750 éves a Balaton vára

1260-ban IV. Béla átadta Szigligetet a pannonhalmi apátságnak, hogy ott erődítményt építsen. Ennek idén már 750 éve: az évfordulóra a településen programokkal, és a vár folyamatos szépítésével készülnek.

Szigligeten 1991 óta folyik régészeti feltárás és egyidejűleg felújítás a Balaton várában. Tavaly előttig a Váralapítvány szervezte és irányította ezeket a munkákat, majd 2008 nyarán a kezelést a falu önkormányzata vette át. Az új kezelő fontosnak tartja, hogy ne csak romok fogadják az ide látogatókat, hanem egy élettel teli vár. 2009-ben a húsvétkor megrendezett Várkapunyitóval kezdve egészen augusztusig folyamatosan programok várták az érdeklődőket.

Idén sem lesz ez másképp. Április első hétvégéjén, a Várkapunyitóval indul a programsorozat, majd az egész Balaton-partra kiterjedő Balaton7 rendezvényei várják a látogatókat május 8-tól egy héten keresztül. A kifejezetten a 750 éves évforduló alkalmából megrendezett Várfesztivált a pünkösdi hétvégén bonyolítják le. A nyári szezonban 6 alkalommal rendeznek Várjátékokat a szigligeti várban, többek között a helyiekből álló Palonai Magyar Bálint Hagyományőrző Egyesület közreműködésével. Június utolsó szombatján a Tapolcai Musical Színpad, két héttel később a 100 Folk Celsius, míg július 31-én a Benkó Dixieland lép fel az évszázados falak között. Július 24-én és 25-én a Hagyományőrző Napok keretében a különböző korok hadviselési szokásait mutatják be a fellépő csoportok, augusztus 14-én pedig a Ghymes együttes koncertje zárja a nyári rendezvényeket. Az év utolsó eseménye a szigligeti várban a harmadik alkalommal megrendezendő Várfutás lesz október 9-én, amely egy 16. században lezajlott csatának állít emléket.

A programok szervezése mellett a folyamatosan végzett felújítási munkálatok teszik vonzóbbá a várat. E munka keretében szeretnék felszentelni a vár kápolnáját, és a tavaly kialakított színpadot és a hozzá tartozó nézőteret is átépítik. A szolgáltatások körét is kibővítik, az idei évtől már italt is vásárolhatnak a szomjas látogatók.

Szigliget méltón kíván tisztelegni elődei előtt, fontosnak tartva a vár egykori pompájának visszaállítását. Külön hangsúlyt kap a látogatók igényeinek széleskörű kiszolgálása, hiszen a belépők megvásárlásával ők "építik" a várat.

*

Félmilliárd a szennyvíztisztító-telepre

Révfülöp – Várhatóan jövőre kezdődik meg a Balatonszepezd, Kővágóőrs, Révfülöp és Zánka szennyvizeit kezelő telep bővítése és fejlesztése. A beruházás előkészítéséről nyílt nap keretében tájékoztatták az érdeklődőket.

A nyílt napot a révfülöpi Dunántúli Regionális Vízmű a Víz Világnapja alkalmából rendezte: az általános és középiskolás osztályok, illetve érdeklődő felnőttek megtekinthették a szennyvíztisztító-telepet.

A szolgáltató a nyílt nappal kívánta felhívni a diákok és a fogyasztók figyelmét arra, hogy a víz pótolhatatlan és sérülékeny lételem, amelynek megóvása közös érdekünk és egyben felelősségünk is. Ennek szellemében indul a következő nagyberuházását, a révfülöpi szennyvíztisztító fejlesztése.

A révfülöpi agglomeráció jelenlegi csatornázottsága 95 százalék körüli, a rákötési arány azonban csak 65,5 százalék, ami a jövőben valószínűleg emelkedni fog. Ezért a telep terhelése is várhatóan növekszik majd, ám az üzemeltetést jelenleg még számos műszaki hiányosság is nehezíti. A tervezett fejlesztés célja ennek megfelelően a telep korszerűsítése és kapacitásának bővítése, miközben környezetvédelmi szempontok is előtérbe kerülnek, hiszen a tisztított szennyvíz befogadója a Balaton.

Tavaly a szolgáltató, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. technológiai felülvizsgálatot készíttetett, amely meghatározta a fejlesztés irányvonalait. A részletek kidolgozásához, valamint az engedélyek beszerzéséhez szükséges forrásokat egy sikeres KEOP-pályázatnak köszönhetően 85 százalékban az Európai Unió, 15 százalékban a DRV Zrt. biztosítja.

Ez az úgynevezett előkészítési szakasz 2011-ben zárul le, és a részletes tanulmány elfogadása esetén a jövő évben el is kezdődhet a körülbelül három évig tartó építkezés.

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. folyamatosan keresi a fejlesztési lehetőségeket szolgáltatási területén, és különösen igaz volt ez a révfülöpi telepre, amely a Balaton kiemelt üdülőkörzetében található, így jogszabályi kötelezettségünk is van a beérkező szennyvizek minél tökéletesebb, határérték alatti tisztítására” – mondta el Jankó Gábor PR-vezető.

*

Szigligeti vitézek Budapesten

Az idei budapesti Utazás kiállításon Szigliget két standon is képviseltette magát. Egyrészt már-már hagyományosan, Badacsonnyal közösen, másrészt a főkapitányságok standjánál is.

Évek óta példaértékű az összefogás a Badacsony régió települései és Szigliget között. Az aktuális Utazás kiállításon sok éve ugyanazon standon mutatják be a régiót, sikerrel. Idén aztán a szigligetiek a főkapitányságok között is megjelentek, több okból kifolyólag. A településen évek óta egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a múlt tiszteletére, a múlt emlékeinek ápolására, felelevenítésére. Ennek szellemében újul meg a 750 éves vár, és a Palonai Magyar Bálint Hagyományőrző Egyesület is a tradíciók ápolását tűzte ki célul.

"Szigliget lovagjai" a pénteki első közönségnapon képviselték településüket az Utazás kiállításon, csodálkozó pillantásokat és mosolyokat kiváltva. Többen is fényképezkedtek a 16. század hangulatát felidéző harcosokkal, és egy rögtönzött harcot is láthattak az érdeklődők – természetesen a végén senki sem sérült meg.

Az egyesület tagjainak azért is hasznos volt az utazás, mert más csapatokkal is megismerkedhettek, többek között az egri vitézekkel vagy Túrkeve küldötteivel. A badacsonyi-szigligeti standon eközben folyamatosan zajlottak az események: az érdeklődők minden órában kvízjátékokban próbálhatták ki tudásukat, míg délután több értékes nyereményt is kisorsoltak. A régió településeinek polgármesterei is képviseltették magukat, többek között Badacsonytomaj, Ábrahámhegy és Szigliget első embere is tiszteletét tette.

Balassa Balázs, Szigliget polgármestere elégedetten nyugtázta a stand látogatottságát, amelyre egyértelműen pozitív hatással bírtak a borkóstolók, a kvízjátékok és nem utolsó sorban a jó tájékoztatás. A vendégek körében nagy sikert aratott a régiós busz is, valamint a szigligeti vár 750 éves évfordulójára szervezett programsorozat. A polgármester reményét fejezte ki, hogy megfelelően képviselték a településüket, illetve hogy a standra látogatók közül minél többen felkeresik a régió településeit is.

*

Közös rendezvénynaptár

Közös rendezvénynaptárt jelentetett meg a négy zalai Balaton-parti település, valamint Hévíz. A kiadvány megkönnyíti a régió turistáinak programszervezését.

A színes, fotókkal illusztrált füzetben – amelynek készítését a Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. koordinálta – helyet kaptak a régió állandó látnivalói, idei programjai, s persze a strandok és a természet adta kínálat is. A kiadvány köszöntőjében az áll: „a nyugat-balatoni régió hazánk talán egyik legszebb vidéke”. A Balaton, a Hévízi-tó, a Keszthelyi-hegység kínálta élményeket változatos és gazdag programok fokozzák. Neves énekesek koncertjei, gasztronómiai fesztiválok, izgalmas sportrendezvények kínálnak feledhetetlen pillanatokat.

A kiadványban részletesen megtalálhatók a keszthelyi, hévízi, gyenesdiási, vonyarcvashegyi és balatongyöröki programok, a kínálat pedig igazán bőséges, ahogy a szlogen is szól: „Nyugat-Balaton – minden napra öröm”. Akik esetleg nem ismerősek a régióban, azok tájékozódását térkép segíti, s feltüntették a településeken működő, további információkkal szolgáló turisztikai irodák címét, telefonszámát is.

*

Várbarátok dolgoztak Szigligeten

Mintegy harmincan áldozták a szombatjukat a szigligeti vár felújításának, szépítésének.

A szigligeti önkormányzat által meghirdetett, Ébredezik a Balaton vára elnevezésű társadalmi munkára helyiek és más településről érkezettek jelentek meg a község várában. Az eligazítás során három részre oszlott a csapat, egyesek falaztak, mások földmunkát végeztek, a nők és a gyermekek pedig a falakon kívül kezdtek hulladékgyűjtésbe. A jó hangulatban zajló munkát az ebéd szakította félbe, a finom paprikás krumpli mellé zamatos bort vagy üdítőt ihattak a résztvevők. A jókedv adott volt, így délután ez, valamint a közös cél adott erőt a fáradó kezeknek. Végül sikerült egy falszakaszt felépíteni, több helyen elkészült a tereprendezés és a várhegy is megszabadult az oldalát elcsúfító szeméttől.

*

A tapolcai Önkormányzat csapatáé a Tanúhegyek Kupa

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a Tanúhegyek Kupa teremlabdarúgó tornát Tapolcán.

A Tanúhegyek Egyesület 2007 márciusában alakult Magyarország egyik legszebb vidéken, a Balaton-felvidék észak-nyugati részén. Célja a társadalmi öngondoskodás és identitás erősítése, másrészt pedig a helyi értékek, hagyományok ápolása és őrzése, a helyi közösség fejlesztésére irányulnak. Fórumokat biztosítanak a közéleti szereplők számára. Régiók között kapcsolatokat alakítanak ki és ápolnak. Amit fontosnak tartanak: rendezvényeik nyilvánosak, pártállástól és világnézeti meggyőződéstől függetlenek.

Hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg teremfoci tornánkat. Nem titkolt célunk, hogy az önkormányzatokat, kistérségeket, a szomszédos kistelepüléseket a sport szegmensében is közelebb hozzuk egymáshoz. Reméljük, hogy jövőre még több csapat fog jelentkezni” – mondta el a Tanúhegyek Kupa találkozóinak játékvezetője, egyben a civil szerveződés sportügyekért felelős tagja, Sabján Géza.

Az idei tornán hét együttes küzdött a végső győzelemért, ami végül a helyi Önkormányzat gárdájának sikerült, megelőzve Gyulakeszi és Hegymagas legjobbjait.

Bízom, bízunk benne, hogy a forraltbor-készítő, szürkemarha- főző verseny után a teremlabdarúgó tornánk is tradícióvá növi ki magát” – tette hozzá Sabján Géza.

A cikk folytatását a helyilapok.hu weboldalon olvashatják.

*

Ismét elismeréseket kapott a Balatontourist

Az európai kempingek legátfogóbb és legelfogulatlanabb kempingminősítő rendszerét alkalmazó német autóklub (ADAC) éves katalógusának megjelenését mindig nagy érdeklődéssel várja a szakma. A magyarországi kempingek üzemeltetői az előző évben az ADAC inspektorok által elvégzett osztályozás alapján tárgyilagos értékelést kaphatnak az éves munkájukról. A 2010-es katalógus megjelenése a Balatontourist számára ismét elismerést hozott.

Az 5 értékelési szempontonból kapható 5, összesen 25 csillagból a legtöbbet a révfülöpi Napfény Kemping érte el ismét, amellyel az ADAC ajánlott kemping státuszát megőrizte és az elmúlt évhez képest két értékelési szempontból (animáció és a kemping ellátottsága) újabb csillagokat kapott. Így évek óta a Napfény Kemping a Balaton egyetlen ADAC ajánlott kempingje.

További három kemping szerzett az animáció terén plusz egy csillaggal jobb értékelést, a Füred Kemping és Üdülőfalu, a Levendula Naturista Kemping és a Zala Kemping és Üdülőfalu. A Balatontourist hálózatába a tavalyi évben bekerült Berény Naturista Kemping üzemeltetésében jelentős javulást jelez az ADAC értékelése. Már az első üzemelési év után két értékelési szempontban, az animációban és a kemping ellátásában érdemelt jobb osztályozást.

Várható, hogy az erre az évre vállalt és megvalósuló fejlesztések következtében a balatonberényi kemping további elismeréseket gyűjthet be az idei szezon után” – emelte ki Polgár Tibor, a Balatontourist Zrt. vezérigazgatója.

*

Kistérségi közmunka program

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közmunka Tanácsa által kiírt közmunka pályázaton a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás 15 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert. Az összegből január 15. és június 15. között összesen 26 főt tudnak foglalkoztatni.

A Társulás a támogatást bérekre, járulékokra, tárgyi és kis értékű tárgyi eszközökre, munkaruhára, védőfelszerelésekre, szervezési teendők ellátására, továbbá három fő közmunkás motorfűrész kezelői képzésére fordíthatja. A programban részt vevő települési önkormányzatok – a koordinálást végző Keszthelyen kívül – Bókaháza, Esztergályhorváti, Gétye, Karmacs, Szentgyörgyvár, Vindornyalak, Vonyarcvashegy, Zalaapáti, Zalaszántó és Zalavár. Az öt hónapos foglalkoztatás során a települések olyan önkormányzati feladatokat láttatnak el, mint a településüzemeltetés, a belterületi utak karbantartása, parkosítás és önkormányzati intézmény-felújítási munkák.

A program a munka-alkalmassági vizsgálattal és a munkavédelmi oktatással kezdődött, majd az adminisztrációs teendők lebonyolítása után a foglalkoztatottak a településeken álltak munkába. A program célja a tervezett feladatok ellátása, s hogy munkát biztosítson a téli, tavaszi – szezonon kívüli – időszakban a dolgozók részére, akik közül többen örömüket fejezték ki a lehetőség kapcsán.

*

Ismét Helikon Ünnepségek Keszthelyen

Három napon át, április 22-től 24-ig zajlik a tóparti város számos helyszínén a Helikoni Ünnepségek rendezvénysorozata, melyre 105 középiskola 4000 diákja készül.

Az a sok ezer fiatal, aki 1958 óta ellátogatott ide, a Festeticsek városába, mindig azzal a céllal jött, hogy megmutassa, milyen magas szinten műveli a képviselt művészeti ágat. Mindeközben élményeket szereztek, barátságokat kötöttek ezen a nagyszerű programon” – pillantott vissza a hagyományokra Csengei Ágota, a házigazda Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója. „A rendezvényt magas művészi színvonal jellemzi, a miliő pedig igazi alkotói légkört ad a tehetség kiteljesítéséhez”.

Ma már szinte felsorolhatatlan azon jeles személyiségek sora, akik minősítették ezeket versenyeket, s még nehezebb számba venni a neveket abból a körből, akik a Helikonon tették meg az első lépést a művészi pálya felé. Balázs Árpád, Bánffy György, Homonyik Sándor immár történelmi névnek számít a zsűriben helyet foglalók közt.

Díszvendégünk idén is dr. Festetics György lesz, a hagyományok szerint ő gyújtja meg a helikoni lángot az ünnepélyes megnyitón” – említette Csengei Ágota. „A versenyek már a nyitónapon megkezdődnek, a város szinte valamennyi kulturális intézménye szerepel a bemutatók helyszíneinek sorában”. A nevezők 18 művészeti kategóriát képviselnek: lesz egyebek közt vers- és prózamondás, hangszeres zene és ének, népi muzsika, tánc, modern mozgásművészet. Mindemellett a pályázók ezúttal is jelentkeznek irodalmi, képzőművészeti valamint filmalkotásokkal.

Esténként kísérőrendezvények gazdagítják a programot, kikapcsolódást nyújtva a versenyeken fellépőknek. Idén az Irie Maffia és a Kiscsillag zenekar koncertezik majd a Balaton-parton az első két nap estéjén, más vendég résztvevők versenyen kívüli bemutatókat tartanak a környékbeli településeken is.

Forrás: Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás

*

Megkezdődött a balatoni futószezon

Keszthely - Március 18-21-e között 3. alkalommal rendezték meg a Balaton és FélBalaton Szupermaraton futóversenyt. A sportágat kedvelők ezzel a 4 napos programmal nyitották meg a balatoni futószezont.

A résztvevők váltó jelleggel futották körbe a tavat, amely körül összesen 195 kilométert tettek meg. Egyénileg, párosan és csapatban is lehetett nevezni, ettől függően napi 50, 25-30 illetve 15-20 kilométer teljesítése várt a futókra. A március 18-án a siófoki Aranyparttól rajtoló mezőny a második napon érte el Zalát: a Fonyód-Szigliget közti 52,9 kilométeres szakasz során ejtették útba a településeket. A mezőny napi szakaszaihoz is lehetett csatlakozni. Az ország ezen egyik legszebb kora tavaszi sporteseményének a magyar futókon kívül külföldi résztvevői is voltak, akik ily módon is felfedezték a magyar tenger környékét, táji különlegességeit.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, zalaihirlap.hu, monitormagazin.hu, balaton.vom.hu

Cikk megosztása