Új honlap a Pincefalvak bemutatása érdekében

A weboldal a pincefalvakat népszerűsíti a borkedvelők és a borturisták körében.

Az elmúlt évtizedben megnőtt a minőségi borfogyasztás aránya. Az emberek egyre több információt szeretnének tudni az általuk fogyasztott borokról. Már nemcsak a boltok polcairól leemelt palack az érték, hanem a szakmai tudás is, ami mögötte van. A fogyasztók célja nemcsak a bor élvezete, hanem a borász, a borászat, az alkalmazott technológiák minél jobb megismerése. Céljaik elérése érdekében pedig utazni is hajlandók, akár lakóhelyüktől távoli borvidékekre is.

Egyre több honlap jelenik meg, amelyeken komplex bortúrákat ajánlanak a "kalandoroknak". Még mindig vannak azonban olyan helyek, amelyek egyáltalán nem ismertek a nagyérdemű előtt. Sok olyan település létezik, amelyek műemlékei között kevésbé ismert pincesorok, présházak is szerepelnek. Természetesen vannak olyan „sztár” pincefalvak, amiket mindenki ismer. Ezek jó példaként szolgálnak a többi településnek.

Egy-egy pincefalu azonban nem feltétlenül tud érvényesülni a versenyben, ezért hoztuk létre ezt a honlapot. Célunk a sok-sok értékkel bíró, de borkulturális szempontból talán nem eléggé elismert falvak, városok népszerűsítése. Úgy gondoljuk, hogy a felkapott, neves pincészetek és borrégiós centrumok bemutatása mellett a kevésbé ismert – ám érdeklődésre számot tartó –, a borkultúrát, hagyományokat ápoló közösségek életébe is érdemes bepillantani.

A borászat, mint szakma is megjelenik oldalainkon, de inkább a szőlészet és borászat hangulati elemeire, a természetes és az épített környezet bemutatására szeretnénk fókuszálni. A bort, mint turisztikai vonzerőt megjelenítő terméket állítjuk a középpontba, modelleket szeretnénk bemutatni a kistelepüléseknek és kevéssé ismert közösségeknek a lehetséges idegenforgalmi fejlesztési elképzeléseket illetően.

*

Aláírták a csatorna-beruházás támogatási szerződését

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint a Tápiómenti Területfejlesztési Társulás polgármesterei Nagykátán aláírták a térség csatornázási munkálataira megítélt 24,2 milliárd forint összegről szóló támogatási szerződést.

A társulás a döntés értelmében a projekt elszámolható költségeinek 84,2 %-ára kap támogatást, melyet nagyobb részben az Európai Unió, kisebb részben a Magyar Állam biztosít. A 20 település alkotta Társulásnak ugyanakkor jelentős, mintegy 7 milliárd forintnyi önerőt kell biztosítania a beruházáshoz.

Az ünnepélyes szerződés aláírása során Szabó Imre miniszter és Czerván György, a térség országgyűlési képviselője egyaránt kiemelte, hogy az elnyert támogatás az összefogás, és a kitartó munka eredménye. Hangsúlyozták, hogy a minisztérium szakmai szervezeteinek, a térség polgármestereinek, képviselő-testületeinek, a Társulás munkaszervezetének és természetesen az érintett lakosságnak a kitartó munkája mind szükséges volt ahhoz, hogy ez a jelentős környezetvédelmi beruházás megvalósulhasson.

Kovács Ferenc, Tápiószele polgármestere, a Tápiómenti Települések Csatornamű Vízgazdálkodási Társulatának elnöke jelezte, a húsz település lakossága minden bizonnyal örül a támogatási döntésnek is, majd hozzátette: a legtöbbet azzal a kérdéssel találkozik a lakosság részéről, hogy „mikorra várható az első kapavágás?”. És miután az első „kapavágáshoz” kapára van szükség, ezért Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszternek jelképesen átnyújtott egy nemzeti színű szalaggal díszített kapát és megjegyezte: „bármikor is kerüljön sor az első kapavágásra, miniszter úr jelenlétére ott is számítunk majd”.

A támogatási szerződés aláírásával lényegében magyar részről minden feltétel adott ahhoz, hogy a szükséges közbeszerzési eljárások lefolytatása után megkezdődhessen a Tápió-vidéken Magyarország második legnagyobb környezetvédelmi beruházása. Az Európai Unió részéről ugyanakkor még szükség van egy döntésre, mely várhatóan még 2010. első felében megszületik. Ha így lesz, akkor ez év őszén valóban sor kerülhet a régóta várt „első kapavágásra”!

Forrás: sulysap.hu

*

A térségben elsőként Sülysápon épülnek a P+R parkolók és B+R kerékpártárolók a vasútállomásnál

A beruházás két ütemből áll. Az első várhatóan a tavasz folyamán véget ér. Ennek során elkészül a vasútállomástól Nyugat felé eső parkolók építése, valamint a buszforduló burkolat-felújítása és az új kerékpártárolók megépítése.

A térfigyelő-kamerarendszerrel védett 69 parkoló és 30 biciklitároló megkönnyíti majd a vonattal munkába járók közlekedését, biztonságosabbá és rendezettebbé teszi az állomás környezetét. A Budapesti Közlekedési Szövetség, a Magyar Államvasutak, illetve az érintett önkormányzatok közös konzorciuma uniós támogatásból valósítja meg a fejlesztéseket. A sülysápi vasútállomás környéke 43,6 millió forintból újul meg, ebből az önkormányzat 4,5 millió forintos önrészt vállalt.

A beruházás második üteme – a vasút utcai üzletsor és a vasúti sínek közötti terület parkolókká alakítása – várhatóan ősszel valósul meg.

Forrás: sulysap.hu

*

60 éves az Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttes

Február 20-án a Damjanich Művelődési Házban ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját az Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttes. Az ünnepi műsor az Együttes eltelt 60 esztendejének pillanatait bemutató filmvetítéssel kezdődött, majd Incze Sándor polgármester köszöntötte a formációt.

A megnyitót követően Szűcs Lajos , Pest Megye Közgyűlésének elnöke ünnepi beszédében kiemelte a hagyományok ápolásának fontosságát, a kultúra, ezen belül a néptánc közösségformáló erejét. Elismeréssel szólt az eltelt 60 esztendő eredményeiről, majd további sikereket kívánt a közösség minden tagjának.

Az ünnepi beszéd után Czerván György, Pest megye 6. számú választókerületének országgyűlési képviselője köszöntötte a jeles alkalomból egybegyűlteket, majd felolvasta Tóth János Tápiószentmárton polgármesterének az ünneplőkhöz írt levelét.

Az együttes a 60 esztendő legsikeresebb műsorszámaiból összeválogatott bemutatóval kedveskedett a megjelenteknek. A műsorszámokban közösen léptek fel a jelenlegi, és a korábbi tagok. A műsor osztatlan sikert aratott a jelenlévők körében, minden műsorszámot vastapssal díjazott a közönség.

Forrás: tapioszecso.hu

*

Lovagi Lakoma és Borász Bál Monoron

A Monor Környéki Strázsa Borrend szervezésében az idén sor került a Lovagi Lakoma és Borász Bálra. A lovagi lakoma változatos és ízletes ételeit, zamatos borait a monori éttermek és borászok biztosították.

Az ötödik alkalommal megrendezésre került lakoma nyitórendezvénye volt annak az ünnepségsorozatnak, amellyel a Monor Környéki Strázsa Borrend megalakulásának 10. évfordulóját kívánják emlékezetessé tenni. A fogások felszolgálása előtt Bodor János nagymester üdvözölte a vendégeket és a támogatókat, majd az est háziasszonya, Domján Zsuzsanna, a székesfehérvári Noé-hegyi Szent István Borrend 2009. évi borkirálynője köszöntötte a publikumot. Őt Ambrózi Pál, a borrend ceremóniamestere követte, aki az elmúlt tíz esztendő történéseit ismertette, majd bejelentette, hogy a kerek évfordulót a borrend a június 5-én megrendezésre kerülő Strázsahegyi Kavaró Sütő - Főző Fesztivál keretében ünnepeli meg. „Méltóságteljes munkát végez az, aki szőlővel foglalkozik. Szükséges, hogy rend legyen a pincékben, és rend legyen az agyakban” – tette hozzá Gulyás László nyugalmazott nagytiszteletes.

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége nevében Bíró Márta főtitkár köszöntötte a megjelenteket. Karakas János borrendi alapító tag és nagykövet részére a magyar borkultúráért végzett munkájának elismeréseként Pro Vino érdemérem kitüntetést adott át. A zamatosabbnál zamatosabb nedűk megízlelése előtt Szöllősi Mihály, az “Év Pincészete 2009″ cím birtokosa, a meghívott pincészet tulajdonosa avatta be borkészítési filozófiájába a megjelenteket.

Szándékunk szerint lakománk a bor és az étel harmóniáját mutatta be s népszerűsítette. Nem feledkezhetünk meg hát azokról a monori és Monor környéki borászokról akik a legjobb, nagy gonddal elkészített boraik felajánlásával járultak hozzá az est sikeréhez és egyben keresztmetszetét adták a Monori pincékben megbújó kitűnő boroknak.

Forrás: strazsaborrend.hu, magyarborkulturaert.hu

*

Akció a tisztább Strázsahegyért

A tavalyi sikeres szemétgyűjtési akcióra való tekintettel a Monori Borút Egyesület idén is megrendezi a strázsahegyi takarító akcióját, amelyre ez évben március 28-án, vasárnap kerül sor. A Kövál Zrt. erre az alkalomra térítésmentesen három, egyenként hét köbméteres konténert helyez ki a Strázsahegyre. A gyülekező 9 órakor, a monori Szent Orbán téren lesz. Az érdeklődők telefonon a +36-20-200-2882-es számon jelezhetik részvételi szándékukat. A szervezők ennek függvényében készítik el az ebédet.

Forrás: Strázsa-Felső Tápió Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., Monori HVI

Cikk megosztása