A Fekete Gólya Ház felújítása

A Sárköz-Dunavölgye-Siómente HACS megalakulása óta folyamatosan tartja a kapcsolatot a Bátáért Egyesülettel. A közös munka eredménye, hogy az Egyesület pályázott már ÚMVP III. és IV. tengelyes projektekre is.

A tervezett beruházások mindegyike érinti a Fekete Gólya Ház felújítási munkálatait. A jövőt tekintve az Egyesület Elnöke Fórumot szervezett melyről az alábbi emlékeztető és fotók készültek.

Milyen lesz a Fekete Gólya Ház?

A kérdéssel bizonyára mindenki találkozott a Bátáért Egyesület szórólapján, melyet minden bátai háztartásba eljuttattunk, meghívva a lakosokat arra a fórumra, mely a két napos műhelymunkánk záró momentuma volt.
Az Egyesület 2004-óta tevékenykedik azért, hogy az önkormányzattól megkapott, volt református iskola műemlék épületében létrehozza a Fekete Gólya Házat, mely témájában egyedülálló, mégis a település értékeihez szorosan kapcsolódó, interaktív kiállítóhely lesz. Az elmúlt öt évben rengeteg erőt és energiát fordítottunk az épület megmentésére és a kiállítás előkészítésére, melyhez a pályázati források mellett sok támogatást kaptunk a helyi vállalkozóktól, magánszemélyektől, civil szervezetektől és szakmabeliektől egyaránt.

2009-2010-ben a Norvég Civil Alap pályázati forrásából lehetőségünk nyílik a kiállítás megvalósítására, amit a november 13-14-én lezajlott műhelymunka hivatott elősegíteni. Az ország minden tájáról érkezett szakemberekkel és az egyesület tagjaival - már sokadik alkalommal - közösen terveztük a leendő kiállítótereket, a kiállítás forgatókönyv-vázlatát és a végleges költségvetést.

A lakossági fórumon a két nap eredményeit, az eddig végzett munkát és a még előttünk álló feladatokat mutattuk be a bátai, szekszárdi, bajai érdeklődőknek. A képviselő-testület tagjai közül Szabó Péter volt jelen, aki az egyesület elnökségének is tagja.
Először V. Kápolnás Mária „Egy múzeum születése – A bátai Fekete Gólya Ház” címmel tartott vetítést arról, honnan-hová jutottunk, kiegészítve a kiállítás látványterveivel és a következő egy év eseményeinek bemutatásával.

Ismertette a különböző mértékű támogatói kedvezményeket:

a. „tojás” fokozat 3000 Ft alatti támogatók számára: 2 fő részére belépő 2010. szeptem-ber-2010. december 31. között és kitűző.
b. „fióka” fokozat 3000-8000 Ft közötti támogatók számára: 2 fő részére belépő 2011. március 31-ig és kitűző.
c. „gólya” fokozat 8000 Ft feletti támogatóknak: családi belépő 2011. szeptember 30-ig, kitűző és névre szóló meghívó a rendezvényekre.
Milyen támogatást, segítséget várunk a bátaiaktól és azoktól, akik fontosnak tartják az intézmény létrehozását?
- Önkéntes munkát az építkezés alatt és után: takarítás, udvarrendezés, borostyán ültetés, lehetőség szerint az építkezésben és a kiállítás rendezésében való részvétel, stb.
- A volt református iskoláról emlékek, dokumentumok, tárgyak gyűjtését.
- Téglajegyek vásárlását, népszerűsítését, Bátáról elszármazottak felkeresését. (Vásárolható: Bárány Máténénál, vagy e-mailben rendelhető: [email protected])
- Ajándéktárgyak készítésében való részvételt – helyi kézművesek, alkotók.
- Múzeumok Éjszakája 2010. június 26. Rendezvényen való részvételt és annak népszerűsítését.

A múzeumot 2010 szeptemberében szeretnénk megnyitni, addig azonban még sok feladat áll előttünk: az épület befejezésére továbbra is pályázati forrásokat kutatunk, közben készül a kiállítás vég-leges forgatókönyve és a kivitelezők megkeresése.

Az építkezés befejezéséhez és a kiállítás kivitelezéséhez is főleg helyi vállalkozókat, szakembereket keresünk, és természetesen továbbra is minden támogatást, felajánlást szívesen fogadunk, melyek a Fekete Gólya Ház mielőbbi elkészülését segítik. Szükségünk lenne egy régi ladikra is a kiállításba.
2010-ben több alkalommal szeretnénk lehetőséget biztosítani az érdeklődőknek arra, hogy a készülő kiállításba betekintsenek. Több programot, rendezvényt is tervezünk még a hivatalos meg-nyitó előtt, hogy az észrevételek, javaslatok alapján tovább finomíthassuk, érdekesebbé tehessük a kiállítást.

Kövessék figyelemmel a Fekete Gólya Ház elkészültét a www.feketegolyahaz.hu honlapon és legyenek részesei a település új nevezetességének megszületésének.

Bátainé Balogh Erzsébet, elnökségi tag

*

Szemem Fénye Alapítvány - betegszállítás

Szekszárd | Március elseje óta Tolna megyei telephelyről is indít beteg gyermekeket szállító autókat a Szemem Fénye Alapítvány.

Sok családnak ők jelentik az egyetlen lehetőséget arra, hogy eljussanak a kezelés helyszínére, hiszen a szolgáltatás térítésmentes.

Nagyon nagy segítséget jelent számunkra a Szemem Fénye Alapítvány - kezdi egy meggyötört arcú édesanya, akinek agydaganatos gyermekét kell hetente többször Pécsre szállítani a különböző kezelésekre. Saját autójuk nincs, és más lehetőségük sem volt arra, hogy utaztatni tudják a most már 18 éves fiút. A legtöbb család, aki az alapítványhoz fordul segítségért ilyen gondokkal küzd. Sok köztük a hátrányos helyzetű.

De az alapítványnak is sok harcot kell megvívnia. Eddig csak pécsi telephelyük volt, innen indultak autóik Baranyán kívül, Tolnába, Somogyba és Zala megyébe. Hétfőtől viszont Szekszárdon is helyben működik a szolgálat. Hétköznapokon 7 és 17 óra között tudnak szállítást vállalni, annak ellenére, hogy kapacitásbővítési kérelmüket nem fogadták el, így nem kapnak többlet támogatást az OEP-től. Szekszárd önkormányzata viszont segítségükre sietett.

– Természetes volt, hogy nem utasítjuk el a megkeresést, és gyorsan sikerült megoldást találni - mondta dr. Haag Éva alpolgármester. Az önkormányzati közművállalatokhoz fordultak, akik szintén nyitottak voltak. Így az Alisca Terra Kft. és a vízmű közös telephelyén állomásozhat az éppen szolgálatban lévő betegszállító autó.

Artim Andrásné igazgató elmondta, hogy térítésmentesen használhatja az alapítvány a helyet, és időhöz sem kötik a megállapodást. A parkolási lehetőség mellett pedig az orvosi szobát is igénybe veheti az ügyeletes. De a 24 órás portaszolgálat is könnyebbséget jelent. Gyura Barbara, a Szemem Fénye Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint nagyjából 15 családnak jelentenek állandó segítséget Tolna megyében, illetve 30-40 alkalmi hívásuk van. Szállítanak daganatos, szívátületett és leukémiás kisgyereket is. De a háziorvosok is igényelhetik az alapítvány betegszállítóját, így már 45 ezer Tolna megyei gyerekért éreznek felelősséget.

A kisbetegeket általában Pécsre, Budapestre vagy Szegedre viszik kezelésekre, kontrollra, vagy éppen a dombóvári kórházból a szekszárdi csecsemőotthonba szállítanak babát...

Gyura Barbara pedig abban bízik, hogy hamarosan Tolna megyében is 24 órás ügyeletet és két autót tudnak biztosítani...

*

Ötmillió forint jut a városi rendezvényekre Tolnán

Ötmillió forintot szán a tolnai képviselő-testület az idei városi nagyrendezvényekre. Az összeg felosztásáról a legutóbbi testületi ülésen született döntés. A három nemzeti, illetve állami ünnep megrendezésére összesen 400 ezer forint jut. A vasárnap, a város születésnapja alkalmából rendezett hangversenyre 200 ezret irányoztak elő.

A május 29-én esedékes város napjára 550 ezer, a június 4-i pedagógus napra és a szeptember 11-i elszármazottak találkozójára 200-200 ezer, az október 1-jei idősek napjára 300 ezer, a novemberi egészség hónapra 350 ezer forint jut. A legnagyobb támogatást a legnagyobb rendezvény, az augusztus 27-29-i nyári fesztivál kapja, 1,5 millió forintot.

A mözsi falunapra és a mözsi lovasnapra 350-350 ezer forintot szánnak, és idén nem kell megpályázni ezt a támogatást. Az augusztus 14-i német nemzetiségi napra, illetve a roma napra 300-300 ezer forintot különítettek el.

*

Sárba ragadt a kikötőépítés a népszerű üdülőhelyen

Fadd- Dombori - A sok csapadék miatt felázott talajra a munkagépek nem tudnak rámenni, így a dombori közcélú csónakkikötő építése átmenetileg szünetel – tudtuk meg Wusching Gábortól, a Fatodi Kft. ügyvezetőjétől. Mint arról januárban hírt adtunk, a csónakkikötő építésére a faddi önkormányzat cége, a Fatodi Kft. 5,2 millió forint pályázati támogatást nyert az ÚMVP III. tengelyből.

A létesítményt a régi csónakkikötő helyén, a Dunasoron, a teniszpályával átellenben alakítják ki. A mintegy nyolcmillió forintos beruházás során többek között szabadtéri csónaktárolót, fedett kajak-kenu tárolót építenek, a parton zúzott köves, sorompókkal ellátott szervizutakat és parkolókat is kialakítanak. A kikötő medencében közel ötven méter hosszú, másfél méter széles új stéghez lehet majd kötni a ladikokat.

Az ügyvezető elmondta, hogy a tereprendezés egy részét már elvégezték, kiszedték a fatuskókat, két oldalán kikotorták a kikötői öblöt. A régi stég oszlopainak egy részét is kivették, az új víziállást pedig legyártották. Egyelőre azonban várni kell, hogy a föld szikkadjon és a gépek tudjanak mozogni a parton.

Wusching Gábor bízik benne, hogy június közepére elkészül a kikötő.

*

Bátaszéket bemutató kiadvány készül

A várossá avatás tizenötödik évfordulója alkalmából Bátaszékről szóló kiadvány készül jövő nyárra –határozott a bátaszéki képviselő testület.

A várost bemutató könyv megjelenéséhez a Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány több mint három millió forinttal járul hozzá, az önkormányzat pedig további 1,7 millió forinttal egészíti ki az összeget. Jelentős pályázati terveik is vannak a következő évre. Több mint 300 millió forintból szeretnék rendbe tenni a bátaszéki utcák térburkolatát, felújítani a templom kerítését. S mivel egybevonták a város három óvodáját, a felszabaduló Kossuth utcai épületet panzióvá szeretnék alakítani.

A Vicze János Sportpálya épületének felújítása pedig már január végén elkészülhet. A főépület teljes felújítására 7,5 millió forintot fordít az önkormányzat.

*

Érdemes pályázni az új minősítésért a szállodáknak

Az összes hazai szállodának újra kell pályázni a csillagaira, hogy 2011. január elseje után is használhassák azokat. Jövő év második felétől ugyanis új, egységes kategóriarendszert vezetnek be Magyarországon és hat másik európai országban.

Az új tanúsítvány megszerzésének költsége a szálloda nagyságának és jelenlegi csillagszámának, valamint szállodaszövetségi tagságának függvényében 90 ezer forinttól akár félmillió forintig terjedhet. A rendszerhez való csatlakozás nem kötelező, de annak hiányában a jövőben nem használhatóak a csillagok kategóriajelzésként.

Az egységes minőségi követelményrendszer bevezetésére másfél éves előkészítés után hétfőn új szervezetet hozott létre a cseh, a holland, a magyar, a német, az osztrák, a svájci és svéd szállodaszövetség Hotelstars Union néven.

A rendszert Ausztriában, Csehországban és Németországban januártól vezetik be. Hazánkban a jogi keretek megteremtésével várhatóan a jövő év második felében, míg Hollandiában és Svájcban 2011-től kerül erre sor. A hét országban több mint több mint 17 ezer szálloda kategorizálása várható azonos elvek szerint. A közös szállodai minősítési rendszer összesen 270 feltétel teljesítésén alapul. Annak aki meg szeretné alkalmazni az egységes minősítési besorolást, meg kell pályáznia a védjegyet, és minősítetni kell magát a szállodaszövetséggel. Cserébe négy évig használhatják az immár hivatalos, nemzetközileg is elismert csillagjaikat a szállodák.

Fogyasztói bejelentés alapján azonban bármikor történhet utólagos ellenőrzés is, így adott esetben már jóváhagyott minősítésen is ronthatnak. A Hotelstars Union tanusítványa igencsak felpörgetheti a hazai szállodaipart. A magyar beutazó turizmus is kiemelkedően fontos az újítás, hiszen a külföldi vendégéjszakák 75 százalékát a rendszerben részt vevő másik hat országból érkező turisták adják hazánkban. Az egységes minősítéssel pedig biztosak lehetnek benne, hogy ugyanolyan kategóriájú hotel esetében ugyanolyan minőségű szolgáltatásra számíthatnak Magyarországon, mint otthon. Emellett jól összehasonlíthatóvá válik az országon között a szálláshelyek ár-érték aránya.

*

Összefogással a szekszárdi cigányokért

Ez az elnevezése a Mentálhigiénés Műhely által működtetett Civil Bűnmegelőzési Műhely december elején kezdődött, hónapokon át tartó programsorozatának. A nyitórendezvényen Dömötörné Solymár Orsika romológus tartott előadást. Mint elmondta, kívánatos lenne egy cigányokból és nem cigányokból álló öntevékeny hálózat kialakítása, amely a cigánysággal, mindennapi problémáival valóságos közelségbe kerül, és hatékonyan tudja azokat kezelni, vagy megfelelő helyre tudja irányítani.

Úgy véli, addig, amíg a cigányokat nem vonják be a döntésekbe, s nem vesznek részt tevékenyen a problémák feltárásában és megoldásában, addig nem lesz megoldott Magyarországon, s így Szekszárdon a cigánykérdés. A sorozat következő részében Hováth Erika Roma Nívódíjas vezető óvónő tart előadást, amely az óvodás korú, és annál fiatalabb gyermekek problémáit boncolgatja.

Forrás: teol.hu

Forrás: Sárköz-Dunavölgye-Siómente Helyi Akciócsoport

Cikk megosztása