Átadták a dunapataji játszóteret

Azok a patajiak, akik rendszeresen járnak Béke téren, talán még őket is meglepte az a gyors változás, ami az elmúlt hetekben bekövetkezett a játszótéren.

A nemrégiben még csak elavult és korszerűtlen, a minőségi és biztonsági igényeknek nem megfelelő, így csak a kicsit nagyobbacska gyerekek által használható játszóteret egy teljesen új váltotta fel.

Először a játékok tűntek el, majd az azt körül vevő sövények, ezután földmunkagép simította el a terepet. Ezután az új játékok kihelyezése következett, amit pedig az eszközök készre szerelése és a játékok ütéscsillapító biztonsági terének a kialakítása követett. Bár lassan a tél felé haladunk, ami elvileg a szabadban töltött lehetőségeket leszűkíti, de biztosak lehetünk benne, hogy az új játékok látványa, varázsa, ha csak egy rövid időre is, de a játszótérre fogja csábítani gyerekeket.

Mire kitavaszodik, addigra pedig szakszerű tereprendezés következtében egy zöldellő Béke tér fogja várni a szülőket és a játszani vágyó fiúkat, lányokat. Persze a látvány és a hozzá kapcsolódó gyermeki fantázia remek „kalandok” megalkotója lehet egy játszótéren, de legalább ilyen fontos, hogy az új játékok a játékélményen keresztül szinte különösebb erőfeszítés nélkül remekül fejlesztik a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket is. Ugyanakkor a szülők is nyugodtabban nézhetik a kicsiket, hiszen a játék közben a biztonságot növelik az ütéscsillapító burkolatok és a megfelelően kialakított és szabványos eszközök. A kor elvárásainak megfelelően természetesen az új eszközök környezetbarát, egészségre ártalmatlan, újrahasznosított anyagokból készültek.

A tavalyi év végén a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata által a LEADER programhoz benyújtott pályázat első dunapataji nyertesei a gyerekek, a jövő nemzedéke. A játszóteret november 25-én adták át.

*

A Kunszenmiklósi kistérségben működő 7tv első féléve

A Reflex Szociális Szövetkezet egy éve működik. Nemcsak egy új vállalkozási formáról van szó, hanem a kistérségben egyedülálló szolgáltatásról.

Tevékenységük: televízió-műsorok készítése, képújságok szerkesztése. Első adásuk 2009. március 15-n volt látható. A szövetkezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) által kiírt pályázaton elért eredményessége révén jöhetett létre.

A Reflex fogja működtetni a tavasszal induló 7tv- Kistérségi Televíziót. Az adást a kunszentmiklósi kistérség összes településén, ezenkívül Solton lehet majd fogni, de az internetnet a világ bármely pontjáról elérhető.

A Felső-Kiskunsági és Dunamelléki Többcélú Kistérségi Társulással egy éves megállapodás jött létre a csatorna ingyenes használatáról. A pályázaton elnyert támogatási összegen túl, Kunszentmiklós és Kunadacs Önkormányzatai biztosítottak forrást eszközvásárlásra.
A 7tv-Kistérségi Televízió féléve sugározza műsorát, amelyben bemutatják a kistérség településein élők mindennapjait, a helyi rendezvényeket, és a Feldő-kiskunság kincseit.
A Szövetkezet most nyújtott be eszközbeszerzésre egy LEADER pályázatot. Céljuk, hogy tavasszal már élő adást tudjanak sugározni a felépülő új stúdióból.

Forrás: Bakér-Mente

*

Szuper iskola Géderlakon

Nagy beruházásba fogott a géderlaki önkormányzat, amikor megkezdte a helyi iskola épületének felújítását. A hatvanas években épült intézményben folyó munka nem csak egy egyszerű felújításról szól, hanem korszerűsítésről, bővítésről is.

Fizika, kémia szertárat építenek, de a tetőszerkezet héjazatát is lecserélik, szigetelik és akadálymentesítésre is sor kerül. A diákok örömére iskolarádió rendszert építenek ki, sőt, a közbiztonság megóvása érdekében egy négykamerás térfigyelő rendszert hoznak létre a folyosókon, a mosdók részén és az udvaron is. A rekonstrukció a végéhez közeledik, de nem fogják elkapkodni a gyerekek költöztetését, előtte kipróbálják az iskola fűtését, a világítást a gyerekek nélkül. Ha minden működik, akkor a tanárok vezetésével birtokba vehetik az új, szuper iskolát a géderlaki gyerekek is.

*

Dömötör-napi összejövetelt rendeztek Dunavecsén

A Dunavecsei Városfejlesztők Közhasznú Egyesülete (DVKE) harmadik alkalommal rendezte meg a Dömötör-napi összejövetelét.

A Dömötörözés régi hagyomány, melyet Dunavecsén is minden évben megtartottak az 1940-es évek derekáig. Dömötör napját juhászújévek is nevezték, mert sokfelé ezen a napon számoltak el a juhászok gazdáikkal, meghosszabbították, vagy megszüntették szolgálataikat. Egy vagy több napon át tartó mulatságokat rendeztek.

Három évvel ezelőtt határozta el az egyesület, hogy igaz új köntösben, de feleleveníti a hagyományt, ahol bemutatkozhatnak a helyi és környékbeli művészeti csoportok, valamint alkalmat lehet teremteni a néphagyományok bemutatására.

Az idei évben teltház előtt zajlott a műsor, ahol először a Solti Mazsorett csoport fiataljai kápráztatták el a jelenlevőket. Ezt követően a Kék-Duna Népdalkör – mint visszatérő fellépő – adott elő egy csokorra valót magyar népdalokból.

Az esti műsor keretében Vörös Sándor számolt be az egyesület idei kutatásiról, anyaggyűjtéséről „Egy határszemle képekben” címmel. Az előadásból kiderült, hogy a határszemle célul tűzte ki, hogy Dunavecse határában levő emlékeket, épületeket, régi tanyák helyét felkutatják, illetve folyamatosan képeket, feljegyzéseket készítenek a település környezetéről, szépségeiről, változásáról.

A nagytermi műsort a Bócsai Citerazenekar lendületes, lelket melengető műsora zárta. A nap másik kiemelkedő eseménye volt a „Falvédő, rece, kézimunka” kiállítás, ahol megpróbálták összegyűjteni a településen élők szebbnél szebb munkáit. Nagyon gazdag, és szép anyag lett kiállítva, melyet sokan láttak. Az este végén a kultúrházban egy kis harapnivaló mellett sokan ott maradtak beszélgetni, ahol a bócsai vendégek ismét énekeltek.

Minden településnek, közösségnek szüksége van arra, hogy megismerje hagyományait, közösségi élményhez jusson, időnként összeüljenek az emberek és elmondják egymásnak örömeiket, bánataikat. A hasonló esték, műsorok alkalmasak arra, hogy erősítsék a dunavecseiek közösségét, segítsék annak formálódását.

Forrás: Dunavecsei Dunamellék

*

Sváb-bál nyitotta a szezont Hajóson

A sváb-bál nyitotta az idei báli szezont a hajósi Albrecht Dürer Művelődési Házban. A hagyományőrző esten együtt mulatott idős és fiatal - több mint háromszázan, a hajósiak egyik legjelentősebb ünnepén.

A program a nemzetiségi néptánccsoportok előadásával kezdődött. A tavalyi rendezvény óta szinte megduplázódott a táncos gyermekek száma, akiknek produkcióját vastaps kísérte. Az óvodás és iskolás csoportok után a felnőttek következtek, a repülős, hajósi, fenster és a puttonyos koreográfiát mutatták be. Jó volt látni a száznál is több, népviseletbe öltözött embert, akiknek ma is fontos a régi értékek átörökítése.

A felnőttek nyitótáncát hagyományos, hajósi mars követte, amibe az est vendégei is bekapcsolódtak, így dr. Bagó Zoltán is, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, aki először járt hajósi svábbálban. Mint elmondta: „Nagyon fontos, hogy itt ennyien őrzik a hagyományt. Ezért is van az, hogy az idén a Megyei Önkormányzat megyei kitűntetéssel ismerte el a tánccsoport munkásságát.

Nagyon fontos az, hogy azokat a hagyományokat, amelyeket a szüleink, nagyszüleink ápolni tudtak, azokat a hagyományokat át tudjuk örökíteni. Ennek nagyon fontos eszköze a tánc, hiszen ez egy olyan művészeti ág, amit már a legkisebb korban el lehet kezdeni, és ettől fogva a fiatalok rutinszerűen, mozgással, sporttal egybekötve tudják azt a régi értékrendet átvenni, ami a tánc összessége. Ebben nemcsak a motívumok, a koreográfia van, ebbe beletartozik a ruházat, és beletartozik egyfajta viselkedésmód is. Ez az, ami összehozza a családot és ezáltal a hagyományokról nemcsak beszélünk, hanem ápoljuk is azokat.” – mondta el az alelnök.

(forrás: kalohirek.hu)

*

Sikeresen pályázik Akasztó - Szociális, informatikai, könyvtári fejlesztések

Nem könnyű a települési önkormányzatok helyzete napjainkban. Az akasztóiaknak is egyre nehezedő gazdasági feltételek mellett kell gondoskodniuk a község meglévő értékeinek megóvásáról, a fejlesztésekről, illetve a kötelező feladatok ellátásáról. Mindezekhez elengedhetetlenek a pályázati támogatások.

- Sikeres pályázatainknak köszönhetően a közeljövőben több beruházást, fejlesztést is elkezdünk, amelyekhez az önrészt a települési önkormányzat előrelátó gazdálkodással hozzá tudja rendelni - tudtuk meg Suhajda Antal polgármestertől. - Közel százmillió forintot nyertünk a szociális szolgáltatások és a gyermekjóléti alapellátások komplex fejlesztésére.

Ebből a vissza nem térítendő támogatásból épül meg a Faluház szomszédságában az új szociális intézmény, ahol harminc idős ember napközbeni ellátásának gondja oldódik meg. A 20 millió forintos önrésszel megvalósuló épületben kap helyet a gyermekjóléti intézmény, valamint a családsegítő szolgálat is. Reményeink szerint a támogatási szerződés megkötésére december végén sor kerül, és a jövő év elején kezdődhet az építkezés.

Közbeszerzési fázisban van az a közel 40 milliós informatikai fejlesztés is, amelynek segítségével az akasztói általános iskola minden tantermében lesz internet, digitális táblákat vásárolunk és egyéb informatikai fejlesztéseket is végzünk. A pályázathoz nem kellett önrész.

A könyvtárban körülbelül 350 négyzetméteres közösségi teret szeretnénk kialakítani. Itt kapnak helyet a civil szervezetek, de itt érhető majd el fogadóóráin a falugazdász, valamint ismeretterjesztő előadások tartását is tervezzük a helyiségben. A beruházást mintegy 60-70 milliós pályázati támogatással valósítja meg az akasztói önkormányzat.

Október végén már megkezdődtek a járdafelújítás munkálatai a központban. A mintegy hétmillió forintos beruházás a meglévő járda folytatásaként újabb négyszáz méter hosszúságú szakaszon segíti településünkön a biztonságos gyalogos közlekedést. A járda egyébként úgy épül, hogy a későbbiekben akár kerékpárútként is szolgálhat. A felújítás része a buszváró peronjának rendbe hozása is - tájékoztatta lapunkat Suhajda Antal polgármester.

Forrás: Régió Napló

Forrás: Dunamellék LEADER Egyesület

Cikk megosztása