A kirakatban elsőként Attala mutatkozott be

Magasra tette a lécet” a többi résztvevőnek a megyeszéli község csapata a január 29-én Dombóváron tartott megnyitójával, amin a település hagyományaiból adott ízelítőt.

A Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás a Dombó-Coop Zrt-vel, valamint a Dombóvári Helytörténeti Múzeummal közösen szervezi azt a programsorozatot, ami a tervek szerint idén januártól karácsonyig lehetőséget teremt a környékbeli településeknek a városban való bemutatkozásra.
Az „úttörő” nem túl hálás szerepét Attala önkormányzata vállalta magára, mely elsőként remek kiállítással, látványos műsorral és finom ételekkel rukkolt elő.

Több mint kétszáz érdeklődő jött el a volt Vöröscsillag étterem épületébe, ahol Bodó János Attila, a Dombó-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy cégének és jogelődjének vezetősége évtizedek óta fontosnak érzi a társadalmi szerepvállalást, ezért mindig támogatta a kulturális csoportokat, a civil szervezeteket és a sportegyesületeket. A kereskedelemmel és vendéglátással foglalkozó vállalkozás a „Kirakatban a kistérség” című rendezvénysorozatnak nemcsak ötletgazdája volt, hanem annak megvalósításában partnere is a másik két rendező szervezetnek.

Pintér Szilárd, a Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás elnöke elmondta, hogy a városban a közeli településeknek szerettek volna bemutatkozási lehetoséget teremteni. Kezdeményezésüknek köszönhetően havonta egy-egy falu, vagy mikrotérség kerül a középpontba, melyek betekintést engednek hagyományaikba és kultúrájukba, felvonultatják a Hotel Dombóvár éttermében az ételspecialitásaikat, a Napsugár Áruház kirakatában pedig kiállítást tartanak a helyi értékeikből.
Attala polgármestere előbb települése római korig visszanyúló történetének bemutatásával kezdte a tájékoztatóját, majd a község mai örömeit és gondjait osztotta meg a közönséggel. Gelencsér István kiemelte, hogy a jelenleg 914 főt számláló faluban olyan dolgos emberek laknak, akik büszkék a múltjukra, a jelenben pedig mindent megtesznek azért, hogy nekik és utódaiknak szép legyen a jövőjük. A képviselő-testület vezetője arról is szólt, hogy a mindennapok szürkeségét ünnepi alkalmakkal rendszeresen próbálják színesíteni. Az alapvető szolgáltatások nagy részéhez helyben hozzájutó lakók értékelik az önkormányzatnak az élet komfortosabbá tételére, a munkahelyek létrehozására és a szabadidő hasznos eltöltési lehetőségeinek megteremtésére irányuló erőfeszítéseit.

A műsorban elsőként a három évtizede kisebb-nagyobb megszakítással működő, ma már saját CD-vel is rendelkező Attalai Pávakör népdalcsokorral szórakoztatta a publikumot.

Az országosan is kiváló eredményekkel büszkélkedő Kötélugró Csoport fiataljainak látványos produkcióját követően az Őszirózsa Nyugdíjas Klub helyi népviseltbe öltözött tagjai üveges táncot jártak, majd a két esztendeje ifjakból alakult néptáncegyüttes adott ízelítőt a jellegzetes attalai lépésekből. Végül Balogh Zsolt magyar nótákat dalolva alapozta meg a Hotel Dombóvár éttermében felszolgált vacsorához a kitűnő hangulatot. Az attalai ételspecialitásokat - a savanyú káposztaleveset, a füstölt borkés bablevest, a böllérnapi disznótorost, a részeges csülköt és a mustáros tarját - nemcsak a gasztronómiai est részvevői, hanem a vendéglátóhelyre február végéig betérők is megkóstolhatják.

Forrás: Dombó-Hírszolgálat, 2010. február 1.

*

Az iskola fejlesztésére és falunapra pályáznak

Az iskola felújítására adott be pályázatot Szakcs önkormányzata – tudatta honlapunkkal Récsei Gábor polgármester.
A tervek szerint folytatnák az épület külsejének, illetve belül a mennyezetek szigetelését és felújítanák a vizesblokkokat is. Emellett a régi nyílászárókat is ki akarják cserélni.

A munka összköltsége mintegy tízmillió forint, amelyből egymillió forint lenne az önkormányzat önereje. A pályázat beadási határideje február 15-e volt, várhatóan márciusban dönt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium. A polgármester hozzátette, siker esetén tavasszal, nyár elején elkezdődhet a felújítás.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázatán is részt vesz az önkormányzat, a falunap megrendezésére nyerhetnek el legfeljebb félmillió forintot, emellett egy fellépő díjazására 125 ezer forintot. Az Országos Foglalkoztatási Alapítványhoz is adott be pályázatot a település, méghozzá egy közfoglalkoztatás-szervező kilenc hónapos foglalkoztatására. Nyertes pályázat esetén az így felvett ember az Út a munkához programban résztvevők munkáját szervezné – tette hozzá Récsei Gábor.

Forrás: www.dombovarportal.hu; 2010. február 18.

*

Enyhíteni próbálnak a foglalkoztatási gondokon

A Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás a tagtelepülések önkormányzatainak megbízásából közmunka-pályázatot ad be a napokban a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz.

A tárca a hátrányos helyzetű kistérségek számára hirdette meg a lehetőséget. A február 19-i határidőig benyújtandó és még ugyanezen hónap végéig elbírálására kerülő pályázat sikere esetén a városban, valamint a közeli falvakban összesen negyven állásnélküli foglalkoztatása valósulhat meg állami támogatással márciustól néhány hónapon át.

Forrás: Dombó-Hírszolgálat; 2010. február 12.

*

Romák az iskolapadban: a gyógynövénygyűjtés a tananyag

Zombai Romákért Egyesület a Laurus alapítvánnyal közösen nyújtott be uniós pályázatot, amellyel 29 millió forintot nyertek, hogy roma embereket vezessenek vissza a munkaerőpiacra.

Kisvejkén 15 ember vehet majd részt a 300 órás gyógynövénygyűjtő képzésen és a munkahelykeresést támogató tréningeken. A 16 megjelentből végül 13-an jelentkeztek. A létszámot zombaiakkal egészítik ki. Itt nem volt feltétel a nyolc osztály elvégzése, viszont írástudatlan jelentkezőt már nem vehetnek fel. A jelentkezéseket a napokban bírálják el, a képzés április elsejével indulhat.

*

Egy hónap alatt már eredményt tudnak felmutatni

Kocsola | Már tudnak eredményeket felmutatni a falu településőrei – fatolvajokat fogtak – annak ellenére, hogy alig egy hónapja álltak szolgálatba – mondta el Trick Jánosné polgármester.
Hozzátette, január negyedikétől figyel a két férfi a falura. Az Igazságyügyi és Rendészeti Minisztérium pályázatán nyertek támogatást a két őr foglalkoztatására.

Minimálbért kapnak havonta, emellett kapott az önkormányzat nyolcvanezer forintot a dologi kiadásokra is. Amellett, hogy az idősek nyugalmára, és a gyerekek biztonságára is ügyelnek a faluban, segélyosztáskor is vigyáznak a rendre. A településőrök a község rendezvényein is részt vesznek majd az év során. Szoros az együttműködés a helyi polgárőrség, a körzeti megbízott és a településőrök között, s ennek célja, hogy a lakosság biztonságban érezze magát és tulajdonát – húzta alá a polgármester.

Forrás: www.teol.hu

*

Településőrség működtetésére pályáznak

Nak | Két településőr foglalkoztatására adott be pályázatot a település önkormányzata az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz.
Az utóbbi években romlott a falu közbiztonsága, a testület úgy gondolja, élnünk kell ezzel a lehetőséggel – mondta a TEOL.hu-nak Rácz Róbert polgármester.

A minisztérium sikeres pályázat esetén egyszeri nyolcvanezer forinttal, valamint a két településőr minimálbérének biztosításával támogatná a települést. A regionális munkaügyi központ dombóvári kirendeltsége pedig három helyi férfi képzésével segíti a falut. Ha megkapják a támogatást, pályázatot írnak ki a két álláshelyre, hogy a lehető legalkalmasabb személyek töltsék be a felelősségteljes pozíciót. A jelöltek őrző-védő tanfolyamon vesznek majd részt. Rácz Róbert bízik abban, hogy a rendőrség, a polgárőrség és a majdani településőrség együttműködésével javul a faluban élők biztonságérzete.

Forrás: www.teol.hu

*

Krónikába foglalják Attala történetét

Attala község krónikája címmel könyv jelenik meg a település történetéről.
Hamarosan elkészül az „Attala község krónikája” című monográfia első kötetének kéziratával a helyi Barkóczi Béla valamint a dombóvári F. Bodó Imre – mondta el Gelencsér István, a település polgármestere.

Az önkormányzat által felkért szerzőpáros ebben a könyvben a falu történetét dolgozza fel az alapításától napjainkig. A helytörténészek jelenleg a szöveg javítását és a képek válogatását végzik annak érdekében, hogy hamarosan nyomdába adhassák az anyagot.

Barkóczi Béláé volt az alapötlet. A 80 év körüli férfi már évtizedek óta gyűjti Attala emlékeit. Régóta ismeri egymást a szerzőpáros, munkájuk gyümölcsével majd szeretnénk meglepni településeink vendégeit, testvértelepüléseink küldötteit is.

Mivel az előző rendszerben együtt dolgozott F. Bodó és Barkóczi a helyi téeszben, azt tervezik, hogy a község agráriumának múltját és jelenét is feldolgozzák.

Forrás: www.teol.hu

*

Haladnak a korral: versenyképes tudást adnak

Tevel | Nyelvtanulás és számítástechnika. Ez a két slágere a mai oktatásnak. A teveli általános iskola is ilyen tudással vértezi fel diákjait.

A német nemzetiségi oktatást színházlátogatások is erősítik. Évente 3-4 alkalommal viszik el a gyerekeket a szekszárdi Deutsche Bühne előadásaira. A napokban a Komámasszony hol a stukker? – című Görgey Gábor darab német nyelvű változatát nézi meg húsz tanuló. Ez által is fejlődik a szókincsük. A számítástechnikai jártasság a gyakorlással fejlődik. A közelmúltban informatikai fejlesztést hajtott végre az intézmény. Az igazgató, Propszt János adott erről tájékoztatást. Hét új számítógépet vásároltak a meglévő 18 mellé, és az internetes hálózatot is bővítették.

Két épületben tanul a teveli 209 általános iskolás. Az alsósoknál eddig nem volt internetezési lehetőség. Most oda is átvezették a kábelt. Számítástechnikát harmadik osztálytól kezdve tanítanak Tevelen.

Forrás: www.teol.hu

*

Újabb testvérekkel gazdagodhat Kakasd

Erdélyi és felvidéki településekkel kötne testvértelepülési szerződést Kakasd.

Két községgel, egy erdélyivel és egy felvidékivel bővítené testvértelepülési kapcsolatait a kakasdi önkormányzat - mondta el Bányai Károly polgármester. Egyelőre csak a kapcsolatfelvétel szintjéig jutott el az önkormányzat az erdélyi Oroszhegy és a felvidéki Deáki önkormányzatával.

- Mindkét település küldöttségét meghívtuk a január 30-i székely-sváb disznóvágásra, így egyből a falu egyik legnagyobb hagyományőrző rendezvényén kaphatnak kóstolót a kakasdi ízekből. Természetesen a rendezvényen jelen lesznek mostani testvértelepülésünk, a németországi Radibor küldöttei is - mondta a polgármester.

*

Nem zöldség a növénytermesztés

Döbröközön és Gyulajon mindig is nagy jelentősége volt a mezőgazdaságnak. A Sorsfordító, sorsformáló programmal szeretnének újra munkát biztosítani az embereknek ezen a területen.

Igyekvő, dolgozni akaró emberek juthatnak hosszú távon munkához Döbröközön és Gyulajon. A két település idén csatlakozott a Sorsfordító, sorsformáló programhoz, amellyel tíz-tíz helybélinek tudnak megélhetést biztosítani a földeken.

A növénytermesztéshez szükséges tudást ezer órás képzésen szerzik meg a programban résztvevők. Az első 200 óra során az elméleti tudást sajátítják el, majd a következő 800 óra alatt a gyakorlatba helyezik át a tanultakat.
Az FVM DASZK tanárai szeptemberben fejezik be az oktatást, ezután vizsga következik.

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ és az önkormányzatok közösen választották ki azokat a tartósan munkanélkülieket, akikről tudják, hogy kellő szorgalommal vesznek részt a programban. A tanulási időszakban képzési támogatást, minimálbért utalnak az embereknek, majd a foglalkoztatásban is ugyanannyi lesz a fizetésük. A munkaügyi központ száz százalékos támogatást ad az önkormányzatoknak.

A termelésre kiszemelt terület Döbröközön 3,5 hektár, amelyet egy a programban foglalkoztatott magánszemélytől bérel az önkormányzat jelképes összegért. A földterület 1200 négyzetméternyi részén hat fóliát húznak fel, a maradék terület pedig megmarad szabadföldi termelésre. Paprikát, paradicsomot, konyhakerti növényeket, zöldhagymát, csemegekukoricát, cukorborsót termesztenek majd.

Szili Lajosné, Döbrököz polgármestere elmondta, hogy idővel szeretnék újabb 2 hektárral bővíteni a megmunkálandó területet. A kezdeti beruházás nagyjából egymillió forint értékű. A továbbiakhoz az önkormányzat által alapított nonprofit kft. pályázatot nyújtott be. A pénzből gépeket szeretnének vásárolni, egyelőre a Döbröközi Mezőgazdasági Zrt. járul hozzá a munkához.

Segítségükre Gyulajon is szükség van. De ott előny, hogy kész területen kapják meg a gyakorlati képzést a program részesei.

Bocz János almáskertjében és Németh Zoltán bodzásában, málnaföldjén tanulhatnak majd – tudtuk meg Dobos Károlyné polgármestertől. Hozzátette, azok akik megfelelnek, állandó munkát kaphatnak a vállalkozóknál, de a többiek sem dolgoznak hiába. Ok az önkormányzat tulajdonában lévő egy hektáros területen foglalkozhatnak tovább zöldségtermesztéssel.
A növényeket a település konyháján hasznosítanák. Illetve, ha beindul a program értékesíteni szeretnének a terményeket. Erre a célra nonprofit kft-t vagy szociális szövetkezetet alapítana az önkormányzat.

Döbröközön a hosszú távú tervek között szerepel, hogy idővel fel is dolgozzák a zöldségeket. Főként savanyításon gondolkodnak. Elsődlegesen viszont az óvodát ellátó konyhán használnák fel a terményeket, valamint piaci értékesítésre szánják azokat. Amennyiben sikeresnek bizonyul a település pályázata, és megvalósul a saját piactér, helyben is értékesíthetik az árukat.

A döbröközi gyakorlati képzés Kovács Zsolték Kapos-parti gazdaságán kezdődik majd. A fiatalember és édesapja ugyancsak részt vesz a programban. Az önkormányzatnál tudták, már régóta kihasználatlanul áll a földterület, így kézenfekvő volt, hogy megkeresnek minket – mondja Kovács Zsolt. A családnak húsz évig biztosított megélhetést a föld, de a sorozatos lopások miatt felhagytak a művelésével. Most, hogy ezt megelőzzék a falu közfoglalkoztatottjai gondoskodnak a terület őrzéséről, amikor újra indul a termelés.

Forrás: www.teol.hu

*

Huszonnyolc közmunkás foglalkoztatására nyílik lehetőség egy nyertes pályázatnak köszönhetően

Több mint tizennégymillió forintot nyert a Völgységi Többcélú Kistérségi Társulás közmunkások foglalkoztatására – mondta el Darabos Orsolya munkaszervezeti vezető. Hozzátette, a térségből tizenhét település együtt pályázott a huszonnyolc közmunkás foglalkoztatására. A program öt hónapig tart, ám feltétel, hogy egy hónapig tovább foglalkoztassák a települések a dolgozókat.

A Völgység települései közül Cikó, Grábóc, Mőcsény és Nagymányok nem vesz részt a programban. A közmunkások a belterületi utakat, temetőket, parkokat tartják majd karban, emellett természetesen ügyelnek a települések tisztaságára is. A program január 15-én vette kezdetét – húzta alá Darabos Orsolya.

Forrás: Tolnai Hármas Összefogás Nonprofit Kft.

Cikk megosztása