Gyermekek Átmeneti Otthona Nagykarácsonyban

Nagykarácsonyban megkezdte működését a Dunaújvárosi Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott Gyermekek Átmeneti Otthona. Az intézmény a dunaújvárosi kistérségben élő gyermekeket várja.

Címe: 2425. Nagykarácsony Rákóczi u.13. (az iskolával szemben) Intézményvezető: Dr. Jászka Ernő irodavezető Tel/fax.: 25/281-388
Szakmai egységvezető: Köller Péterné Tel/fax.: 25/281-799

Megközelíthetősége: autóbusz, személygépjármű
Fizikai adottságok: Családi házas övezet, kertes családi ház
Működési terület: a Dunaújvárosi Kistérség

1. Ellátási terület: a gyermekek átmeneti otthona a Dunaújvárosi Kistérség közigazgatási területén lévő települések (Baracs, Daruszentmiklós, Dunaújváros, Előszállás, Kisapostag, Mezőfalva, Nagykarácsony, Nagyvenyim, Rácalmás) lakossága számára biztosít jelenleg ellátást. Az üresen maradó férőhelyekre bármely, a kistérségünkön kívüli önkormányzat ellátási szerződést köthet.

2. A gyermekek átmeneti otthonába kerülés feltételei:
- az intézmény igénybevétele önkéntes (a szülő kérésére),
- gyermekjóléti vagy családsegítő szolgálat, illetve önkormányzat javaslata,
- a házirend elfogadása.

3. A gyermekek átmeneti otthonának alapelve: alapellátás keretében 3-18 éves korú, családban nevelkedő, rászoruló gyermeket ideiglenes jelleggel az életkorához, egészségi állapotához és egyéb szükségleteihez igazodó, átmeneti gondozás keretében történő teljes körű ellátást biztosít, ideiglenesen helyettesíti a gyermek gondozásában akadályoztatott szülő gondoskodását. Az ellátás időtartama egy év, amely legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható a tanév végéig.

4. A célcsoport meghatározása: 3-18 éves korú családban élő gyermek, aki átmenetileg ellátás és felügyelet nélkül maradt, vagy elhelyezés hiányában ezek nélkül maradna, valamint akinek ellátása a család életvezetési nehézségei miatt veszélyeztetett. Előfordulhat ugyanis, főként a gyermeküket egyedül nevelő szülők, nagyszülők esetén, hogy betegség, baleset, vagy más egyéb körülmény akár több hónapra is felborítja a család életét, és lehetetlenné teszi a kiskorú gondozását. A hirtelen bekövetkező változások miatt fennállhat annak a veszélye is, hogy az új körülmények kedvezőtlenül hatnak a gyermek fejlődésére.

I. Működési alapelvek:

1. szerződéskötés: felvételkor az intézmény és a család között szerződéskötés történik, amely tartalmazza: az intézmény által biztosított ellátásokat és szolgáltatásokat, az ellátásért fizetendő térítési díjat, a szolgáltatást igénybe vevők kötelezettségeit, az intézmény alapvető szabályait.

2. házirend: A házirend az alábbi alapvető szabályokat tartalmazza: az otthon belső életének rendje, a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése, a napirendből adódó feladatok, az ellátottak egymás közötti, és az intézmény dolgozóival szemben tanúsítandó magatartása, az ellátottak külső kapcsolattartása, a látogatás, eltávozás rendje, az érdekképviseleti fórum véleményezési és egyetértési jogának gyakorlása. A házirendet az intézmény vezetése az érdekképviseleti fórum véleményének egyetértésével hagyja jóvá.

3. elhelyezési körülmények: az ellátottak 3 ágyas lakószobákban kapnak elhelyezést, személyes tárgyak tárolására zárható szekrényeket biztosítunk.

4. ellátások: egyéni szükséglethez, egészségi állapothoz igazodó teljes ellátást, családi jellegű gondoskodást biztosítunk.

II. Szociális munka az intézményben:

1. gondozási szerződés: az intézménybe kerüléskor az ellátottakkal és a családjaikkal együttes helyzetértékelést végzünk, amely alapján egyéni igényekhez igazodó gondozási-nevelési tervet készítünk.

2. egyéni esetkezelés: a családok, gyermekek aktuális élethelyzetéhez igazodó szolgáltatások biztosításával elősegítjük a családba történő visszakerülés zökkenőmentességét, életvezetési, pszichológiai tanácsadással, információs szolgáltatással, családgondozással.

3. a gyermekek gondozása, fejlesztése: gyermekek biztonságérzetének megerősítése, képességeik fejlesztése, a családi kapcsolatok erősítése, a gyermeknevelés segítése, serdülőkori devianciák megelőzése

4. szociális csoportmunka: az új kapcsolatok kialakításának elősegítése, személyközi konfliktusok oldása, önismeret, személyiség és képességfejlesztés, az intézmény életével kapcsolatos konfliktuskezelő csoport folyamatos működtetése, saját élményű tréningcsoport.

III. Szakmai létszámok és képesítések

A jogszabályok előírásainak megfelelő.

*

Városfejlesztés Dunaújvárosban: támogatott tervek

Vidámpark és Szalki-sziget, kórházi fejlesztések és Irodaház-felújítás, és a tetejébe a már elhatározott belváros-rekonstrukció: az önkormányzat idei városfejlesztési elképzeléseiről tartott tájékoztatót dr. Dorkota Lajos alpolgármester és Tóth László, a pályázati programok menedzsment-vezetője.

A tájékoztató központi témája az a fejlesztési pályázat, amely révén összesen 1,3 milliárd forintot fordítanak a Szalki-sziget rekonstrukciójának második ütemére, valamint a Vidám Park felújítására. Mint a városfejlesztési alpolgármester kiemelte, a forrás mintegy harmadát – 400 millió forintot – a költségvetésben különítették el a célfeladatokra, a pályázati konstrukció sajátosságából fakadóan hasonló összeget banki hitelből teremtenek elő, s mintegy félmilliárdos keret érkezhet a városhoz az európai uniós pályázati források révén.

A már elkészült fejlesztési tervek szerint a pénzből befejezik a szabadstrand-rekontsrukciót, valamint "üzembiztossá" teszik a most még igen-igen elhanyagolt dunaújvárosi kempinget a szigeten – új lakóépületek és szolgáltató egységek kialakítására nyílik lehetőség. Ennek kapcsán Tóth László kifejtette: tavasszal megnyitják a csapokat, a víz az elkészült műszaki megoldásnak köszönhetően kéthetente cserélődik a mederben, s remény van arra is, hogy a tavaly sok problémát okozott kagylós-iszapos réteg eltűnik; a vízpótlásról a "karsztvíz" gondoskodik. A Duna csak kifolyási irányként szerepel a mostani tervek között.

Szintén elkészültek a látványtervei a Vidámparknak: a sport, kulturális és szórakoztató központként üzemelő bázison egy közeli terület értékesítése révén egy nagy, és két kisebb műfüves focipályát is kialakítanak. Dr. Dorkota Lajos alpolgármester kiemelte: a megvalósuló fejlesztések pozitív irányba lendíthetnek a város elkészült sportkoncepciójában megfogalmazott elképzeléseken – immár biztos például, hogy a Városi Sportiskola elhanyagolt radari pályáit részben kiválthatja az új létesítmény. Mint az alpolgármester elárulta, a tehetséggondozás új irányt is vehet: a közelmúltban megegyezés született a DVSI és a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia között.

Kórház, Irodaház, belváros

A Szent Pantaleon Kórházat érintő újabb jelentős program részletei kapcsán elhangzott: a Városházán politikai hovatartozástól függetlenül egységes álláspont, hogy minden lehetséges eszközzel és módon segíteni kell a kistérségi szerepet is vállalt súlyponti kórház korszerűsítési törekvéseit. A városvezető szerint jó esély van arra, hogy az intézményi pályázat sikeres legyen. Szintén a sikerben bízva kerül sor az Irodaház felújítására. A második körben két pályázó is jelentkezett, a tervek szerint a munkálatok szintén mintegy 1,5 milliárd forintos pályázati forrást "hozhatnak" a városnak, ráadásul a felújítási munkálatok fontos elemei a már elhatározott belváros-rekontsrukciónak – emelte ki az alpolgármester.

*

Külön standdal szerepelt az Utazás kiállításon a Dunaújvárosi Tourinform

Idén is szerepelt az Utazás Kiállításon a Tourinform Dunaújváros Iroda.

Immár hatodik alkalommal mutatkozott be idén Közép-Kelet Európa legnagyobb utazási seregszemléjén, a 33. Utazás Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállításon a Tourinform Dunaújváros Iroda. Fontos, hogy a dunaújvárosi, térségi turisztikai kínálat "első kézből" megjelenjen az idegenforgalmi szakma legrangosabb hazai és regionális seregszemléjén – az Utazás kiállítás nem véletlenül vált a városmarketing tevékenység kiemelt eseményévé az elmúlt években.

Egy ilyen seregszemle felmérhetetlen szakmai tapasztalattal, közvetlen és közvetett hozadékkal vértezi fel a szakmai berkek résztvevőit – aligha véletlen, hogy a dunaújvárosiak is kiemelten készültek a bemutatóra. (Dr. Bocsi Andrea, a Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai Közhasznú Non-Profit Kft. ügyvezetője megemlítette: a Győri Egyetem turisztikai fakultásán sajátos példaként emlegetik Dunaújvárost, mint olyan célpontot, amely nem hagyományos turisztikai központként eredményes és hatékony városmarketing munkát végez e téren is.) A Tourinform Dunaújváros Iroda mindezek okén nemcsak a huszonöt négyzetméteres – idén a Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságával közös helyszínen kialakított – stand berendezésével készült a látogatók rohamára; mint az ügyvezető kiemelte, négy új kiadvány megjelentetését időzítették a seregszemlére. A 2010-es "Programsoroló" című gyűjtemény minden városi, térségi programot tartalmaz, amelyet a január 31-i lapzártáig össze tudtak gyűjteni az iroda munkatársai.

*

Jószolgálati: a fejlesztés útján

NY.E.S.T. - vagyis Nyitottság – Esélyegyenlőség – Segítés – Támogatás; ezzel a négyes céllal nyert jelentős vissza nem térítendő támogatást a Közép-Dunántúli Operatív Program keretein belül meghirdetett Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése című pályázati eljárás során a Jószolgálati Otthon Közalapítvány „A nappali ellátást biztosító otthona fejlesztésére” nyert vissza nem térítendő támogatást a Jószolgálati Otthon Közalapítvány a Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése című pályázaton.

A Közép-Dunántúli Operatív Program keretein belül meghirdetett támogatás részleteiről Nics Éva kuratóriumi elnök tájékoztatott. Mint kiemelte, a támogatási konstrukció célja az 1993. évi III. törvényben (vagyis a szociális törvényben), valamint az 1997. évi XXXI. törvényben (azaz a gyermekjóléti törvény során) nevesített gyermekjóléti alapellátások elérhetővé tétele a régióban – mégpedig új szolgáltatások infrastruktúrájának megteremtésével –; továbbá a már működő ellátások infrastrukturális fejlesztésével. A támogatásnak köszönhetően a régió kistérségeiben hozzáférhetővé váljanak a megfelelő infrastrukturális ellátottsággal rendelkező szociális intézmények közszolgáltatásai.

"A közalapítvány a NY.E.S.T. (vagyis Nyitottság – Esélyegyenlőség – Segítés – Támogatás) négyes célját preferálva dolgozta ki pályázatát, amely révén olyan fejlesztés valósul meg, amely során a jelenleg 100 százalékos kihasználtsággal működő intézményben tíz új férőhelyet és három új munkahelyet teremtünk. A felújítás által energiatakarékossá válik az épület, emellett komplex akadálymentesítést biztosítunk. Az új épületrész felépítésével annak tetőterében kialakítható egy pelenkázóval ellátott kiscsoportos foglalkoztató, ahol ezáltal csökken a zsúfoltság, és lehetőség nyílik plusz négy-öt fő ellátása" – ismertette Nics Éva kuratóriumi elnök.

Nincs Éva a program kapcsán megjegyezte: az új foglalkoztatóban a gyógypedagógus zavaró körülmények kizárásával tudja fejlesztő munkáját végezni. A meglévő épület tetőterének beépítésével egy korszerű mozgásrehabilitációs helyiség alakítható ki, ahol a konduktor a fejlesztést, a HRG (Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika) gyógyúszó oktató a szárazföldi foglalkozásokat tudja megtartani. Mindkét tetőtéri foglalkozató klimatizálásával javul az ellátottak és dolgozók komforthelyzete.

Építenek, fejlesztenek

Az új épületrész alápincézésével a tűz- és munkavédelemnek megfelelő raktár alakítható ki, magyarázta a kuratórium elnöke. "Fontos eredmény lesz, hogy a tűzoltó és akadálymentes lift beépítésével a teljes épület akadálymentessé válik. A meglévő épület akadálymentesítését is szolgálja a gondozotti vizesblokkok teljes felújítása. A külső nyílászárók, a lámpatestek cseréjével, a központi fűtés korszerűsítésével, a teljes épület külső szigetelésével az energetikai mutatók lényegesen javulnak. A mozgásérzékelő lámpák felszerelése az udvarra és a riasztórendszer cseréje, az új épületrészben kiépítése a vagyonvédelmet, a tűzjelző rendszer kialakítása az ellátottak és dolgozók biztonságát növeli. Eközben az ellátás színvonala nő az elhasználódott székek, kerti bútorok cseréjével".

A projekt 2009. május 1-jén kezdődött, zárása 2010. október 31-én várható; összköltsége: 60 millió 901 ezer 777 forint. A pályázat során a KDOP-5.2.2/A-2008-0005 projektazonosítóval futó program összesen 48 millió 100 ezer 223 forint támogatást kapott, a végrehajtás során a közreműködő szervezet a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

*

Uniós támogatásból újul meg az általános iskola

A VÁTI Nonprofit Kft. és Rácalmás Nagyközség Önkormányzata között 2009. július 29-én megkötött szerződés alapján megkezdődhettek a Jankovich Miklós Általános Iskola korszerűsítési és fejlesztési munkálatai. Minderre hosszas előkészítő munka után került sor, mivel a 255.149.883,- Forint összértékű, eszközbeszerzést is magában foglaló projekt a Közép-dunántúli Operatív Program keretében az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A 2009. augusztus 10-én kezdődött kivitelezési munkálatok Zsigmond László okleveles építészmérnök tervei alapján valósulnak meg, és szerződés szerint 2010. június 30-án fejeződnek be. A tervek szerint felújítást és bővítést egyaránt magába foglaló beruházás keretében sor kerül a meglévő főépület és régi iskolaépület közötti összekötő épület építésére, a régi iskolaépület újjáépítésére, az étterem és konyha szárny felújítására, a meglévő főépülethez csatlakozó liftház és személyfelvonó építésére és az épület körüli kertépítészeti munkákra. Az építési munkákat az előzetesen kiírt közbeszerzési pályázaton nyertes FejérDuna-Ép Kft. végzi.

A tervezési program szerint fedett összeköttetés valósul meg a főépület és az étterem között. A főépület tulajdonképpen összeépül a régi iskolaépülettel, mely megnövekedett zsibongó teret jelent. Burkolt felületű, tagolt játszótér kerül kialakításra. Az épület előtt 60 férőhelyes kerékpártároló, valamint telken belül 22 db gépkocsi parkolóhely is létesül. A projekt és ezen belül az építészeti tervek is nagy hangsúlyt fektetnek az akadálymentesítésre. Az ebből adódó követelmények teljesítését célozza a kerekes székkel történő közlekedés feltételeinek megteremtése, az akadálymentes bejárat, az intézmény telkén található gyalogutak felújítása, a csúszásmentes járófelületek, illetve a mozgássérültek számára tervezett illemhelyek kialakítása.

Az ökológiai építészeti elgondolást szolgálják a korszerű, energiatakarékos elektromos és világítási rendszerek, az energiatakarékos és víztakarékos szerelvények, illetve a hulladékgyűjtő sziget az udvaron.

A felújítás és bővítés összesen 61 helyiséget érint, 39 esetében komplex akadálymentesítéssel. Az iskolaépületben mindösszesen 711 négyzetméter felújítására, és 310 négyzetméter bővítésére kerül sor. Az udvar 1250 négyzetméterrel bővül, és 1500 négyzetméterrel kerül felújításra.

*

A Föld Órája Dunaújvárosban is

Dunaújváros is csatlakozott a Föld Órája elnevezésű nemzetközi kezdeményezéshez, amely célja, hogy felhívjuk a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak veszélyeire. A világ legnagyobb klímavédelmi eseményén a csatlakozók vállalják, hogy március utolsó szombatján 20.30-tól egy órára lekapcsolják a világítást.

Stílszerűen – kell egy kis áramszünet. Ezzel a mondattal kezdte Dr. Kálmán András polgármester sajtótájékoztatóját, amikor is bejelentette, hogy Dunaújváros is regisztrált az energiatakarékossági akcióra. Egyben pedig kérte a város lakosságának a támogatását is: aki teheti és fontosnak tartja, az március 27-én fél kilenctől egy órára kapcsolja le a világítást. Az akció természetesen nem érinti a városi közvilágítást, vagyis közbiztonsági okokból a közvilágítást nem fogják lekapcsolni.

A Föld Órája 2007-ben indult az ausztráliai Sydney-ből, majd 2008-ban vált nemzetközivé. Magyarország is ekkor vett először részt az akcióban, amelyhez akkor még csak négy hazai település csatlakozott. 2009-ben már 88 ország 4000 települése, és több százmillió ember kapcsolta le egyszerre a fényeket. Magyarországról 2009-ben 67 település és több mint egymillió ember vett részt a Föld Óráján, rajtuk kívül pedig rengeteg iskola, közintézmény, nagyvállalat és kisvállalkozás. Olyan híres látványosságok borultak sötétbe, mint a tatabányai Turul, a Parlament vagy a Művészetek Palotája.

Forrás: MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület, Dunaújvárosi HVI, dunaujvaros.com

Cikk megosztása