Milliárdos járóbeteg-szakellátó központ Kiskunmajsán

Kiskunmajsa Város Önkormányzata és a kistérség települései sikeresen vettek részt azon a meghívásos pályázaton, amely a TIOP-2.1.2/07 pályázat keretében lehetőséget biztosított egy kistérségi járóbeteg-szakellátó központ építésére.

A projektet az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósítja meg a kistérség, a támogatás összege pontosan 946.920.938 Ft. A szakellátó Kiskunmajsán, a jelenlegi egészségház átépítésével, bővítésével valósul meg 1500m2-en. Az alapellátások és a kiegészítő szolgáltatások létrehozása, kialakítása elérhetővé, közelivé teszik a kistérség lakói számára az egészségügyi szolgáltatásokat. Az intézmény mind építészeti, mind eszköz oldali megközelítésből a legkorszerűbb lesz.

A projekt célja egy integrált kistérségi járóbeteg-szakellátó központ létrehozása volt (200 óra szakorvosi és 60 nem szakorvosi óra), kiegészülve nappali kórházzal és házi szakápolási ellátással.

Az új létesítményben olyan funkciók is megjelennek majd, mint a foglalkozás-egészségügy (üzemorvoslás), egészségnevelés, prevenció és egészségtudatos életmód kialakítása (drogambulancia, suicid-prevenció, krízis-központ, diabetikus-klub stb.). Az épület jelenleg 50%-os készültségi fokban áll, a majsai képviselőtestület a napokban döntött a 280 millió forintos eszközbeszerzésről.

Forrás: Kiskunok Vidékéért

*

A kistérségnek már van költségvetése

A Halasi Többcélú Kistérségi Tanács február 11-én ülésezett Kiskunhalason a Csipkeházban.

A társulás a kistérségi Fejlesztési Tanács jogkörében eljárva: Döntött a téli-tavaszi közmunkaprogram pályázat kiegészítés benyújtásáról, amely nyertes pályázat esetén további 31 fő kistérségi közmunkás foglalkoztatását teheti lehetővé. Jelenleg 33 főt foglalkoztat a kistérség, amely március elejétől további 19 fővel gyarapszik. Ha nyer a kiegészítő pályázat, a kistérségben összesen 83 fő közmunkás foglalkoztatása valósul meg június 15-ig.

A társulás elfogadta a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium részére készült beszámolót, amelyben a Halasi Kistérségi Fejlesztési Tanács 2009. évi működési költségeihez nyújtott 2.5 milliós támogatás elszámolását tartalmazta.

Döntött a Fejlesztési Tanács a társulás fejlesztési koncepciója, stratégiája és operatív programja felülvizsgálatáról, amelynek eredményeképpen június végére a megújult fejlesztési programok mellett, egy aktualizált, két évre szóló projekt adatbázis is kialakul. A felülvizsgálatba minden érintett településen bevonásra kerül az érdekeltek széles rétege.
A kistérségi társulás Társulási Tanácsa
Jóváhagyta a társulás 2010. évi költségvetését 1 milliárd 428 millió forint végösszeggel, költségvetési hiányt nem tervezve.

További napirendi pontok voltak a fejlesztő-felkészítő szociális foglalkoztatás megvalósításával kapcsolatos előterjesztés; az ügyeleti ellátás közbeszerzésére kiírt ajánlati felhívás és a jegyzői kollégium 2009. évi tevékenységének megtárgyalása és elfogadása.

*

Olcsóbb energia, sok száz munkahely

A Kiskunmajsai Energetikai Program (KEP) alapjául egy ausztriai kisváros, Güssing példája szolgál, ahol a település és térsége a helyben előállított megújuló energiaforrások segítségével biztosítja energiaszükségletét, függetlenítve magát az aktuális gáz- és energiaválságoktól.

A program megvalósulása azonban nem merült ki ennyiben, hiszen az olcsón előállított energia ösztönzőleg hatott a befektetőkre is, akiknek megjelenésével az eddig elnéptelenedő Güssing ismét felvirágzott. A majsai elképzelés hasonló célokat tűz ki maga elé. Az energetikai programmal a város energiaellátása saját kézbe kerülne, ami olcsóbb energiát, a nagy energetikai cégektől való függetlenedést jelentené.

A tervek szerint a beruházások, energiatermelő kiserőművek és a távfűtő rendszer kiépülése, elkészülte után a város intézményrendszere csatlakozna a rendszerre. A városi intézmények mellett a lakosság is rácsatlakozhatna az előzetes elképzelések szerint a távvezetékre, a KEP ezzel kapcsolatban a távvezeték környékén lévő társasházakat említi. Az energetikai program az energiatermelés mellett a munkahelyteremtéssel is foglalkozik.

A megújuló energián belül a biomasszának azért lehet kiemelt szerepe, mert Magyarország uniós vállalását - mely szerint 2020-ig a jelenlegi 6%-ról 13%-ra emeli megújuló energiaforrásait - csak a biomasszára alapozott energiatermeléssel tudja teljesíteni. Ehhez olyan energetikai növényeket kell termelnie, amelyek a szükséges tüzelőanyag-potenciált biztosítani tudják. Az egyik ilyen növény az energianád, melynek rossz szaporíthatóságára egy Kft. új technológiát fejlesztett ki.

A cég egy 10 hektáros palántanevelő üvegházat építene fel a majsai ipari parkban, amely 4-500 új munkahelyet jelentene. Amennyiben az üvegház mellett a cég egy mikrolabort is Kiskunmajsára telepítene, az újabb 3-400 munkahelyet jelentene. A Kiskunmajsai Energetikai Program finanszírozását csak befektetők együttműködésével lehet megoldani, valamint pályzati források felhasználásával.

A KEP a KEOP-2009-4.3.0 számú pályázati kiírssal foglalkozik részletesen. Ez a megújuló energia alapú térségfejlesztési konstrukciók megvalósítását támogatja, ezek közül is a térségfejlesztő hatású mintaprojekteket. A pályázattal 1,5 milliárd forint támogatás nyerhető el, a támogatás mértéke 80%-os.

*

"Tiszaalpár Nagyközség "Jövő-Esély Program a tiszaalpári gyermekekért" c. projektje (DAOP-2007-4.2.1/2F)

Tiszaalpár Nagyközség Önkormányzata európai uniós pályázati támogatásból valósítja meg a Napközi Otthonos Óvoda fejlesztését.

A projekt időtartama: 2009. 01. 30 - 2010. 12. 31.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 200.000.000 forint. Kedvezményezett: Tiszaalpár Nagyközség Önkormányzata 6066 Tiszaalpár, Árpád tér 1.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával valósul meg.

A projekt célja a településen szétszórtan elhelyezkedő, tárgyi és infrastrukturális feltételeket tekintve a jogszabályi előírásoknak meg nem felelő óvodaépületek kiváltása egy korábban iskolai oktatás célját szolgáló épület átépítésével, fejlesztésével, bővítésével. Az átépítés megfelel a teljeskörű akadálymentesítés követelményeinek. A projekt révén megvalósíthatóvá válik a szakmai és fenntartási szempontból racionális működtetés, nevelésbe vonhatók a jelenleg óvodába nem járó 3 év feletti halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek.

(forrás: Tiszaalpár hivatalos honlapja)

*

Gyógyfürdő-belépőt kapnak a dél-alföldi véradók

A korábbi évekhez hasonlóan idén is hetvenezer belépőt ajánlott fel a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő a Dél-Alföld véradóinak.

A mórahalmi fürdő tavaly a gazdasági válság ellenére is sikeres évet zárt, közel 305 ezer látogatót fogadott 2009-ben - közölte Nógrádi Zoltán, a homokháti kisváros polgármestere pénteken a témáról tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy tíz év alatt a hatezer lakosú település a tradicionális fürdővárosokhoz hasonló látogatottságot ért el.

A kisváros és a fürdő ismertségében komoly szerepe van az évek óta folytatott karitatív tevékenységnek. A fürdő már öt esztendeje támogatja a véradókat, felhívva ezzel a figyelmet a véradás fontosságára. Tavaly is hetvenezer belépőt ajánlottak fel, és régió véradói közül húszezren el is látogattak a fürdőbe - mondta a városvezető. A polgármester szerint nem véletlenül választották ezt a területet, hiszen Csongrád megye és különösen a homokháti kistérség országos összehasonlításban élen jár a véradásban. A fürdő a közszférában dolgozóknak - pedagógusoknak, rendőröknek és egészségügyi szakembereknek - is felajánlott fürdőbelépőket, így az évente karitatív célra fordított jegyek száma megközelíti a 100 ezret, értéke pedig a 100 millió forintot.

Forrás: hirosindex.hu

*

Nyugdíjas polgármesterek találkozója

Volt polgármesterek, tanácselnökök, megyei vezetők találkoztak a Csipkeházban. Ezúttal Kiskunhalas és Szabó Károly volt a házigazdája a már leköszönt Bács-megyei vezetők soronkövetkező összejövetelének.

Az országban egyedülálló módon pártállástól függetlenül rendszeresen találkoznak egymással a nyugdíjas polgármesterek. Közülük többen évtizedeken, 20-30 éven keresztül vezették településüket. Azt mondják a rendszerváltáskor sem volt könnyű polgármesternek lenni hiszen nekik kellett kiépíteniük a jelenlegi közigazgatást, de a gazdasági nehézségek miatt nem irígylik mai kollégáikat sem. Úgy vélik, hogy az ő idejükben -a 90-es években- inkább a hozzáértés és a kapcsolatok számítottak, míg manapság sokkal meghatározóbb a politikai hovatartozás.

A Nyugdíjas Polgármesterek Klubjának kéthavonta vannak összejövetelei, mindig más település a vendéglátó. A rendezvényekre meghívják az adott település jelenlegi polgármesterét is, aki tájékoztatást ad az adott város jelenéről. A klub ötletét az ország többi nyugdíjas polgármesterének is figyelmébe ajánlották, ám úgy tudni, hogy csak a Bács-megyei volt településvezetők ilyen összetartóak.

*

Közmunkaprogram a halasi térségben

Január 15-től dolgoznak a Halasi Többcélú Kistérségi Társulás közmunkásai. Kiskunhalason megkezdődött a Lőtéren a bozót gyérítése, emellett 2 fő napi szinten takarítja a város járdáit a Bem utcától a Semmelweis térig. Ezeket a munkákat a rendszeresen visszatérő havazás okozta gondok (hóeltakarítás és síkosságmentesítés ) megszüntetését követően tudják végezni.

*

Három sikeres pályázat vár megvalósításra

FÜLÖPJAKAB | Közel húszon ötmillió forintot nyert a település a Leader-pályázat keretében. A pénzből játszóteret építenek, a templom és egy présház felújítását is meg tudják oldani.

– A településünk szélén lévő két hektáros területen fogjuk megvalósítani a játszóteret, tíz és fél millió forintból– tájékoztatta lapunkat Csáki Béla polgármester. – A játszótér mellett egy 78 négyzetméteres vizesblokkot is kialakítunk, ami a mai követelményeknek megfelel, és még a mozgáskorlátozottak számára is elérhető lesz. A terveknek megfelelően a játszótéren fákat és cserjéket kell ültetni. Ennek megfelelően az ősszel százhúsz fát és nyolcszáz cserjét tettünk a földbe.

A pályázatot egyébként a Fülöpke a Gyermekekért Alapítvány nyújtotta be. Nagyon sokat segítettek már eddig is, és remélem ezután is fognak. Az alapítvány néhány éve alakult, és a nevükből eredően, főleg az iskolás és óvodás gyerekeknek nyújtani anyagi segítséget. Jótékonysági bált is szerveznek tőkéjük gyarapításra.

– A másik pályázaton, amit szintén a Leader keretén belül nyolc és fél millió forintot nyert a település, pontosabban az egyház, a helyi örökség védelemre, a templom felújítására fordítják. Ebből a pénzből a külső felújítást fogják majd megoldani. Sajnos ebbe az összegbe nem fért bele templomtorony héjazat cseréje, azt az egyház saját pénzből valósítja meg. A pályázati pénzből alá szigetelik a templomot, és a homlokzatot újítják fel, mivel már elég régi az épület.

– A harmadik pályázatot egy a településünkön élő vállalkozó nyerte meg. Turizmus fejlesztésre ötmillió forintot kaptak. Bátori Istvánék egy présházat fognak felújítani. Maga az épület, ahol ők élnek, egy kúria volt. A család falusi vendéglátással is foglalkozik. Az épület alatt egy kéthajós, boltíves pince található, mellette pedig egy faszerkezetes présház. Az elnyert összegből ezt a présházat szeretnék széppé tenni. Az első körben ennyit sikerült településünknek nyerni.
A második körben a térfigyelő kamerákra pályázott a polgárőrség, a sportegyesület pedig az öltöző felújítására.
Remélem, hogy a falunapi rendezvényünkre is fogunk nyerni pénzt, mert arra is adtunk be pályázatot. Azt is el kell mondani, hogy önerő egyikhez sem szükséges, de azért ez nem jelenti azt, hogy az önkormányzat semmivel sem járul hozzá. A játszótér építésénél például az öntöző rendszer már nem fért bele az elnyert pénzbe, így azt saját erőből valósítottuk meg. Az elültetett fákat, bokrokat ugyanis öntözni, kell mert különben kiszáradnak. Ezek a lehetőségek mind a községünket fogják gyarapítani – mondta Csáki Béla.

forrás: Petőfi Népe (napilap

*

A Kiskunok készülnek a Ledaer Expóra

A Kiskunok Vidékéért Egyesület munkaszervezet vezetője Horváth Tamás többek között elmondta, hogy az ÚMVP IV-es tengely kapcsán a munkaszervezetének a kérelmek kezelésével kapcsolatos feladata lezárult, a pontozásos értékelés várhatóan az elkövetkezendő 1 hónapban befejeződik.

Elmondta továbbá, hogy készülnek az FVM és a Magyar LEADER Szövetség közös rendezésében a HUNGEXPO területén megvalósuló II. Nemzetközi LEADER EXPO-ra 2010 március 4-7 között.

Forrás: hirosindex.hu

*

EU-s forrásból újult meg a Közösségi Ház - Szank

Akadálymentes bejáró, szélesebbre tárható új bejárati ajtók, parkosítás, kerekesszékes közlekedést is lehetővé tevő díszburkolatú kerti út, falba épített díszvilágítás lepi meg a régi látogatót már a megérkezéskor, a szanki Közösségi Házban.

A könyvtárban új számítógép park áll a látogatók rendelkezésére, átjáró nyílt a könyvtárból a képtárba, kibővült az olvasó tér, a képtár sokoldalúbb megvilágítási lámpákat, 16 új tárlót kapott.
A tető javításával, teljes mértékű újra bádogozásával, csatornázással megszűnt a rendszeres beázás.
Az Európai Unió és az Új Magyarország Vidékfejlesztési program keretében nyújtott támogatás 6,4 millió forint. A kivitelezést az elektromoshálózat felújítása kivételével szanki vállalkozók végezték.

Iványiné Földi Ágnestől, az ÁMK közművelődési igazgató-helyettesétől megtudtuk, hogy a beruházás átadási ünnepségét március 15-re tervezik, a Gy. Szabó Béla műveiből történő új válogatás bemutatásával, illetve a Himnusz-történeti kiállítás megnyitójával egybekötve.

Forrás: szankinfo.hu

Forrás: Kiskunok Vidékéért Egyesület

Cikk megosztása