést a Dózsa György tagiskola épületének akadálymentesítésére, a herbolyai gyűjtőútra, belterületi vízelvezetésre Felső–Barcikán, a polgármesteri hivatal, az Ádám Jenő Általános Iskola és Dózsa György Tagiskola épületeinek energiatakarékossági felújítására, valamit a Kazincbarcika kerékpárút pályázatukra is.

forrás: kazincbarcika.hu

*

Kistérségi kulturális együttműködés

A Kazincbarcikai Kistérség települései 2009 őszétől 2010 nyaráig Kistérségi Kulturális Kerekasztal néven közös programokat szerveztek, illetve szerveznek több mikrokörzetben.

Az egyik mikrokörzeti központ Rudabánya, ezen belül pedig a Gvadányi József Művelődési Ház és Könyvtár. Az intézmény rész vesz a közös programok szervezésében és rendezésében, műkedvelő csoportjai fellépnek a kistérségi bemutatókon.

A Rozmaring Asszonykórus és a mazsorett-csoport az októberben Izsófalván megtartott mikrokörzeti kulturális szemlén kivívta annak a jogát, hogy 2010. május 7-én a kazincbarcikai Egressy Béni Művelődési Központban megtartandó gálaesten szerepeljen. Kistérségi kulturális kavalkád címmel most jelent meg a Kulturális Kerekasztal programajánló és tájékoztató kiadványa, amely minden település művelődési intézményét és műkedvelő csoportjait, valamint látnivalóit, nevezetességeit röviden bemutatja.
A kiadvány korlátozott példányszámban a Gvadányi József Művelődési Házban és a Városi Könyvtárban díjtalanul kapható.

*

2010-BEN IS LESZ KÖZÖS MAGYAR-KANADAI ÁSATÁS RUDABÁNYÁN!

A rudabányai őslénytani kutatások az elmúlt években magyar és kanadai szakemberek együttműködésével folytak, és világraszóló eredményeket hoztak.

Örömmel tudatják az érdeklődőkkel, hogy 2010-ben is folytatódnak az ásatások: július 14. és augusztus 12. között tartózkodnak majd Rudabányán a paleontológusok.

A Torontói Egyetem felhívása a Rudabánya Field Schoolról már olvasható az interneten.

Ide tartozó hír, hogy dr. Kordos László professzor, a Rudapithecus-kutatások magyar vezetője, a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója a napokban rangos elismerésben részesült: az Év Ismeretterjesztő Tudósa díjjal tüntették ki.

forrás: www.rudabanya.hu

*

Pályázat mikro- és kisvállalkozásoknak

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselõ-testülete a 2010. január 29-i ülésén úgy döntött, hogy a helyi mikro- és kisvállalkozásoknak a gazdasági visszaesés miatt átmenetileg jelentkezõ túlfoglalkoztatási problémáik enyhítésére, munkahelyek megőrzésére pályázatot hirdet.

A támogatásra pályázat nyújtható be „Pályázat foglalkoztatottság megõrzése támogatása” címen 2010. február 1-tõl 2010 március 15-ig a pályázati forrás összegének erejéig, annak kimerüléséig.

A támogatásra a költségvetésben 15.000 E Ft, azaz Tizenötmillió forint felülről korlátos keretösszeg áll rendelkezésre. A pályázók köre a munkahely megőrzést célzó támogatásra azon mikro- és kisvállalkozások, akik megfelelnek a pályázati kiírásban foglaltaknak.

A részletes pályázati felhívás és azok mellékletei elérhetőek a www.kazincbarcika.hu oldal Önkormányzat menüpont alatt. www.kazincbarcika.hu

*

Ingyenes falubusz járatok Izsófalván

Izsófalva Nagyközség Önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy 2010. január 12-től, minden hét keddi napján lehetőség lesz rá, hogy a Falubusz beszállítsa Önöket a Kazincbarcikai Városi Kórházba vizsgálatokra.

A Falubusz a nehezen mozgó, mozgáskorlátozott személyeket háztól-házig szállítja.A szolgáltatást nem csupán az idős, mozgáskorlátozott emberek vehetik igénybe, hanem bárki, aki arra egészségi állapota miatt rászorult.

Jelentkezni minden alkalommal a Polgármesteri Hivatalban, vagy az Orvosi Rendelőben lehet - személyesen, illetve telefonos egyeztetés útján.

A Polgármesteri Hivatal telefonszáma: 48/351-056, 20/558-93-27; az Orvosi Rendelő telefonszáma: 48/351-045.

A busz első alkalommal 2010. január 12-én szállította a betegeket.

*

Útfelújítások ÚMFT segítséggel Izsófalván

Izsófalva Nagyközség Önkormányzata az Észak-Magyarországi Regionális Operatív Program (ÉMOP) keretén belül meghirdetett "Vidékfejlesztési programot kiegészítő településfejlesztés" tárgyú konstrukcióban összesen 22 715 174 Ft támogatásban részesült a település Egressy és Rózsa belterületi utcák korszerűsítése munkái megvalósítására.

A projekt végrehajtásához az önkormányzat a költségek 90% -át kapta támogatásként. A projekt teljes költségvetése 26 288 755 Ft, beruházáshoz az önkormányzat a szükséges saját forrást biztosította.

A fejlesztés eredményeként 4 375 m2 útburkolat újult meg, a hozzá kapcsolódó 2 170 m2 padkarendezéssel. Az Egressy és Rózsa belterületi utcák korszerűsítési kivitelezési munkáinak műszaki átadás-átvételi eljárását 2009. november 30-án tartották.

*

Iskolafelújítás Múcsonyban és Izsófalván

Izsófalva és Múcsony települések általános iskoláinak felújítására pályázatot nyújtott be az ÉMOP keretein belül, melyen támogatást nyertek.

*

Új beruházás Vadnán

2009. évben befejeződött Vadnán a ravatalozó környezetének megújítása. Térkővel fedték le az udvart, biztosítva ezzel a sár-és vízmentességet, valamint az esztétikumot. Lépcsősor segíti a közlekedést a Temető-kertbe, melynek bejáratánál- Kozma László által faragott- díszes kopjafák állnak, és virágosítás, padok szolgálják a szép környezetet, az elmélyülést.

A képviselő-testület további törekvését siker koronázta és pályázati támogatással -februárban- befejeződik a beruházás II. üteme. Ezáltal kerül sor az épület belső felújítására. Többek között járólapozás, lambériázás, meszelés és a hátsó kijárat szélesítése történik meg. Az udvaron a Ravatalozó asztal fölé egy fa építmény kerül, amely megvédi a gyászolókat az időjárás viszontagságaitól.

A munkálatok a község fejlődését, a lakosság igényeinek kielégítését szolgálják. A Ravatalozó és a Temető-kert a búcsúzás és az emlékezés helyei, és ezért megújítására, karbantartására különösen figyelmet kell fordítani!

*

Polgármesteri Hivatal akadálymentesítése Sajókazán

Sajókaza községben két intézmény akadálymentesítése készült el. A Polgármesteri Hivatal komplex akadálymentesítése megtörtént.

A beruházás megvalósítását a Magyar Állam, az Európai Unió és az Európai Fejlesztési Alap együttes finanszírozása tette lehetővé. (ÉMOP-4.2.2-2007) Az önkormányzat által vállalt önrész és az Unio-s forrás együttes összege 6.948.792 Ft.

A Polgármesteri Hivatal komplex akadálymentesítése során az épület közelében akadálymentes parkolót létesítettek, a Hivatal bejáratához kerekesszékkel, illetve babakocsival közlekedők bejutását könnyítő rámpát építettek. A megvalósult beruházásnak köszönhetően a településen élők számára az ügyfélszolgálatok elérhetőbbé váltak.

*

Egészségügyi intézmény akadálymentesítése Sajókazán

Sajókaza községben az egészségügyi alapellátási intézmény komplex akadálymentesítése megtörtént.

A beruházás megvalósítását a Magyar Állam, az Európai Unió és az Európai Fejlesztési Alap együttes finanszírozása tette lehetővé (ÉMOP-4.2.2-2007).

Az önkormányzat által vállalt önrész és az uniós forrás együttes összege 9.910.220 Ft. Az egészségügyi alapellátási intézmény komplex akadálymentesítése során az épület közelében akadálymentes parkolót létesítettek, az épület bejáratához kerekesszékkel, illetve babakocsival közlekedők bejutását könnyítő rámpát építettek.

A megvalósult beruházásnak köszönhetően a településen élők számára az egészségügyi szolgáltatások elérhetőbbé váltak.

Forrás: Kazincbarcikai HVI

Cikk megosztása