Gödöllőn is lesznek szélkerekek

Szélkerekek létesítését, és a szélenergia hasznosítás bemutatását kezdeményezte a gödöllői Horváth Mérnöki Iroda Kft. A város külterületét jellemző szélviszonyokra tekintettel, a társaság a projekt helyszíneként egy szántó művelési ágú, önkormányzati ingatlant jelölt meg.

A képviselő-testület hozzájárult a Szélenergetikai Gyakorlati Kutató és Bemutató Központ kialakításához szükséges 380 négyzetméter nagyságú területrész bérbeadásához és megközelítésének biztosításához. A szélkerék-beruházás helyszíneként a Sony és a Magyar Posta épülő logisztikai központja mögötti területet jelölték ki.

A kutatási projekt célja egy 50 kW-os, 50 m-es tartóoszlopú és egy 5 kW-os, 30 méteres tartóoszlopú, alacsony szélsebességnél is működő szélkerék, valamint egy 50 méteres szélmérő oszlop tervezése, legyártása, valamint ezeknek a szóban forgó ingatlanon történő telepítése és bemérése. A telepítéssel üzembe helyezik az első magyar gyártású áramtermelő szélkereket. A bérleti szerződés időtartama 15 év, a bérleti díj 37.928 Ft + ÁFA/év.

Forrás: godollo.hu

*

Szennyvíztisztítási- és csatornaépítési beruházás Veresegyháza körzetében

A projekt során megvalósul a szennyvíztisztító-telep bővítése, valamint kiépítik a csatornavezetéket a Veresegyházi agglomeráció (Veresegyház, Erdőkertes, Szada) területén.

A Veresegyház Város Önkormányzat, Erdőkertes Község Önkormányzata és Szada Község Önkormányzata által alapított Társulás 734 743 000 forintos saját erő biztosításával, 3 548 691 000 forint összegű elnyert támogatással, összesen 4 283 134 000 forintból valósítja meg a korszerűsítést.

A saját erőt a Veresegyház és Környéke Szennyvízközmű Társulás hitelekkel biztosítja, előlegezi. Ezeket a hosszú lejáratú hiteleket az érintett önkormányzatoknak (Veresegyház, Erdőkertes, Szada), és az ingatlantulajdonosaiknak közösen kell majd visszafizetniük.

A társulat szervezésével kapcsolatosan személyesen keresik fel az ingatlan tulajdonosokat. Akit nem találnak otthon, postai úton kap értesítést. A beruházással kapcsolatos nyilatkozatokat az Erdőkertesi Polgármesteri Hivatalban is meg lehet kötni ügyfélfogadási időben.

A beruházással kapcsolatos további fontos részletek a Csatolmányokban olvashatják.

*

Közel egymilliárdos támogatással megújul Gödöllő városközpontja

Az idén megújul Gödöllő városközpontja, ehhez 900 millió forint EU-s támogatást nyert el pályázat útján a város.

Gödöllő saját forrásból további 400 millió forintot biztosít a beruházáshoz – közölte a Pest megyei település polgármestere. Gémesi György elmondta, hogy a városstratégiai terv szerint az idegenforgalom fellendítése a cél, amely a királyi kastély mellett a Fő teret és környékét is vonzóbbá kívánja tenni. "A téren egy szökőkút csobog majd, az autókat kitiltják onnan, hangulatos találkozási pontokat alakítana ki, ahol az emberek szívesen üldögélnek, pihennek.
Ugyanakkor szabadtéri kulturális programok, koncertek számára is alkalmas lesz a központ, akár kiállításokat is rendezhetnek ott, hogy minél pezsgőbb legyen az élet. A tér mellett lévő piac felső szintjén vendéglátóhelyet, kis éttermeket rendeznek be
" – sorolta a tervezett változásokat.

A fejlesztés részeként megújul a "szocreál stílusú, energiafaló" művészetek háza is. Az épület fűtése jelenleg évi 30 millió forintos kiadással terheli a költségvetést, most azonban kicserélik az ajtókat, ablakokat, új csöveket, alternatív energiaforrást építenek be, amelyek által – számítások szerint – felére csökken majd ezen kiadás. Az épület külseje is megszépül, így harmonikusabban illeszkedik a barokk kastéllyal együtt alkotott városi összképbe.

"A munkálatokra közbeszerzési pályázatot írtunk ki, a leendő nyertes tavasszal hozzá is láthat a kivitelezéshez" – mondta Gémesi György. Gödöllő egyébként ökovárosi státuszra törekszik, a közelben épül fel a régió hulladékát feldolgozó modern lerakó telep, a közintézmények energiarendszerét fokozatosan környezetbarát berendezésekkel váltják fel – tette hozzá a polgármester. A zöldfelület megóvásával, új fák, bokrok telepítésével gondoskodnak, az összterület 40 százalékos zöld arányának megtartásáról, hogy a csendes, jó levegőjű kisvárosi jelleg fennmaradjon.

Forrás: MTI

*

260 új munkahely Gödöllőn

TEVA Gyógyszergyár Zrt. 260 új munkahelyet teremtő, több mint 65 millió eurós gyógyszeripari fejlesztést hajt végre Gödöllőn. A beruházás alapkövét január 14-én helyezték el.

A 15 ezer négyzetméteres új gyáregységben szemcseppeket, injekciókat és egyéb steril termékeket gyártanak majd, amelyeket hazai, európai és amerikai piacokra szállítanak. A TEVA vállalatcsoport a világ több mint hatvan országában, mintegy 38 ezer főt foglalkoztat. A gyógyszeripari cég hazánkban 1995 óta van jelen, Debrecenben, Gödöllőn és Sajóbábonyban több mint kétezer főt alkalmaz. A hat modulból álló új, gödöllői gyáregység építése több fázisban történik.

A termelés a tervek szerint 2011 harmadik negyedévétől kezdődik, a kivitelezési munkálatok pedig várhatóan 2014 végére fejeződnek be. A TEVA az új gyáregység beindításával a jelenlegi steril termelési volumenét duplájára növeli. A gödöllői alapkőletételen Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Krassay László, Gödöllő alpolgármestere, Hegedűs Lajos, a TEVA Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója, Kilián Csaba, az ITD Hungary befektetési igazgatója mondott beszédet.

Ezzel a gyárral tovább erősödik Magyarország gyógyszeripari pozíciója Európában. Külön öröm számunkra, hogy a Teva újra beruházóként jelenik meg a magyar piacon, ami egyértelműen bizonyítja, hogy a vállalatcsoport elégedett a képzett magyarországi munkaerővel és a befektetőbarát környezettel” – mondta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, aki tavaly „Az év legnagyobb újra beruházó vállalata” díjjal ismerte el a vállalat kiemelkedő befektetői aktivitását.

Kilián Csaba, az ITD Hungary megbízott vezérigazgatója bejelentette: az ügynökség további 13 gyógyszeripari tervről folytat tárgyalásokat. Ha valamennyi Magyarországot választja, mintegy 150 millió euró értékű gyógyszeripari beruházás valósulhat meg hazánkban, csaknem 800 új munkahelyet teremtve.

*

Hamarosan indulhat a csatornázás

A tavasz folyamán elindulhatnak „Aszód és térsége szennyvízcsatornázása és
szennyvízelvezetése előkészítő munkái
”.

2008 nyarán térségünk 14 települése: Acsa, Aszód, Bag, Csővár, Domony, Iklad, Hévízgyörk, Galgagyörk, Galgamácsa, Kisnémedi, Püspökhatvan, Püspökszilágy,Vácegres és Váckisújfalu
együttműködésre lépett a térség szennyvízelvezetési problémáinak megoldására.

A munka során a Társulás KEOP-pályázatot adott, mely két fordulóból állt. Végül, 2009 decemberében a települések elnyerték az EU támogatását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a beruházás összes költségének, 3.402.145.000 forint a 84,37 %-át uniós forrásokból finanszírozzák. Másként egy ekkora méretű beruházás költségeit a résztvevő önkormányzatok saját forrásból nem tudták volna fedezni. Így viszont a következő időszakban kezdetét veheti a települések csatornázásának és a szennyvíztisztításának megoldása. Folyamatban vannak a szerződéskötések, amelyek befejeztével – várhatóan 2010 nyarán – indulhatnak a munkálatok.

Forrás: aszod.hu

*

A 2010/01. évi téli-tavaszi közmunkaprogramról

Az öt hónapos programban a 9 településen 26 fő közmunkás vesz részt. A támogatásból lehetőség nyílik a végzett munkát segítő kis értékű és nagy értékű tárgyi eszközök beszerzésére, továbbá minden dolgozó téli és nyári védőruhát kap. A pályázat elsősorban a rendelkezésre állási támogatásban részesülőket, valamint a hátrányos helyzetűeket (25 év alattiak, 45 év felettiek, roma származásúak) támogatja. A program teljes költsége 16,6 millió forint, ebből a támogatás 15,5 millió forint, a települési önrész 1,1 millió forint. A közmunkások a program során részt vesznek a csapadékvíz-elvezetők helyreállításában, segítik az önkormányzati intézmények felújításának belső munkálatait, közreműködnek a településüzemeltetési munkákban, a parkosításban és a szabad zöldterületek kialakításában, valamint az illegálisan lerakott hulladék összegyűjtésében.

*

Valdemorói vendégek Gödöllőn – Szélesebb spanyol kapcsolatok

2010. január 1-jétől június 30-ig Spanyolország tölti be az Európai Unió elnöki szerepét, pont egy évvel megelőzve hazánkat. Ez még nagyobb lehetőségeket teremt a két ország kapcsolatainak erősítésére. Gödöllő spanyol testvérvárosából, Valdemoróból négyfős delegáció látogatott városunkba, hogy közelebbről megismerkedjenek művészeti csoportjainkkal és a városban zajló kulturális élettel.

A delegációt dr. Nánási Éva címzetes főjegyző és Pintér Zoltán alpolgármester fogadta a városházán. A találkozón részt vettek a művészeti intézmények vezetői is: Benkő Ákosné, a városháza kulturális, oktatási és sport irodájának vezetője, Fülöp Attiláné, a Városi Könyvtár és Információs Központ igazgatója, Bátki Margit, a Művészetek Háza képviselője, Ella Attila, a Frédéric Chopin zeneiskola igazgatója és Szűcs Józsefné, a Damjanich iskola igazgatója. A spanyol delegáció vezetője, Mamen Benito elmondta, nagy tervekkel érkeztek hozzánk, és céljuk, hogy a két város lakosait közelebb hozzák egymáshoz. Ez leginkább egymás kultúrájának megismerésével lehetséges, éppen ezért rövid itt tartózkodásuk alatt minél szélesebb körben kívánták megismerni városunk művészeti és oktatási életét.

Elsőként a városi könyvtárat keresték fel, ahol Fülöp Attilánéval megállapodtak abban, hogy a két könyvtár a jövőben szorosan együttműködik. Gödöllőre spanyol nyelvű könyveket küldenek, valdemorói származású írók, költők műveiből egy külön szekciót alakítanak ki, cserébe pedig a náluk lévő könyvtárban hasonlóan egy magyar-gödöllői részt hoznak létre. A tervek szerint egy fotó- és festménykiállítás keretében szeretnék megismertetni a gödöllőieket Valdemoróval, hiszen a város alig pár kilométerre található Madridtól, mégis csak kevesen ismerik, látogatják. A mai Valdemorót bemutató fotókiállítás a könyvtárba, míg egy, a régi várost bemutató festménykiállítás a kastélyba kerülne.

A két város közös pontjai között szerepel a zeneiskola is. Ella Attila igazgató az épületet és az iskolában zajló munkálatokat is bemutatta, a delegáció tagjai bepillantást nyerhettek, hogy folyik a zenei oktatás városunkban. Több diák zenei képzését élőben is megtekintették. Isabel Mesa, Valdemoró kulturális vezetője azokat a lehetőségeket kereste, hogyan lehetne a két zeneiskola között egy cserekapcsolatot létrehozni, hogy akár tanárok, akár diákok idelátogathassanak, és pár hét alatt megismerkedjenek zeneoktatási rendszerünkkel. Bár a testvérvárosunkban működő zeneiskola nem városi, hanem magánfenntartásban működik, az intézmény vezetőjével felveszik a kapcsolatot, és egy kisebb delegáció akár már júniusban ellátogathat hozzánk, és részt vehet a zeneiskola nyári táborában. Remélik, később arra is lesz lehetőség, hogy a két intézmény között cserediák és cseretanár kapcsolat alakuljon ki.
Szűcs Józsefné, a Damjanich János Általános iskola vezetője a magyar oktatásról számolt be a látogatóknak és mutatta be azt a képzést, ami az iskolában működik.

A delegáció kérésére a tervezett programon túl került sor egy találkozóra Katona Szabó Erzsébettel a GIM Házban. Spanyolországban nem igazán ismert a bőrkollázs, az a művészeti tevékenység, amit a művésztelep vezetője végez. Reményeik szerint egy kiállítás keretein belül bemutatásra kerülhetnének Katona Szabó Erzsébet művei Spanyolországban.

A Gémesi György polgármesterrel való találkozáskor megállapodtak abban, hogy a két város közösen keres pályázati forrásokat, bevonva a két ország nagykövetségeit is abba, hogy milyen rendezvényeket, kiállításokat és cserekapcsolatokat lehetne létrehozni idén és a jövőben.

Forrás: godollo.hu

*

Megújulhat a gödöllői Lovarda és a Barokk Istálló

Megjelent az előzetes összesített tájékoztató, készülnek a kiviteli tervek, várhatóan márciusban dönt a Magyar Köztársaság Kormánya. Ha július 1-jén elkezdődnek a munkálatok, még idén átadják. A Gödöllői Királyi Kastély folyamatban lévő komplex fejlesztésének második ütemeként, a Lovarda és Barokk Istálló rekonstrukciójával összesen 1700 négyzetméter területen folytatódik a felújítás. A projekt tervezett összköltsége 1 milliárd forint.

A Barokk Színház melletti 632 négyzetméteres, akár négyszáz főt befogadó többfunkciós hangverseny-, illetve kiállító teremmel gazdagodik a Gödöllői Királyi Kastély. A fejlesztés célja az épületegyüttes kulturális komplexum jellegének kiteljesítése, a megfelelő közönségforgalmi terek kialakításával és kedvező térkontextusba helyezésével. A jelenleg futó felújítási ütem¬ során rekonstruált Rudolf-szárnyhoz és a már gyönyörűen helyreállított Barokk Színházhoz kapcsolódóan, mintegy folytatva a munkálatokat, a lovas hagyományok és kultúra bemutatását célozzák, középpontba helyezve a királyi család, az udvari lótartás tradícióját; eszközeinek, emlékeinek felvonultatását. A kiállításhoz modern technológiát párosítanak (pl. holokapu, 3D-s vetítés stb.) A Barokk Istálló földszinti helyiségei vendégforgalmi térként funkcionálnak, míg az emeleti részen az egyes termekben a lovas hagyományok különböző korszakai és területei mutatkoznak be.

Magyarország legnagyobb barokk kastélyának Lovardája 1746-49 között épült. Az 1780-as években összekötötték a Barokk Színház alatt lévő toszkán oszlopsorral díszített teremmel és a Sörpincével. Erzsébet királyné kívánságára kb. 1877-ben átépítették, a padlószintet feltöltötték, az ablakszintet megemelték, kerek manézst alakítottak ki benne, amelynek négy pontjára tükröket helyeztek. A kastély Lovardája Erzsébet királyné egyik kedvenc helye volt az épületben. Műlovarnők, cirkuszi lovasok tanították a királyi felséget mutatványokra - például tűzkarikán átugratásra. De nem csak a nevének megfelelő funkciót látta el a tér, Horthy Miklós többször adott engedélyt különböző rendezvények, bálok megtartására benne. A königraetzi csata után tábori kórháznak, a II. világháborút követően (1945-1991) pedig szovjet laktanyának adott otthont az épületrész. 1987-ben beszakadt a tetőszerkezet, ekkor kezdődött meg a felújítása. Az elmúlt években időszaki kiállításoknak (Schéner Mihály, Hajnal Gabriella), vagy épp koncerteknek adott otthont.

Forrás: Észak-Kelet Pest Megyei Leader Egyesület, Gödöllői HVI, Aszódi HVI

Cikk megosztása