Szociális alapellátások fejlesztése a Kisteleki Kistérségben

A Kistelek Környéki Települések Többcélú Társulása pályázatoz nyújtott be a Dél-alföldi Operatív Program keretében kiírt "Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastruktúrális fejlesztése (DAOP-2009-4.1.3/A) című felhívásra.

(a kép illusztráció, forrása: kistelek.hu)

Sikeres pályázat esetén Kisteleken a Szociális Központ épülete idősek nappali ellátásához szükséges pihenőszobával bővül, Pusztaszeren az orvosi rendelő mellett szociális alapellátásokhoz és gyermekjóléti szolgáltatáshoz szükséges helyiségek kerülnek kialakításra, Baks (Máriatelepen) gyermekjóléti szolgálat irodája külön épületet kap. A projekt összköltsége 42 millió forint, amelyből 37 millió forint az igényelt támogatás.

*

Civil hírhozók a Hírlapnál

Újszerű kezdeményezéssel él a Békés Megyei Hírlap: kiépíti civil hírhozói hálózatát. A lap célja, hogy friss híreket szállítson a megye mind a hetvenöt településéről. Ennek érdekében született meg az a döntés, hogy - a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületével partnerségben - civil szervezetek képviselőit kérjék fel, hogy információkkal segítsék a munkát.

"Hisszük, hogy ezáltal a korábbinál is több hírrel tudunk szolgálni. A programban részt vevőket a szerkesztőségben tájékoztattuk a részletekről. A civil hírhozókat február elejétől bemutatjuk lapunk hasábjain."

forrás: bmhirlap.hu

*

Támogatással fejlesztenék a kultúra otthonát

A Sinka István Művelődési Központ fejlesztése érdekében Vésztő jelentkezik a Dél-alföldi Operatív Program Közösségi terek fejlesztése elnevezéssel kiírt pályázatára. Erre a célra 49 millió 984 ezer 125 forint vissza nem térítendő támogatást igényelnek. Ehhez saját erőként 2 millió 630 ezer 869 forintból válhat valóra a Sinka István Művelődési Központ fejlesztése. A pályázat többek között eszközbeszerzést és szolgáltatásfejlesztést is magában foglal.

Forrás: Békés Megyei Hírlap, Szeghalmi HVI

*

Többmilliós rekonstrukció Szeghalmon

A Békés Megyei Vízművek Zrt. jövőre több milliós forint összegű rekonstrukciós tervez Szeghalmon. A Szabolcs vezér utcában a hálózat cseréjére készülnek, a Szabadság téren az átkötés, illetve a Bocskai utcán a bekötések értek meg a cserére. Öt csomópontot szeretnének átalakítani. Emelett felújítanának egy szennyvízátemelőt és a Fáy utca -mentőállomás, illetve a Tildy utca közötti szakaszán-gravitációs vezetékcseréjét is megoldanák. Így a vízágazatban 7 millió 494 ezer forint összegű rekonstrukciót végeznének el, a szennyvíz esetében pedig 8 milliós fejlesztésre nyílna lehetősége a társaságnak.

Forrás: Békés Megyei Hírlap, Szeghalmi HVI

*

A bölcsőde fejlesztésére pályázik Vésztő városa

Vésztő vezetése megmérettetik a Dél-alföldi Operatív Program (DAOP) keretében a szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztésére kiírt pályázaton.

A sárréti város vezetése a bölcsőde fejlesztésére nyújt be pályázatot, melyen 24 millió 57 ezer 410 forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek. Ehhez saját erőként 1 millió 266 ezer 180 forintot biztosít az önkormányzat, így bruttó 25 millió 323 ezer forintból fejleszthetik a bölcsődét.

Forrás: Békés Megyei Hírlap, Szeghalmi HVI

*

Brikettáló üzem építését tervezik Dévaványán

Brikettáló üzem felépítését tervezi a dévaványai önkormányzat. Az elképzelés valóra váltásához pályázatot nyújtottak be az Új Magyarország Fejlesztési Terv "Vállalkozási alapú fejlesztés: mezőgazdasági melléktermékek energetikai célú feldolgozásának támogatása hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatásával" című alprogramjára.

A brikettáló üzem tervezett bekerülési költsége 41 millió 311 ezer 873 forint, melyhez 26 millió 670 ezer forint támogatásra pályáznak. A szükséges önerő 15,6 millió, amit a jövő évi költségvetés fejlesztési céltartalékából biztosítanak majd.

Forrás: Békés Megyei Hírlap, Szeghalmi HVI

*

Játszótér felújítására parkosításra nyert Okány

Okány önkormányzata a EMVA - pályázaton vissza nem térítendő támogatást nyert a főutca szépítésére, parkosítására, köztéri pihenőpadok elhelyezésére, illetve a játszótér fejlesztésére, felújítására. Így 18 millió 430 ezer forintból szépül meg a település központja és a játszótér.

Fekete Zoltán elmondta: a testület a kivitelezéssel egy szeghalmi egyéni vállalkozót bízott meg. A polgármester szavaiból az is kiderült, hogy a vállalkozó már nekilátott a munkálatok elvégzésének, a fejlesztés megvalósításának határideje jövő év áprilisa.

*

Dévaványa Város Önkormányzata 56.967.333 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert

Dévaványa Város Önkormányzata 56.967.333 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert
Dévaványa város Önkormányzata 56.967.333 Ft vissza nem térítendő támogatást
nyert a TÁMOP-3.1.4/08/2. kódszámú „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő
hozzáférés – Innovatív intézményekben” című támogatási rendszeréhez benyújtott
pályázat keretében...

A projekt 3 feladat-ellátási helyen valósul meg:
- ÁMK Ványai Ambrus Általános Iskola Intézményegység központi épülete
(5510 Dévaványa, Vörösmarty u. 6-8. sz.)
- ÁMK Ványai Ambrus Általános Iskola telephelye (5510 Dévaványa,
Körösladányi u. 1. sz.)
- ÁMK Óvoda (5510 Dévaványa, Kossuth u. 5. sz.) alatti telephelye.
A pályázatban vállalt kötelezettségeknek megfelelien a pedagógusok képzési
munkáját segíti eszközök beszerzésre kerültek, illetve elkezdidtek a képzések, mely a pedagógusok kompetencia alapú oktatás módszertanának elsajátítására irányul.

Forrás: Dévaványai Hírlap

*

Újabb sikeres pályázat

Elkészült Vésztőn a Pányád - Ükmös külterületi csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése. Összesen közel 8km csatorna – hálózat és 36 db áteresz épült meg, amivel 340 hektár vízgyűjtő területen lehet a csapadékvíz elvezetést megoldani.

Vésztő Város Önkormányzata 2008 júliusában nyújtott be pályázatot 34/2008. (III.27.) FVM rendelet alapján, öntözés, melioráció és területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztése jogcímre. "Vésztő Pányád - Ükmös külterületi csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése" címmel, mely az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósulhatott meg.

A megvalósított projekt során az összes költség nettó 74 902 712.-Ft, melyből 52 431 898.-Ft a pályázati támogatás,
valamint 13 482 488.-Ft BM önerő támogatást igényelt a település, így összesen 8 988 326.-Ft saját önerő biztosítása volt szükséges. A projekt sikeresen lezárásra került. A beruházás eredményének működtetése most kezdődik.

Forrás: Szeghalmi HVI, szeghalom.hir6.hu

*

Turisztikai fejlesztésekre pályázik Sarkad

Az Éden-tavak mellett létesítendő kemping megvalósítása érdekében Sarkad az Európai
Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alaphoz (EMVA) nyújt be pályázatot.

A tervek szerint a már meglevő vizesblokk mellé tusolót, egy nagyobb méretű közösségi épületet, filagóriát építenének. Emellett három, egyenként nyolcágyas faház megvalósítását tervezik és parkolót is kialakítanának.A bruttó 61 millió 891 ezer 438 forintból megvalósuló beruházáshoz a város vezetése 40 millió 229 ezer 435 forint vissza nem térítendő támogatást igényelt. Ehhez saját erőként 21 millió 662 ezer forint biztosítását vállalták.

Forrás: beol.hu

*

Rehabilitációs foglalkoztató nyílik Szeghalmon

A nyíregyházi székhely Pro Team Nonprofit Kft. 25-30, zömében szeghalmi megváltozott munkaképességű személy rehabilitációs foglalkoztatását tervezi Szeghalmon. A társaság ehhez ki szeretné bérelni a Széchenyi utca 13. szám alatti ingatlant. A testület az utóbbi ülésen úgy határozott, hogy az önkormányzati tulajdonú helyiségekre jelenleg érvényes bérleti díjtétel ötven százalékáért bocsátják a munkahelyteremtő beruházó rendelkezésére. Így a társaság négyzetméterenként évente nettó kétezer forintért bérelheti azt.

Forrás: Békés Megyei Hírlap, Szeghalmi HVI

*

A sporttelep felújítására nyert forrást Vésztő

A Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács leghátrányosabb kistérségek felzárkóztatására szolgáló előirányzatból a városi sporttelep felújítására 17 millió 868 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyert Vésztő vezetése. A település a saját erőt 3 millió 153 ezer forintot biztosítja, így bruttó 21 millió 21 ezer forintból újul meg a sporttelep.

Forrás: Békés Megyei Hírlap, Szeghalmi HVI

*

Településőr foglalkoztatására nyert Geszt

Geszt csatlakozott az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) által a közrend és közbiztonság megerősítése érdekében közzétett felhíváshoz. Így Geszt önkormányzata egy településőr, illetve egy közterület-felügyelő foglakoztatására nyert támogatást - tudatta Fábián Zsuzsanna polgármester. Farkas János személyében november 16-a óta közterület-felügyelő teljesít szolgálatot a településen. Mándi János a szükséges személy- és vagyonőri szaktanfolyam elvégzését követően településőrként tevékenykedik. A szaktárca egy évig mindkét foglalkoztatott bérét, illetve annak járulékait is biztosítja.

Forrás: bmhirlap.hu

Forrás: Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása