Hatékonyabbá válhat az oktatás Szekszárdon

Nem kevesebb, mint 97 millió forint pályázati pénzt nyert a megyeszékhely az úgynevezett Agóra-tartalom megvalósítására - jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón Horváth István, Szekszárd polgármestere.

Az összeg felhasználásával egyrészt növelhető a városban az oktatás hatékonysága, másrészt bővíthető a közművelődési szolgáltatásokat igénybevevők köre.

A programot a szekszárdi Babits Mihály Művelődési Ház és Művészetek Háza koordinálja.
Matókné Kapási Julianna, az intézmény igazgatója hozzátette: a program révén megújulhatnak, gyarapodhatnak a különböző kulturális tartalmak. A kezdeményezésben várhatóan több ezren kapnak szerepet. Az alkotóelemeket a projekt résztvevőinek képzése, a művészeti ágakat összefogó feladatrendszer, a demokratikus jogokra épülő tervezés és a szociokulturális szolgáltatási háló adja.

Forrás: www.teol.hu, 2010.02.19.

*

Négy nemzet diákjai látogattak Szekszárdra

Görög, török, portugál és spanyol diákokat lát vendégül a héten a Szent László Középiskola Bezerédj Tagintézménye Szekszárdon.

A találkozót a "Know your past, live your present and innovate your future" (Ismerd a múltad, éld a jelened és építsd a jövőt!) című kétéves projekt keretében, uniós támogatással szervezték meg. Az iskolába 43 tanuló és tanár érkezett, hogy megismerkedjen az ország, a régió történetével, irodalmával, néprajzával és sajátjából is ízelítőt adjon - elmondta Takács Mária, az intézmény nemzetközi kapcsolatainak koordinátora.

A megyeszékhely látnivalóival és a Petrits Mézeskalács Múzeummal ismerkedtek a vendégek hétfőn. Kedden délelőtt saját nemzetüket bemutató projektmunkáikat tárták egymás elé, délután Őcsénybe és Decsre látogatnak, szerdán Mohácsra, és Pécsre utaznak. De ez csak egy szelete a hét változatos programjainak, többek között részt vesznek még történelmi és kulturális kvíz játékon, táncolhatnak a Bartina néptánccsoporttal, dalokat tanulnak, és megismerik egymás nemzeti ételeit. A vendégek vasárnapig maradnak, majd - mint azt Filomena Pascoal, a program nemzetközi koordinátora elmondta - legközelebb májusban Protugáliában találkoznak.

*

ÚMVP forrásból épül közcélú csónakkikötő

Közcélú csónakkikötő építésére nyert pályázati támogatást a faddi önkormányzat cége, a Fatodi Kft. A helyzet nem rózsás: a holtágon jelenleg megoldatlan a csónakok tárolása.

A Dunasoron, az 1970-es években ugyan kialakítottak egy kikötőt, ám ez lényegében egy szakszerűtlenül megépített stéget jelent, amely elhanyagolt állapotú és balesetveszélyes is. Ezen a területen, a teniszpályával átellenben, a Motel Club Dombori mellett építik majd a kikötőt.

A parton kap helyet a szabadtéri csónaktároló, ami összesen harminchárom ladik elhelyezését teszi lehetővé. Létrehoznak egy fedett kajak-kenu tárolót is, ahová tizenhat vízi eszköz fér el. A parton zúzottköves, sorompókkal ellátott szervizutakat és parkolókat is kialakítanak. A kikötő medence, három oldalról védett, közel ezer négyzetméter területű lesz. Ebben építik ki a teljesen új, közel ötven méter hosszú, másfél méter széles kikötői stéget, amelyhez a csónakókat két oldalról lehet majd kikötni.

Kialakítanak egy kajak-kenu beszállóhelyet is, néhány lépésnyire a tárolótól. Építenek továbbá egy szakszerű sólyát, azaz csúsztatópályát is, amely a csónakok vízből való kiemelését könnyíti meg. A beruházás tervezett költsége mintegy nyolcmillió forint. Ebből az elnyert támogatás 5,2 millió, a saját erőt a Fatodi Kft. biztosítja. A cég lesz a fő kivitelező is.

A parkrendezési munkákat két héten belül el is kezdik, a jó idő beköszöntével pedig a betonozás is indulhat. Az időjárás függvényében tavaszra, illetve a nyári szezon kezdetére elkészülhet a kikötő. Amely minden bizonnyal új színfoltot jelent majd az üdülőterületen, és szolgáltatásai révén erősítheti Dombori vonzerejét mint a turisták, mind a helyiek, például a horgászok körében.

*

Új kommposztáló telep és csatornázás, uniós pályázattal

Szekszárd-Szőlőhegy | Egyértelműen kedvező a fogadtatása, hogy az elképzelések szerint már a tavasz végén megkezdődhet Szőlőhegyen a csatornázás, uniós pályázat segítségével. Egy új kommposztáló telepet is építenének, így megszűnne az időnként a várost beborító bűzfelhő.

Katona Ferenc, a Szekszárdi Víz- és Csatornamű műszaki igazgatóhelyettese elmondta, azt szeretnék, ha tavasszal megkezdődne a beruházást. Várhatóan éppen Szőlőhegyen indítják a programot. Ha az uniós támogatással a több mint megvalósuló bruttó 600 millió forintba kerülő program befezeződik, gyakorlatilag teljessé válik a megyeszékhely csatornázottsága.

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden háztartás rá is lesz kötve a közcsatornára. Vannak akik számára ez már adott és mégsem élnek a lehetőséggel. Az önkormányzat már évek óta támogatással ösztönzi, hogy aki még nem tette, kössön rá a már kiépült hálózatra.
A minden európai uniós szabványnak megfelelő, korszerű komposztáló telep a szekszárdiak számára azt is jelenti, elvileg is kizárt, hogy időnként bűz borítsa el a várost. Ez korábban keleti szél esetén időnként előfordult. Sőt, a komposzt a szennyvíz újrahasznosítását is jelenti. A végtermék a mezőgazdaságban felhasználható.

Mint ismeretes, az uniós program keretében 8,5 kilométer gerincvezeték épül a város öt körzetében, 560 háztartás rákötését lehetővé téve. Hogy ez kinek mennyibe fog kerülni, az saját telke adottságaitól függ. A város az uniós pályázat segítségével ugyanis a telekhatárig kiépítteti a szennyvízcsatornát.

Akikkel beszéltünk, elmondták, hogy nagyon szeretnek ott élni. Sokan a gyerekek miatt költöztek a szép, nyugodt környékre. Hozzátették azonban, hogy nem csak a csatorna hiányzik. Szükség volna jobb utakra, rendes járdákra. Nem is szólva a vízelvezetésről. Többen szóvá tették hogy az utcákon és kerteken át zúdul le a csapadékvíz. Sőt, Szőlőhegyen vannak még zúzott köves utak is. A fiatalok, akik bejárnak a városba dolgozni, a maguk részéről nem hiányolják, de elmondták, hogy az időseknek gondot okoz a bevásárlás, s gyógyszertár is kellene.

Forrás: www.teol.hu, 2010.január 31.

*

Pályázati forrásból összkomfortossá válnak településeink

Már csak a szennyvízcsatorna hiányzott, hogy Kölesd és Kistormás összkomfortos településsé váljon. A két település elnyerte az ehhez szükséges támogatást. A Pörböly és Alsónyék által benyújtott pályázatot most elutasították, ám lehet, hogy ez a későbbiekben előnyt jelent majd nekik. Ha minden jól megy, idén ősszel megtörténhet az első kapavágás a Kölesd-kistormási szennyvíz-beruházás kivitelezése során.

Jövő év szeptember 30-ig pedig a műszaki átadást is le kell tudni. A két település, Kölesd gesztorságával ugyanis közel hatszázmillió forintot nyert tavaly decemberben a csatornarendszer és egy közös szennyvíztelep kiépítését célzó DDOP-s pályázaton.

Berényi István, Kölesd polgármestere elmondta: a pályázat beadása előtt a két település lakosságának több, mint kétharmada jelezte, hogy csatlakozna a beruházáshoz. A támogatás elnyerése után ismét nyilatkoztatni kell a háztartásokat. A közmű társulás megalakításához a két településen az összesen 609 ingatlanból 408 tulajdonos hozzájárulása kell. Eddig mintegy 380 aláírás jött össze, azaz néhány napon belül valószínűleg meglesz a szükséges számú hozzájárulás, és kezdődhet a társulás létrehozása. Előírás, hogy az első évben, azaz 2011. év végéig az ingatlanok 55 százaléka, 335 ingatlan valóban rá is kössön a rendszerre. Az ötödik évben pedig el kell jutni a 75 százalékos arányig.

*

Az év természetfotósa egy hölgy lett

Mi lehet közös Somogyfajszban, a Bakonyban, Zambiában és Norvégiában? Aki kíváncsi az választ kaphat a szekszárdi Babits Művelődési Ház üvegtermében. Az említett nevek ugyanis egy-egy kiválóan sikerült természetfogó helyszínét jelölik meg.

Az elmúlt évben tizenhetedik alkalommal rendezte meg az Év Természetfogósa pályázatot a naturArt Magyar Természetfogósok Szövetsége.

A kezdetektől hagyomány, hogy a pályázati anyag legjobb fotóiból készült országos vándorkiállítás első állomása Szekszárd, s ez 2010-ben sincs másként. Az itthon és külföldön is elismert pályázatra 200 alkotó több mint 4000 művet küldött be. Ezek közül választotta ki a zsűri azt a 115 fotográfiát, amelyet a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezett díjkiosztó után most vándorkiállításként tekinthet meg a nagyközönség.

A január 11-i megnyitón dr. Kalotás Zsolt, a szövetség elnöke azt mondta, a tavalyi a hölgy fotósok éve volt. Az Év természetfotósa, valamint az Év természetfotója díjat Haarberg Orsolya nyerte 2009-ben. A 12 kategóriában meghirdetett pályázatra jelentkezők harmada hölgy volt, ami szintén rendkívül.

*

Sióagárd - Megőrzik a jövőnek a múltat

Az építészeti örökség helyi védelméről fogadna el hamarosan egy rendeletet a sióagárdi képviselő-testület – tájékoztatott Háry János polgármester.

A jogszabály alapjául a 2005-ben megalkotott szabályozási terv, helyi értékvédelmi kataszter című melléklete szolgálna. Ebben szerepelnek többek között az ismert régészeti lelőhelyek, illetve a védendő épületek is.
A regiszter alapján Sióagárdon egy népi lakóház áll országos védelem alatt.

A helyi védettségű építmények közül 29 H1-es, 89 pedig H2-es fokozatú oltalmat élvez. Háry János elmondta: a megalkotandó rendelet egyrészt konkrétan szabályozza, hogy a védett épületeken milyen építészeti beavatkozásokat lehet végrehajtani. A jogszabály ezen kívül rendelkezik majd a védett épületek megjelöléséről. Emellett lehetőséget teremt arra is, hogy a védett épületek előírásszerű felújításához önkormányzati támogatást lehessen elnyerni.

Forrás: www.teol.hu, 2010.01.17.

*

Szekszárd - Programokkal népszerűsítik az önkéntességet

Az önkéntességben rejlő lehetőségekkel ismerkedhettek, illetve élménybeszámolókat halhattak hétfőn a Mentálhigiénés Műhely Önkéntes Központ Önkéntes Klubjának rendezvényén az érdeklődők.

Bemutatkoztak a Szekszárdon tartózkodó külföldi fiatalok, akik Németországból, Finnországból és Törökországból érkeztek 10 hónapra. A résztvevők ugyanakkor egy új önkéntessel is megismerkedhettek, aki a Comenius Iskolába érkezett két hete Finnországból. Keresztes Franciska is hasznos információkkal tudott szolgálni, hiszen ő Németországban és Ausztriában töltött el több időt. A fiatalok az Európai Önkéntes Szolgálaton (EVS) keresztül jutottak el hazánkba. Az Európai Bizottság által támogatott program lehetőséget biztosít 18-30 éves korosztály számára, hogy külföldön hosszabb időt eltöltsenek.

A cél, hogy a nem formális tanulási folyamatban lehetőséget adjon a fiatalok személyes fejlődésére, szolidaritásra és toleranciára ösztönözze őket, ugyanakkor hasznos tevékenységet folytassanak egy szervezet javára – tájékoztatott Kékesi Emma, a Polip ifjúsági iroda EVS koordinátora. Hozzátette, az egyesület a programban irányító szervezetként vesz részt, küld, fogad önkénteseket és más szervezetek fogadó projektjeiben is közreműködik.

A szervezésükben évente 4-5 fiatal készül fel, és jut ki külföldre. Jelenleg ketten Lengyelországban végeznek önkéntes munkát, egy fiatal pedig Írországban van.

Horváth Tibor a szervező Önkéntes klub vezetője elmondta, a tegnap délutáni program egy sorozat első állomása volt. Ezt követően havonta tartanak az önkéntesség népszerűsítése jegyében hasonló találkozókat. A témák változatosak lesznek, többek között az egzotikusabb területeken megfordult fiatalok élményeivel ismerkedhetnek a résztvevők de szó lesz az idősebbek önkéntes tevékenységéről is.

Forrás: www.teol.hu, 2010.január 20.

*

Őcsény - Művésztelep lesz a régi épületből

A Vidéki örökség megőrzése című pályázaton 14,6 millió forintot nyert az önkormányzat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program kiírásán. Egy régi épületet szeretnének élettel megtölteni, művészteleppé alakítani - Fülöp János polgármester tájékoztatása szerint. A vendégek megismerkedhetnek a kosárfonással, a hímzéssel, a sárközi szokásokkal. A munkálatok márciusban kezdődnek.

Forrás: Tolna Megyei Népújság, 2010. január 20.

Forrás: Sárköz-Dunavölgye-Siómente Helyi Akciócsoport

Cikk megosztása