1,2 milliárd a Gyáli-patak rekonstrukciójára

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 1,2 milliárdos kiemelt projektjének köszönhetően az érintett területen csökkennek majd a belvízkárok, javul a külterületi termőföldek termőképessége, a víz minősége, a meder öntisztító képessége és ökológiai állapota.

A Gyáli-patak felső szakaszának rekonstrukciója a Közép-Magyarországi Operatív Programban, a kormányzati döntés körében nevesített kiemelt projektként szerepel, amely 15%-os központi költségvetési hozzájárulás mellett 85%-os Európai Uniós forrásból jön létre. A megvalósítási szakasszal kapcsolatos közbeszerzési eljárások lezajlottak, illetve folyamatban vannak. A munkálatok előreláthatóan jövő év tavaszán indulnak.

A Gyáli-patak a Ráckevei (Soroksári) Dunába torkolló 32 km hosszú vízfolyás, melynek teljes vízgyűjtő területe 450 négyzetkilométer. A beruházásban érintett felső, 24,7 km-es szakasz kizárólagos állami tulajdon, melynek kezelője és üzemeltetője a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A csatorna rendezése közvetlenül érinti Gyál, Vecsés, Üllő, Gyömrő és Monor településeket, közvetve pedig a teljes 391 négyzetkilométeres felső vízgyűjtő területet. Az elmúlt 30 év dinamikus fejlődésével a patak vízgyűjtőjének területhasználata jelentősen megváltozott. A beruházásban érintett terület alsó szakasza csapadékos, belvizes időszakban csak korlátozottan tudja a környező mélyterületek vízelvezését biztosítani. A felső szakasz csapadékmentes időszakokban nem kap természetes utánpótlást, a meder kiszárad, illetve csak tisztított szennyvizet szállít.

A beruházás során megvalósul a patakszakasz teljes körű felújítása a természetbarát vízrendezés eszközeivel. A víz visszatartására bukókat építenek, a kisesésű szakaszokat mélyíteni fogják, és a teljes szakaszon medertisztítást végeznek. A projekt részét képezi a rézsű és part rendezése, amely a természetközeli környezet kialakítását szolgálja. A patak rekonstrukciója megteremti a lehetőségét a térségben tervezett számos jelentős beruházás megvalósításának, így munkalehetőséget teremtve a környéken élőknek.

*

1200 tonnás tetőszerkezetet kap Ferihegy

Nemsokára újabb látványos mérföldkőhöz érkezik a ferihegyi repülőtér új terminálépületének építése. Folyamatos szállítás mellett részletekben megérkezik az összesen 1200 tonnás tetőszerkezet valamennyi darabja, és márciusban megkezdődhet az építkezés talán leglátványosabb szakasza, a kagyló formájú tető kivitelezése.

A KÉSZ kecskeméti gyártóüzemében folyamatosan készülnek a ferihegyi SkyCourt, vagyis "Égi Udvar" tetőszerkezetének egyedi tartóelemei. Összesen több mint 70 hatalmas egységből áll össze a 14 darab, egyenként mintegy 75 tonnás főtartó. A kiegészítő elemek összsúlya 150 tonna lesz. A hatalmas rácsos szerkezetű egységekből öt darab már meg is érkezett a ferihegyi építési területre.

Az óriási acélelemeket speciális konvoj szállítja éjszakánként Kecskemétről a repülőtérre, hogy nappal ne zavarják sem az autópálya, sem a repülőtér forgalmát. Az egyenként hozzávetőlegesen 5 méter széles, 20 méter hosszú, és 12 tonna súlyú elemek speciális járműveken érkeznek Ferihegyre; ahol speciális módon, részleges előszerelés után daruk emelik a helyükre. Egy főtartó 5, illetve 6 egységből áll össze. Mindkét típusú főtartóban három egységet már előre egymáshoz illesztenek. Így a kiegészítő elemekkel együtt jön létre a 14 darab 70 méter hosszú acélmonstrum, amelyek egymás mellett sorakozva alkotják majd a kagyló formájú tetőszerkezetet.

Az előszereléshez különleges sátor is készül, amely nagyjából egyenletes hőmérsékletet biztosít az acélszerkezetek számára. A tartóelemek folyamatosan érkeznek Ferihegyre és ezzel párhuzamosan halad az elemek összeillesztése is. A kivitelezők becslései szerint a hatalmas elemek beemelése márciusban kezdődhet el, a teljes tartószerkezet pedig várhatóan április végére készül el.

A munka utolsó fázisában a tartószerkezetet egy teljes futballpályányi káprázatmentes fémlemez felülettel vonják be. Az építkezés méreteit emellett jól szemlélteti, hogy szakemberek szerint a SkyCourt tetőszerkezetéhez felhasznált acélmennyiség elegendő volna egy kisebb sportcsarnok felépítéséhez is.

*

Megújul Tápiószecső településközpontja

Tápiószecső Nagyközség Önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép – Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott "Település – központ fejlesztés az élhetőbb lakókörnyezetért Tápiószecsőn" című pályázatával 99 783 882 forint összegű támogatást nyert el. A megvalósítandó beruházás teljes költsége 129 537 500 forint.

A projekt magában foglalja a Dózsa György út és Kátai út találkozásánál lévő tér közparkká alakítását, a Deák Ferenc utca 45. szám alatti épület külső felújítását; a Deák Ferenc utca csapadékvíz elvezetését és burkolat felújítását; a volt napközinek helyet biztosító épület lebontását és helyén közpark kialakítását; továbbá a polgármesteri hivatal felújítását és bővítését, valamint udvarának közparkká alakítását.

A beruházás megvalósítása a támogatási szerződés megkötése után, a közbeszerzési eljárás lefolytatása után, idén nyár elején kezdődik.

*

Munkába állnak a településőrök Péteriben

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal megkötött megállapodás alapján március 1-ével Péteriben is munkába állnak a településőrök.

A két településőr feladatai:

* a településen tevékenykedő hivatalos és közfeladatot ellátó személyek munkavégzésének támogatása
* a különböző hivatalos őrszolgálatokhoz, rendvédelmi szervekhez, hatóságokhoz, közterület-felügyeletekhez kapcsolódó jelző tevékenység, szükség esetén intézkedés kezdeményezése az illetékes hatóságnál
* a közvagyon helyben található tárgyainak (pl. parkok, játszóterek, középületek, utcabútorok, stb.) védelmében való közreműködés
* az önkormányzati rendeletek betartásának illetve betartatásának a bűnmegelőzési, tűzvédelmi, köztisztasági, településrendészeti célkitűzések megvalósításának hatékony támogatása
* a településen tartandó rendezvények esetében közreműködés rendfenntartásban és forgalomirányításban
* természeti csapás, baleset, káreset, műszaki meghibásodás, egyéb veszélyhelyzet során közreműködés az összehangolt segítségnyújtásban, az élet- és vagyonmentésben, a helyreállítási munkálatokban és a rend helyreállításában
* az alkalmazó helyi önkormányzat által – a helyi közbiztonság javítása érdekében – meghatározott további feladatok végrehajtása

A Képviselőtestület döntése alapján az önkormányzat két, korábban munkanélküli helyi lakossal kötött munkaszerződést. A településőrség működtetésének költségeit a Minisztérium finanszírozza.

A településőrök formaruhában, naponta, gyalogosan és kerékpáron teljesítenek majd szolgálatot. A község belterületén és külterületi részein is folyamatosan járőröznek majd.

Forrás: peteri.hu

*

Számítógépek ajándékba

Nyolc számítógépet kapott a Pest Megyei Önkormányzattól a Pest Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Intézményei. Az intézmény igazgatója, Inotay György elmondta, már nagyon várták a gépeket, hiszen nagy szükségük van rájuk. Példaként említette, hogy több munkatársnak kellett egy számítógéppel dolgoznia. Azt is hozzátette, hogy az elmúlt hat évben semmilyen számítástechnikai fejlesztésre nem került sor náluk.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a Pest Megyei Önkormányzattól kapott internetes alkalmazással ellátott számítógépek használatával kisebb lesz a telefonszámlájuk, valamint a munkatársaknak kevesebb papírt kell majd használniuk az elektronikus ügyintézés során. Az az, olcsóbbá és hatékonyabbá válik a kommunikációjuk.

A Pest Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Intézményei feladatai között szerepel többek között a nevelőszülői, a gyermekotthoni hálózat, működésének, gazdálkodásának szervezése, irányítása, ellenőrzése.

*

Monori Strázsák a berlini Grüne Woche vásáron

2010. január 15. és 24. között 75. alkalommal rendezték meg a mezőgazdaság, élelmiszeripar és kertészet legnagyobb kiállítását Berlinben. A jeles esemény vendége, illetve inkább házigazdája volt a Monori Strázsák Néptáncegyüttes is.

Az Internationale Grüne Woche („Nemzetközi Zöld Hét”) az élelmiszergazdaság legkiemelkedőbb seregszemléje, a világ első számú agrár-csúcstalálkozója. Hazánk idén kiemelt szereplője volt az eseménynek, hiszen partnerországi státuszt kapott a berlini vásárigazgatóságtól. A kiállítók 115 ezer négyzetméteren, több mint 400 ezer látogató előtt mutatkoztak be. Magyarország olyan hagyományos ízeket és specialitásokat vonultatott fel, mint a lángos, paprika, szalámi, gulyás, bor és pálinka.

A kitüntetett státusz nem csak hazánk élelmiszeriparára, mezőgazdaságára, hanem kulturális gazdagságára is ráirányította a világ figyelmét. Az esemény előestéjén került sor a hivatalos megnyitó ünnepségre, ahol színes színpadi produkcióval mutatkozott be Magyarország, képviselve a hagyományokat és a jelen értékeit egyaránt. A látványos gálaműsoron felléptek a Monori Strázsák Néptáncegyüttes táncosai is, nagy elismerést szerezve hazánknak és szűkebb pátriájuknak. A ceremónián beszédet mondott Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, valamint német kollégája, Ilse Aigner is.

A monori fiatalok a HunKun Dance tánccsoporttal, Szabó Sándor tárogatóművésszel, valamint Mága Zoltán és szimfonikus zenekarával alkottak közös programot, amelyet 4500 díszvendég előtt mutattak be és arattak osztatlan sikert.

Andrási Zsolt

Forrás: Strázsa-Felső Tápió Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., Monori HVI

Cikk megosztása