Tudásdepó Expressz

Pápa, Ajka, Devecser és Tapolca városi könyvtárai közel nyolcmillió forintot nyertek közösen a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program "Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastrukturális fejlesztése - Tudásdepó Expressz" elnevezésű pályázatán.

Pápa, Ajka, Devecser és Tapolca városi könyvtárai közösen indultak a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program "Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastrukturális fejlesztése - Tudásdepó Expressz" elnevezésű pályázatán. A létrehozott konzorcium "Ajka, Devecser, Pápa, Tapolca városi könyvtárainak infrastrukturális fejlesztése az oktatási-képzési szerep erősítése céljából" című pályázata 7 999 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A projekt 2010. január 1-jén indult és az év végéig tart, nyitórendezvényét február 3-án tartották a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A projektnyitón részt vettek a kedvezményezett könyvtárak vezetői, dr. Áldozó Tamás, Pápa város alpolgármestere és a projektben dolgozó munkatársak. Dr. Hermann István köszöntőjében elmondta, a konzorcium vezetését a pápai intézmény vállalta magára, a gazdasági ügyintézést pedig az ajkai könyvtár végzi. „Bár az elnyert összeg kicsi, mégis fontos a könyvtáraknak, hiszen legutóbb 2000-ben volt lehetőségünk pályázati pénzekből informatikai fejlesztéseket végrehajtani” – tette hozzá a konzorcium vezetője. A négy könyvtár közül a pápai 2 299 750 forintot tudhat magáénak a most elnyert támogatásból, a másik három könyvtár pedig fejenként 1 799 750 forintból valósíthatja meg a tervezett fejlesztéseket.

A projekt célja, hogy erősítse a könyvtárak oktatási-képzési szerepét, a közoktatás támogatása érdekében megteremtse az infrastrukturális feltételeket a könyvtárak együttműködésén alapuló szolgáltatások fejlesztéséhez, valamint a könyvtárakban őrzött dokumentumokhoz és információvagyonhoz történő, helytől független hozzáféréshez. A konzorcium tagjai a pályázati pénzből új számítógép konfigurációkat és különböző modulokat vásárolnak, melyek az online könyvtári szolgáltatások szélesítését biztosítják. A pápai Jókai Mór Városi Könyvtár 13 számítógéppel, elektronikus dokumentumküldő rendszerrel, fotóarchiváló modullal, új webOPAC és új webOPAC plusz modullal bővül a sikeres pályázatnak köszönhetően.

Forrás: papa.hu

*

Hulladékkezelés Pápán

A téglagyári úti hulladéklerakónak, közismertebb nevén a szeméttelepnek tavaly július 15-én lejárt az engedélye, korszerűsítésére nem volt lehetőség. Jelenleg Ajkára szállítja a szemetet a város, 2011. január elsejétől pedig majd Királyszentistvánra. „Pápán hulladékügyben még sok a tennivaló” – mondta dr. Áldozó Tamás. Az alpolgármester úgy fogalmazott: a legfontosabb, hogy a pápaiak minőségi szolgáltatást kapjanak, megfizethető áron.

Forrás: Pápa Városi Televízió, papa.hu

*

Gróf Esterházy Kórház: adományokból fejlesztenek

Felújítási munkálatok folynak a pápai kórházban. Két helyszínen is zajlik infrastrukturális beruházás: a gyermekosztályon és a belgyógyászaton.

Nagy öröm, hogy a nehéz gazdasági helyzetben is van lehetőség a felújítási munkálatok elvégzésére, a fejlesztést azonban közadakozásból tudjuk megvalósítani” – mondta dr. Vörös Ibolya főigazgató. Az adakozóknak köszönhetően komfortosítást végeznek a gyermekosztályon és a negyven ágyas krónikus osztályon. A gyermekosztályon korábban már kialakítottak egy mosdót a mozgáskorlátozott kicsik számára, most a két kórterem közé építenek vizesblokkot. A belgyógyászat krónikus részlegén is két új vizesblokkot alakítanak ki. „Sajnos a forrás nem az egészségügyre, illetve a gyógyításra szánt pénzösszegből származik, ugyanis ennek a mértéke nem engedi meg, hogy felújításokra elkülönítsünk pénzeket. A beruházás összege nem állami vagy OEP-pénzből származik, hanem pápai és környékbeli emberektől, akik a Kórház Jövőjéért Alapítvány számlájára fizettek be adományokat, támogatásokat. Természetesen ezeknek nagyon örülünk, mert ilyen és hasonló felújításokra, beruházásokra, néha eszközbeszerzésekre sem tudunk más módot megválasztani, ezért nagy köszönettel tartozunk azoknak, akik segítik a pápai kórházat, a betegellátást, a betegelhelyezést” – fejtette ki dr. Vörös Ibolya.

Akik jártak a gyermekosztályunkon, vagy a régi belgyógyászat hosszú folyosóján, láthatták milyenek a körülmények, így mindenki örvendhet annak, hogy ilyen felújításba fogtunk” – tette hozzá dr. Vörös Ibolya.

A két beruházásra az adakozóknak köszönhetően 2,2 millió forint áll rendelkezésre.

Forrás: Varga Bea, Pápa és Vidéke

*

Megoldódhat Somló vízellátása

A Somlót Pártolók Társasága, a Somló és Környéke Borút Egyesület Elnöksége, a Somlói Borlovag Klub Kancellária együttes ülésén a Somló vízellátását és már az ez évi terveket tárgyalták a Devecseri Kastélykönyvtárban.

Schwartz Béla, Ajka polgármestere elmondta, hogy a beruházás első üteme idén nyárig megvalósulna. Ennek keretében egy fővezeték épül meg Dobától Borszörcsökig. A szükséges pénzeszközök pályázati támogatással rendelkezésre állnak, de a fővezeték kiépítéséhez Ajka, Devecser, Pápa városok anyagi segítsége is szükséges.

*

Gyermekek éve az ajkai kistérségben

Schwartz Béla polgármester kezdeményezésére a városban és a kistérségben a gyermekek éve lesz az idei. Kiemelt figyelmet kap a gyermekek és családok segítése, a nevelés fontosságának hangsúlyozása. Szóba került egy esélyegyenlőségi terv kidolgozása, valamint a rehabilitációs munkahelyek számának növelése is.

*

Bölcsőde- és iskolarenoválás indul Pápán

Hamarosan kezdődik a Bóbita bölcsőde felújítása, s ezt követi a Munkácsy-iskola rekonstrukciójának indulása is – számolt be a közeljövő fejlesztéseiről dr. Kovács Zoltán polgármester. A bölcsőde felújítása április közepén indul, április 12-étől a gyerekeket a város másik két bölcsődéje fogadja. A Munkácsyban június elsejétől kezdődnek a munkálatok. A két beruházás összköltsége közel 612 millió forint, melynek körülbelül 90 százaléka uniós forrásból származik.

Forrás: papa.hu

Forrás: Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület, Ajkai HVI, Pápai HVI

Cikk megosztása