2,5 milliárd forintos turisztikai beruházás Mórahalmon

A MÓRA-INVEST Kft. a Dél-Alföldi Operatív Program „Kereskedelmi szálláshelyek mennyiségi és minőségi fejlesztése c. pályázatán 512.295.000 Ft uniós támogatásban részesült, s a projekt összköltsége mintegy 2,5 milliárd Ft, amelynek célja a „HOTEL COLOSSEUM WELLNESS ÉS KONFERENCIA SZÁLLODA LÉTREHOZÁSA MÓRAHALMON”.

Az új szálloda 2011. év elejétől összesen 77 szobával, illetve 5 lakosztállyal (nászutas, elnöki, családi), konferenciatermekkel, összesen 169 férőhellyel várja vendégeit.

A projekt megvalósulásával nem csak Mórahalom város, hanem a Dél-alföldi Régió is a turizmus jelentős mértékű fellendülésére számíthat.

A Hotel Colosseum ünnepélyes alapkőletételét 2010. március 5-én tartották.

Az ünnepélyes alapkőletételen részt vesznek:
• Dr. Kozma József, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
• Hévizi János ügyvezető, az AKTÍV Ipari, Építőipari és Kivitelező Kft
• Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, Mórahalom város polgármestere

– Ilyen, amikor a politikus dolgozik – mondta nevetve Nógrádi Zoltán, miközben megemelte a malterral teli talicskát. Mórahalom polgármestere a városban épülő Hotel Colosseum névre keresztelt négycsillagos wellness- és konferenciaszálló alapkövét tette le Hévizi Jánossal, a kivitelező AKTÍV Kft. ügyvezetőjének segítségével.

A nagyszabású építkezést 2009 októberében kezdték el a szakemberek. A világhírű római amfiteátrum mintájára kör alakúra tervezett hotel ötemeletes lesz, öt lakosztállyal és 77 szobával várja majd vendégeit. Az épület hasznos összterülete 8 ezer négyzetméter, amelyből 6 ezer 800 négyzetméter fedett tér, 1200 pedig külső teraszrész. A felüdülni vágyókat többek között koktél- és élménymedence, trópusi élményzuhany, infra- és finn szauna, csobbanómedence, gőzkabin és sókamra várja majd. A szállodában a szépülésre vágyók a fodrászat és a kozmetika szolgáltatásait is igénybe vehetik, valamint szoláriumozhatnak is.

(További képek láthatók: a http://www.morahalom.hu/pages/varos_al.aspx?id=1573443 linken.)

*

Mórahalmon járt a Köztársasági elnök

Engedje meg, hogy elbüszkélkedhessek a tegnapi rendezvényünkkel, azzal a megtiszteltetéssel, ami a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskolát érte.

Ellátogatott intézményünkbe Sólyom László Köztársasági Elnök.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának szervezésében "Vízgazdálkodás és természetvédelem" című civil fórumot tartottunk 2010. március 1-jén 17-től 19 óráig a Mórahalmon 2007. novemberében megnyílt ifjúsági szálláson, a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskolában. A program meghívottjai a térség környezet- és természetvédelmi tevékenységet folytató civil szervezetei, továbbá kiemelt díszvendég volt Sólyom László Köztársasági Elnök.

A rendezvényt Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki bemutatta Mórahalom környezetvédelmi projektjeit, tevékenységeit.

Azt követően rendkívül érdekes előadásokat hallhattunk Kákonyi Árpádtól, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóhelyettesétől, majd Török Katalin következett a MTA Ökológiai és Botanikai Kutató Intézetének igazgatója, ezután Altbacker Vilmos ELTE Etológusa, továbbá Kalocsa Béla MME Bács megyei csoportjának elnöke, majd Lovászi Péter az MME Csongrás megyei csoportjától, utána Gallé László az SZTE Ökológiai Tanszékének professzora, akit Tamás Enikő Anna a Dunka Környezetvédelmi Fórum elnöke követett, illetve Tari Csilla az SZTE 3. éves PHD hallgatója, zárásképpen pedig Körmöczi László az SZTE Ökológiai Tanszék vezetője beszélt a Tiszai vízlépcsőről.

Az előadásokat követően a meghívott civil szervezetek szakmai tapasztalatcseréjére került sor.

forrás: morahalom.hu

*

Polgármesteri tájékoztató a művelődési ház tervezett felújításáról

A zákányszéki önkormányzat tervszerű, céltudatos intézménykorszerűsítési programjának igen fontos állomása a művelődési ház felújítása. Erre a célra „Művelődési Ház és Könyvtár szolgáltatásbővítési célú infrastruktúrális fejlesztése” címen 49.704.833.-Ft támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Operatív Program keretében. Ezt az összeget 2.982.217.-Ft önerővel egészíti az önkormányzat, így a teljes bekerülési költség 52.687.050.-Ft.

A projekt megvalósításának előkészületeiről 2009. december 22-én tájékoztatást adott a sajtó munkatársainak Matuszka Antal polgármester. Többek között beszélt arról, hogy a felújítási munkák kivitelezésére kiírt pályázati eljárást meg kellett ismételni, az eredményhirdetést és a kivitelezési szerződés megkötését 2010. január 11-ére tervezik.

Ettől az időponttól akár el is kezdődhet a munkavégzés, ami a következőket jelenti: az épület teljes akadálymentesítése, a jelenlegi korszerűtlen, elavult fűtési rendszer felújítása, a művelődési ház jelenlegi lapos tetős részének beépítésével az emeleten 100 m2 –es könyvtár kialakítása. Liftet is építenek be, a jobb megközelíthetőség érdekében, az akadálymentesítés keretében.

A több mint 50 millió Ft-os beruházás befejezését 2010. júniusára, a támogatás összegének elszámolását 2010. augusztusára tervezi az önkormányzat.

A cél az, hogy a felújítás után teljen meg élettel a művelődési ház. Odaköltözik a könyvtár, és a Teleház, ott teljesít szolgálatot a falugazdász is. Emellett a művészeti iskolásoknak továbbra is biztosítani kell a képzés feltételeit.

forrás: zakanyszek.hu

*

Szociális szakemberek képzése a Kisteleki Kistérségben

A Kistelek Környéki Települések Többcélú Társulása pályázatot nyújtott be „Szociális szakemberek kompetenciáinak fejlesztése, megerősítése, a Kisteleki Kistérségben megújuló szolgáltatás - fejlesztési koncepció tükrében” címmel a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében kiírt pályázati felhívásra (TÁMOP 5.4.4-09/2/A).

A projekt célja a Kisteleki Kistérségben dolgozó szakemberek (37 fő) szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ismereteinek, készségeinek, kompetenciáinak fejlesztése, valamint a szakmai támogató szolgáltatások és a gyakorlati munka igényeinek összehangolása.

A pályázat keretében új szolgáltatásfejlesztési koncepció kialakítására kerül sor, mely megvalósításához kapcsolódó képzési igények kielégítése, valamint a terepgyakorlati rendszer (70 fő gyakornok) és a tereptanárképzés (20 fő), az elméleti és gyakorlati munka összehangolása - a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszékével közösen történik.

A projekt összköltsége 30 000 000 Ft, melynek 100%- a vissza nem térítendő támogatás.

*

Kistérségi Szolgáltató Központ kialakítása Mórahalmon

A Csongrád Megyei Közgyűlés Elnöke pályázati felhívást tett közzé a Települési Pályázat Előkészítő Alap 2009. évi támogatására.

A pályázat célja: Csongrád megye települései önkormányzatai számára támogatási források biztosítása a pályázati tevékenység ösztönzése, a 2009-2013-as támogatási időszakban megszerezhető források elnyerésével megvalósuló beruházások, fejlesztések előkészítése, segítése érdekében.

Mórahalom Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be TPEA/2009/14. számon, a „Kistérségi Szolgáltató Központ kialakítására vonatkozó pályázat előkészítése” címmel, melynek összes költsége 2.880.000.- Ft...

Az Önkormányzat a kért támogatást megkapta, így 2.304.000.- Ft áll rendelkezésre a Kistérségi Szolgáltató Központ kialakítására vonatkozó pályázat előkészítésére, melyet a Csongrád Megyei Önkormányzat biztosított a Települési Pályázat Előkészítő Alapból.

*

Informális tanulás a Kisteleki Kistérségben

Pályázati támogatást nyert a Kárpátia Kincsesház Kft. és Balástya Község Önkormányzata a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP-3.2.3) keretében.

A képzéseket, közművelődési és iskolai programokat tartalmazó projekt megvalósítására 75 millió forint áll rendelkezésre 2009-2011 között. A program kiemelt célja oktatást kiegészítő kompetencia alapú iskolarendszeren kívüli programok, szakkörök, fejlesztő foglalkozások lebonyolítása, melyeknek projektgazdája a balástyai Községi Könyvtár.

Az iskoláskorúaknak tervezett balástyai programok a kisteleki gyerekek előtt is nyitottak. A hátrányos helyzetű lakosságnak szóló, ingyenes kompetencia alapú informatika és nyelvtanfolyamok a kistérségben élő felnőtt lakosság bevonásával valósulnak meg. A projekt céljai között szerepel a hátrányos helyzetű fiatal lakosság közművelődésbe történő bevonása, ennek keretében nem formális és informális tanulási lehetőségek biztosítása.

Forrás: Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület, delmagyar.hu

Cikk megosztása