Eltűnt a „Nyugat szemete”

Közel hárommillió forintból számolták fel Kapuvár egyik legnagyobb illegális szemétlerakóját a Szabadság utcában. A területet beszántják, további hasznosítását később oldják meg.

Az évek óta húzódó gond megoldására a városháza pályázati forrásokat szerzett. A felszámolás közel hárommillió forintos összköltségéből 2,1 milliót pályázaton nyert a polgármesteri hivatal. A teherautók már napok óta ingáznak a terület és a végleges lerakó közt, hogy elvigyék a valamikor házmagasságú szeméthegy utolsó maradványait is.

Hámori György polgármester elmondta, a területet egy helyi vállalkozó felszántja, a további hasznosításáról később döntenek a városházán. A kapuvári városháza akciójával egy évek óta húzódó ügy végére kerül – remélhetőleg – pont. A Szabadság utca végén időnként többembernyi magasságú szeméthegyek tornyosultak. Ezek végleges eltüntetésére már az előző ciklusban is történtek kísérletek. Az akkori önkormányzat több mint félmillió forintból két alkalommal is elvitette a szemetet, ám ˝valamilyen oknál fogva˝ az mindig újratermelődött. Ahogy az akkori polgármester jellemezte, ˝a Nyugat szemete tornyosul Kapuváron˝. Biro Péter ezzel a hulladék összetételére utalt, mivel a szeméthegyek jobbára a lomisok hátrahagyott készleteiből álltak össze. Ahogy akkor a lakók megjegyezték, éjjelente traktorokkal is hordták a szemetet.

A városháza tavaly év végén pályázott a tereprendezésre, és az elmúlt napokban meg is indult a munka, melynek végeztével kiürült a kapuvári Szabadság utca vége. A területre egy szemétlerakást tiltó tábla is került. Kérdés, hogy a táblák kihelyezése mekkora visszatartó erővel bír. A terület további hasznosítására már készülnek a tervek a városházán.

*

Hétmilliót ad a kistérség a tűzoltókocsira

Pályázati forrásokból új tűzoltófecskendő beszerzését határozta el a csornai önkormányzat és a többcélú kistérségi társulás. A pályázat húszszázalékos önrészéből a kistérség hétmillió forint erejéig vette ki a részét.

A csornai önkormányzati tűzoltóság húszéves gépjárműfecskendőjének fenntartása egyre nagyobb terhet ró a városra. Javítását csak Szlovákiában tudják elvégeztetni, legutóbb éppen 1,4 millió forintért, így ideje a járművet lecserélni” – tájékoztatott Turi György csornai polgármester. A városháza pályázatot nyújtott be a jármű beszerzésére, melyet az országos katasztrófavédelem indokoltnak tartott. A fecskendős autó ára közel 100 millió forint, melyhez a város húszszázalékos önrésszel járul hozzá.

Egy gépjárműfecskendő beszerzése a kistérség ügye is, ezért is tartottam az összefogás egyik szép példájának a kistérségi tanács egyhangú döntését, miszerint a társulás települései hétmillió forinttal járulnak hozzá az eszköz beszerzéséhez” – jelentette ki Horváth Gyula. A kistérség munkaszervezetének nemrég megválasztott vezetője elmondta, megkeresik azokat a településeket is, melyek nem a kistérség tagjai, ám a csornai tűzoltóság hatáskörébe tartoznak. Esetleges hozzájárulásuk majd Csorna 13 milliós önrészét csökkenti.

*

Császári rokon a malomban

A japán császár rokona, Osamu Shoda a Nisshin vállalatcsoport tiszteletbeli elnöke járt a napokban Csornán. A Pannonmill Zrt. helyi malmának vendége volt és jó tapasztalatokat szerzett.

Előkelő vendégek jártak a héten a Pannonmill Zrt. csornai üzemében. A japán császár rokonát, Osamu Shodát és kíséretét fogadták a vállalatnál. A keleti-ázsiai nagyiparos baráti látogatásra érkezett, és jó tapasztalatokkal távozott a rábaközi kisvárosból. Csordás S. Tibor, a Pannonmill Zrt. vezérigazgatója elmondta: csornai üzemüket Bühler-technológiával szerelték fel. Ez a cég szervezte a találkozót, mivel vendégeik éppen egy ilyen rendszerű malomra voltak kíváncsiak. Osamu Shoda a világméretű japán Nisshin vállalatcsoport tiszteletbeli elnöke. „Shoda úr és kollégái nagy szaktekintélynek számítanak az ágazatban” – fogalmazott Csordás S. Tibor. ”Mind a malomépítés, mind az üzemeltetés területén komoly tapasztalatokkal rendelkeznek. Így a tőlük kapott dicséret igazán értékes számunkra”.

A vezérigazgató hozzátette: gyakran vannak látogatóik a világ minden részéről, akiket örömmel fogadnak, mivel az érdeklődést kitüntetésként értékelik a Pannonmillnél.

Fontosnak tartom, hogy ilyen nagy tiszteletnek örvendő vendég, mint Shoda úr, akit szoros kapcsolat fűz a császári családhoz, a jó hírünket vigye tovább, és kellemes emléket hagyjon benne a csornai látogatás” – jegyezte meg Csordás S. Tibor.

*

Oktatást segítő pályázat

Minisztériumi pályázat segítségével fejleszti eszközállományát a csornai Csukás-iskola. Az intézmény két pedagógusa volt sikeres a kiíráson.

A csornai Csukás Zoltán Szakközépiskola két pedagógusa is sikerrel szerepelt az Oktatási Minisztérium ˝Útravaló ösztöndíjprogram – Út a tudományhoz˝ pályázatán. Összesen 800 ezer forint támogatást nyertek kutatómunkára, eszközbeszerzésre. Varga László és tanítványai olyan programot használhatnak ezután, melynek segítségével oktatóvideókat készíthetnek. Lényege, hogy a matematikával komolyabban foglalkozó diákok úgy tudják feldolgozni a feladványokat, hogy azok a többiek számára is könnyen érthetők legyenek. A program mellett nyomtatót szereztek be és az ehhez szükséges egyéb kellékeket.

A rendszer azért is hasznos, mivel a számítógép által készített videókat a tanóráról hiányzó tanulók is megnézhetik később” – jegyezte meg Varga László. „A diákok tehát maguk is elmagyarázzák egy-egy probléma megoldását. Ez egyébként országosan sem jellemző”.

Nagy Gábor és diákjai az Otto-motorok működését tanulmányozhatják alaposabban a sikeres pályázatnak köszönhetően. ”Az érdeklődő tanulók megismerkedhetnek a korszerű Otto-motorok vezérlő, szabályozó és beavatkozó elemeinek működésével. A különböző vizsgálatok elvégzéséhez szükséges elektromos mérőműszereket, digitális multimétereket vásárolhatunk a pályázat segítségével. Az így megszerzett ismereteket jól tudják hasznosítani további tanulmányaik során. A kutatómunka eredményeit bemutató foglalkozás keretében megismertetik az osztály- és iskolatársaikkal” – mondta Nagy Gábor.

*

Hany Istók másodszor is

Az idén másodszor tervezett Hany Istók-fesztiválra egyórás táncjátékkal készül egy helyi amatőr művészeti csoport.

A Moovement Dance Scool tervei szerint 30–40 táncos adja elő a műsort. „A tavaly indult Hany Istók-projekt egyik legnagyobb rendezvényét, a Hany Istók-fesztivált idén második alkalommal szervezzük” – mondta Magyar Attila, a program gazdája.

A téli hónapok a tervezéssel, a műhelymunkával telnek, a júniusi, háromnapos fesztivált iskolai vetélkedők is megelőzik. A fesztivál egyik legnagyobb attrakciója a kapuvári Moovement Dance Scool táncosainak egyórás műsora lesz. „A kapuvári Hany Istók-legendát dolgozzuk fel születésétől napjainkig, modern formában” – tájékoztatott Mészáros Laura, a táncegyüttes egyik vezetője. A programban várhatóan a tánciskola harminc-negyven táncosa vesz részt. A táncjátékban a tavalyi, hasonló produkciójuk több elemét is felhasználják, s a helyi zenei és művészeti hagyományokat ötvözik a modern tánc elemeivel. „Olyan komplex műsort készítünk, amit nemcsak Kapuváron, hanem az ország más településein is be tudunk mutatni” – tette hozzá Mészáros Laura.

*

Morvaországban farsangolt a Bokréta

Morvaországban ˝farsangolt˝ a szanyi Bokréta Néptáncegyüttes. A Strani-Kvetna nevű kisváros fesztiválján vettek részt, amelynek több évtizedes hagyománya van már. A főtéren a szanyi együttes csatlakozott a haiti katasztrófa áldozatainak megsegítésére szervezett műsorhoz. A helyi művelődési központban a Bokréta a „Töltsd teli, pajtás” című koreográfiáját mutatta be. Az est után a csoport vezetőjét, Töreki Imrét az észak-csehországi Cerveni Kostelec város küldöttsége kereste meg, és hivatalos meghívót nyújtottak át az 56. Nemzetközi Folklór Fesztiváljukra, ahova a bokrétások várhatóan augusztusban utaznak.

*


Csak tiszta szívek énekelnek

Jubileumi egyházzenei koncertet rendezett a közelmúltban a szanyi Harmónia kórus.

A csoport egyéves fennállását a templomban ünnepelték a helyiek. A kórus mögött tanulással, sok munkával és sikeres fellépésekkel teli egy esztendő van. Ünnepi összeállításukban az egyházzenei művek mellett egy Dés László-szerzemény is felcsendült az oltár előtt. A Rába-parti településen komoly hagyományai vannak a közös éneklésnek. ˝Csak tiszta szívek énekelnek! Szany énekel!˝ – írta majd nyolcvan éve Kokas Kálmán szanyi kántortanító. Az utódok elődeik útját járják, hiszen a Szent Imre Daloskör is már több mint nyolc évtizede működik a településen.

*

Szívdobbantó adomány

A rábatamási önkormányzat ˝Szívdobbanás˝ közalapítványa hétfőn több mint százezer forint értékben műszereket és számítástechnikai eszközt adott át a kapuvári mentőállomásnak.
Az adományokat dr. Puskás Tivadar, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) nyugat-dunántúli regionális igazgató főorvosa és Szabó Pál, a kapuvári állomás vezetője vette át az alapítvány és az önkormányzat képviselőitől.

A regionális orvos igazgató köszönő beszédében hangsúlyozta, a mentőszolgálat mindennapi munkáját és elkötelezettségét dicsérik azok az akciók, melyekkel civil szervezetek segítenek a mentőknek. „Úgy vélem, bajtársaim munkáját minősíti a rábatamási önkormányzat ajándéka” – jelentette ki dr. Puskás Tivadar.

Szabó István rábatamási polgármester elmondta, a mentők mindennapi, kemény munkáján felül azt a segítséget is köszönik a kapuváriaknak, amit a kistelepülés rendezvényein nyújtottak a mentőállomás dolgozói. A ˝Szívdobbanás˝ közalapítvány tíz éve alakult, ám a kapuvári adományok az elsők, melyeket az OMSZ munkatársai kapnak. „Ez idáig kulturális célokat és helyi kezdeményezéseket támogattunk, most először fordultunk országos szervezet felé az adományokkal” – tette hozzá Szabó István.

A műszereket és a számítástechnikai eszközt a kapuvári mentőállomás munkatársai nevében Szabó Pál állomásvezető köszönte meg a rábatamásiaknak.

*

Felelevenednek a régi nóták, emlékek, kapcsolatok

A Rábaközben működő nyugdíjasklubokban a helyi idősek hagyományőrzéssel, településcsinosítással és kulturális programok szervezésével foglalkoznak. Egyes klubok országos hírnévre is szert tettek.

Kapuvárott több nyugdíjasklub működik, többek közt a házhelyi, a pedagógusoké és a mozgalmasabb közéleti szerepet betöltő Kapuvári Hagyományőrző Nyugdíjas Klub. Utóbbi komoly múlttal büszkélkedhet, jogfolytonosak a negyvenhat éve Kata Körnek indult klubbal.

Kiss Györgyné klubvezető szerint jelenleg hatvan tagot számlálnak és elfoglaltságukat számos rendezvényen biztosítják. Önálló programmal szerepeltek a város negyvenedik évfordulóján, de Kissné szerint nincs olyan megyei és környékbeli kulturális vagy egészségügyi megmozdulás, melyen ne lennének ott. Újabban nagy hangsúlyt fektetnek a sportra, terveikben a rábaközi nyugdíjas-tekekupa megrendezése is szerepel.

Húsz éve, 1990. február 1-jén kezdte meg működését Házhelyben az idősek klubja. Akkor a városban ez lett a harmadik működő idősek napközi otthona, önkormányzati támogatásnak és lakossági összefogásnak köszönhetően jött létre. A város szociális ellátórendszere az utóbbi húsz esztendőben átalakult, fejlődött, az egyéni szükségleteknek megfelelően specializálódott. A házi segítségnyújtás elterjedése mellett a nappali ellátás iránti igény csökkent, mára ez az egy – nappali ellátást biztosító – klub működik a városban. Lehetőséget biztosítanak napközbeni tartózkodásra, étkezésre, tisztálkodásra, társas kapcsolatok kialakítására, szórakozásra (tv, újság, kártya, zene).

Beled lakossága egy 2008-as adat szerint 2826 fő, 618-an hatvan év felettiek. Az Egyesített Szociális Központ (ESZK) vezetője által készített idősügyi koncepció szerint a nyugdíjasok között harminc százalékkal több a nő, mint a férfi. A beledi szépkorúak meglehetősen gazdag kulturális hagyományokkal büszkélkedhetnek. Több éve nagy sikerrel működik az Idősek Művészeti Találkozója, mely a környék nyugdíjascsoportjait fogja össze. Az idősek ének-, tánc-, zeneelőadásaikkal lépnek fel. A hét-nyolc csoportban részt vevő nyugdíjasok száma száz felett van. A program szinte a település összes idős emberét érinti, megmozdítja, hisz ezen alkalommal felelevenednek a régi nóták, emlékek, kapcsolatok.

Harmadik éve, ötletgazdaként rendezi meg Beled a nyugdíjasok olimpiáját az ˝Életet az éveknek˝ Nyugdíjas Szövetség közreműködésével. A programon a megye nyugdíjasszervezetei mérkőznek meg egymással. Éves hagyományokra tekint vissza az idősek napja program is. A város egyetlen nyugdíjasszervezete az Ezüstfenyő Nyugdíjasklub, mely tizenhárom éve alakult és jelenleg negyvenkét tagot számlál. Kéthetente gyűlnek össze és ahogy Takács Györgyné tag elmondta, a kulturális programokon felül a kisváros csinosításából is kiveszik a részüket. A klub saját énekkarral büszkélkedhet, ahol tizenhárom idős helybéli ápolja az éneklés hagyományait. Az énekkar országos versenyeken is részt vesz.

A vitnyédi Énekes Lenke Nyugdíjasklub a településen egyedüliként fogja össze az időseket. Ivancsics Józsefné klubvezető elmondta, huszonkét éves klubjuk negyven taggal indult, ám jelenleg ennek fele jár a hetente megtartott találkozókra.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása