Jó hírrel nyitott a szakmai fórum

A Mezőgazdasági Téli Esték rendezvénysorozat 2009/2010-es első előadásnapja november 20-án, a Korona Konferencia Központ és Szolgáltató Ház nagytermében zajlott.

(Makó, Széchenyi tér 10.)

Itt fogadta november 20-án Makó polgármestere, dr. Buzás Péter országgyűlési képviselő Gőgös Zoltánt, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát, aki a rendezvény megnyitója előtt egyébként települési fórumot tartott Apátfalván a termelőknek.

Gőgős Zoltán már-már hagyományos alkalomnak nevezte látogatását a makói kistérségbe, ahol közvetlenül szerezhetnek egymástól információkat a termelők és a minisztérium. A fórum szakmai témái voltak az október 30-án lezárult (118/2009. (IX.24.) MVH Közlemény) „a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2009. évtől nyújtandó támogatások”, valamint elhangzott az aszálykár kompenzálásának kérdése is.

A rendezvényen több kérdés is felmerült a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (169/2009 számú) a Nemzeti Diverzifikációs Programban „megvalósuló mezőgazdasági üzemek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás igényléséről szóló” közleményével kapcsolatban, melyre készségesen válaszolt a szakállamtitkár.

A rendezvényen dr. Buzás Péter bejelentette, hogy uniós eredetvédelmet kapott a makói hagyma. Ez komoly marketingtámogatást jelent a termelőknek, főként a minőséget kereső piacokon. A makói vöröshagyma 2000-ben lett hungarikum, ettől kezdve csak a meghatározott technológiával, a térségben termelt zöldséget lehetett ezzel az elnevezéssel forgalomba hozni – mondta az államtitkár.
Dr. Buzás Péter hozzátette: az uniós eredetvédelemmel ez most már az EU egész területén így van.

A minisztérium a jövőben a közösségi marketingben kiemelten kezeli majd a makói hagymát. Az itt élők feladata lesz a termelői kultúra fenntartása, a Hagyma Terméktanácsé pedig hogy kidolgozza az eredetigazolás szabályozását. A mezőgazdasági szakigazgatási hivatal szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogja, hogy valóban betartják-e az európai eredetvédelem szabályozását – tudatta Gőgös Zoltán.

Gazdag János, a Hagyma Terméktanács elnöke elmondta, a Makó térségében megtermelt vöröshagyma 16 százalék feletti szárazanyagtartalma jelentősen meghaladja a máshol előállított zöldségét, tömör, kemény húsú, egyedi gasztronómiai értéket hordoz, és jól eltartható.
A dughagymás eljárással, két év alatt előállított makói hagyma árban nem tudja felvenni a versenyt a magról vetett hagymával, beltartalmi értékei azonban sokkal jobbak, így elsősorban azokon a piacokon sikeres, ahol hajlandók a minőségért fizetni – fogalmazott az elnök.

Gőgös Zoltán elmondta, hogy Makón és a térségben komoly jelentősége van a mezőgazdaságnak, fontos, hogy figyelmet kapjanak a termelők, ezért lényegesnek tartja az ilyen témájú rendezvényeket, hiszen ezeken a rendezvényeken, szakmai fórumokon nyílik lehetőségük a termelőknek találkozni és feltennie azokat a kérdéseket a minisztérium dolgozóinak, melyek aktuális problémákat hordoznak.

*

Mezőgazdasági Téli Esték

A Mezőgazdasági Téli Esték rendezvénysorozat 2009/2010-es második előadásnapja december 1-jén, kedden 17 órakor volt a Makói Polgármesteri Hivatal kis házasságkötő termében (Makó, Széchenyi tér 22.) – tudatta honlapunkkal a Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője.

A rendezvény nagy népszerűségnek örvendett, hiszen a látogatók nem csak a helyi mezőgazdasági termelők voltak, de a kistérségből is nagy számban részt vettek érdeklődők.

A rendezvény első témája volt Az agrárkörnyezet-gazdálkodás aktuális kérdései növényvédelmi szempontból. Az előadást Fodor János növényvédelmi felügyelő előadásában hallhatták az érdeklődők.

Az est második előadója Regős Antalné volt, aki az agrárkörnyezet-gazdálkodás aktuális kérdései talajvédelmi szempontból címmel tartott előadást a rendezvény látogatóinak.

Regős Antalné az előadás szakmai anyagán belül kitért a nitrát-direktíva változásaira, valamint beszámolt az AKG pályázatok előírásainak változásairól talajvédelmi szempontból.

Természetesen a Mezőgazdasági Téli Esték rendezvénysorozata folytatódott december 15-én a polgármesteri hivatal földszinti házasságkötő termében. A rendezvény témaköre volt: A 2010.évi vetőmag és növényvédőszer ajánlatok. A téma meghívott előadója Koscsó Árpád, a Monsanto Hungária Kft. területi képviselője volt.

*

Zárulnak a Mezőgazdasági Téli Esték

A Mezőgazdasági Téli Esték rendezvénysorozat 2009/2010-es záró előadása február 9-én, kedden 17 órakor volt a Makói Polgármeseri Hivatal Kis Házasság kötő termében (Makó, Széchenyi tér 22.)

A rendezvény a Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője szervezésében került megrendezésre.
A rendezvény nagy népszerűségnek örvendett, hiszen a látogatók nem csak a helyi mezőgazdasági termelők voltak, de a kistérségből is nagy számban részt vettek a rendezvényen.
A rendezvény előadója Dr. Kocsubé Sándor főállatorvos volt.

A rendezvény témája Állattenyésztéssel kapcsolatos aktualitások, fertőző állatbetegségektől való mentesítés fenntartása és ellenőrzése, állat jelölés és nyilvántartás ENAR változása volt.
Az előadás során Dr.Kocsubé Sándor főállatorvos felhívta a figyelmét a gazdáknak, hogy a megelőző intézkedésekre fektessék a hangsúlyt.
Dr. Kocsubé Sándor az előadás szakmai anyagán belül kitért a 2004 évtől alkalmazott ENAR rendszer előnyeire, valamint az Unión belüli élő állatszállítás szabályaira. A Makói főállatorvos előadásában elmondta az állatbetegségek jellemző tüneteit és a védekezésük módjait.

Ezzel a Mezőgazdasági Téli Esték 2009/2010-es rendezvénysorozata véget ért
A szervezők ezúton szeretnék megköszönni a hasznos és érdekes előadást a rendezvény előadóinak valamint bízunk benne, hogy mindnyájan eljönnek a 2010-2011-es évben ismételten megrendezésre kerülő Mezőgazdasági Téli Esték rendezvény sorozatára.

*

Kezdődik: Makó fürdőváros lesz

Több mint másfél milliárd forintot nyert az uniós pályázat második körében Makó fürdőfejlesztésre, ezzel megkezdődhetnek a munkálatok - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján a város polgármestere. Dr. Buzás Péter elmondta: megérkezett a fürdőfejlesztés hivatalos brüsszeli támogatásáról szóló értesítés, ezzel nincs akadály az összességében 3,6 milliárd forintos fejlesztés előtt. A beruházás csaknem ötven százalékos uniós támogatással valósul meg, a fejlesztés másik felét az önkormányzat kötvénykibocsátással fedezi.

Az új makói fürdő kivitelezője a KEVIÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft. lesz. A bontási munkálatok hamarosan megkezdődnek, és a létesítményt várhatóan 2011 nyarán adják át. Első körben 2008 szeptemberében nyert a projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Regionális Operatív Programja (DAOP) pályázatán. Az első fordulóban nyertes pályázatot a második fordulós bírálatra idén augusztus 13-án adták be a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft felé.

A bővítés 3,35 milliárd forintba kerül majd, 50 százalékos európai uniós támogatással, de az előkészítő munkálatokkal együtt a teljes költség 3,6 milliárd. Az önerőt az önkormányzat kötvénykibocsátással teremti elő. A makói fürdő fő profilja a jövőben a gyógyászat, a gyógyiszap- és rehabilitációs kezelés lesz. A fejlesztésnek köszönhetően 400-500 új munkahely jöhet létre. A régi fürdő területére a csaknem 10 ezer négyzetméteres alapterületű épületet a Kossuth-díjas Makovecz Imre tervezte. Az épület pinceszintjében szauna-világot alakítanak ki, a földszinten három élménymedence, gyógyászat és családi fürdő részleg lesz. Emellett wellness részleget, szépségközpontot, illetve a gyógy-részlegen két belső és egy szabadtéri termálmedencét, valamint és gyógyászati kezelőket építenek. Ugyancsak a földszinten lesz a családi részleg, a bébimedencével, a csúszdával és a fürdő épületében működő óvodával. Az első emeleten emellett kialakítanak egy több funkciós galériát, lesz relaxációs és csendszoba.

*

A kör bezárult

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének második beadási köre zárult le 2009. decemberében.

Statisztikai végeredmény, hogy Makó és térségében összesen a négy jogcímre 30 pályázat érkezett be, ebből 10 falumegújítás, 11 mikrovállalkozás fejlesztés, 5 turisztikai tevékenység ösztönzése és 4 darab vidéki örökség megóvása témákban.

Az eredményeket feltétlenül pozitívan kell értékelnünk, hiszen a dekonjuktúrás időszakban egyáltalán annak is örülni kell, hogy vannak olyan szervezetek, vállalkozók, esetleg magánszemélyek, akik hisznek, tudnak hinni projektjük erejében.

Természetesen az önkormányzati pályázatok fenntarthatósága biztosítottabbnak látszik, hiszen tudjuk, hogy manapság a helyi vezető szervek is pénzügyi szempontból egyre szorítóbb helyzetben vannak, ennek ellenére létük, amíg él a demokratikus rend, garantált, tehát biztosítani tudják a kivitelezett beruházások életben tartását. A kockázati analizálás során éppen ezért a vállalkozás vezetőknek körültekintőbb elemzést kell adniuk annak érdekében, hogy az általuk vállaltak teljes mértékben viselhetők legyenek az ötéves utánkövetési időszakban.

Ezeket értékelve körvonalazódik igazán, hogy mennyire megalapozott döntés a pályázat benyújtása a vállalkozói szférában. A vidéki turizmus most van terjedőben, kistérségünkben is számos ember fedezi fel ennek jelentőségét, és ennek megfelelően fejleszt ilyen irányban. Ezek a fejlesztések abszolút egybevágóságot mutatnak a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiánkkal, és kapcsolódnak is az önkormányzatok és civil szervezetek faluszépítési és megújítási elképzeléseihez. Ezek az összefüggések alkotnak tehát láncolatot és egységet egy-egy térségben, régióban, és dacolva a makrogazdasági recesszióval így magasodhatnak a talpon maradás bástyáivá.

Arra sarkallunk minden tenni vágyó vidéki embert, hogy továbbra is figyelje lehetőségeinket, és lépjen kellő körültekintéssel és bátorsággal.

Tanácsokért keresse a Maros-völgyi LEADER Egyesület irodáját a Korona Üzleti és Szolgáltató központban Makón, a Széchenyi tér 10. szám alatt.

*

Makói Hírek 2010. 01. 22. LEADER hírek

A köztudatba egyre jobban beágyazódó LEADER pályázatokkal kapcsolatos munkálatok duzzadva folynak a maguk medreikben.

A 2009.11.16-ig benyújtott IV. tengelyes pályázatok hiánypótlásának postázása ügyintézés alatt áll, egy-két napon belül be is fejeződik ez a művelet, ezzel párhuzamban számos hiánypótlás már be is érkezett. Egyesületünk munkatársainak helyszíni szemlézést is le kell folytatni több projektnél, ez is szerves részét képezi munkatervünknek a közeljövőt illetően.

A III. tengely adminisztratív feldolgozása is megkezdődött. A hiánypótlások beérkezését követően a szakmai pontszámozás majd az újabb helyszíni szemlézés lesz soron. Az avatatlan szemnek e kuszának tűnő körforgás mindaddig fog folytatódni, amíg az összes rangsor meg nem születik, és ki nem küldjük az összes végleges határozatot.

Alaprendelet szerint lesz tavaszi pályázati kör, de az irányító hatóság (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium) ezen még változtathat.
Ha valaki projekt ötletben gondolkodik, most nyugodtan tegye, hiszen van bőven ideje kidolgozni minden apró részletet a következő benyújtási lehetőségig. Szakmai segítségért minden kedves potenciális pályázó forduljon továbbra is a Maros-völgyi LEADER Egyesület Munkaszervezetéhez.

Forrás: Maros-völgyi LEADER Egyesület

Cikk megosztása