Szigeti gerincút – tervektől a táblaavatásig

2011-re összekapcsolódhat a közel nyolcvan éve tehermentesítő útként megálmodott Csepel-szigeti gerincút. Már „csak” annyi hiányzik, hogy a főváros, illetve a szigeti települések megkezdjék a munkálatokat.

A tavasz meghozta a kistérség számára az első lépést, hogy végre valóban megépüljön a Csepel-szigeti gerincút. Ezt egy tábla is jelzi a közlekedők számára, melyet Szigetszentmiklós, Tököl és Szigethalom határán avatták fel. A tököli elágazótól az M0-ás autóútig megépítendő, 6,7 kilométeres szakasz a tervek szerint egy év alatt készül el. A 4,6 milliárd forintos beruházásra az Új Magyarország Fejlesztési Program (ÚMVP) keretében elnyert uniós támogatásból kerülhet sor.

A jövő novemberi átadást követően a következő lépés a térség gerincút-tervében a halásztelki leágazó kiépítése. Szentgyörgyi József, Halásztelek polgármestere több ízben megerősítette, hogy a fedezet rendelkezésre áll rá, így fél évvel az első szakasz átadását követően már használhatják az autósok.

Nyáron a lakosok egy régi félelme is eloszlott, a főváros ugyanis történelmi lépést tett, legalábbis ami Csepel kerületét illeti: zöld lámpát kapott a csepeli gerincút építése. A 2,5 kilométeres szakasz megépítése nemcsak a Csepelen áthaladó forgalom enyhítése, az utak tehermentesítése okán fontos, hanem a csepeli szennyvíztisztító miatt is.

Az idei ősz a munkálatok és a várakozás jegyében telik majd, míg az elkövetkezendő a felújított úthálózat használatba vételével. A több mint tízezer autós mindennapjait könnyítő, a közúti fuvarozás zökkenőmentességét elősegítő projekt ezzel végre kikerülhet a „mi lenne, ha” jövőképek sorából; s egyúttal lendületet adhat számos, vele összefüggő és szintén a közelmúltban útjára indított helyi fejlesztésnek.

A sziget közlekedésének a főváros vérkeringésébe való bevezetését 1994-ben jegyezték be első ízben Szigetszentmiklós településszerkezeti tervébe. A kezdeti elgondolás a helyi ipari park logisztikai fejlesztésének támogatása volt, tíz év előkészítés után gyorsultak fel a tervezés munkálatok. Az elmúlt éveket a többszöri nyomvonal-bejegyzés, a helyi önkormányzatok és Csepel közötti megegyezés hiánya jellemezte, részben a csepeli tehermentesítő út; részben pedig egyéb, területi összeférhetetlenségek okán.

Az önkormányzatok összefogása, valamint kérésükre a Varju László, fejlesztésekért felelős államtitkár által kezdeményezett többszöri egyeztetés a főváros és a térségi települések önkormányzatai között végül meghozta a várva várt eredményt. Noha sokan kételkedtek a terv megvalósulásában, belátható, hogy ez a fejlesztés is a szorosan összefügg a foglalkoztatás, a turisztika, a gazdasági növekedés, az infrastrukturális fejlődés tágabb kérdéskörével. Ugyanígy hatással lehet az egészségügyi, a környezetvédelmi, illetve a logisztikai fejlesztésekre is.

Forrás: dunavolgye.hu

*

Komplex fejlesztés kicsiknek és nagyoknak

Besnyő - Az Új Magyarország Vidékfejlesztési (ÚMVP) Program III. tengelyes támogatásban részesült a Falumegújítás és -fejlesztés jogcímre 2009. január 10-ig benyújtott támogatási kérelmek között Besnyő Község Önkormányzata. Gémesiné Fejes Zsuzsanna, a község polgármestere a "Komplex fejlesztés kicsiknek és nagyoknak" című pályázatról szólva elmondta, hogy annak keretében egyszerre több gondjukra is megoldást kerestek, ezért a cím utal is arra, hogy mind a gyerekeknek, fiataloknak, mind a felnőtteknek, a község egészének fontos fejlesztéseket valósítanak meg a pályázati forrás – és persze az önrész – segítségével. Nagyon hiányzik a kisgyermekeseknek egy igényes kivitelű, a hatályos jogszabályoknak megfelelő játszótér, ezért ennek megvalósítását helyezték első helyre.

A most elnyert támogatási összegből ez az álom valóra válhat, és a község központjában, a ligetben felépülhet a rég várt játszótér! Régi fájó pontja a községnek több olyan közösségi létesítményének a leromlott állapota, ahol nem kötelező feladatellátás folyik, de szinte napi használatban lévő építmények. Ezek a sportöltöző és a régi ravatalozó, amelyeknek a méltatlan állapotára kerül most gyógyír: megvalósulhat a külső felújításuk.

Ugyanez igaz a régi tűzoltó szertár épületére is, amelynek szintén a külső felújítására nyílt most lehetőség. Mindhárom létesítmény belső felújítása is szerepel a jövőbeni elképzelések között, és amennyiben lehetőség lesz rá, meg akarjuk valósítani, hiszen a sportöltöző mintegy kirakata is a községnek a vendégsportolók révén, de saját sportolóink is megérdemlik, hogy méltó körülmények között öltözhessenek – mondja a polgármester asszony. A régi tűzoltó szertárból közösségi helyiséget szeretnénk, és a régi ravatalozó is új funkciókat kapna a belső megújulást követően. A most elnyert támogatási összegből a sportpálya kerítését is fel tudjuk újíttatni, ami szintén nagyon aktuális.

Besnyő Község Önkormányzata a 2008. évi ÚMVP III. tengely Falumegújítás és fejlesztés jogcímre benyújtott pályázatával 11 millió 240 ezer 953 forint támogatást nyert el.

*

Megvalósult az első ÚMVP III. tengely nyertes fejlesztés a Mezőföldi Híd HACS térségében – "Újabb fejlesztések a Yacht kikötőben"

Jachtkikötő, szép, természetes anyagokból épült kiszolgáló épület és hajósoknak kínált speciális szolgáltatások várják a kikötni szándékozó hajósokat a kisapostagi Duna-parton.

A vízi bázis hiánypótló szolgáltatásokkal áll a hajósok rendelkezésére. A most elkészült fejlesztések révén kényelmes helyszíne lehet különféle rendezvényeknek is. Az egykori kisapostagi kenderáztató helyén ma imponzáns épület magasodik a parton, közvetlen szomszédságában a yacht kikötővel. A kőzárással megegyező fajtájú, dunabogdányi kőből és sok fából készült gerendaház, tájba illeszkedő épület egy közel 3 ezer négyzetméteres parkosított területen áll.

A 320 négyzetméteres épület földszintjén egy remek konyhával rendelkező étterem, az emeleten pedig hajósbolt, hajósok által igénybe vehető vizesblokk, zuhanyzók kaptak helyet. A yacht kikötőben üzemel a Budapesttől délre lévő Duna-szakaszon egyetlen, hajósok részére létesült benzinkút. A panoráma, a természet közelséges és az igényes környezet mind több látogatót vonzott ide, így a tulajdonosokban egyre gyakrabban merült fel az étterem befogadóképességének növelésének gondolata. Ezért a KYK5Ö Kisapostagi Yachtkikötő Üzemeltető Kft. az elmúlt év elején támogatási kérelmet nyújtott be az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely mikrovállalkozások fejlesztése jogcímen megnyílt intézkedésre.

A nyertes támogatási határozat lehetővé tette, hogy az étterem teraszrészei beépítésre kerüljenek és ezáltal a rendezvényterem befogadóképessége megnövekedjen. Az elnyert támogatási összeg 7.230.742 forint. A támogatás leigényléséhez szükséges kifizetési kérelem 2010. januárjában az MVH részére benyújtásra került.

A yacht kikötő szolgáltatásairól érdeklődni lehet: a www.yachtkikoto.eu vagy a 25/277-721, illetve a 06-20/919-35-19-es telefonszámokon.

*

Öregdiákok Pusztaszabolcs városáért

Az Öreg Diákok Baráti Egyesületének 2010. évi programja a közösségért, a gyerekekért, a környezet megóvásáért való tevékenykedés jegyében zajlik. Az elmúlt két hónapban részt vállaltak a templomkerti hóeltakarításból, az iskolai farsang szervezéséből, valamint megrendezték a nagy sikert aratott télbúcsúztató felvonulást. A tavasszal a nagytakarításoké lesz a főszerep, az iskolás gyerekek lakhelyén és a templomkertben egyaránt; Húsvétkor pedig nyuszi simogatót rendeznek a Zsiráf Óvodában. A Domak Istvánné vezette egyesület a retró majálistól a városi ünnepségek mindegyikéig aktív szerepet vállal a szervezésből és a lebonyolításból, és rendszeresen szervez az iskolás gyerekeknek érdekes és hasznos szabadidős programot.

Forrás: Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása