Zöld önkormányzat: megszűnik a papírhasználat

Az új rendszer segítségével szinte teljesen megszűnik a papírhasználat a képviselői munkában; ezáltal olcsóbb, gyorsabb és környezetkímélőbb módon végezheti munkáját a testület.

Szilágyi András, a Dunaweb kereskedelmi vezetője mutatta be a testületnek azt az új adminisztrációs felületet, amellyel a képviselők és a bizottságok a jövőben munkájukat végzik.

*

Nappali sürgősségi ügyelet kezdte meg működését Dunakeszin, Fóton, illetve a kistérségben

Kristóf László ügyeletvezető tájékoztatása szerint a Dunakesziért Mentők Alapítvány által működtetett rohamkocsi perceken belül a megadott címre ér, és akár a nagy forgalmú M2-es autóútról is hívható főként hirtelen rosszullétekhez, megindult szülésekhez, balesetekhez, illetve életveszélyes esetekhez.

*

Újdonság a Dunakeszi Helytörténeti Gyűjteményben

Szőke Kálmánné, a hagyományőrző konyharész megálmodója, az összegyűjtött tárgyi emlékeket egy toldaléképületben helyezte el a felújítások után.

Éva néni mindent megtesz, hogy a gyűjtemény új színtere minél elevenebb legyen; saját emlékei, illetve a helyi idős emberek leírásai alapján rendezte be a szobát és a hozzá tartozó kamrát, a tárgyakat funkciójuknak megfelelően helyezte el, az eszközök használatát is jól ismeri. A közeljövőben szeretnének egy régi szekeret darabjaiból összeállítani és az udvaron kiállítani. Szükség lenne továbbá fészerre, ahol az ekéket, mezőgazdasági eszközöket lehetne tárolni, megvédeni őket az idő vas fogától.

A város egykori neves lelkészének nevét viselő gyűjteményben a XVIII. század közepétől kísérhető végig a település története, de akad őskori, illetve ókori emlék is. Több száz tárgyból, dokumentumból, tablóból áll, és a mai napig érkeznek az újabb fényképek, ruhák, okiratok, családi ereklyék. A gyűjtemény vezetője, Szakáll Lászlóné Lujzi néni már a hatvanas évek óta őrzi a helyi emlékeket. Elmondása szerint nagy szükség lenne állandó nyitva tartásra, hivatalos vezetőre, gondnokra, ugyanis egyre növekvő igény mutatkozik a város múltjának megismerésére.

*

A Dunakeszi láp védelmében tett közzé állásfoglalást az MTA

„A Dunakeszi láp olyan környezettörténeti maradvány, amely nemcsak természetvédelmi, hanem várostörténeti szempontból is muzeális érték. Nem valószínű, hogy egy áruháznak ne lehetne Észak-Pest körzetében más alkalmas helyet találni, amelyet nem kellene az építkezés előtt jelentős költséggel kiszárítani” – állapította meg a Magyar Tudományos Akadémia.

Közleményében az MTA Biológiai Tudományok Osztályának illetékes (botanikai, természetvédelmi és konzervációbiológiai, ökológiai) bizottságai megvizsgálták a Dunakeszi láp védelmének ügyét, és ennek alapján fogadták el az előterjesztést, amely szerint "a Dunakeszi tőzegtó és környékének ökológiai állapota mindenben megfelel a láp kritériumának".

„A terület jelentős részét egész éven át víz borítja, a vízzel nem borított területek talaja is az év nagy részében, de legalább a tenyészidőszak felében vízzel átitatott. Legnagyobb részén a lápi életközösségek dominánsak, mint amilyen a tőzegpáfrányos láperdő, a rekettyefűzes lápcserjés; de jellemzőek a tőzegjelző lápi növények – elsősorban a tőzegpáfrány, valamint nagy számban lápokon élő állatfajok. A láp területen vastag aktív tőzegréteg található, amely eredetét tekintve elsősorban radicella-tőzeg, felismerhetően a tőzegpáfrány gyökérzetének anaerob bomlásából keletkezett” – áll az indoklásban.

A terület a Pest városát egykor gyűrűszerűen körülvevő lápi övezet utolsó maradványa. A fővárost övező egykor nagy természeti értéket képviselő élőhelyek sorra áldozatul estek a városfejlesztésnek. A Rákos patak völgyének egykori természeti gazdagsága helyén ma az újpalotai lakótelepek díszlenek, Lágymányoson és Kelenföldön még az 50-es években is létező keserűsós réteket a Dél-Budai városközpont foglalta el.

„A fentieket figyelembe véve az MTA Biológiai Osztálya szükségesnek tartja, hogy tudományos ismereteinek és szakmai felelősségének birtokában általánosan elismert társadalmi és szakmai tekintélyével alátámassza az állampolgárok és civil szervezetek tömegméretű megmozdulását a Dunakeszi láp jogos és indokolt megvédése ügyében” – olvasható az állásfoglalásban, amely szerint az ügynek különös fontosságot ad az a körülmény, hogy 2010 a biodiverzitás megőrzésének nemzetközi éve, "és most különös erkölcsi kötelességünk minden további természetpusztító tevékenységet meggátolni".

Decemberben környezetvédők és civilek a helyszínen demonstráltak az Auchan áruház tervezett bővítése ellen, az áruház melletti tőzegtavak megmentéséért. A dunakeszi láp megmentése érdekében rendőrségi feljelentést tettek, ombudsmani vizsgálatot kértek és a köztársasági elnökhöz is fordultak a természetvédők.

*

A minisztérium is vizsgálja a dunakeszi lápot

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) megvizsgálja, hogy jogszerű volt-e a dunakeszi tőzegláp védettségének megszüntetése. A tárca több oldalról megalapozott szakértői véleményt akar az ügyben.

Minisztériumi felülvizsgálatot rendelt el Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerdán a dunakeszi tőzegláppal kapcsolatos hatósági döntés miatt. A vizsgálat célja, hogy megállapítsa, jogszerű volt-e az eljárás és a döntés – közölte a szaktárca.

A civilek korábban petícióban kérték Szabó Imrét arra: indítson felülvizsgálati eljárást, amellyel tisztáznák, hogy a természetvédelmi hatóság miért szüntette meg a dunakeszi tőzegláp védettségét. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség 2009 nyarán sorolta át a területet egy külső szakértő véleménye alapján. A zöldek ezt már csak azért is aggályosnak tartják, mert egy évvel korábban még maga a főfelügyelőség nyilvánította védettnek a területet. A talajvizsgálatok megállapították ugyanis, hogy tőzegláp-képződés van a helyszínen, ami a természetvédelmi törvény alapján automatikusan védettség alá esik.

A minisztérium célja, hogy több oldalról megalapozott szakértői vélemény alapján szülessen döntés arról, hogy az adott terület természetvédelmi szempontból lápnak minősül-e és így a törvény erejénél fogva védett-e.

Korábban Sarkadi Márton ombudsman dunakeszi természetvédő és mások panasza nyomán kezdett vizsgálatot az Auchan dunakeszi áruházának tervezett bővítéséről, mivel a kifogások szerint a terjeszkedés veszélyeztetné a környékbeli lápot.

*

Újabb férőhelyekkel bővült a bölcsődei ellátás

Dunakesziben önerőből valósították meg a 3,5 millió forintos fejlesztést. Az uniós pályázati forrásból felújított Játszóház Óvodát 60 férőhellyel bővítették ki. Ugyancsak önerőből, közel 15 millió forintos beruházással készül el a Budai Nagy Antal utcában levő Eszterlánc Óvoda új csoportszobáinak bővítése.

Kecskeméthy Géza és Dióssi Csaba szerint jól halad a Toldi utcai lakóparkban a Szent Erzsébet Katolikus Óvoda építése is, melyhez az ingatlan átadásán kívül több mint tízmillió forintos támogatást nyújt az önkormányzat.

Forrás: Dunakeszi Polgár

*

Kedvezményes HPV elleni oltás 2010-ben is

A Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2010-ben is támogatja a négykomponensű humán papillóma vírus elleni (HPV) oltóanyagra vonatkozó akciót, amely a méhnyakrák és a nemiszervi szemölcsök megelőzésére szolgál. A három részletben beadandó oltást az 1996-ban született leányok ingyenesen vehetik igénybe. Az önkormányzat további támogatásként biztosítja, hogy a városban élő valamennyi hölgy, a gyógyszertári árnál lényegesen kedvezőbb áron, 30 százalékos engedménnyel juthat a védőoltáshoz.

Forrás: Dunakeszi HVI

Cikk megosztása