Kínai gyógynövények újszerű felhasználása

Kínai küldöttség látogatott a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézetbe, ahol dr. Jeney Zsigmond, dr. Jeney Galina és Ardó László fogadta a Wuxiból (Szarvas testvér városából) érkezett vendégeket.

Az intézet kínai gyógynövénykivonatokra alapozott állati takarmányokban felhasználható premixek gyártására vonatkozó kutatási programja és többéves kutatási együttműködés eredményeként a partnerkapcsolat eljutott abba a stádiumba, hogy felvetődött egy vegyes vállalat alapításának a lehetősége, illetve a takarmány gyártására szolgáló üzem létrehozására.

A gyógynövény kivonatok felhasználásával az ellenálló képesség fokozódik, az állatok stressztűrő képessége nő, és nem utolsó sorban a szintetikus állatgyógyszerek egy részének kiváltása is a természetes alapú gyógynövény kivonatokkal. A kinai kapcsolatban az együttműködő partnerek, kínai részről a Zengda cég, valamint a Wuxi-ban lévő FFARC kutatóintézet. Magyar részről a Vitafort Zrt., valamint a Halászati és Öntözési Kutatóintézet.

FOTÓ: NEWJSAG.HU

*

Helytörténészek Csabacsűdön

"Csabacsűd érdeke, hogy története, emlékei megőrződjenek!" - vallják ezt annak a lelkes kis csoportnak a tagjai, akik Helytörténeti Klubot hoztak létre. Már régebben felmerült a községben egy olyan önkéntesen szerveződő klub létrehozására, amely összefogná azokat a helybelieket, akik szívesen vállalkoznának helyismereti, helytörténeti kutató munkára.

Az érdeklődők január derekán tartották az alakuló ülést a könyvtárban, de továbbra is szeretettel látnak bárkit, akit érdekel a téma. Várják azokat is, akik információkkal, dokumentumokkal, fotókkal rendelkeznek Csabacsűd múltjáról. Jelentkezni és informálódni személyesen a helyi könyvtárban lehet.

*

Megújul a szlovák iskola Békéscsabán

Hivatalos értesítés még nem érkezett a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium címére a döntésről, ettől függetlenül - mivel Szollár Domokos kormányszóvivő néhány nappal ezelőtt bejelentette - tényként kezelhető: a kabinet kiemelt fejlesztéssé minősítette a békéscsabai szlovák iskola felújítását. A fejlesztéshez a kormány 100 millió forintos támogatást biztosít, ami a beruházás összköltségének közel 90 százalékát teszi ki.

A kormányszóvivő bejelentésével kapcsolatban Pecsenya Edit kijelentette, egyelőre nem kapott hivatalos értesítést, de a benyújtott pályázat sikeréről informálisan már őt is tájékoztatták. Az intézmény igazgatónője elmondta, az összesen 120 millió forintból a 60 éve épült, mára elhasználódott épületet újítják fel kívül-belül. Az intézmény új homlokzatot kap, kialakítanak benne közösségi teret, óvodai termet és fejlesztőszobát. Felújítják a vizesblokkokat és a tetőt, kicserélik a padlóburkolatot. Megszépítik, egyben az uniós normáknak megfelelően akadály-mentesítik az épület udvarát. Hozzátette, az iskolában jelenleg az elektromos hálózat rekonstrukciója folyik. Erre az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetiségi intézmény-felújítási alapjából nyertek 60 millió forintos vissza nem térítendő támogatást.

A békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium épület-felújítására a pályázatot a fenntartó, az Országos Szlovák Önkormányzat adta be. A pályázat szerint a teljes beruházás 120 millió forintba kerül. Ebből 100 milliót a kormány áll, a fennmaradó részt fele-fele arányban a fenntartó, illetve Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata fizeti...

Forrás: hir6.hu

*

Támogatást nyert az EU-Goal 2009-2010 elnevezésű projekt

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által irányított Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében támogatást nyert az EU-Goal 2009-2010 elnevezésű projekt, amely Békés, illetve Arad megyék sportegyesületeit fogja össze.

16 Békés, illetve Arad megyei sportegyesületet fog össze (8 magyarországi és 8 romániai), hogy számos bajnokságot valamint edzőtábort szervezzen a helyi sportolóknak, erősítve ezzel a régiós sportéletet.

*

Félidőben az Ibsen Ház építése Békéscsabán

A norvég alaptól nyert pályázati forrásból (600 millió forint), illetve a megyei önkormányzat önrészéből (100 millió forint) épülő Ibsen Ház, az új kulturális intézmény kialakítása félidejéhez érkezett. A látványos épületbővítés egy része már elkészült, s a kivitelezők ígérik, ütemterv szerint átadják ez év augusztusában az Ibsen Házat.

Az intézményben a színházművészeti tanház számára tantermeket, műhelyeket alakítanak ki. A megújuló, funkciójában változó Ibsen Ház mintegy 130 fős nézőtérrel rendelkező kamaraszínházzal gyarapodik. A Békés Megyei Napsugár Bábszínház számára modern, színvonalas művészi munka végzését biztosító korszerű színpadtechnikát alakítanak ki. Mindezek mellett az Ibsen Ház különleges udvara szabadtéri színdarabok megrendezését is lehetővé teszi majd.

A Békés Megyei Ibsen kft. Kulturális Irodája, valamint a Kézműves Szakiskola is hozzákapcsolódik az Ibsen Ház szellemiségéhez. A Békés Megyei Ibsen kft. Kulturális Irodája a megye amatőr művészeti mozgalmát találkozók, megyei és országos rendezvények szervezésével és lebonyolításával segíti. Részt vállal a megye településeinek műsorellátásában, elsősorban az amatőr művészeti csoportok szerepeltetésével. Új feladatként jelenik meg a többfunkciós információs pont működtetése (felnőttképzési, kulturális, turisztikai információk nyújtásával).

Az épület méltó helyet ad a Civil Szolgáltató Központnak, amely megkezdett tevékenységeit, szolgáltatásait az Ibsen Házban viszi, fejleszti tovább (pl.: kapcsolattartás az önkormányzatokkal, szakmai tanácsadási rendszer megvalósítása, képzések, továbbképzések szervezése, folyamatos információszolgáltatás, adatbázis építés). A szakmai jellegű munkát biztosító helyiségek mellett az épületben kiszolgáló egységeket is kialakítanak; éttermet, színházi büfét és művészeti kávézót.

Forrás: www.hir6.hu

*

Turisztikai konferencia Békéscsabán

2010. február 12-én a Csabai Farsang keretein belül zajlott a VIII. "Hagyomány és Turizmus" konferencia a Szlovák Kultúra Házában. A teltházas konferenciát Szente Béla, a Békéscsabai Kulturális Központ igazgatója nyitotta meg.

Békés megye falusi turizmusban rejlő lehetőségeiről Frankó Pál, a Békés Megye Falusi Turizmusáért Egyesület elnöke tartott előadást. Gulyás Péter, a Dél-Alföldi Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója a Magyar Turizmus Zrt. 2010. évi marketingakcióit, többek között a ""2010. A Fesztiválok Éve"" kampányt mutatta be. Andó György, a Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgató-helyettese áttekintést nyújtott a hazánkban működő szlovák tájházakról, azok turizmusban betöltött szerepéről. Végül Barta Zoltán, a a Budai és Barta Tanácsadó Kft. ügyvezetőjének előadása zárta a konferenciát. Barta Zoltán előadásában a magyarországi turizmus aktuális helyzetébe kaptak tájékoztatást a konferencia résztvevői, valamint egy rövid áttekintést Békéscsaba turizmusban rejlő lehetőségeiről.

A konferencia után a Szlovák Kultúra Házának munkatársainak jóvoltából a résztvevők megkóstolhatták az igazi tót sztrapacskát, és Andó György vezetésével megtekinthették a Garay utcában található szlovák tájházat.

Letöltve: 2010. február 17.
Forrás: bekescsaba.hu

*

Megnyílt a kondorosi Tájház

December 21-én újra megnyitotta kapuit a kondorosi Tájház, amely a helyi közösségi élet centruma lehet. Az épület felújítására és bővítésére több mint 50 millió forintot fordított a tulajdonos békéscsabai Varius Alapítvány, ebből az összegből valamivel több, mint 45 milliót pályázaton nyert.

Gyaraki Henriette elnök az átadási ünnepségen hangsúlyozta: nem öncélú beruházásról van szó, ezt a közösségi színteret a kondorosi civileknek, iskolásoknak, óvodásoknak, nyugdíjasoknak alakították ki. Az Ady utca 12. szám alatt fellelhető tájház átadására a Legendák Földje Alapítvány által rendezett „Békés megyei legendák” című kiállítás megnyitásával került sor, amelyen tíz művész munkái mesélnek a megyéhez fűződő legendákról. Paluska Zoltán, az alapítvány alapítója elmondta: a közeljövőben még több békési művészt kérnek fel, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez, s amennyiben nagyobb anyag gyűlik össze, azt vándorkiállításon mutatják majd be a békési településeken.

*

Szomszédolás: Szerbia a januári vendég

Politikai, gazdasági és kulturális területen is előrelépés tapasztalható Magyarország és Szerbia viszonyában. A vízumrendszer tavalyi megszüntetésének eredményeként elhárultak a polgárok utazásának adminisztratív akadályai, s ez is segíti a közös programok sikerét - emelte ki megnyitó beszédében Dejan Sahović, a Szerb Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. A Békés Megyei Jókai Színház Szomszédolás címmel meghirdetett 2009-2010-es évadjában a januári vendég Szerbia. Fekete Péter azt emelte ki, az eddigi legbővebb program várja a következő hetekben a művészet kedvelőit.

Domokos László, a Békés Megyei Képviselő-testület elnöke a két évvel ezelőtt megújított kapcsolat fontosságát hangsúlyozta. Köszöntőjében kiemelte, komoly előrelépés tapasztalható a magyar-szerb viszonyban, Békés megye fürdő- és vendéglátóhelyeivel ismertté vált a szomszédos államban. A megyei elnök reményét fejezte ki, hogy az eddig elvégzett munka további eredményeket hoz és még szorosabb lesz a két ország közötti kapcsolat.

Dejan Sahović a Szerb Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete rendkívülinek nevezte az ötletet, amely a jelenleg zajló színházi évad alapját képezi. A diplomata úgy fogalmazott, a programsorozat sokat segít a jószomszédi kapcsolatok kialakításában.

Az előző hónapok vendégeihez képest szorosabb a kapcsolata a szerbiai színházakkal a Békés megyei teátrumnak. Ez nem véletlen, hiszen - mint ahogy Fekete Péter direktor fogalmazott - két évvel ezelőtt kijelölték azt a stratégiát, amelynek szellemében különösen erős kapcsolatok ápolására törekednek a szomszédos országokkal. Békés megye és a Vajdaság közötti kapcsolatot példaértékűnek tekintik Magyarországon; az elmúlt időszakban több vendégjáték is létrejött a közös gondolkodás eredményeként...

Forrás: hir6.hu

*

A Munkácsy Emlékházban programsorozat vette kezdetét decemberben

A békéscsabai Munkácsy Mihály Emlékház több mint 34 millió forintot kapott, két pályázat elnyerésével. A pénzből nagyon sok fejlesztés kivitelezhető, amik közös célt valósítanak meg. Ezáltal a két pályázati forrás együtt segíti elő az emlékház tevékenység-bővítését, és szakmai és infrastrukturális fejlődését.

A 2009. szeptember 1. és 2010. december 31. között megvalósuló, a Munkácsy Mihály Emlékház oktatási-képzési szerepének erősítése Békéscsabán elnevezésű program 5.773.640 forint támogatásban részesült a TÁMOP-3.2.8/B, Társadalmi Megújulás Operatív Program „Múzeumok Mindenkinek" Program - Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése című pályázaton.

A Munkácsy Emlékház iskolabarát fejlesztése című projekt időtartama, 2009. szeptember 1-2010. november 30., a TIOP-1.2.2-08, Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Múzeumok iskolabarát fejlesztése és oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése című pályázat keretén belül nyert 28.849.534 forint támogatást.

A két projekt közös programindító rendezvénye december 12-én vette kezdetét.

A TÁMOP-os pályázat a szoftver, a TIOP-os pedig a hardver. Tehát a Munkácsy Mihály Emlékház az oktatási-képzési szerepe erősítésében múzeumpedagógiai programok kialakításával és működtetésével vesz részt. Az Emlékház iskolabarát fejlesztése során pedig egy többfunkciós oktatótermet alakítanak ki, teljes körű akadálymentesítéssel. Mindezt a múzeumpedagógiai szolgáltatásokhoz kapcsolódó informatikai pontok kialakításával egészítik ki - mondta el Varga Tamás, projektvezető.

A programok elsődleges célja, hogy a gyermekek kapjanak múzeumpedagógiai ismereteket ezzel megalapozva a folyamatos tanulás lehetőségét. Ezeken túlmenően a megnyert összegből javítani szeretnék az emlékház állapotát, amibe beletartozik egy teljesen új szárny kiépítése és lehetőségteremtés a mozgássérült látogatóknak.

Első alkalommal egy négy részből álló programmal indítottak, amely a Négy évszak egy nemesi kúriában címet kapta, amiből most a "tél" évszakát mutatták be az érdeklődőknek. A gyerekek és a szüleik lehetőséget kaptak, hogy felidézzék és kivitelezzék, hogy miként éltek át egy telet Munkácsyék. Mit főztek, hogyan várták a karácsonyt...! Ezt átültették a XXI. századra és felelevenítették az ő korukat. Így a mai nap folyamán sütkérezhettek, sakkozhattak, ajándékokat csomagolhattak és a vadászat rejtelmeibe is be lettek avatva a látogatók.

Forrás: hir6.hu

*

Megnyíltak a hulladékudvarok

Megkezdték üzemszerű működésüket a bajai, bácsalmási, csátaljai, kalocsai és sükösdi hulladékudvarok. A létesítmények olyan hulladékok átvételére lettek kialakítva, melyek a háztartási gyűjtőedényekben, a szelektív gyűjtőkonténerekben nem helyezhetőek el, illetve a lomtalanítás során sem kerülnek elszállításra. Ezzel a szelektív hulladékszigetek mellett a hulladékudvarok is a hulladékok szelektív gyűjtését segítik elő.

A hulladékudvar megközelíthető személygépkocsival, utánfutóval, 3,5 tonnánál kisebb tehergépkocsival és természetesen gyalogosan is.

Forrás: Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft.

Cikk megosztása