Kiskőrös városközpontjának megújítása

Kiskőrös városközpontja a kistérség mintegy hatvanezer lakója számára hivatott a kereskedelmi, szolgáltató, oktatási, kulturális és nem utolsó sorban az eszmei központ szerepét ellátni.

A főteret ennek tudatában kell formálni.
Kiskőrös markánsan egyközpontú város. Ez igen kedvező adottság, hiszen így a város életét meghatározó események egy átlátható térben történnek. A jelentős épületek és helyek ide koncentrálódnak, és itt találhatók a térségi szempontból is fontos intézmények. A város történelmét meghatározó események és helyszínek nagy többsége a központhoz kötődik. Ez a város kompaktságát tovább erősíti.

A város jelentős értéktöbblete, hogy Kiskőrös szülötte Petőfi Sándor. Szülőháza, szobra, múzeuma, a nevéhez, munkásságához kötődő turistaforgalmat eredményez a központban. A Petőfi kultusz köré szervezett turisztikai kínálat bővítése, minőségi fejlesztése a téralakítás lényeges eleme.

A településközpont szabad tereinek felújításával olyan új fejlődési ciklus indítható meg, amely a kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szállásadó és szabadidős kínálat minőségi fejlődését, bővülését eredményezi... (a részletek a város honlapján, itt olvashatók)

forrás: Régió Napló

*

Egészségházat szeretne Soltszentimre

Modern, teljesen akadálymentesített, korszerű berendezésekkel felszerelt egészségügyi komplexum kialakítására pályázik a szentimrei önkormányzat.

A képviselők úgy döntöttek, megcélozzák Dél-Alföldi Regionális Operatív Program 50 millió forintos támogatását, amelyből a jelenlegi háziorvosi rendelő és a szolgálati lakás teljes felújítását tervezik. Így egy helyre, a település központjába kerülne a háziorvosi, a védőnői, a fogorvosi és a gyógyszertári szolgáltatás is. A pályázat elbírálása tavasszal várható.

*

Új beléptető a kiskőrösi strandnál

Már régóta megérett a bontásra a strand csúf, öreg pénztárfülkéje. A Kőrösvíz Kft az üdülési szezon után lebontatta a múltidéző kis fülkét, hogy helyette új, modern beléptetőt építsenek. Emellett a strand előtti parkoló kibővítéséhez is hozzákezdtek.

A mintegy 11 milliós beruházás befejezésének végső határideje április elseje, de a parkoló valószínűleg ennél jóval hamarabb, már egy hónap múlva készen lesz.

A parkolóra a Kőröskom Kft, a beléptető épület kivitelezésével pedig a Konstruktív-B Kft-t bízták meg.

*

Elkészült a csatorna Töltésen

Átadó ünnepséggel ért véget Császártöltésen a csatornázási beruházás. Valójában már hónapokkal ezelőtt elkészült a közel milliárdos program, de amint azt Frick József polgármester hangsúlyozta, akkor szerették volna a nemzeti színű szalagot átvágni, amikor már az utolsó javításokat, a teljes helyreállítást is elvégezték.

A töltésiek 750 millió forint pályázati forrást nyertek, ami a lakossági hozzájárulásokkal és az önkormányzati önerővel egészült ki.

*

Szervezetfejlesztési pályázat Kecelen

Az önkormányzat sikeresen pályázott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által az Államreform Operatív Program „A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése” témában, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése társfinanszírozásával valósulhatott meg.

A végéhez közeledő projekt során a rendelkezésre álló szervezeti erőforrások feltárása mellett összegyűjtésre kerültek az önkormányzatra vonatkozó leíró jellegű információk, ami alapján a szervezet fejlődésével kapcsolatos célok meghatározhatók lesznek.

A projekt eredményeként a hatékonyabb működést, a közszolgáltatások színvonalának emelését, az intézményekkel való kapcsolattartás egyszerűsítését, a világhálón való kapcsolattartás fejlesztését tűzték ki célul.

*

Megérkezett a csodamasina Soltvadkertre

Az év utolsó napjaiban begördült az új tűzoltó autó az önkéntes tűzoltóság kapuján. A pályázaton nyert félnehéz kategóriájú fecskendő kocsit Budapesten vette át Bezsenyi László alpolgármester, Ocskó Zoltán tűzoltó parancsnok, valamint hét lánglovag is tagja volt a vadkerti delegációnak.

Harminc autót adtak át ünnepélyes keretek között a fővárosban, melynek fele csak a komolyabb kategóriás gépjármű. Szerencsére Soltvadkertre ezek egyike került.

*

Csúszdát kaptak Erdőtelken

Az újraélesztett alapítvány egy százalékos felajánlásának 24 ezer forintja jelentette az alapot és soha nem látott szülői összefogásának, helyi vállalkozók önzetlen támogatásának köszönhetően novemberben már ki is próbálhatták a kicsik a kétszázezer forintért vásárolt csúszdás mászókát.

Az oviban PET palackokat, a boltokban az apró forintokat gyűjtötték és rengeteg ötletes jótékonykodással szaporították a bevételt. A 21 kis ovisnak persze nem számított a hideg szél, jókedvűen vették birtokba a házikót, mely a legszebb karácsonyi ajándék lett és jó példája a szeretetből fakadó összefogásnak.

Az óvó nénik és a gyerekek köszönik mindenkinek az önzetlen segítséget.

forrás: Régió Napló

*

Indul a csatornázás Erdőtelken

Lengyel Tibor arról számolt be a testületi ülésen, hogy jövő év elején indul a csatornázási program Erdőtelken, így az előkészítő munkákat is meg kell kezdeni.

Az érintett területek képviselői, Lengyel Tibor és Csengődi István, lakossági fórumot tartanak a témával kapcsolatban, sőt személyesen is végigjárják a házakat a rácsatlakozási szándékot erősítve.

Meg kell kötni a lakossági szerződéseket is, hiszen a pályázati forrás felhasználásához hetven százalékban lekötött szerződéssel kell rendelkezni. Domonyi László hozzáfűzte, hogy a lakossági teher nem lesz nagyobb, mint korábban, néhány ezer forintot kell fizetni havonta. Akinek viszont szerződése van, az kommunális adókedvezményt kap, amíg az LTP-t fizeti.

forrás: Régió Napló

*

Megtalálták a régió legjobb barackjait

Ország-világ figyelme Kecel felé fordult november utolsó hétvégéjén, amikor a hagyományos Országos Téli Gazdaesték keretén belül a II. Keceli Pálinka Ünnepen találkozott a szakma számos elismert tekintélye a T.G.-Virágdekor Szakképző Iskolában.

A pálinka ünnep a pálinkák minősítő tréningjével kezdődött, ahol a gyümölcsből, és a törkölyből készített italok mellett külön versenyt hirdettek meg a Dél-alföldi Régió barackpálinkáinak.

A benevezett 154 minta között a zsűri 5 arany, 38 ezüst, valamint 49 bronz minősítést osztott ki. A régió legjobb 8 barackpálinkájának sorában a kiskőrösi Vinotrep Kft. rózsabarack pálinkája az előkelő 4., két kajszibarack pálinkája pedig a 6. és a 7. helyet szerezte meg. A barack mellett a meggy és a szilva vett részt legnagyobb számban a versenyen, de több alma, körte, szeder, sőt szamóca, málna és erdei gyümölcsből készített pálinkát is bíráltak az ítészek. A megye legjobb pálinkája címet a Kecskeméti Likőripari Zrt. kajszi pálinkája nyerte el.

*

Olcsóbb lesz Vadkerten a közvilágítás

Éves szinten hárommillió forintot takarít meg Soltvadkert azzal a döntéssel, hogy a közvilágítás szolgáltatását az ELMIB Rt-re bízta a város. A takarékoskodás egyszerű oka annyi, hogy a közvilágítás éjszakai üzemmódban csökkentett teljesítménnyel működik. Ezt szabad szemmel nem lehet érzékelni, fogyasztásában viszont jelentősen olcsóbb lesz.

Az átállás ugyan tíz millió forintjába kerül a városnak, de hosszútávon mindenképpen hasznot hoz befektetés.

Forrás: ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása