A kistérségben is népszerű a falunapi pályázat

2010 február elsején jelent meg a pályázati felhívás a 2010-ben megtartandó falunapok támogatására. Kistérségünkben már a 2009. évi kiírás is népszerű volt, a települések 40%-a nyújtott be sikeres pályázatot

.

Az idei pályázati kiírás alapján az érdeklődő önkormányzatok, civil szervezetek szinte egymás kezébe adják a HVI iroda kilincsét, akkora az érdeklődés, de a telefonos érdeklődés is gyakori. Fentiek alapján várható, hogy a tavalyinál több pályázatot nyújtanak be a kistérségből.

*

Csokis Tibi ötlete kocsonyára

Disznó, baromfi, hal vagy gyümölcs egyre nagyobb népszerűségnek örvend a somogybabodi kocsonyafőző verseny. Négylábú, kétlábú és lábatlan – kevesen gondolnák, hogy ezek olyan kategóriák, melyekben a somogybabodi kocsonyafőző versenyen nevezni lehetett. A különféle kocsonyák ünnepét harmadszor rendezték meg a településen. A különféle kocsonyák ünnepét harmadszor rendezték meg.

Csima Sándor polgármester elmondta: nem más, mint az ismert előadó, Csokis Tibi ötlete volt annak idején a program, mely évről évre nagyobb népszerűségnek örvend. A hétvégén több mint tucatnyi csapat készíthette a kategóriáknak megfelelően négylábúból, azaz zömmel sertésből; kétlábúból, tehát baromfihúsból és lábatlanból, így halból vagy akár gyümölcsből a kocsonyát.

A Balatonlelle hegybírójából és a szomszédos települések polgármestereiből álló zsűri a balatonlellei Riba Gáborné sertéshúsból készült ételét ítélte a legjobbnak. A balatonlellei induló egyben a legszebben tálalt kocsonyának járó elismerést is megkapta. Külön kategóriában díjazták azokat, akik nem a helyszínen főzőcskéztek, hanem otthon készítették el jól bevált receptjeiket, közülük a balatonőszödi Valkó Gyula aratta le a babérokat.

forrás: sonline.hu

*

Gyógyír a tóparti szomszédoknak

A régió legirigylésreméltóbb kistérsége akár így is lehetne emlegetni a fonyódi társulás területét a járóbeteg-ellátás jövője kapcsán. Csaknem egymilliárd forintból korszerűsödhet a járóbeteg-ellátás a Fonyódi kistérségben. Fonyód és Balatonboglár beruházástámogatási szerződéseit még ebben a hónapban aláírják.

A Dél-dunántúli Operatív Programban (DDOP) a járóbeteg-szakellátó központok fejlesztésére odaítélt kétmilliárd forintnak több mint harmada – közel 800 millió forint – a Fonyódi kistérségbe került, ahonnan a fonyódi és a balatonboglári intézmények pályázata is nyert, tájékoztatott
Salamon Balázs, a VÁTI Nonprofit Kft. dél-dunántúli területi irodájának vezetője. A két nagyszabású fejlesztés nem csupán a Fonyódi kistérségben élőknek, hanem a lengyeltóti térség lakóinak magasabb szintű ellátását is szolgálja.

Ez a kistérség döntően a fonyódi egészségházhoz tartozik, míg a fonyódi térség lakosainak kétharmadát Boglár látja el. A fonyódi Egészségügyi Nonprofit Kft. fejlesztése a helyi intézmény korszerűsítésének következő lépcsője, amelyhez 377 millió forintos támogatást nyertek most.

Metz József igazgató-főorvos a szerződéskötést követően kívánja ismertetni a régóta tervezett projekt részleteit. A balatonboglári beruházáshoz a maximálisan odaítélhető, négyszázmillió forintos támogatást kapta a helyi önkormányzat, mely nem csupán a szükséges tízszázalékos önrésszel, hanem összesen száztizenkétmillió forintos saját forrással egészíti ki az elnyert összeget azért, hogy a tervek maradéktalanul megvalósuljanak. A városban a néhány éve felújított egészségház bővítéséről és átalakításáról van szó, a jelenlegi alapterület közel kétszeresén gyógyítanak majd.
Balázs Lajos intézményvezető főorvos arról tájékoztatott, hogy a kiemelkedő újítások között szerepel a nappali kórházi ellátás, melyet kétszer két ágyon biztosítanak. Új szakmák, mint a tüdőgyógyászat és az allergológia is megjelennek Balatonbogláron, és komoly előrelépés várható a diagnosztika terén: röntgen és labor is lesz az intézményben. Bővül az óraszám az eddig is meglévő szakterületeken, s mindennapos ügyeletet adó gyógyszertár kap helyet a házban. Új fizioterápiás lehetőségek révén a rehabilitáció is erősödhet. Balázs Lajos főorvos a szakmai program kapcsán a megelőzés fontosságát hangsúlyozta, s arról is beszélt: a szociális alapellátó intézményekkel, valamint az iskolákkal is készülnek az együttműködésre, de a terveik érintik a helyi uszodával és sportcentrummal szervezendő kooperációt is.

Somogy megye kapta a legtöbbet a DDOP járóbeteg-szakellátó központok fejlesztésére kiírt pályázatának somogyi nyerteseihez a valamivel korábban elbírált barcsi beruházás tartozik még a fonyódi és a boglári fejlesztéseken kívül.

A három somogyin felül egy tamási és egy pécsi projekt valósulhat meg. Valamennyi terv meglévő szakrendelők felújítását, átépítését, bővítését foglalja magában. Többek között a minimumfeltételeknek megfelelő gépek, műszerek, laboratóriumi és egyéb diagnosztikai eszközök, ápolási és rehabilitációs egységek és infokommunikációs eszközök beszerzése történik még a VÁTI területi irodájának tájékoztatása szerint, s kötelező az akadálymentesítés

forrás: sonline.hu

*

Befektetőre talált a balatonmáriafürdői termálhotel

Ismét felcsillant a remény: Balatonmáriafürdőn termálhotel épülhet, melytől a helyiek az üdülőszezon kitolódását és munkahelyeket várnak. Galácz György ma már óvatosan fogalmaz.

Balatonmáriafürdő polgármestere három esztendeje örömmel újságolta: nagy az esélye, hogy a Bárdos Lajos utca és a csatornapart – hivatalos nevén Nyugati-övcsatorna – közötti ligetes-zsombékos, a helyiek és a nyaralók által szabad strandként használt területen 2008 őszére megépül egy minden igényt kielégítő termálhotel. Melynek köszönhetően kitolódik – a máriafürdőiek reménye szerint egész évessé válik – az üdülőszezon, s nem mellékesen 60-80 új munkahely is létrejön. Ami első hallásra nem tűnik nagy dolognak egy olyan ritka kivételes helyzetben lévő faluban, mint Balatonmária, ahol ilyentájt, télidőben is alig egy-két álláskereső akad – nem úgy a környező, a tótól távolabbi települések lakói számára –, ám a falu vezetése némi népességgyarapodást is remélt az új hoteltől. Mármint, hogy az ott munkát kapók közül néhányan a településre költöznek. A terv azonban megmaradt az álmok szintjén, kiderült ugyanis, hiába az elnyert közel egymilliárd forintos uniós támogatás, a hazai befektető anyagi helyzete nem teszi lehetővé a szállodaépítést.

A tavalyi év végén aztán ismét felcsillant a remény: egy magyar pénzügyi tanácsadó csoport jelezte az önkormányzatnak, elképzelhető, hogy lenne befektető a hotelprojekthez. Egyelőre nagyon kevés az információnk, így nem is akarunk semmit elkiabálni – mondta Galácz György. Egy hét múlva talán már okosabbak leszünk, a tanácsadó cég ugyanis akkorra jelezte, hogy érdemi választ tud adni. A polgármester ezek után információnkat sem akarta megerősíteni, mely szeri angol cég építkezne a településen. Azt viszont elárulta, hogy a koncepció nem változott, azaz a termálhotel ugyanazokkal a feltételekkel épülhetne meg, mint amelyekre a képviselő-testület, a helyiek és a közüzemi szolgáltatók is melyek rendszerei elbírnák a nagyobb terhelést rábólintottak. Ez lenne a falu legnagyobb szállodája folytatta Galácz György.

A part menti terület nagyobb része önkormányzati tulajdon, ebből két hektáron valósulhatna meg a beruházás. A terület ára 340 millió forint, azaz a közel ötmilliárdos projekt nagyjából hét százaléka, a megvalósulást s ezért is óvatos egyelőre a polgármester viszont nehezíti, hogy jelenleg nincs olyan uniós pályázat, melytől a befektető támogatást remélhetne a beruházáshoz. Melynek ugyan meg kellene küzdenie a környék termálfürdőivel – Marcali, Hévíz, Zalakaros is fél órán belül elérhető –, ám fő vonzerejét éppen az jelentené, hogy a vendégek helyben kapnának meg minden szolgáltatást. Reményeink szerint a beruházó lát fantáziát a szállóépítésben – jegyezte meg Galácz György –, az viszont biztos, hogy a terület rendezésére ettől függetlenül is sor kerül: a tervezett sétány mindenképpen megépül...

forrás: sonline.hu

*

A balatoni gyermektáborok alapozzák meg a turizmus jövőjét

A gyerekek a jövő turistái. Ha nem alakítjuk szokásaikat megfelelően, akkor nem lesz turizmus. Ezt az alaptételt vallja mindkét nagy balatoni tábor, a fonyódligeti és a zánkai vezetője is. Növekedett a vendéglétszám és a vendégéjszakák száma a fonyódligeti Somogy Megyei Gyermektáborban az elmúlt évben.

Több belföldi gyermek érkezett, és a családosok közül is a tavalyelőttinél többen döntöttek a fonyódligeti nyaralás mellett. Szegedi Ágnes igazgató szerint ebben több tényező is közrejátszott. A családosok egészen biztosan azért jönnek nagyobb számban hozzánk, mert rengeteg és változatos programot kínálunk nekik, és egyre több a jelentős kedvezmény. Igaz ez például a nagymama-unoka táborra is - mondta az igazgató.

Másfelől sok iskolában nincs tábor, így ezekről a helyekről egyéni szervezésben érkezhetnek. Szerepet játszhat még az is, hogy az elmúlt évre fürdők készültek a turistaszálló tetőterében lévő szobákhoz. Ahogy másutt, Ligeten is alacsony viszont a külföldiek aránya. Megszűntek ugyanis a korábban jellemző cseretáborok, de figyelemmel kell lenni arra is: az egykori küldőterületeken a nyári szünet egyesületek, egyházak szervezésében zajlik, s ők "nem találtak rá az országra". Ez az igazgató szerint azzal is magyarázható, hogy a potenciális vendégek az ár-érték arányt tekintve találnak Magyarországnál kedvezőbbet.

A szezonon kívüli forgalmat tavaly is főként országos találkozók, nagyrendezvények adták. Ezen a téren a legfőbb változás, hogy a korábbiaknál jóval kevesebb résztvevővel tartják az egyes szervezetek a hasonló programjaikat.

Az előttük álló évvel kapcsolatban a legfontosabb nyitott kérdés, hogy mennyire hat kedvezőtlenül a fonyódligeti forgalomra az üdülési csekk megadóztatása. Ez a fonyódligeti bevétel 8-10 százalékát adta az elmúlt években, ám ez összehasonlításban nem kevés. Elenyésző viszont a hazai szállókban beváltott csekk sok államhoz képest, ahol jóval hangsúlyosabban támogatják a fiatalok üdülését. Ezt már Bogó Ágnes, a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum ügyvezetője hangsúlyozta a regionális idegenforgalmi bizottság egyik ülésén. A táborok méretét tekintve az országos élmezőnyt is jelentő Zánka és Fonyódliget vezetői egy véleményen vannak abban: a területnek jóval nagyobb támogatásra van szüksége.

Bogó Ágnes szerint kulcsfontosságú lenne, hogy a turisztikai célelőirányzatban legalább öt százalék ifjúsági célú fejlesztésekre álljon rendelkezésre, de az üdülési csekk igényelhetőségének kiterjesztését is kiemelte. A zánkai vezető szerint egységes szabályozás kell az idegenforgalmi adó mértéke és a mentesség tekintetében is. Szegedi Ágnes úgy véli: rengeteg múlik a pályázatokon, melyekkel kapcsolatban nem csak az a gond, hogy kevés az elérhető forrás hasonló célokra, hanem a pályázatok rossz időzítésére is volt már példa: júliusban megszülető eredmény esetén ugyanis igen nehéz balatoni nyaralást szervezni. Örömteli példa ugyanakkor az újjáéledt erdeiiskola-mozgalom, melynek köszönhetően Ligeten például Balaton suliban szerezhetnek tapasztalatokat a nebulók.

*

Munkába álltak a településőrök Lengyeltótiban és Gyugyon

Január 10-én két fő településőr állt munkába Lengyeltótiban, illetve szintén két fő Gyugyon. Az előkészítés során szakmai segítséget kaptunk a Fonyódi Rendőrkapitányságtól, akik segítettek a személyek kiválasztásában is a sok jelentkező közül. A településőröket az önkormányzat alkalmazza, a szakmai felügyeletet a Fonyódi Rendőrkapitányság Lengyeltóti Őrsének parancsnoka látja el.

A településőrök nem sokféle követelményeknek kell egyszerre megfelelni, sok jogszabályt kell ismerniük, alkalmazniuk. Ezen kívül részt kell venniük helyi rendeletek végrehajtásában is. Intézkedési joguk nincs, de az észlelt szabálytalanságokat jelenteniük kell a munkáltató, illetve a rendőrség felé. Jogos elvárás az is, hogy munkaidején kívül is tanúsítson példamutató magatartást.

*

Megkötötték a szállítási szerződést a kistérségi buszra

A Pogányvölgyi Kistérség közösségi busz vásárlására nyújtott be nyertes pályázatot az Önkormányzati Minisztériumhoz. Az elnyert összeg 22.400.000Ft.

A szerződést 2009 december 29-én írta alá a kistérség és a gyártó egy darab CREDO típusú busz leszállításáról. A busz üzemeltetése a Kapos Volánnal együttműködés keretében valósul meg. A busszal elsősorban a vidéki bejáró gyerekek iskolába járását valósítjuk meg, de ezen felül más közösségi célú személyszállítás is a célja és feladata.

*

2009-es évzárás félmilliárddal

„DÉL-BALATONI” LEADER | Több mint félmilliárd forint odaítéléséről döntöttek eddig a „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. területén. Eredményes évet zár Magyarország egyetlen nonprofit zrt.-ként működő LEADER-közössége, a „Dél-balatoni” LEADER.

A területükhöz tartozó harminchárom település mikrovállalkozásai, önkormányzatai és civil szervezetei összességében több mint négyszázmillió forintos támogatást nyertek eddig tervezett fejlesztéseikre az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) harmadik tengelyes intézkedéseinek első fordulójában.

További több száz milliós igény van elbírálás alatt: most a harmadik tengelyes intézkedések újbóli kiírására és a negyedik tengelyes jogcímekre beérkezett pályázatok feldolgozása folyik.

– Az idei legfontosabb eredménynek nem csupán azt tartom, hogy területünkön meghaladja a félmilliárd forintot az odaítélt támogatás összege. Ugyanilyen kiemelt jelentőségűnek vélem, hogy településeink kétharmadán integrált közösségi szolgáltató tér (IKSZT) létesülhet – hangsúlyozta Kollmann Gergely, a „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. igazgatósági elnöke, aki azt is megemlítette: Zóka Tamás, a zrt. stratégiai bizottságának elnöke volt az, akinek orfűi kezdeményezését követően országos szinten megtörtént a LEADER-munkaszervezetek akkreditációja. Ez azt jelenti: a következő fordulókban gyorsabb és gördülékenyebb elbírálásra számíthatnak a pályázók azért, mert a feldolgozás helyben történik.

A „Dél-balatoni” LEADER-nek köszönhetően idén számos országos és több nemzetközi jelentőségű esemény vendégei találkozhattak a térség jellegzetes termékeivel: a Sziget Fesztiválon, a barcsi nemzetközi vásáron és a kazári LEADER-találkozón is képviselte és bemutatta a térséget a nonprofit zrt., s részt vettek a Nemzeti Vágtán és a Bácskai Vágtán.

Kollmann Gergely hangsúlyosan utalt vissza arra is, hogy a „Dél-balatoni” LEADER volt a házigazdája a Somogy Megyei LEADER Szövetség alakuló öszszejövetelének. Átfogó tanulmányt készítettek a térségük 69 templomának állapotáról, s további, a romák helyzetét feltáró elemzést is végeznek. Több országos médiumban, így a Duna Tv-n, az MTV-n, a Gazdasági Rádióban, a Magyar Katolikus Rádióban, a Klubrádióban és a Magyar Turizmus Zrt. Itthon-otthon című összeállításában is megjelentek.

Forrás: Dél-Balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

Cikk megosztása