Velencei-tó, a természetes egészség

E címmel jelent meg a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület gondozásában az a színes képekkel gazdagon illusztrált, 86 oldalas idegenforgalmi kiskönyv, amely a Velencei-tavi kistérség múltját, jelenét mutatja be.

A térség polgármestereinek ajánlásával ellátott programajánlók között olyan ritkaságokról is információt szerezhetnek az olvasók, hogy hetven évvel ezelőtt milyen volt a tó környéke, a Velencei-tó hogyan alakult ki. Mikor, hogyan és mivel lehet eljutni a tó kincseit rejtő területekre. Különleges sportok kedvelői, de a túrázók, kerékpárosok is információkhoz juthatnak. Minden tókörnyéki település múltjába, jelenébe bekukkanthatunk és különlegességeiket, templomaikat, értékeiket is megismerhetjük. Az idegenforgalmi szolgáltatók, idegenforgalmi rendezvények ismertetésén túl, a helyi borkultúra kialakulásáról és a látogatható borpincékről is olvashatunk.

Egységes szerkezetbe foglalva mutatja be a Velencei-tó és a kilenc település történelmi, természeti, épített értékeit, az elmúlt évek dinamikusan fejlesztéseit ezzel is elősegítve a térség jobb megismerését. Nem titkolt cél, hogy az itt élők is felfedezzék a csodálatos környezet régmúlt és új csodáit, megismerjék a szomszéd településeket és a környezetük gazdag programkínálatát. A Tó környéki települések szempontjából az egyik legfontosabb gazdasági túlélési lehetőség a turizmus. A 86 oldalas kiadvány az ideérkező látogatóknak szeretné bemutatni, azt a sok látnivalót, amellyel minden évszakban több napot, akár heteket is érdemes eltölteni, és visszatérni a Velencei-tóhoz.

A legújabb idegenforgalmi és egyéb szolgáltatások is szerepelnek már ebben az anyagban, többek között az új négycsillagos létesítmények, a Velence Resort& SPA, Nautis Hotel, Pákozd Katonai Emlékhely, Madárdal Tanösvény, Dinnyési Hagyományőrző Központ és egész éves rendezvény és programkínálat, sorolhatnánk a sok érdekes új információt.

A kiadvány ingyenes, amelyet a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület Velence, Balatoni u. 65. szám alatti irodájától lehet kérni, illetve a készítők igyekeznek az idegenforgalmi szolgáltatókhoz is eljuttatni. A digitalis publikációért kattintson ide!

Forrás: velenceitoleader.eu

*

Velencei-tó az Utazás kiállításon

Az Utazás kiállítás első három napján több mint 40 ezer látogató élvezte a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont fesztiválhangulatát, a belföldi és külföldi ajánlatok ezreit felvonultató Utazás kiállítást és a hat egyidejű rendezvényt, a Budapest Boat Show nemzetközi hajókiállítást, a Karaván Szalon lakókocsi és lakóautó bemutatót, a Golf Expo-t, a Karát Ékszer Szigetet, az Európai LEADER Expo-t, valamint a III. PORT.hu Bringaexpo-t. Csak a vasárnap délutáni bombariadó gátolta meg, hogy idén a látogatók száma meghaladja a rekordot jelentő 60 ezret.

A Velencei-tó és települései a 2010. évi Utazás Kiállításon is a Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága (KDRMI) standján jelentek meg a Velencei-tavi Kistérség Idegenforgalmi Egyesületével (VEKI), valamint a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület a LEADER Expón is képviselte térségünket. A szezonnyitóra több újdonsággal készültünk. A VEKI egy ingyenes kistérségi térképes információs kiadványt készített, amely A/6-os méretű. A térképen túraútvonalak, kerékpárutak, strandok, kempingek kerültek bejelölésre. A kiadvány 10 000 példányban jelent meg az NCA támogatásával.

A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület a kilenc, Tó környéki település vállalkozói, civil szervezetei, és az Önkormányzatok képviseletében jelent meg a LEADER EXPO rendezvényen. Az Egyesület célja az volt, hogy bemutassa a kivételes természeti, történelmi, kulturális értékeket, a színvonalas programkínálatot, és nem utolsó sorban a dinamikus fejlesztések során megvalósuló újdonságokat. Egy több mint 80 oldalas, A/5-ös méretű kiadvánnyal népszerűsítette az Egyesület a Velencei-tavat, a településeket és szolgáltatókat a Fesztiválok Évében, hogy minél több érdeklődő figyelmét felhívják a Velencei-tó négy évszakos kínálatának megismerésére.

Igazi magyar ízekben az Európai Leader Expo-n nem volt hiány. A népzenei programokkal fűszerezett séta közben ínycsiklandozó savanyúságok, házi lekvárok, hurkák, kolbászok és szalonnák várták a kóstolásra vágyókat, akik akár vásárolhattak is a vidéki, háztáji finomságokból. A pavilon előtti szabad területen valódi disznóvágás zajlott.

Hasznos tanulság a jövőre nézve, hogy az érdeklődők nagy része Velencei-tavi szálláskatalógust, illetve összefoglaló programfüzetet keresett, ám sajnos ilyen egységes, tematikus kiadványokat az idén nem tudtunk megjelentetni.

Stadler Klára
Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület

Molnár Nelli
Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás

A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület LEADER Expós standjáról több fotót a Galériában tekinthetnek meg.

*

Megújult közösségi portál: a www.velencei-to.hu fejlesztése!

A megújult igényeknek, továbbá a 2010-es évben megvalósuló turisztikai rendezvényeknek, továbbá a Velencei-tó környékén elérhető szolgáltatások könnyebben elérhetővé tétele céljából megújult a www.velencei-to.hu közösségi portál! A megváltozott formavilággal, továbbá plusz tartalmakkal bővített honlap, egy komplex pályázati modullal kiegészülve szolgálja majd az látogatók érdekét.

*

Folytatódnak a fejlesztések a Tárnok-Székesfehérvár vasútvonalon

Idén a Martonvásár-Kápolnásnyék, és a Gárdony-Dinnyés vonalszakasz átépítésével folytatódik a felújítás alatt álló Tárnok-Székesfehérvár közötti vasúti pályaszakasz fejlesztése – mondta el Fazakas Orsolya, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.

A vonalszakaszon januárban utómunkák illetve kisebb mértékű, téli időszakban is végezhető munkák történtek. Február végén indultak el a vonali vágányzárral és menetrendi változásokkal járó munkák, ekkor vette kezdetét Dinnyés állomás bontása, melyet nyílt vonali kitérővé alakítanak át.

A vasútvonal által érintett Fejér megyei településeken már megtörtént, jelenleg zajló és idén sorra kerülő munkálatokat összefoglalva a NIF kommunikációs vezetője rámutatott: a munkálatok kezdete óta tavaly október végéig megújult Kápolnásnyék-Gárdony között a jobb vágány, míg a bal vágány átépítése 2009 decemberére készült el. A beruházás során korszerű sín, új betonalj épült be, s megerősítették a vasúti alépítményt – a földművet – is. December 12-én forgalomba helyezték a Kápolnásnyék-Gárdony bal vágányt, s ezzel egy időben az eddig lezárt közúti útátjárókat is megnyitották. A Velencefürdő megállóhely Székesfehérvár felőli oldalán találhatót azonban megszüntetik, s funkcióját a Velence megállóhelynél épülő közúti aluljáró veszi át.

Tavaly decemberig a vasúti nagy műtárgyak – a Velence megállóhely Budapest felöli oldalán épülő közúti aluljáró és a végponti oldalon épülő gyalogos aluljáró; a Velencefürdő megállóhely Székesfehérvár felőli oldalán épülő gyalogos aluljáró, a gitáros emlékműnél és a Kápolnásnyék – Velence között épülő gyalogos aluljáró – esetében csak a vasút alatti teherhordó szerkezetek épültek meg, azokat várhatóan 2010. második negyedévében helyezik üzembe. A Velencefürdő Budapest felőli végén lévő gyalogos felüljárót felújítják, a szakemberek úgy látják, hogy annak elbontása az utasok biztonsága miatt nem lehetséges.
Gárdony állomáson jelenleg az új gyalogos aluljáró építési munkái zajlanak, annak üzembe helyezésére várhatóan idén, az utolsó negyedévben történik meg. Velence és Velencefürdő megállóhelyeknél a forgalomba helyezés zúzottkő burkolattal valósul meg, a kiselemes térkő burkolat elhelyezése idén, a második negyedévre várható. A munkálatok során felújítják Velence, Velencefürdő és Agárd megállóhelyek épületeit. Dinnyés mellett megkezdődött az új megállóhely földmunkájának kivitelezése, az üzembe helyezés előreláthatólag a harmadik negyedévben lesz.

Martonvásáron tavaly december 12-ig a két átmenő fővágányt építették át, s a peronokat is használhatják a vágány mellett az utasok. Az új gyalogos aluljárót előreláthatólag idén október és december között helyezik üzembe.

A Szabadbattyán-Börgönd vonalszakaszt várhatóan 2010. április 30-ig helyezik üzembe, akkortól a tehervonatok egy része a Szabadbattyán-Börgönd-Pusztaszabolcs-Budapest-Kelenföld útvonalon fog közlekedni a Szabadbattyán-Székesfehérvár-Budapest-Kelenföld útvonal helyett. A menetrendváltás idejétől a Börgönd-Pusztaszabolcs vonalszakaszon a vonatok óránként 80 kilométeres sebességgel haladhatnak.

Fazakas Orsolya rámutatott: az átépített vágányokon a sebességet a forgalomba helyezéskor megengedett óránkénti 80 kilométerről fokozatosan emelik 120 kilométeresre. A 160 kilométeres óránkénti sebességre történő áttérés a szakemberek szerint 2012 végén válik lehetségessé Tárnok-Velencefürdő és Agárd-Székesfehérvár között, ahol ekkor helyezik üzembe az egységes európai mobil kommunikációs rendszert, a GSM-R-t; és az egységes európai vonatbefolyásoló rendszert, az ETCS 2-t.

A Budapest-Kelenföld-Székesfehérvár vonalszakasz felújítását (amelynek része a Tárnok- Székesfehérvár közötti szakasz) az NIF uniós forrásból tervezi megújítani, a támogatási kérelem EU általi jóváhagyása jelenleg folyamatban van. Az NIF korábbi közlése szerint a Tárnok-Székesfehérvár szakasz falújítása mintegy 65 milliárd forintból valósul meg. A beruházó idénre tervezi a Budapest-Kelenföld-Székesfehérvár közötti biztosító-berendezési munkálatok megkezdését: a vasútvonalon új, távvezérelhető elektronikus biztosítóberendezést létesítenek, ezzel párhuzamosan korszerűsítik a kapcsolódó vonali sorompókat, váltófűtés építésével. A székesfehérvári vasútállomás korszerűsítése kapcsán jelenleg az építési engedélyezési eljárás zajlik, melyet a kivitelezési tervek elkészítése követ.

Forrás: fhm.hu

*

Sikeres a gárdonyi TDMSz pályázata: közel 60 millió forint jut turisztikai célú fejlesztésre

Örömmel számolunk be arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján március 3-án közzétett eredmény szerint, a több mint 50 tagot számláló Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület (KDOP - 2.2.1/A) „Helyi turisztikai desztináció menedzsment szervezetek támogatása” tárgyú pályázata nyert!

A pályázati támogatás megítélt összege 49 350 746 forint, a támogatás intenzitása 85%. A turisztikai vállalkozók, civil szervezetek és az önkormányzat együttműködésben megvalósuló TDM projekt keretében a következő két évben összesen közel 60.000.000 forint értékű, jelentős részben marketing célú fejlesztésre nyílt lehetőség, melynek keretében többek között tájékoztató táblák, köztéri, érintőképernyős információs állomások létesülnek, magyar és idegen nyelvű turisztikai kiadványok készülnek, többnapos rendezvények, turisztikai csomagajánlatok és országos marketing kampány valósulhat meg. A program keretében a gárdonyi helyi TDM egyesület tagjai kedvezményesen vehetnek részt a számukra szervezett angol és német nyelvtanfolyamon, bel- és külföldi tanulmányúton.

A TDMSz célja a város színvonalas turisztikai kínálatának minél sikeresebb népszerűsítése, a turisták Gárdonyba csábítása és a városban regisztrált vendégéjszaka szám gyarapítása.

*

Átadták a pákozdi Katonai Emlékparkot

Jelentős, 84 százalékos részben uniós forrásból valósulhatott meg a pákozdi Mészeg-hegyen a Katonai Emlékpark. A látogatóközpont alapkövét még tavaly júliusban helyezték el, annak átadásán dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter is megjelent. A teljes megvalósítás összege 267 millió forint volt, ehhez 220 millió forintot az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) közép-dunántúli operatív programján nyert el a projekt.

A Pákozd melletti Mészeg-hegyen lévő Katonai Emlékpark egy, a Nagy Háborút idéző emlékponttal, valamint egy második világháborús lövészárokrendszerrel bővült ki még 2008 novemberében. Az alkotók a század két háborús poklában harcolóknak kívántak emléket állítani. Azóta több más elemmel bővült a terület, s az ünnepélyes avatásra tegnap, a látogatóközpont átadásának apropóján került sor. A résztvevők felelevenítették az utat, amely a megvalósításig vezetett. Az 1951-ben emelt obeliszk és a '70-es években létesült emlékmúzeum után szentelték fel a '90-es évek elején a Don-kanyarban elesettek kápolnáját, majd a többi, hősi helytállást megörökítő emlékhelyet.

Messzire jutottunk az Emlékhely Bizottság 2002-es megalakulása óta” – mondta Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke. Lépés követett lépést a tulajdonviszonyok 2005-ös rendezése után, majd a kezdetekkor megfogalmazott elvekhez hűen, a célok megvalósítására nyújtotta be az érdekeltek konzorciuma a pályázatot. Végül pedig, a megye és Pákozd önkormányzata, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete megtette az utolsó, szükséges lépést: megalakította a Katonai Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft-t. „Így lett mára Pákozd az a helyszín, ahol nemcsak a győzelmes vágtában lázasan lobogó zászló csapkodását idézhetjük fel, hanem a koporsókra, sírokra ráterülő fekete leplek szomorúságát is” – fogalmazott Balogh Ibolya. Aki szerint az emlékpark megmutatja a hadviselés rémisztő arcát, méltó emléket állít az elesett katonáknak, és mindezekkel oktatva, nevelve, a béke felé tereli a fiatalabb nemzedéket.

Az 1848-as csata emlékét büszkén őrzi a település” – jelentette ki házigazdaként Takács János, Pákozd polgármestere. Hozzátette: a hősök azt üzenik, a haza ereje az önfeláldozásban van, majd hívta a világ minden magyarját, látogassa meg a létesítményt, s méltóan emlékezzen. Warvasovszky Tihamér a 15 éves Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének elnökeként szólt az avatáson: „Hinni a szabadságban, ez adott erőt egykor a küzdelemhez” – mondta a megyeszékhely polgármestere. „Hitre pedig nem csupán a harcban, békében is szükség van. Hiszen ilyen hit kellett ahhoz, hogy megújítsuk az emlékparkot, de a mai átadás nem végállomása egy útnak, mert a munkát folytatni kell. A pákozdi Mészeg-hegy legyen központja a fiatalság honvédelmi oktatásának!” Warvasovszky Tihamér kiemelte: fontosnak tartja (korábban ezért az Országgyűlésben javaslattal élt), hogy az emlékpark a Nemzeti Emlékhelyek sorába emelkedjék.

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter beszédében hangsúlyozta: óriási jelentőségűnek tartja egy nemzet életében, hogy teljes egyetértéssel fogadja el 1848 és 1849 napjait történelmünk fontos időszakának, s a 162 esztendős Magyar Honvédség vérzivataros születésnapjának. „Az emlékhely a katonákról szól, de az emlékezés joga az egész magyar nemzeté” – fogalmazott a miniszter, aki lényegesnek ítélte, hogy a Magyar Honvédség mindig vállalta a szabadságharc történelmi örökségét. Ezért nem csak az emlékezésnek, hanem a honvédségnek is része a Katonai Emlékpark.

A területen látható szoboregyüttes 2002 szeptemberétől tizenegy szervezet összefogása nyomán valósult meg.

Forrás: fhm.hu

Forrás: Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület, Gárdonyi HVI, gardony.hu

Cikk megosztása