A Nemzeti Vágta nyitányaként Festetics-futamot rendeznek

Történelmi előzményei is vannak a Festetics-futamnak, amelyet idén első alkalommal a Nemzeti Vágta nyitányaként rendeznek meg a Zala megyei Gyenesdiáson.

1899. június 21-ei számában a helyi hírlap örömmel üdvözölte a lóversenyt, melyet a Festetics-család támogatásával a honvéd-huszárság tisztikara számára rendeztek Gyenesdiáson. A megmérettetésen szerepelt az 1800 méteres síkverseny is, melyen számos nevező indult” – idézte fel az előzményeket Gál Lajos, a község polgármestere, hozzáfűzve: száztizenegy esztendővel később, 2010. május 22-23-án szeretnék felújítani és továbbvinni a hagyományt.

A Nemzeti Vágta előfutamaként síkversenyt rendezünk a Faludi-síkon, a felújított hajdani Festetics-tréningpályán. A verseny távja 1100 méter, a több futamból álló verseny győztese pedig teljes jogú versenyzőként indulhat a június 5-6-án Budapesten, a Hősök terén megrendezésre kerülő futamokon” – avatott be a részletekbe Gál Lajos.

A futamra azonban nem csak a versenyzőket várják, a közönség számára is gazdag programot szerveznek. A rendezvényt a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban nyitják meg, ahol a lóversenyek történetének felidézése mellett parádés hintós felvonulásra, huszárbemutatóra kerül sor, miközben ünnepélyesen átadják a 440 méter hosszú és 12 méter széles gyenesdiási pályát. Másnap a megmérettetés mellett íjászok, folklórműsorok, lovas- és szekérbemutatók, különböző versenyek, felvonulások várják az érdeklődőket.

*

Az alkohol veszélyei – egészségnapot rendezett a keszthelyi Nagyváthy-iskola

Tizenötödik alkalommal rendezett egészségnapot diákjai számára a Nagyváthy-iskola. A jubileumi rendezvény megszervezésében és lebonyolításában ezúttal a Mentor iroda is közreműködött az intézmény felkérésére.

Az egészségnap témái az alkohol, az alkoholizmus, az ebből fakadó problémák és tragédiák voltak. Ahogy az egyik előadó, Bükkiné Papp Zsuzsanna rendőr fogalmazott: az alkohol kártékonyabb még a drogoknál is, mivel fogyasztása sokkal szélesebb körben elfogadott. Az egészségnapot a Nagyváthy-iskola 11.c osztályos diákjainak drámaelőadása vezette be, mely egy diszkóbaleset körülményeit, következményeit dolgozta fel, majd a rendőrség már említett előadása, valamint az Anonim Alkoholisták Keszthelyi Klubja tagjainak előadása zárta. Az egészségnapon hirdették ki annak a vetélkedőnek a győzteseit is, amelyet az iskola és a Mentor iroda közösen már korábban meghirdetett a város középiskolái számára. A rendezvényt Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke, olimpikon; valamint a fenntartó önkormányzat nevében Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg. A díjakat Pálinkás Róbert alpolgármester adta át.

*

Nagy sikere volt a Balaton régió bemutatkozásának Baranyában

A Magyarország egyik legnagyobb és legnépszerűbb vidéki turisztikai kiállításának számító Pécsi Utazás Kiállítást immár a 15. alkalommal rendezték meg az idén.

A Balaton régiónak jelentős belföldi küldő területe a Dél-Dunántúl, ezért is tartotta fontosnak a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága (BRMI), hogy 2010-ben, amikor Pécs Európa egyik Kulturális Fővárosa, díszvendégként jelenjen meg a turisztikai vásáron. A rendezvényen hatalmas volt az érdeklődés a Balaton régiós standon. A BRMI és 10 társkiállítója kiemelten mutatta be a magyar tenger gazdag program és szálláskínálatát, valamint borkóstoló keretében a Badacsonyi borvidék borait. A vásár látogatóinak érdeklődését fokozta az esemény ideje alatt meghirdetett „Nyeremény percek” játék, amelynek keretében a többi közt Balaton régiós ajándékcsomagokat és felajánlásokat sorsoltak ki.

*

Gergely napi fesztivál Gyenesdiáson

Három megye 28 általános iskolájának 450 szereplője vett részt Gyenesdiáson a hagyományos, immár 6. alkalommal rendezett Gergely napi kulturális fesztiválon.

A program az intézményesített közoktatás alapítójaként számon tartott I. Gergely pápára való emlékezés jegyében zajlott. Ezen szokásnak történelmi időkből származó tradíciói vannak: a Gergely nap ünneplését elődje iskolateremtő munkáját idézendő, IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban. A naphoz felvonulások, vetélkedők kapcsolódtak, az iskolások diákpüspököt választottak. A Gergely-járás hosszú időn át fennmaradt, beilleszkedett a népszokások közé. Minderről tett említést a rendezvényen köszöntő beszédében Gál Lajos, házigazda polgármester.

A rendezvényt a helyi általános iskola az alapfokú művészetoktatás bevezetésével hívta életre. Lancz Tamás, az iskola igazgatója elmondta, nem csak a hasonló profilú társiskolákat látják vendégül, részt vesznek olyan intézmények is, ahol szakköri jelleggel folyik művészetoktatás. A találkozó – ahogyan a résztvevői kör mutatja –rangos fellépési lehetőséget jelentő eseménnyé vált.

A kategóriák felölelték a vers- és prózamondást, a folklórt, mozgásművészetet, ipar- és képzőművészeti munkát, drámajátékot – élményekben gazdag, szereplései tapasztalatban hasznos eseményt jelentve.

*

Balatongyörök: a körforgalom megépül, a Szépkilátó környékének rendbetétele még tervben

Az idei legnagyobb beruházás a körforgalom kialakítása lesz a településen, ugyanakkor nincs még határozat a Szépkilátó átépítéséről – mondta a Balatongyöröki Turisztikai Egyesület elnöke.

Bánkiné Király Zsuzsa szerint megfelelő infrastruktúra nélkül nem lehet előrelépni, ezért elsőként az a legfontosabb, hogy biztonságos legyen a közlekedés. Szintén fontos lenne azonban a Szépkilátó környékének rendbetétele is, így a parkoló átépítése a következő feladat. Az elnök azt mondta, a falu azon dolgozik, hogy legalább a szüret időszakáig legyenek vendégek. A „bakancsos turizmust” támogatva 2010-ben nagy figyelmet kapnak a Keszthelyi-hegység turista útjai, ezért Balatongyörök térségében tájékoztató és útbaigazító táblákat helyeznek ki. Bánkiné Király Zsuzsa szerint ez mind olyan elképzelés, ami pénzügyileg vállalható, ha előveszik kreativitásukat és rászánnak némi időt.

*

Első helyen végzett a zalai csapat a böllérversenyen

A régi hagyományok a böllérversenyen is aranyat érnek. A korabeli szokásokat felidéző, nagyszülői recepteket használó szentgyörgyvári csapat megnyerte az országos kőröshegyi megmérettetést.

A disznó feldolgozását, a hurka, kolbász, pecsenye régies elkészítését, a korabeli eszközök használatát, a terítést, a kínálást, az öltözékünket, egyaránt értékelte a zsűri” – fogalmazott Ádovics István, aki feleségével, Dóber Gáborral és Illés Miklóssal alkotta a nyertes gárdát. „Hasonló rendezvényen még nem vettünk részt, ám otthon mindenki vágott már disznót, vagyis nem teljes laikusokként indultunk. Amúgy a meghívást a településünkön megrendezett fogathajtó versenynek köszönhetjük, amelyen részt vettek a kőröshegyiek”.

A Szentgyörgy böllérei nevet viselő csapat természetesen felkészülve indultak útnak. „Amikor készültünk, az volt az elsődleges célunk, hogy műanyagot véletlenül se használjunk. Megkerestük például a régi, kinyomós hurkatöltőt, s a régi szokásokhoz igazodva szalmával próbáltuk pörzsölni a disznót. Sajnos ez utóbbi a nagy szél miatt nem sikerült, szükség volt a gázra”.

A verseny szervezői az elmaradhatatlan fogópálinkával nyitottak, a csapatoknak ezután kellett levágniuk a disznókat.

Első feladatként megsaccoltatták, hány kilós lehet az állat. A vágás után jött a pörzsölés, a tisztítás, majd a kettéhasítás. Minden csapatnak egy fél disznót kellett feldolgoznia. A kiírások szerint három kilogramm hurkát, kolbászt, s pecsenyehúst várt a zsűri. Mindezt a jól kipróbált, mi több, bevált recept alapján készítettük el. A borstól a majorannáig csak korabeli fűszereket használtunk, elfelejtve a boltban kapható különböző keverékeket. Mindent úgy csináltunk, mint otthon; készítettünk toros káposztát, resztelt májat, s krumpligombócot is. Érdekes volt számunkra, hogy tájegységenként mennyire változatos volt a menü, a csapatok a maguk bevált szokásai szerint rengetegféle étket készítettek. Nagyon eltért a kínálat mellett a fűszerezés is. A hangulatról pedig csak annyit: annak a helyi és különböző településekről származó borok jót tettek”.

A zsűrinek tetszett és ízlett a Szentgyörgy böllérei által szervírozott disznótoros, összetett versenyben – tizenkét gárda közül – ugyanis nekik ítélték az aranyérmet. A másik zalai csapat, a kehidakustányi Zalai serények különdíjat kapott. „Harminchat személyes étkészlet volt a főnyeremény, s persze a meghívás a jövő évi versenyre. Minden bizonnyal indulunk újra, nem is annyira a verseny, inkább a barátkozás kedvéért”.

*

A 2009-es évjárat kiemelkedő balatoni borai mutatkoztak be a Tapolcán

A Balatoni Borrégió 2009-es évjáratának boraiból válogatott kollekciót kóstoltak a borászok és más meghívottak a térség legjelentősebb tavaszi borbemutatóján.

Tapolca - Közepes mennyiségben, de kiváló minőséggel készültek a 2009-es évjárat borai a Balatoni Borrégióban, állapították meg a szakértők a csütörtökön megtartott Sándor-napi Bormustrán.

A régió legszéleskörűbb tavaszi szakmai borászati rendezvényén Tóth János, a Vinum Vulcanum borlovagrend nagymestere és Császár László polgármester köszöntötte a mintegy 150 résztvevőt. Az évjárat jellemzőiről dr. Májer János, a badacsonyi borászati kutatóintézet vezetője elmondta, hogy az időjárási körülménynek köszönhetően gyors érés, magas mustfok, harmonikus savtartalom, gyenge közepes termésmennyiség jellemezte a szőlőket. A borok minősége az egyik legjobb évjáratok közé sorolhatja a 2009-es termést. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy az alacsonyabb termés és a kiváló minőség ellenére a kialakult szőlőfelvásárlási helyzet aggályos. A mustrára kerülő kollekciót az idén is a rendezvényt elindító Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság (BBA) egyik alapítója, Kulka Gábor borász válogatta össze a borrégióhoz tartozó hat borvidék legjelentősebb termelőitől. A 43 bor között az idén is Olaszrizlingből volt a legtöbb, tíz mintával szerepeltek a régióban nemesített fehér fajták, a Rózsakő, Corvinus, Pátria, Zefír, Zenit, Cserszegi Fűszeres és a Vulcanus. A vörösök között pedig a badacsonyi térség régi fajtái közül volt egy Bakator. A borokat minősítő Kállay Miklós professzor, a Corvinus Egyetem tanszékvezetője nagyon jónak értékelte a borok többségét. Véleménye szerint a gazdák jól sáfárkodtak a szőlőtermés kiváló minőségével. A mustra végén a főszervező Mezőssy Zoltán borász-gasztronómus (BBA) a borokhoz illő vacsorával, vadpörkölttel, és mangalicakolbásszal töltöttkáposztával látta vendégül a szakértő közönséget.

Forrás: naplo-online.hu

*

Sportoltak a megye önkormányzatai

Tapolca rendezte meg a XVII. önkormányzati kupát. Rekordlétszámmal vettek részt Veszprém megye önkormányzatainak dolgozói, akik több sportágban mérték össze tudásukat az egész napos rendezvényen.

Göndör József főszervező, a megyei önkormányzat képviseletében köszöntötte a megjelenteket, majd Császár László Tapolca polgármestere üdvözölte a sportos önkormányzati dolgozókat. Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a sport kiemelt szerepet játszik az ember életében, az egészség megőrzésében, az erőnlétben, a teherbírásban.

A csapatok különböző helyszíneken és különböző területeken mérték össze tudásukat. A Sportcsarnok adott otthont a kispályás teremlabdarúgó mérkőzések, a sakkversenynek, a dartsnak, az asztalitenisznek, a sudokunak, a kötélhúzásnak, a zsetonszerző versenyeknek, köztük az ugrókötelezésnek, valamint a szellemi sportvetélkedőnek. A Sportházban álltak pályához a bowling résztvevői, a városi tekeklubban a tekések mérkőztek meg egymással, a Batsányi gimnázium tornatermében pedig az önkormányzatok női dolgozói kosárlabdáztak.

A sportnapon a Tapolcai Acro Dance SE táncosai szórakoztatták a résztvevőket nagysikerű bemutatójukkal. A különböző sportágakban az önkormányzatok közül összesítésben első helyen végzett Pápa önkormányzata, Tapolcáé lett az ezüstérem, harmadik lett a megyei önkormányzat.

Forrás: vpmegye.hu

*

Kulturális bemutatók három kistérségben

A megye három kistérségében is kulturális bemutatót tartottak. A Keszthely nevét viselő kistérség amatőr előadói, csoportjai a hagyományos művészeti fesztivál keretében léptek zsűri és közönség elé.

A rendezvényt – amely az elmúlt évekhez hasonlóan egyaránt lehetőséget adott a gyermekeknek, az ifjúsági és felnőtt korosztálynak a bemutatkozásra – a Goldmark Károly Művelődési Központ a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulással, valamint a Zala Megyei Közművelődési Intézménnyel közösen szervezte. Benépesült a Balaton Színház, az intézményben több mint félezer résztvevő összesen mintegy hatvan műsorszámot mutatott be, a produkciókat két zsűri értékelte. A műsor változatos volt, a színpadon megjelent szinte minden kategória. A fellépők egyebek között modern tánc, színjátszás, néptánc, népi játékok, hangszeres zene, kórus, népdal, vers, próza és ének, egyéb ének, valamint musical ének kategóriában mérték össze tudásukat. A legjobbak a zsűri döntése alapján továbbjutottak a megyei döntőbe.

Letenyén, a Fáklya Művelődési Központban is tartottak térségi kulturális bemutatót. Az intézmény színháztermében népzene, néptánc, modern tánc kategóriában léptek színpadra, de bemutatták tudásukat a vers- és prózamondók is.

Szintén kistérségi szintű kulturális gálát rendeztek a liszói faluházban. A rendezvény keretében komolyzenében, vers- és prózamondók produkcióiban, népdaléneklésben és táncokban gyönyörködhettek az érdeklődők.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, zalaihirlap.hu, monitormagazin.hu, balaton.vom.hu

Cikk megosztása