Hamarosan elhárulnak az akadályok

Több, mint 8,2 millió forint támogatást nyert az attalai önkormányzat a polgármesteri hivatal épületének akadálymentesítésére – mondta Gelencsér István polgármester.

(a kép illusztráció, forrása: attala01.5mp.eu)

A falu a Regionális Operatív Program felhívására jelentkezett, a pályázat támogatottsága 90 százalékos. Az elnyert összegbõl, és a hozzáadott tíz százalékos önerõbõl az épület belsejét alakítják át, amellett megközelíthetõvé teszik a mozgáskorlátozottak számára feljáróval, s nekik parkolóhelyeket is kialakítanak a hivatal elõtt.

– A napokban kaptuk meg a hivatalos értesítést, és amint az idõjárás engedi, hozzákezdünk a munkához. A mosdóhelyiségek ajtóit kicseréljük, kialakítjuk mozgáskorlátozottak számára is használhatóvá a toaletteket, s a fõbejáratot is átalakítjuk – tette hozzá Gelencsér István.

Forrás: dombovarportal.hu;

*

Érdeklõdnek a „Kirakatban a kistérség” iránt

A dombóvári Helytörténeti Múzeum igazgatója is elõadást tartott a Magyar Művelõdési Intézet és Képzõművészeti Lektorátus által Budapesten tartott „A kultúra változásai - válság és kultúra” címû országos konferencián.

A fõvárosi szakmai találkozón elõbb neves szociológusok, nyelvészek és lelkészek tartottak gondolatébresztõ-vitaindító elõadásokat, azt követõen pedig a „vidék hangjaként” vasi és szatmári falvak kulturális szervezõi, valamint az értékeik megismertetéséért sokat tevõ polgármesterek mellett Érd, illetve Dombóvár képviselõje kapott szót.
Utóbbi - dr. Kriston Vízi József - a helyi Dombó-Coop Zrt. által kezdeményezett, a Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulással közösen szervezett „Kirakatban a kistérség” címû program közelmúltbeli elindításáról és annak küldetésérõl beszélt a hallgatóság körében nagy érdeklõdést kiváltva.

Ennek köszönhetõen az év végéig tartó sorozat február 26-án esedékes következõ - Csikóstõttõs hagyományait kiállítással, látványos műsorral és finom ételekkel bemutató - rendezvényére a szélesebb régióból is érkeznek olyan megfigyelõk, akik ehhez hasonló tervek megvalósítását szövögetik.

Forrás: dombovarportal.hu; 2010.február 22.

*

A Strabag építheti a falu új óvodáját

Kaposszekcső - A Strabag nyerte az új óvoda építésére kiírt közbeszerzési pályázatot – mondta el Csapó Gyuláné polgármester.

Hozzátette, az eredmény csak akkor lesz végleges, ha február 28-ig a többi pályázó közül senki nem támadja meg a döntést. Mint arról korábban hírt adtunk, közel 1,2 milliárd forintot nyert a dombóvári kistérség négy települése az Új Kaposmenti Oktatási Rendszer (ÚJKOR) integrált közoktatási hálózat létrehozására, amelynek részese Kaposszekcső is.

A községi óvoda építésére több, mint 171 millió forint jut a pályázati forrásból.

Forrás: www.teol.hu; 2010. február 27.

*

Garázs épült a falugondnoki busznak

Mintegy 1,2 millió forintból valósul meg a beruházás, amelyben az "Út a Munkához" programban résztvevők, és a településen élő emberek is dolgoznak. Pályázati lehetőség nem volt erre, átalakítani pedig nem akartunk egy öreg épületet, így tavaly fogalmazódott meg bennünk, hogy a művelődési központ mögé építünk egy új garázst önerőből.

Fontosnak vélik a falugondnoki szolgálatot, amelyet az Izményben élők megsegítésére hoztunk létre. Minden csütörtökön a helyi nyugdíjas korú emberek gyógyszerkiváltását végzi, szerdánként pedig Bonyhádra viszi a kisgyermekeket uszodába. Ezért is lényeges, hogy a járműnek legyen parkolási lehetősége, és ne az utcán álljon, ahol veszélynek lehet kitéve – tette hozzá a polgármester.

*

1400 embernek 80 évig adnak munkát

Három települést érint a három év múlva esedékes bányanyitás: Mázát, Nagymányokot és Váralját. Nagymányokon külszíni fejtésre is mód van, a másik két község külterületén 220 méteres mélységben kezdik majd a kitermelést. Lakott terület alá nem nyúlnak a vágatok. Erről tartott csütörtökön sajtótájékoztatót Mázán a projektet előkészítő Calamites Kft. ügyvezetője, Verbőci József, s megjelent a cég más vezetői mellett Filczinger Ágnes váraljai, Pecze Gábor mázai és Karl Béla nagymányoki polgármester is. Másfél évtizedes előkészítő munka – kutatások, engedélyeztetések és próbafúrások – után jutottak el a szakemberek a beruházás részleteinek ismertetéséig.

Magyarország szénnagyhatalom – mondta az ügyvezető –, a 10 milliárd tonnát meghaladja a hazai szénvagyon. Ebből 2-3 milliárd tonna kinyerhető különböző bányászati technológiákkal. Az általuk Tolna és Baranya megye határán feltárt, mintegy 438 millió tonnából, 280 millió tonna bányászható ki. Négy aknát nyitnak, s körülbelül öt év múlva várható a termelés száz százalékra futása, ami napi nyolcezer tonna lesz. Hosszú távú, 80-100 éves bányaművelésre rendezkednek be. Munkát 1400 személynek adnak közvetlenül, áttételesen hat-hétezer munkahelyet generál a bányanyitás.

*

Több mint kilencmilliót nyertek a ravatalozó felújítására

Tevel | Közel kilenc és fél millió forintot nyert Tevel önkormányzata a ravatalozó felújítására a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán – mondta el Héri Lászlóné polgármester.

Hozzátette, a támogatási összeg mellé az ÁFÁ-t, azaz mintegy 2 millió 370 ezer forintot kell adni ehhez a településnek önerőként.

– Tavasszal szeretnénk megkezdeni a munkát, s bízunk benne, hogy a nyár végére be is tudjuk fejezni. A felújítás szinte teljes körű lesz, hiszen kicseréljük a tetőt, a nyílászárókat, amellett egy előtetőt is építünk az épülethez. A ravatalozó melletti terület pedig új, térköves burkolatot kap – nyilatkozta a polgármester.

*

Nyolc év után végre újra megtelik élettel

Váralja | Végre felújíthatja a község a nyolc éve üresen álló iskolaépületet.
Tizenegymillió forintot nyertek erre a célra az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programon. Filczinger Ágnes polgármester elmondta, némi nehézséget jelent, hogy a pályázat utófinanszírozású, ráadásul az áfa tartalmat is nekik kell kifizetni.

A korszerűsítés hamarosan elkezdődik, új tető készül, kicserélik az elavult nyílászárókat és a homlokzatot is beszigetelik, illetve parkosítják az épület udvarát. A támogatás erre lesz elegendő, a belső átalakításokat az önkormányzatnak kell vállalni önerőből, mondta a polgármester.

A faluban tizenkét egyesület működik, akik jövő év májusától vehetik birtokba az új épületet, valamint a településen egész évben látogatható népművészeti kiállítást is oda költöztetnék, emelte ki Filczinger Ágnes.

*

Inkubátorházban fejlődnek a vállalkozások

Kaposszekcső | December 31-én zárult a Kapos Tanácsadó Nonprofit Kft. beruházása, amelynek segítségével megvalósult egy korszerű, fenntartható inkubátorház és technológiai központ Kaposszekcsőn, a Dombóvári Ipari Park területén.

Hatására az inkubátorházba és az ipari parkba új vállalkozások települtek és települnek be. Így a fejlesztés munkahelyeket is teremt, s javul a térség gazdasági helyzete.

Az inkubátorház "A" és "B" épületét kedden délután adták át a falu és a város közötti területen. Az A épületben irodákat, műhelyeket, oktatótermet és számítógépes termet alakítottak ki többek között. A másikban a könnyűszerkezetes üzemcsarnokot bővítették.

A projektgazda az inkubátorház mindkét épületében fűtéskorszerűsítést hajtott végre, amelyben szem előtt tartotta a környezeti fenntarthatóságot. Az „A épületben” kazáncsere történt, valamint átalakították a hőközpontot, a „B épület” irodarészén is kazánt cseréltek, s szolár rendszert alakítottak ki.

Forrás: Tolnai Hármas Összefogás Nonprofit Kft.

Cikk megosztása