Nagycsarnok épülhet a bólyi Ipari Parkban

A város ipari parkjában megépülhet az a közel hétezer négyzetméteres nagycsarnok, mely az önkormányzat tulajdona lesz.

Január 6-án döntött a testület a közbeszerzési pályázat győzteséről, s átadták az építési területet, hogy a kivitelezés megkezdődhessen.

A munka 884 millióba kerül, s a tervek szerint augusztusra a nagycsarnok állni fog. A pénz döntő részét a kisváros pályázaton nyerte, s az új beruházással tovább bővülhet a dinamikusan fejlődő ipari park.

*

Húszmilliós támogatással az árvíz ellen Fekeden

Nem fordulhat elő a jövőben többet, hogy a falura és a lakosságára a heves záporok veszélyt jelentsenek.

Több, mint 20 millió forintot nyert ugyanis az önkormányzat még 2008 őszén a DDOP pályázatán vízrendezésre, amelyhez további több mint kétmillió forintot tett hozzá Feked. A fejlesztés - a csapadékelvezető árkok rendbetétele és egy záportározó tó megépítése - a múlt év utolsó negyedében készült el, s mára a polgármester szerint csak az látszik, hogy nemcsak biztosabb, de olcsóbb is lesz a falujukban az árvíz elleni védekezés.

*

Kerékpárút hálózza majd be a mohácsi kistérséget

Hétmillió forintos támogatást nyert uniós forrásból a Mohácsi Kistérségi Társulás az 57-es főút mellett vezető kerékpárút tervezésére. Az új út Lánycsókot, Babarcot, Szajkot, Szederkényt és Olaszt köti majd össze, a tervek hamarosan elkészülnek.

Az építkezés becsült költsége mintegy százmillió forint, a kivitelezéshez ugyancsak pályázati úton próbálja meg előteremteni a pénzt a kistérség. Ideális esetben a fejlesztés 2012-ben fejeződhet be.

*

Mentőállomás létesül Pécsváradon

Pályázati finanszírozással hoz létre az Országos Mentőszolgálat a városban egy mentőállomást. Korábban az önkormányzat épületének hátsó udvara merült fel lehetséges hellyszínként, de az OMSZ végül egy másik, Gesztenyés úti, önkormányzati tulajdonú, 1000 négyzetméteres ingatlan mellett döntött. A helyszínnel kapcsolatban több probléma is felmerült a képviselőkben, akik végül a beruházás megvalósulásának érdekében támogatták a projektet.

*

Javuló biztonság

Január 26-án Bólyon tartottak őrsavatót Bencze József országos rendőr főkapitány jelenlétében. Hárs József, Bóly város polgármestere az avató után elmondta, hogy a város 1996 óta szorgalmazza az önálló rendőrőrs felállítását. A városba vezényelt 15 rendőr a környező falvak, a mikrotérség közbiztonságára is vigyáz. Jelenlétük máris érezhető javulást hozott. A város vezetője úgy véli, hogy az átadásra váró autópálya a "nem várt" átmenő forgalmat is megnöveli, így szinte az utolsó órában lett őrs a kisvárosban. Az épületet az önkormányzat biztosította - egy korábbi kétszintes szolgálati lakást alakítottak át és láttak el megfelelő infrastruktúrával.

*

Közmunkaprogram 2010

A Pécsváradi Többcélú Kistéségi Társulás a korábbi éveknek megfelelően most is pályázott a Szociális és Munkaügyi Minisztérium téli-tavaszi közmunkaprogramjára. A pályázat sikeres volt, az elnyert támogatás 18.803.150 forint, mely összegből a kistérség 10 településén 34 főt foglalkoztatnak 6 hónapon keresztül.

A támogatás nem csak a foglalkoztatottak bérköltségeit, hanem a foglalkoztatásukhoz szükséges eszközök megvásárlását is fedezi.

A munkavégzés az alábbi területeken valósul meg:
- Belterületi utak és környezetének karbantartása
- Házi segítségnyújtás
- Településüzemeltetés tisztsági feladatok, hulladékgyűjtés, parkfenntartás
- Kegyeleti helyek és környezetük rendbetétele
Aközmunkaprogram segítségével a térségben élő munkanélküliek egy része állás-, és kereseti lehetőséghez jut. munkájuknak köszönhetően a telepüések környezete rendezettebbé válik, a lakosság életminősége javul.

*

Környezetvédelem és foglalkoztatás Majson

Kitisztították és mélyítették a településen áthaladó patak medrét, így a jövőben akadálytalanul folyhat el a víz. A Norvég Alap támogatásával elvégzett munkálatok részeként a terep rendezése után a patak medre mentén fűzfavesszőket ültettek, amelyeket a tervek szerint később kosárfonáshoz használnak fel.

Átvilágítják a mohácsi kórházat Mohács város biztosítani szeretné az eddig pozitív mérleggel működő mohácsi kórház működését, ezért külső szakértők bevonásával keresik meg, hol tudnának spórolni, a működés zavartalan biztosítása mellett. A mintegy évi 1,9 milliárdból gazdálkodó intézmény 2009 nyarától 25-40 millióval kapott kevesebbet havonta, így adósságot volt kénytelen felhalmozni.

A fenntartó önkormányzat most átfogó gazdasági vizsgálatot kezdeményezett, melynek eredményeként sem elbocsátani, sem leépíteni nem szeretnének, csak a működés fenntarthatóságára koncentrálnak. Pályázati pénzekre is számítanak, de csak olyan fejlesztést vállalnak be, amit fenn tudnak tartani.

*

Kós Károly díj a mohácsi Városvédő és Városszépítő Egyesületnek

Kós Károly díjjal ismerték el a Mohácsi Városvédő és Szépítő Egyesület építészeti értékek védelmében tett erőfeszítéseit. Különösen a Szent Miklós malom megmentéséért végzett munkájukat ismerték el.

A malom a Csele patak mentén, a város határán túl található, és felújításával nemcsak egy rég eltűnt mesterséget, hanem egy népi építészeti értéket is sikerült megmenteni. A díjat december végén Budapesten adták át az Egyesület elnökének.

*

Esélyegyenlőségi törekvések Pócsán

Több város is megirigyelhetné a Bólyhoz közeli Pócsa település törekvéseit, elért eredményeit az esélyegyenlőség biztosítása terén. A falu ugyanis nemcsak a polgármesteri hivatalban és a háziorvosi rendelőben, de a település honlapján is megkönnyíti a hozzájutást az információkhoz.

Sok helyen ugyanis csak a mozgáskorlátozottakra gondolnak, Pócsán azonban a látás-, és hallássérülteknek is segítséget nyújtanak. A polgármesteri hivatalban jól látható feliratok könnyítik a tájékozódást, amelyek a különböző termekben felszerelt hangosítók egészítenek ki.

*

Baranyi élménykörút

December 5-én a hagyományos Mikulás-napi pincejárás program keretében adták át Mecseknádasdon a DDOP-2.1.1/A jelű "Rejtőzködő Borfalu" című pályázat keretében a Mesterségek Háza udvarán elkészült bortrezort és a nádtetős jégvermet, melyek a borturizmus fejlesztését szolgálják.

A program keretében dr. Hargitai János országgyűlési képviselőt, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökét borlovasggá avatták.

*

Felkészülés az autópályára

Mohács-Véménd-Bátaszék-Budapest: Négy speciálisan kialakított tűzoltóautot adott át december 15-én Budapesten a Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt. Képviselője a települések tűzoltóinak.

A mintegy félmilliárd forintba kerülő eszközök az M6-os autópályán közlekedők biztonságát szolgálják majd, és egyben növelik a térségi tűzoltóságainak bevetési hatékonyságát is. A fecskendőket Véménd és Bátaszék, míg a mentőszereket Szekszárd és Mohács tűzoltói vehették birtokukba. A konténerek, valamint a bennük elhelyezett mentőeszközök pedig közvetlenül az alagukat mellett állnak majd készenlétben.

*

Több pénz a Busójárásra

Az Emberiség Szellemi Öröksége címet elnyert fesztivál 2010 évi lebonyolítására minden eddiginél többet, tízmillió forintot fordít Mohács városa. A cím elnyerése miatt minden bizonnyal többen lesznek kiváncsiak a programokra, ezért a kitelepülő árusokat úgy helyezik el, hogy több hely maradjon a főutcán a látogatók számára.

Elkészült a busójárás etikai kódexe is, ami többek között kitér a maszkások öltözékére, a busójárás történetére, és a helyi tanterv részévé teszi a hagyomány megtanítását.

Forrás: "Zengő-Duna" Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása