III. Dél-Dunántúl Zöld Szigetei - Konferencia a Zselicért

2009. október 14.-én, a Kaposvári Egyetemen került megrendezésre a harmadik "Dél-Dunántúl Zöld Szigetei" Konferencia, amely ezúttal a Zselic értékeit mutatta be.

(kép forrása: mecsekegyesulet.5mp.eu)

Dr. Holló István, a Kaposvári Egyetem dékánja megnyitóját követően a délelőtti plenáris ülésen Dr. Borhidi Atttila, a Zselic növényföldrajzáról, majd Dr. Eperjessy Ernő - több Zselic könyv szerzője - a Zselici tájhasználatról, a zselici gazdálkodás múltjáról tartott előadást. Nagy érdeklődés kísérte Dr. Kolláth Zoltán csillagásznak, a tervezett Zselici Csillagoségbolt-parkról szóló tájékoztatóját.

Délután természettudományi, társadalmi és poszter szekciókban folytatta munkáját a Konferencia, amely kerekasztal beszélgetéssel zárult.

*

Jelentős érdeklődés a "FALUNAP2010" pályázat iránt a Kaposvári kistérségben

A Kaposvári HVI működési területén jelentős érdeklődés mutatkozik a Falunap2010" pályázat iránt. A nagyszámú telefonos érdeklődő közül eddig mintegy 15 pályázó - önkormányzat és civil szervezet - kereste fel személyesen is a HVI Irodát pályázati tájékoztatásért és az ÚMVP-sátor programjának egyeztetése ügyében.

A HVI - a LEADER Helyi Akciócsoportokkal együttműködve - az érdeklődőknek minden segítséget megad pályázatuk elkészítéséhez.

*

Tájékoztató a Kaposvári Többcélú Kistérségi Társulás üléséről

A Kaposvári Többcélú Kistérségi Társulás 2010. február 8-án megtartott ülésén a Társulás elnöke beszámolt a két ülés közt eltelt időszak munkájáról.

A Társulás módosította a KTKT 2009. évi költségvetését, és elfogadta a 2010. évi költségvetést. Hozzájárult árajánlati eljárás lebonyolításához, beszámolót hallgatott meg a hétvégi háziorvosi ügyeleti ellátásról, tájékoztatást kapott a Magyar Államkincstárnak a KTKT Hivatalánál végzett helyszíni vizsgálatáról, továbbá módosította Közoktatási Fejlesztési Tervét.

*

Kisbolygót neveztek el a Zselicről

2009 decemberétől a 84995-ös számú kisbolygót Zselic kisbolygónak hívják.
A kisbolygót Sárneczky Krisztián csillagász fedezte fel Piszkéstetőről, 2003 december 26-án.

Az elnevezésre a felfedező tehet javaslatot a Nemzetközi Csillagászati Unió részére, aki a Zselici tájegység nevét választotta.
Rögtön párja is lett, a kisbolygónak: a következő sorszámot viselő égitest a Hortobágy nevét kapta.

Forrás: Észak-Kaposi Partnerek Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása