Farsang Szendrőben 2010. február 17-én

A Városi Szociális Szolgáltató Központ szervezésében 2010. február 11-én megrendezésre került az idén is az Idősek Farsangja.

Az ünnepségnek a helyi Közösségi Ház adott helyet, ahol több mint 50 meghívott, időskorú ember szórakozhatott és kapcsolódhatott ki a szórakoztató programoknak köszönhetően.

Kisidáné Gríger Ildikó köszöntötte a jelenlévőket majd az egyik szociális gondozó Halász Józsefné ismertetett velük egy kis farsangi népszokást, hagyományt. A felvonulás előtt a helyi általános iskola negyedik osztályos tanulói mutattak be egy színvonalas műsort Sherezádénak öltözve. Ezt követően egy nyugdíjas társuk saját költeményének elszavalásával kedveskedett. A farsangi maszkokba, álarcokba beöltözött idősek izgatottan várták , hogy felvonuljanak a 3 fős zsűri előtt. A felvonulás alatt mindenki előadta saját kis szórakoztató műsorát, énekelt vagy elmondott egy verset a többiek nagy örömére. A zsűri hosszas latolgatás után meghozta a döntést. A fődíj nyertese a Paszti cukrászda által felajánlott tortát kapta, az azt követő két helyezett és a különdíjas értékes tárgynyereményben részesültek. Minden idős nagy meglepetésére apró ajándékkal kedveskedtek nekik az intézmény dolgozói, nagy örömet okozva ezzel.

Ezek után a Népdalkör mutatott be egy vidám, zenés előadást. Miután a szemüket és lelküket jóllakatták, a hasukra is gondolván a dolgozók frissítő teával , szendviccsel és farsangi fánkkal kínálták a szépkorúakat.

A további fergeteges hangulatról zenével gondoskodtak, mindenki táncolhatott, mulathatott kedvére. A zenés mulatságban sokan részt vettek és elmondásuk alapján ragyogóan érezték magukat.

*

VIII. Muzsikáló Vidék Találkozó és Megyei Fuvolaverseny

2010. február 26-án növendékeink: Dániel Márk, Timkó Levente és Truzsi Vivien sikerrel képviselték Intézményünket a VIII. Muzsikáló Vidék Találkozón, Emődön.
Dániel Márk a kiváló hangszeres teljesítményéért elismerésben részesült.

Truzsi Vivien február 27-én sikeres produkciójával képviselte iskolánkat a Miskolcon megrendezett Borsod-Abaúj Zemplén megyei Zeneiskolások Fuvolaversenyén.
Zongorán közreműködött Kósa Noémi tanárnő. Felkészítő tanárok Kékes Zsuzsa, Gyurcsó Tamara, Virág Csaba voltak.

Gratulálunk növendékeinknek és a felkészítő tanároknak!

*

Sikerült elűzni a telet

2010. február 22-én 16 órától a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánc tanszaka Kovács Tibor tanár úr vezetésével hagyományteremtő "Batyus" bált szervezett.

Néptáncos gyermekeink közös táncházban, az egri Tekergő Népzenei Együttes kíséretével, felhőtlen farsangi mulatozáson szórakozhattak. Volt evés, ivás - amit mindenki maga hozott batyujában - tánc, éneklés, tombolahúzás. Vidáman, kellemesen elfáradva este hétkor zárult a rendezvény.

Köszönjük a szülőknek és támogatóinknak, hogy segítették a "Batyus" bál megrendezését!

*

Szerződésközés az edelényi L'Huillier-Coburg kastély érdekében

Aláírta 2009.október 15-én Molnár Oszkár, Edelény polgármestere a szerződést arról, hogy az önkormányzat eladja a Bódva és a művelődési központ közötti terület egy részét az államnak. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a kastély projekt részeként ott látogatóközpontot és parkolót alakít ki.

Molnár Oszkár elmondta: öröm, hogy beérni látszik a sokéves munka gyümölcse. Még egy lezárandó közbeszerzési eljárás után a kivitelező felvonulhat, s hozzáláthat a műemlék épület részbeni felújításához és hasznosításához, ami várhatóan húsz ember számára teremt majd munkahelyet.

*

Ünnepélyes iskola átadás és névadás Szendrőben

2009. december 19-én (szombaton) ünnepélyes keretek között átadták az Általános Iskolát. Az átadási ünnepség 10.30 órától szentmisével kezdődött a Római Katolikus Templomban. A szentmise keretei között került bemutatásra az a Monstrancia (úrmutató), melynek árából 80 éve - 1929-ben - épült a most felújított Általános Iskola.

A szentmise után -12 órától- került sor az Általános Iskola ünnepélyes átadási és névadási ünnepségére az iskola aulájában. A meghívott vendégeket és megjelenteket: Szaniszló János polgármester, Katona Béla az országgyűlés elnöke, Gúr Nándor országgyűlési képviselő és Kalász László iskola igazgató köszöntötte.
Az avatási ünnepség műsorában közreműködtek: az Irodalmi színpad és a helyi Néptánccsoport.

Szaniszló János polgármester elismeréseket adott át: Tomorszki István, alpolgármester, Juhász Péter, beruházás tervezője és műszaki ellenőre, valamint Jancsurák Sándor, projekt igazgató részére.
Az iskola az Apáczai Csere János nevet vette fel.

Az ünnepség után az érdeklődők megtekinthették a Monstranciát az iskola aulájában.

*

Megújultak a csoportszobák az izsófalvai óvodában

Nagy örömmel vették birtokba a gyermekek az új csoportszobai bútorokat. A Szivárvány Óvoda Gyermekeiért oktatási-nevelési Alapítvány támogatásával sikerült mind a három csoportszobában lecserélni az elhasználódott régi szekrényeket, bútorokat.

Az adó 1%-a, és a jótékonysági bál bevételéből megújultak a csoportszobák. A gyermekek igényeihez igazodva, a praktikusság szempontjainak megfelelve, sok nyitott polccal tervezték meg az óvónénik a szekrényeket. Esztétikusabb, barátságosabb környezet fogadja a gyermekeket és a szülőket mind a három csoportban. Köszönjük, hogy az adó 1%-ával, és a Jótékonysági Bál támogatásával segítették az Alapítvány céljait.

forrás: izsofalva.hu

*

Civil kerekasztal beszélgetés Aggtelken

A Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetsége sikeresen pályázott a Nemzeti Civil Alapnál a "Borsodi-dombság fejlesztése civil szervezetek összefogásával" elnevezésű programjával. Ennek keretében 2009. december 11-én kerekasztal megbeszélésre került sor Aggtelken, a Művelődési Házban.

A megbeszélés alkalmával a meghívott formális és informális civil szervezetek képviselői bemutathatták tevékenységüket, elmondhatták a működésük során tapasztalt nehézségeket. Nagy Tibor, a szövetség munkaszervezet-vezetője bemutatta az elnyert támogatás kínálta lehetőségeket, és ismertette a programtól elvárt eredményeket.

A jelenlévők tájékoztatást hallhattak az ÚMVP keretében megnyíló lehetőségekről a Kazincbarcikai HVI és a Borsod-Torna-Gömör Egyesület képviselőitől. A megbeszélést végig az interaktív, családias jelleg jellemezte. A résztvevők nyíltan tudtak beszélni problémáikról, elképzeléseikről és sikereikről.

*

44 munkavállaló munkahelyét mentette meg Kazincbarcika

A gazdasági visszaesés miatt átmenetileg nehézségekkel küzdõ kazincbarcikai kis- és mikrovállalkozások támogatását szolgáló pályázatokról döntött Kazincbarcika önkormányzatának képviselõ-testülete, ezzel 44 munkahely megõrzését segítve. Még szeptember 25-én határozott úgy az észak-borsodi város önkormányzata, hogy 30 millió forintos pályázati alapot hoz létre a költségvetési céltartalék terhére. Szeptember 28. és október 15-e között pályázhattak erre a forrásra azok a vállalkozások, amelyek megfeleltek a kiírás feltételeinek.

A támogatás feltétele egyebek mellett az volt, hogy az érintettek vállalják, legalább hat hónapig megtartják a pályázat idõpontja elõtti foglakoztatási létszámukat. A pályázaton a hat hónapos foglalkoztatáshoz a minimálbér (a munkáltatót terhelõ járulék nélküli) 30 százalékát lehetett elnyerni.

A mikrovállalkozások legfeljebb kettõ, a kisvállalkozások legfeljebb négy munkahely megõrzésére pályázhattak. A megadott határidõig 26 pályázat érkezett be, ezek közül három nem felelt meg a kiírásnak, így 23 pályázó támogatásáról döntött a képviselõ-testület 6 és fél millió forint értékben.

Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere elmondta: a pályázati alappal nemcsak a helyi vállalkozóknak segít az önkormányzat, hanem rajtuk keresztül a kazincbarcikai családokat is támogatja. A döntés értelmében ugyanis 44 munkavállaló munkahelyét tudták megõrizni az elkövetkezõ hat hónapra.

forrás: mfor.hu

*

Fontos térségi út újult meg Borsod megye északi részén

Kilenc kistelepülés lakói a közvetlen haszonélvezői annak az uniós támogatással kivitelezett egymilliárd forint értékű beruházásnak, amelynek során 46 kilométernyi mellékút újult meg Észak-Borsodban.

Az ünnepélyes szalagátvágásra november 12-én került sor Kiss Péter társadalompolitikai miniszter részvételével.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv megvalósítása során az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) útfelújítási projektjeinek gazdája a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A régióban 2009-ben a négy és öt számjegyű mellékutak közül összesen csaknem 320 kilométernyi közút újul meg.

A felújított kilométerek számát és a ráfordítást tekintve kiemelkedő projektnek számít a Serényfalva–Ragály összekötő út (2601-es út) teljes hosszának, valamint a hozzá csatlakozó Sajókaza–Aggtelek–Szín összekötő út (2603-as út) 27-es főútig tartó szakaszának a felújítása. A munkálatok májusban kezdődtek a Colas Építő Zrt. kivitelezésében, és most jutottak az átadás-átvételig. Ebből az alkalomból Ragályon tartottak projektbemutató sajtótájékoztatót csütörtökön, amelyen megjelent és beszédet mondott Kiss Péter társadalompolitikai miniszter, valamint Gúr Nándor és Gyárfás Ildikó a térség országgyűlési képviselői is. Az ünnepélyes szalagátvágásra a két út találkozásánál került sor.

A felújítást műszaki szempontból Stoll Gábor, a közútkezelő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatója mutatta be. A kivitelező a pályaszerkezet megerősítése mellett kiszélesítette az íveket, kitisztította az árkokat és átereszeket, rendezte az útpadkákat. Az útrekonstrukció során kilenc hidat is felújítottak. Ezeken az utakon a burkolat állapota, érdessége immár európai színvonalú, megfelel a korszerű közlekedési igényeknek – mondta el a szakember.

A megújult utak mentén kilenc kistelepülés fekszik, közös jellemzőjük, hogy egyikük lélekszáma sem éri el az ezer főt, s össznépességük is mindössze négyezer fő. Az aprófalvas térség számára a jó színvonalú közlekedési hálózat esély a megkapaszkodásra és a felzárkózásra.
A 46 kilométernyi mellékút felújítására több mint 1 milliárd forintot fordíthattak, amit az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása tett lehetővé.

forrás: www.nfu.hu

*

Minőségi fejlesztések uniós forrásból a Baradla Kempingben

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság uniós pályázati forrásból  újítja fel a Baradla Kempingben található négyszemélyes faházakat. Az Észak-Magyarországi Regionális Operatív Program (ROP) keretén belül meghirdetett ÉMOP-2008-2.2.1 „Kereskedelmi szálláshelyek és szolgáltatások minőségi fejlesztése” című pályázati felhívásra benyújtott projektjavaslat 46.648.058,- Ft támogatásban részesült, melyhez a 61.671.200,- Ft önrészt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium biztosítja.

A projekt célja egy világörökségi helyszínhez méltó, környezet- és családbarát, tájba illő szálláshelybázis kialakításának elkezdése a Baradla Kemping területén.

A fejlesztés keretén belül 7 db új, 6 férőhelyes téliesített komfortos I. osztályú üdülőház épül, melynek átadására 2010 év végén kerül sor.  Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság hosszú távú céljai között szerepel a Baradla Kemping és Turistaszálló komplexumának teljes újjáépítése, modernizálása. A döntés indokolt, mivel a kempingben található komfortos és komfort nélküli faházak közel 40 éve épültek és már csak részben felelnek meg a jelen kor igényeinek.

A jelenlegi pályázati lehetőség keretein belül első ütemben a négyszemélyes üdülőházak minőségi fejlesztése érdekében 7 db téliesített, közművesített hatszemélyes rönkfaház kerül kialakításra a régi kis faházak helyén.
Az európai uniós támogatásból megvalósuló közel 108 millió Ft-os beruházás keretén belül komfortos, 6 férőhelyes I. osztályú üdülőházak épülnek Aggtelek község határában, javítva ezzel a kistérség turisztikai infrastruktúráját. A jelenleg a kemping területén található faházak fűtés hiányában csak nyári szezonban üzemelnek, az új rönkfaházakat viszont téli időszakban is igénybe lehet majd venni.

A beruházás eredményekén a 7 új rönkfaház kivitelezésével javul a terület versenyképessége, új munkahelyek létesülnek szezonon kívüli időszakban, és a beruházás keretén belül egy tanfolyamot is szerveznek a kemping dolgozói részére.

A projekt támogatója a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (www.nfu.hu), közreműködő szervezet az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. 3525 Miskolc, Széchenyi u. 107. (www.norda.hu). A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

forrás: www.anp.hu

*

A Borsod-Torna-Gömör Egyesület területén nagy volt az érdeklődés a III. tengelyes támogatási kérelmekkel kapcsolatban (táblázat a cikkek alatt csatolva)

„A magyar vidék történelmi esélyt kapott a fejlődésre a 2007-ben megindult Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) által. A program intézkedéseinek célja a versenyképesebb mezőgazdaság, a környezettudatos tájgazdálkodás és az élhetőbb vidék feltételeinek megteremtése sikeres vállalkozásokon, összetartó és értékteremtő közösségeken keresztül.” - Gráf József.

A III. tengely keretében a pályázók négy jogcímre nyújthattak be támogatási kérelmet; Mikrovállalkozások létrehozásának és fejlesztésének támogatása jogcímre, melynek célja a vidéki térségekben új, illetve működő mikrovállalkozások beruházásainak, műszaki-technológiai fejlesztésének támogatása által a vállalkozói aktivitás, a versenyképesség, az innovációs képesség ösztönzése, munkahelyek megtartása és újak létrehozása, valamint a gazdasági szerkezet fejlesztése.

A Turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcím célja a vidéki turizmusformák közül a fenntartható falusi-, agro- és ökoturisztikai fejlesztések, beruházások infrastrukturális és szolgáltatási feltételeinek, marketingjének támogatása, vidéki munkahelyek létrehozása vagy megőrzése érdekében.

A Falumegújítás és – fejlesztés jogcím célja a településkép, a vidéki lakókörnyezet és a közösségi terek, közterületek állapotának javítása, valamint a helyi piacok létrehozásának és fejlesztésének támogatása.

A Vidéki örökség megőrzése jogcím célja a vidéki térség településein a kulturális örökség fenntartása, helyreállítása, korszerűsítése, ezen belül a településkép és a környezet állapotának javítása, az épített, természeti és kulturális örökség, valamint a helyi identitás megőrzése, megújítása, ezáltal a települések vonzerejének növelése.
2009-es évben két alkalommal önkormányzatok, vállalkozók, civil szervezetek és egyházak.

A Borsod-Torna-Gömör Egyesülethez az első támogatási kérelem időszakában 112 támogatási kérelem, a második támogatási kérelem fordulójában 79 támogatási kérelem érkezett be.

Az első támogatási időszak nyertes kérelmei jelenleg a megvalósítási szakaszban, a második forduló beérkezett kérelmei az iktatás folyamatában vannak

Forrás: Edelényi HVI, Kazincbarcikai HVI, Borsod-Torna-Gömör Egyesület

Cikk megosztása