III. Abaúj – Hegyköz kistérségi Civil Találkozó - 2009.szeptember 12.

Az ARTE – Abaúji Regionális Természetvédelmi Egyesület és az AHTC – Abaúj Hegyköz Térségi Civil Szövetség harmadik alkalommal szervezte meg és bonyolította le kistérségünk civil szakmai találkozóját.

A rendezvény helyszínét Fony község önkormányzata biztosította.

A rendezvényt 50 fő személy tisztelte meg jelenlétével, nonprofit,- pályázati szakértők, térségi, megyei civil szervezetek képviselői, sajtó munkatársai.

A szervező társadalmi szervezetek vezetője Sándor Béláné köszöntötte a megjelenteket, ismertette a kistérségi civil szövetség munkáját, terveit, valamint a BAZ megyei civil szövetség elnöke Dede Klára helyett ismertette az újjáalakult megyei hálózat jelenlegi állapotát, mint elnökségi tag.
Az Abaúj – Hegyköz Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezet vezetője, Voloncs László távollétében Veszelovszki Máriusz tartott színvonalas előadást, amiben bemutatta a kistérséget a megjelenteknek.

A rendezvényt személyesen megtisztelte jelenlétével Papp Zsolt az NCA – Nemzeti Civil Alapprogram Észak Magyarországi Kollégiumának az elnöke és Harsányi Györgyné a kollégium tagja, akik nagy szakértelemmel bemutatták működésüket. Teljes körű szakmai válaszokat adtak a felmerült kérdésekre.

BAZ- megyei civil miniszteri delegált Kelemen László ismertette a civilek érdekében tett munkáját és jövőbeli terveit a civil társadalom érdekében.
Az Abaúj Leader Egyesülettől, Gombár Sándor projekt menedzser ismertette az egyesület működését, illetve a civileknek szóló pályázati lehetőségeket.

Bemutatásra került a TÁMOP 5.5.3-08/02/0020 projekt, mivel a kistérségből is részese több nonprofit szervezet. A projektet Dr. Gaál Nóra projektvezetője ismertette, bemutatta, hogy milyen hatással lesz a térségi civil életre. Kiemelte, hogy a projekt zárását követően a kistérségben kiemelkedően javul a szervezetek szakmai képzettsége mivel több személy nonprofit ügyintézői képesítést szerezhet.

A Sátoraljaújhely civil kerekasztal képviselője Harsányi Györgyné bemutatta működésüket, valamint felajánlotta együttműködését a vendéglátó civil szövetség felé, ami állttal együttműködés alapjai megteremtődtek a két térség civil társadalma érdekében.

A rendezvényt a résztvevők sikeresnek és hasznosnak ítélték meg, közös gondolatnak fogalmazódott meg, hogy a kistérségben létre kell hozni egy civil irodát, ami a szervezeteket napi szinten segítené.
A babgulyásos vacsora közben megérkeztek Szlovákiából, Kassa városából az Árvácska és az Új Nemzedék civil szervezetek képviselői, akik elmondták hogyan képzelik el a szervező egyesülettel régóta fenntartott együttműködés továbbfejlesztését, valamint a két ország kistérséget érintő régiók közötti együttműködéseket.

A szervezők köszönik minden rendezvényt segítő személy részvételét, külön köszönet Fony község önkormányzatának a teremért és Garai Jánosnak a finom babgulyásért.

Sándor Béláné

*

Az Abaúj Leader Egyesület HACS területén megvalósuló ÚMVP III-as tengelyes projektek falumegújítás és fejlesztés jogcímben.

2009-ben, az Abaúj Leader Egyesülethez az ÚMVP III-as tengelyben, a falumegújítás és fejlesztés jogcímre összesen 43 db támogatási kérelem került benyújtásra.
Ebből 29 db nyert el támogatást. A jóváhagyott támogatási összeg összesen: 329 mFt.

A fejlesztésekkel térségünkben többek között templomok, faluközpontok, játszóterek, parkok kerülnek kialakításra, felújításra.
Reményeink szerint ezek a megvalósuló projektek hozzájárulnak térségünk fejlődéséhez, a HVS-ben megfogalmazott céljaink eléréséhez.

Az Abaúj Leader Egyesület HACS területén megvalósuló ÚMVP III-as tengelyes projektek mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése jogcímben

2009-ben, az Abaúj Leader Egyesülethez az ÚMVP III-as tengelyben, a mikrovállakozások létrehozása és fejlesztése jogcímre összesen 25 db támogatási kérelem került benyújtásra.
Ebből 23 db nyert el támogatást. A jóváhagyott támogatási összeg összesen: 397,5 mFt.

A fejlesztések térségünkben többek között székhelyek, telephelyek korszerűsítésére, gép és technológiai eszközbeszerzésre irányultak.

Az Abaúj Leader Egyesület HACS területén megvalósuló ÚMVP III-as tengelyes projektek vidéki örökség megőrzése jogcímben.

2009-ben, az Abaúj Leader Egyesülethez az ÚMVP III-as tengelyben, a vidéki örökség megőrzése jogcímre összesen 12 db támogatási kérelem került benyújtásra.
Ebből 8 db nyert el támogatást. A jóváhagyott támogatási összeg összesen: 229 millió Ft.

A fejlesztések térségünkben templomok és parókiák felújítására, valamint tájház kialakításra irányultak.

Az Abaúj Leader Egyesület HACS területén megvalósuló ÚMVP III-as tengelyes projektek a turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímben

2009-ben, az Abaúj Leader Egyesülethez az ÚMVP III-as tengelyben, a turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímre összesen 55 db támogatási kérelem került benyújtásra.
Ebből 26 db nyert el támogatást. A jóváhagyott támogatási összeg összesen: 425 millió Ft.

A megvalósuló projektek térségünkben minőségi falusi szálláshelyek, vendégházak kialakítására, szolgáltatásfejlesztésre irányulnak.

*

2009. október 22-én regionális értekezletet tartottak Szikszón a Magyar-hegyi Borok Házában

Az Észak-magyarországi Régió LEADER Akciócsoportjai 2009. október 22-én tartották meg esedékes értekezletüket. Az eseményre Szikszón, a Magyar-hegyi Borok Házában került sor, az Abaúj Leader Egyesület szervezésében.

A rendezvényt Dr. Madarász György, az Észak-magyarországi Régió koordinátora nyitotta meg. Bevezetőjében a Leader Akciócsoportok MVH-s akkreditációjáról beszélt, és kérte a megjelent HACS-ok képviselőit, beszéljenek ezzel kapcsolatos tapasztalataikról, számoljanak be az akkreditációjuk készültségi fokáról.
A továbbiakban asszisztense, Orosz Krisztina irányította az értekezletet, és rögzítette az elhangzott véleményeket, kérdéseket.

A megbeszélés során valamennyi Akciócsoport beszámolt akkreditációja jelen állapotáról, és mindazon eseményekről, melyek azt kísérték. Elhangzottak az ezzel kapcsolatosan felmerült, esetlegesen még mindeddig megoldatlan problémák, megválaszolatlan kérdések.

A rendezvény keretében sor került az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. és IV. tengelyes rendeleteivel kapcsolatos tájékoztatókra is.
A beszélgetés kötetlen formában folytatódott, majd délután, 13 óra körül egy rövid, jellemzően a vidék ízeit felvonultató ebéddel zárult.

*

Kerékpárral Encs és Szepsi (Moldava nad Bodvou) között!

A Magyar - Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretein belül került benyújtásra a „Történelmi körút kerékpáron” című projekt, amely Encs és Szepsi (Szlovákia) városok együttműködésében valósulhat meg.

A tervek szerint az egykori két Abaúji települést szeretnék összekapcsolni egy olyan történelmi kerékpárúttal, amely körútként - más, már működő turisták által kedvelt túraútvonalak (pl.: EuroVelo, borút, stb…) összekapcsolásával - a nagy számban térségünkbe érkező kerékpáros turisták számára is lehetőséget biztosítana térségünk épített, kulturális és természeti értékeinek a bemutatására, megismerésére.

E célok megvalósításának első lépéseként a közösen benyújtott pályázaton a tervezésre 282.248 EUR-t nyertek.
A projekt tervezési szakasza elindult, ennek kapcsán az érintettek 2010. január 11-én közös munkaértekezletet, rendezvényt tartottak Encs város Polgármesteri Hivatalában.

*

Elindultak az ÚMVP III-as tengelyes fejlesztések az Abaúj Leader Egyesület HACS működési területén /Vizsolyi horgásztó/

Az ÚMVP III. tengely Turisztikai fejlesztések jogcímén nyert támogatásból történik a vizsolyi horgásztó partján tervezett szálláshelyek kialakítása. A tógazda, Dr. Szegedi Szabolcs mutatja be e kellemes pihenést és szórakozást nyújtó helyet:

A horgásztó a Hernád-folyó jobb parti - ármentesített - területén helyezkedik el. Közigazgatásilag a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsoly községhez tarozik. A tó a Novajidrány - Vizsoly közötti közúton Novajidrány felől a Hernád-híd előtti gátra balra fordulva ,északi irányban a hídtól mintegy 1200 m-re található.
Ma már a holtágat nagyon sokan ismerik és keresik föl, elmondhatjuk, hogy szinte az ország minden részéből érkeznek hozzánk vendégek. A tó gazdag, őshonos és telepített halállománya valamint festői környezete vonzza az idelátogató horgászokat, pihenni vágyókat. A közelben lévő Szlovákiából is sokan keresnek fel bennünket, többen állandó és rendszeres vendégnek számítanak.

A tóparton jelenleg egy család részére alkalmas faház biztosít szálláslehetőséget, a fentieken túl két lakókocsival is rendelkezünk, melyet elsősorban a FRSZ /Független Rendőr Szakszervezet/ dolgozói használnak. Sátorozási lehetőséget is biztosítunk, így tudjuk kielégíteni a szállásigényeket. A parton horgászbeállókat építettünk, ezen kívül több helyen bográcsozásra valamint szalonnasütésre alkalmas helyeket alakítottunk ki. A gyerekeknek, pedig kisebb játszótér áll rendelkezésére.
A támogatással megvalósuló fejlesztéssel a mai kornak megfelelő, korszerű, igényes horgászturisztikai szolgáltatás jön létre.
A horgászturisztikai fejlesztést a horgászvíz partján, ligeterdős környezetben kívánjuk megvalósítani. Legfőbb cél a vendégek igényes, kulturált kiszolgálása.

Az infrastruktúra színvonalának minőségi emelésével növekszik a vállalkozás eredményessége, új munkahelyek jönnek létre. A fejlesztéssel létre jön egy olyan horgászszállás, melyben helyet foglal egy többfunkciós akadálymentesített közösségi tér, vizesblokk, 50 fős konyha, büfé és az ezekhez szükséges raktár és horgászbolt is. A tervezett többfunkciós szálláshely egy 403 m2-es tetőtér beépítéses épület. Külön figyelmet fordítottunk a környezetvédelmi, akadálymentesítési előírásokra. Az épület jól illeszkedik a tóparti ligeterdős környezetbe, a benne lévő vendégszobákat 11-25 m2 közötti alapterületűeknek tervezzük, és saját fürdőszobával látjuk el őket.

A fejlesztésről honlapunkon http://vizsolyihorgaszto.hu/ rendszeresen beszámolunk.

*

Elindultak az ÚMVP III-as tengelyes fejlesztések az Abaúj Leader Egyesület HACS működési területén
/Fancsal-Hernádvécsei Evangélikus Egyházközség/

A Fancsal-Hernádvécsei Evangélikus Egyházközség örömmel értesült arról, hogy az egyházközség Fancsal, Rákóczi út 43. szám alatt lévő evangélikus temploma mintegy 39 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az ÚMVP III. tengely Vidéki örökség megőrzése jogcímen benyújtott pályázatával.

Mint az egyházközség lelkésze, Gerlai Pál elmondta, hogy „szinte a huszonnegyedik órában” kapták meg a támogatásról szóló döntést, így a templom felújítását máris elkezdték a közbeszerzések kiírásával. A közbeszerzés révén a kivitelező kiválasztása megtörtént, a kivitelezői szerződés megkötése folyamatban van.

A lelkész úr elmondta továbbá, hogy örültek a pályázati kiírásnak, mert az aránylag „jó” feltételeket biztosított. A pályázás és a hiánypótlás során minden segítséget megkaptak a MVH-tól és az Abaúj Leader Egyesület munkaszervezetétől is.

A fancsali evangélikus templomon ilyen volumenű felújítás nem volt több mint 30 éve. Örülnek, hogy megújul a teljes tetőszerkezet, a templom falazatát megerősíthetik, és a külső festését is elvégezhetik. Ugyanakkor a templom mellett lévő korábbi sekrestye helyiséget - amely mintegy 45 m2 - olyan közösségi teremmé alakítják át, amely több funkciót lát majd el, és lehetőséget biztosít az egyházi életen túl, a közösségi életet szolgáló élettér kialakítására. Ezen túl a templom környezete a falu pihenő parkjává válik, amely mintegy 1850 m2 parkosított terület lesz. Ez azért is fontos, mert a községen áthaladó országos kéktúra útvonal túrázói kulturált körülmények között tehetnek rövid pihenőt a parkban, és a fizikai pihenés mellett a lelki felüdülésüket is szolgálhatja a templom és a közösségi terem léte.

A tavasz elején kezdik el a templom felújítását, és az ősz előtt szeretnék az építési munkákat befejezni. A nyár végén ünnepélyes keretek között kívánják a közösség számára látogathatóvá tenni a mindenki örömére megújult templomukat.

Forrás: Abaúj LEADER Egyesület

Cikk megosztása