Átadták Baját elkerülő út új szakaszát

A beruházás az 51. és 55. sz. főutak Baja várost elkerülő szakasz három ütemre bontott megvalósításának harmadik részét.

A korábban elkészült szakasz észrevehetően csökkentetni fogja a Baja belterületét és belvárosát érő környezeti ártalmakat és növeli a forgalombiztonságot, ugyanis az 51. és 55. számú főutak közötti észak-kelet irányú forgalom a lakott területeket teljességgel elkerüli.
A szakasz építési hossza: 2,729 km.
A támogatás összege bruttó: 916 163 000 Ft.

*

Biomassza fűtőmű Baján

Új korszak vette kezdetét Baja városában. Dr. Révfy Zoltán polgármester és Spilkó József, a beruházó Greenergy cégcsoport vezérigazgatója 2009. december 9-én átadta a város új biomassza fűtőművét.

"Környezetbarát technológiával - faapríték égetésével - csökkenthetjük a energiafüggőségünket, ezzel együtt mérsékelhetjük a távhő árát. Az új erőmű teljes kapacitás mellett mindössze tizenöt családi ház fűtésének megfelelő szennyezést bocsát ki a környezetre.

*

Szociális bolt nyílt a Városkapuban

Magyar terméket a magyar piacra! Ezzel a jelszóval nyílt meg az első szociális bolt Magyarországon és ez a gondolat vezérelte a bajai üzlet létrejöttét is. 2009. december 11-e óta városunkban is működik szociális bolt, a Városkapuban.

A szociális boltok lényege, hogy csak magyar termékeket árulnak, az áru közvetlenül a termelőtől érkezik, akik így 20-50 százalékkal olcsóbban kínálhatják portékáikat. Mindenekelőtt zöldséget és gyümölcsöt árulnak, de található a polcokon tej, termékek és méz is.

*

Akadálymentesített bíróság

Akadálymentesítették a Bajai Bíróságot. Ezentúl a mozgáskorlátozottak, gyengénlátók és hallássérültek is könnyedén intézhetik ügyeiket az intézményben, hiszen a több, mint 40 milliós beruházás segítségével az épület minden szintjét könnyedén elérhetik.

*

Megerősítik a partfalat

Másfél milliárd forintért erősítheti meg a város az úgynevezett Sugovica magas partfalat. Dr. Révfy Zoltán polgármester ma jelentette be a pályázat sikerét. A munkálatok várhatóan októberben kezdődnek. Csaknem másfél kilométer hosszan kell megerősíteni a Sugovica partját, nehogy a vízbe csússzon a belváros egy része.

Évtizedek óta romlik a partfal állapota és lassan belecsúszik a folyóba. Az érintett szakaszon 3 és fél milliárd forint értékű ingatlan és infrastruktúra található. Ezen felül természetesen az ezekben az épületekben lakó, dolgozó, és a parton közlekedő emberek is veszélyben vannak. A megoldás érdekében a város tavaly júliusban egy pályázatot nyújtott be a regionális fejlesztési ügynökséghez, amelyet a szervezet a kormány elé terjesztett.

Dr. Révfy Zoltán polgármester pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a program megvalósítását támogatja kormány. A csaknem másfél milliárd forint értékű beruházás 90%-át az állam biztosítja. Az önrészt pedig a korábbi kötvénykibocsátásból állja a város. A tervezést és előkészítést követően a munkák október környékén kezdődhetnek. A szakemberek úgynevezett cölöpfalat létesítenek, amelynek elemei mintegy egy méter átmérőjűek és 15-20 méter mélyen kapaszkodnak a földbe. Ezzel állítják meg a partfal csúszását.

forrás: Bajai TV

*

"A minőség mérföldkövei"

Ezzel a megnevezéssel nyert pályázatot az Eötvös József Főiskola. A cím a jelenlegi hallgatókkal és öregdiákokkal kapcsolatos szolgáltatások létrehozását, valamint az úgynevezett vezetői információs rendszer kiépítését takarja.

A program összköltségvetése több mint 100 millió forint, amihez a főiskola 80%-os támogatást kapott.

A pályázatot tavaly tavasszal nyújtották be, decemberben pedig az iskola számára kedvező döntés után már alá is írták a szerződéseket. A programokon belül négy tevékenységi kört jelöltek meg. Az első pontnak megfelelően a főiskolák a törvényi előírásoknak megfelelően kötelezően adatokat szolgáltatnak majd működésükről és gazdálkodásukról, melyek egy országos adatbázisba kerülnek. A harmadik programelem hallgatói szolgáltatásokat takar: ezen belül egy közösségi portál létrehozását tervezik a végzett hallgatók számára, valamint öregdiák találkozók, két hallgatói fesztivál és két állásbörze szervezését kezdik meg a közeljövőben. A negyedik programelem a tehetséggondozás, amelynek keretein belül szakkollégiumi kurzusrendszert hoznak létre, ezenkívül egy interneten keresztüli tanulási módszert fejlesztenek ki. A hallgatók így minden digitális tananyaghoz hozzáférnének, vagyis megszűnne a körülményes és nem gazdaságos fénymásolás.

A támogatás előlege, 30 % már megérkezett az iskola számlájára, így az informatikai fejlesztések és a rövid távú tervek egy része már február végére megvalósul, a hosszú távú feladatok befejezése pedig két éven belül várható.

*

Megalakult a Helyi Ifjúsági Tanács Baján

A jövőben a fiatalok is beleszólhatnak az önkormányzati döntésekbe. A péntek délután megalakult Bajai Ifjúsági Tanács ezentúl figyelemmel kíséri a városban élő, tanuló fiatalok helyzetét megoldást keresve problémáikra.

Az Önkormányzat lehetőséget biztosít a bajai ifjúsági munka szereplői számára, hogy a fiatalok érdekeit segítő, életminőségét javító kezdeményezések megjelenjenek a városi döntésekben.

*

Megújuló városközpont Jánoshalmán

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Délalföldi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott "Jánoshalma Város Integrált fejlesztése”című, DAOP-5.1.2/A-2-2009-0002 jelű pályázatát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóság Vezetője 454.384.375,- FT összegű támogatásra érdemesnek ítélte.

Jánoshalma Város a támogatási szerződésben és a pályázatában foglaltak szerint Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA), valamint a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló CII. Törvény alapján a XIX. Uniós Fejlesztések fejezet Dél-alföldi Operatív Program jogcímcsoport Településfejlesztési akciók előirányzatból egyszeri, vissza nem térítendő támogatásban részesül.

A pályázat keretében megvalósuló fejlesztések: Főtér kialakítása, Kulturális Központ felújítása, bővítése egy új 250 fős rendezvényteremmel, Piactér felújítása, az elárusító helyek fölötti rész lefedése, Helytörténeti gyűjtemény kialakítása a Molnár János utcában, Ügyfélszolgálati Iroda kialakítása a Polgármesteri Hivatalban.

*

Térségi csatornázás

5 milliárd Ft értékű szennyvízcsatornázási programot indítottak 4 település részvételével, Baja, Vaskút, Sükösd, Érsekcsanád.

A pályázat első fordulóján túl vannak, a támogatás elnyerését illetően a polgármesterek bizakodóak, mivel ez az egész térség fejlődését szolgálja, illetve növeli a régió értékét. Amennyiben a pályázaton nyernek, novemberben kezdődhet a munka.

A pályázat összköltsége nettó 5 milliárd forint. A második fordulós pályázat benyújtására 2010 májusban kerül sor. Ennek sikere esetén 2010 novemberében elkezdődhetnek, 2013 májusában befejeződhetnek a pályázatok.
Uniós tárfinanszírozás létrejött és folyamatban lévő fejlesztések Környezetvédelmi és energiahatékonysági szempontok figyelembevételével döntött úgy a megyei vezetés, hogy Gara, Katymáron fűtéskorszerűsítést hajt végre, előtérbe helyezve a megújuló energiaforrások felhasználását.

Az érintett intézményekben az elavult és gazdaságtalan működtetésű gáz- illetve vegyes tüzelésű kazánok helyett áttérnek a biomassza alapú korszerű fűtésre. A közel 300 millió forintos fejlesztéshez elnyert támogatás összege 130 millió forint.

*

Egyre több cég alkalmaz megváltozott munkaképességű dolgozót

Január eleje óta egyre több nagy cég vezetője dönt úgy, hogy felvesz megváltozott munkaképességű dolgozót.

Úgy tűnik, megtette hatását, hogy január elsejétől 177 ezer 600 forintról 964 ezer 500 forintra emelték azt a rehabilitációs járulékot, amit azoknak a legalább 20 fő-t alkalmazó cégeknek kell fizetniük évente, amelyeknél nem dolgozik sérült alkalmazott - mondta Fehér Miklós, a Kézenfogva Alapítvány képviselője.

A rehabilitációs járadék több mint ötszörös megemelése a jelek szerint elég ösztönzően hat azokra a cégekre, amelyeknél több mint 20 alkalmazott dolgozik, de eddig nem vettek fel fogyatékos munkavállalót. Ezt a "büntetést" minden húsz dolgozó után, évente egyszer kell kifizetniük azoknak a cégeknek, amelyek nem vesznek fel húsz emberenként legalább egy sérült embert a munkatársak közé - mondta a szakember.

Az alapítvány komplett programmal segít a cégeknek és az érintett fogyatékosoknak. Fehér Miklós elmondta: nemcsak abban nyújtanak támogatást, hogy a sérült embereknek megfelelő munkát találjanak, hanem abban is, hogy a cégeknél megkeressék, milyen területeken és milyen feltételekkel tudnának elhelyezni megváltozott munkaképességű dolgozót. Ezen felül a beilleszkedésben és a dolgozók fogadásában is segítik az érintetteket - tette hozzá.

A tapasztalatok szerint azért bátortalanok a cégvezetők abban, hogy megváltozott munkaképességű embert alkalmazzanak, mert nem ismerik az érintettek szokásait, munkabírását, reakcióit az esetleges hirtelen kialakuló helyzetekben, és nem tudják, milyen szinten lehet rájuk bízni önálló tevékenységet. A Kézenfogva Alapítvány programja éppen ezekben ad útmutatást, és bebizonyítja, a sérült emberek mennyire ragaszkodóak és lojálisak az őket alkalmazókhoz, illetve sok esetben sokkal precízebbek például a monoton szalagmunkában.

Forrás: mixonline.hu

*

Hároméves a Fürge Ujjak kézimunka szakkör

Három évvel ezelőtt alakult meg a Művelődési Házban a kézimunka szakkör. Fennállása alatt munkáikból több kiállítást szerveztünk a Mélykúti Napok keretében, illetve a húsvéti és karácsonyi ünnepekhez kötődően. 2009. december 14-19-ig ismét bemutatták legújabb munkáikat, melyek között többféle technikával készült alkotásokat tekinthettek meg az érdeklődők.

Lehetőséget kapott a szakkörünk, hogy az általunk előkészített munkák nagyobb közönség elé tárjuk (LEADER EXPO), erről a későbbiekben bővebb tájékoztatást adunk.

Mikó Lászlóné
művelődésszervező

*

A jövő kórháza - 3,3 milliárd forint összértékű fejlesztést tervez a Bajai Szent Rókus Kórház

Egy uniós pályázati forrás bevonásával egy új központi tömböt építenének, ahol a jelenlegi külön-külön épületben lévő osztályok már a XXI. századnak megfelelő körülmények között, egy helyen működhetnének. A kórház terveit a helyi képviselő-testület is támogatja, a januári ülésen döntöttek arról, hogy a projekthez szükséges 10 százalékos saját erőt biztosítja az önkormányzat.

*

Új parkoló a lakótelepen

A bajai lakótelepi parkolási gondokat enyhíti egy most elkészült parkoló. Az utolsó munkálatok is elkészültek az Újvárosi lakótelepen egy 18 gépjárműnek elegendő hely kivitelezésében. A beruházás egy közelben lévő járda megépítésével együtt csaknem 6 millió forintba került.

Forrás: Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása