Márton napi borünnep Soltvadkerten

Ősz elején gondolt egy cég egy nagyot és kitalálta: legyen Márton napi borünnep Soltvadkerten! A BASF fő profilja a növényvédő szerek forgalmazása.

Kézenfekvő volt az ötlet: előadások, hozzá egy kis reklám majd az újborok kóstolása és egy jó kis ebéd — a Márton nap tiszteletére libasült!
Ferenc Vilmos, a BASF képviselője, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy ilyen Márton-napi újbor ünnep a Duna Borrégióban nincs máshol. Olyan kollégák jöttek el, mint például dr. Hajdú Edit és Kerényi Zoltán, akik az idei évjáratot értékelték szőlészet-borászat szempontból, illetve a növényvédelem és a tápanyag-gazdálkodás kapott még szerepet.

„Mit ér a bor, ha magyar?” Erről a fontos kérdésről Tornai Tamás, a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetségének elnöke tartott előadást.

Dr. Hajdú Edit és dr. Kerényi Zoltán a kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársai, előadásaikban kitértek a globális felmelegedés okozta időjárási szélsőségekre. Mint elmondták, májusban, a fürtnövekedéskor kevés volt a csapadék, így kisebbek lettek a bogyók. A nyár végén sok fajtánál volt töppedés tapasztalható, más fajták pedig vastagabb héjjal védekeztek a nagy meleg ellen. A gépi szüreti egyre inkább elterjed, és ez mérsékli a szüreti során történő minőségkárosodás lehetőségét.

Az utolsó előadás kissé provokatívra sikerült. Nem véletlenül: Tornai Tamás gondolatai — rímelve Lehoczki Ferenc polgármester éppen az összefogást szorgalmazó megnyitó beszédére — éppen a hazai borászati ágazat megosztottságát ostorozták. Ismerjük-e versenytársainkat? Megvalósítható-e a régióban a költséghatékonyabb termelés? Mit tesznek a borászok a szervezetek hatékony működése érdekében? Megfelelők-e az információs csatornák és az érdekképviseletek?

Somogyi László, hegybíró:

Rendezvényünket mintegy 120 érdeklődő tisztelte meg. Valójában többet vártam, de a szakma számos kiválósága eljött és ez biztató a jövőre nézve. 14 borászat mutatta be újborait, összesen 37 bort kóstolhattunk. Így többek között ízlelhettünk idei Kékfrankos rozét, Cserszegi fűszerest, Ezerjót, Kadarkát, Portugiesert, Chardonnayt, Pinot noire-t, illetve számos cuvée-t. A vadkertiek mellett Izsákról, Kiskunhalasról, Kecskemétről és Kerekegyházáról mutatkoztak be borászatok az első vadkerti Márton-napi borkóstolón.

*

Játszótér épül Soltvadkerten

Megkezdődött a Lukács-park építése. A víztorony melletti terület már régóta „gazdátlan”, a környéken élő, fiatal családosok évek óta szeretnének ide játszóteret, hiszen nincs Vadkerten egyetlen köztéri játszótér sem.

A telekvita ugyan kissé kiéleződött, mivel az önkormányzati területet bérlő magánszemély meglehetősen borsos árat kért azért, hogy elbontsa a nem működő üzemanyag kutat és a tartályokat.
Az ötszázezer forintot a képviselők sokallták, de az ügy fontosságára tekintettel nem akarták húzni az időt, így jóvá hagyták az összeget.

Bezsenyi László alpolgármester is leszögezte, hogy nem ér ennyit az építmény és a terület is eléggé gondozatlan. Sajnos, ennyivel kevesebb pénz jut játékokra, de az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy az eddigi bérlő felajánlást tesz majd a játszótér kialakításához, felszereléséhez.

*

Tanyagondnok lesz Soltvadkerten

Tanyagondnoki szolgálat indul december elsejétől az Egyesített Szociális Intézmény és a baptista egyház koordinálásával. Lehoczki Ferenc pogármester elmondta, hogy a lakosság tíz százaléka külterületen, tanyán él, főként egyedülálló, idős emberek, akik segítségre szorulnak.

A Kiskőrösön már működő szolgálat tapasztalata, hogy nem csak a biztonságérzetük lesz nagyobb az idős embereknek, de nagy segítséget nyújt a szolgálat a gyógyszerek beszerzésében, vásárlásban, de ha kell, orvoshoz is beszállítják azt, aki esetleg másképp nem tud eljutni a rendelőbe.
Az időskori lelki gondozás egyik fő pillére lett több helyen a tanyagondnok, hiszen ő az, aki rendszeresen látogatja a tanyán élőket. Gyakran az egyetlen beszélgetőtárs, akivel jó megosztani a mindennapok gondjait. Az egyházi kapcsolódás pedig azért is szerencsés, mert így kedvezőbb az állami támogatás, mintha az önkormányzat végezné a feladatot.

A polgármester hangsúlyozta, nagy teher volt ez a városon, hiszen a gondoskodás a külterületen élő idősekről ugyanolyan feladat, mint azokról, akik a városban élnek. Egy tanyagondnok látogatja decembertől a csábori öregeket, az egyesített szociális intézmény pedig szakmai, illetve a szükséges aktuális segítséget nyújtja a város megbízásából.

*

Felkerült az új tető az iskolára

A Petőfi Sándor Általános Iskolában a régi épületszárny fölött elkészült az új tető, hamarosan összekötik az új épületrész feletti tetőszerkezettel, majd megkezdődhetnek a belső szakipari munkák.
A Szarvas utca felől már jól látható az építkezés eredménye.

A kedvező időjárásnak és a kivitelező korrekt munkavégzésének, előreláthatólag tudják tartani a határidőt is, minden az ütemezésnek megfelelően zajlik – mondta az intézmény vezetője.
A Petőfi iskola bővítéséhez közel kétszázmilliós pályázati támogatást nyert az önkormányzat.

Forrás: Régió Napló

*

Sikeres pályázatokban bíznak

Több őszi határidős pályázatot is benyújt a város. Jó esélyeink vannak a Damjanich és a Kertész utca csapadékvíz elvezetésére zárt csatornarendszeren át.

Pályázati forrást szeretne nyerni a város a Klapka utca hiányzó szakaszának felújítására, mint ahogyan a művelődési ház felújítására is, mivel a város költségvetése ezeket a beruházásokat nem bírja el.

Amint azt Lasztovicza László alpolgármester elmondta, nem nyert sajnos a Liget utca útburkolatának felújítására beadott pályázat, de a következő kiírásnál ismét beadják az igényt. November 15-ig kell benyújtani a városközpont rehabilitációjáról szóló pályázatot. A tervdokumentáció már három évvel ezelőtt az év egyik országosan elismert legjobb terve lett, tehát jó koordinátákkal vehet részt a versenyben, mivel hat nyertest hozhat helyzetbe a pályázatot kiíró.

Ha minden pozitívan alakul, akkor is hosszadalmas folyamat elé nézünk, hiszen mire a közbeszerzési eljárások, egyéb hivatalos ügyek lezajlanak, szinte már 2011-et írunk. Akkor foghatnak csak hozzá a centrum kiépítéséhez.

*

A kivitelezés megkezdődik Kecelen

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatási rendszeréhez benyújtott „Infrastrukturális fejlesztés, EU-konform játszóudvarok kialakítása és modern pedagógiai eszközök, fejlesztőjátékok beszerzés Kecel Város Óvodájában” című DAOP-4.2.1/2F-2f-2009-0029 azonosító számú kétfordulós pályázaton Kecel Város Önkormányzata a második fordulón is eredményes elbírálásban részesült, azaz 169 371 191 Ft összegű támogatást nyert. A támogatási szerződés aláírására 2009. augusztus 12-én került sor. A kivitelezés még ez évben megkezdődhet.

A támogatási összeget az öt óvoda területén EU-konform játszóudvarok kialakítására és a Központi óvoda (volt Szülőotthon) épületének felújítására fordíthatjuk. Ezzel együtt a Központi óvoda épületében a gyerekek számára ergonómikus bútorok, továbbá korszerű pedagógiai módszereknek megfelelő fejlesztő eszközök, játékok is beszerzésre kerülnek. Az óvodák játszóudvarai, és a Központi óvoda épülete már nem felelnek meg a mai elvárásoknak, a gyerekek igényeinek, továbbá az új fejlesztő eszközök biztosítják az óvodások megfelelő személyiségi, érzelmi, kommunikációs fejlődését, az iskolára való felkészülést.

*

Kiskőrösi tehetség a filmipar kapujában

Matusik Szilárd fiatal kora ellenére már komoly filmes múlttal büszkélkedhet, több kereskedelmi csatornának dolgozott, videoklipet és reklámokat vágott. Első teljesen saját gyártású, Vakondok című, egész estés dokumentumfilmjét pedig a Filmszemlére is benevezték.

*

Mi folyik a csapunkból?

Kistérségi konzorcium alakult Kiskőrösön február 3-án, az ivóvízminőség javítására. Az uniós jogszabályok szerint ugyanis a települések többségén nem felel meg az ivóvíz minősége az előírásoknak.
Főként az arzén, ammónium és vastartalma haladja meg az előírt mértéket.

A korszerűsítés azonban rendkívül drága és önállóan nem is pályázhatnak az önkormányzatok, csak társulási formában. Ezért tizenkét település részvételével megalapították a konzorciumot. Soltvadkert nem csatlakozott, mivel úgy vélik sok a tisztázatlan körülmény, nincs kellően előkészítve a projekt. Bócsa pedig abban a szerencsés helyzetben van, hogy kifogástalan a vízminősége, tehát nincs miért társulnia. A konzorciumból egyébként még néhány hónapon belül ki lehet szállni, ez azonban nem mentesít senkit a fejlesztési kötelezettség alól, csak önerőből kell megvalósítani a sok esetben több száz millió forintos beruházást.

*

Agrár Expo a kiskőrösi Városi Sportcsarnokban

Március 20-án szombaton, Kiskőrösön a Városi Sportcsarnokban megrendezésre kerül az I. Duna-Tisza közi Agrár Expo. A rendezvény célja mezőgazdasági gépek, eszközök és a növényvédelem tavaszi termékpalettájának bemutatása, szakmai találkozó. A helyben termelt élelmiszerek helyben értékesítési lehetőségeinek kiterjesztése, a kereslet-kínálat összehangolása.

Termékbemutató és vásár

Az agrárium vezető szereplőinek – kereskedők, növényvédőszer-gyártók, pincészetek, termelők, érdekképviseletek – nagyszabású találkozója. A termelői vásár kínálata: házi sonka, kolbász, őrölt paprika, méz, lekvárok, sajtok, bio élelmiszerek, borok, pálinkák, és még sok más, emellett gyermekprogramok és élőállat bemutató.

A szakmai előadások témái és előadói:
- A Duna-Tisza köze vízháztartási kérdésének halaszthatatlan feladatai
előadó: Dr. Glatz Ferenc az MTA volt elnöke, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke.
- Helyben termelt élelmiszerek helyi értékesítése
előadó: Font Sándor országgyűlési képviselő
Hogyan csinálják mindezt Ausztriában? – az osztrák gazda termelési tapasztalatai
Olaszországi agrárkörnyezet bemutatása olasz gazdálkodó előadásában

*

Teljes lesz a csatornázottság Kiskőrösön

A kiskőrösi önkormányzat közel félmilliárd forintos összköltségből kívánja megvalósítani a város szennyvízkezelési programjának utolsó szakaszát. A projekt keretében 397 ingatlant kötnek rá a csatornahálózatra, ami Kiskőrös kül- és belterületének lakosságát is érinti.

Az elmúlt évtizedek műszaki és gazdasági fejlődése, a fokozódó urbanizáció következtében rendkívüli mértékben megnőtt a szennyezett víz káros hatásai elleni védelem jelentősége. A ma és a jövő generációjának közös érdeke a vizek tisztasága, a szennyvizek megfelelő kezelése, a használt vízből származó káros anyagok talaj- és vízszennyezésének megakadályozása. A szennyvizek környezetvédelmi követelményeket kielégítő, biztonságos elhelyezése, a szennyvíz-csatornahálózat, illetve azok tisztítására alkalmas létesítmények megépítése ma településeink egyik meghatározó feladata.

Megfelelő csatornázás és szennyvíztisztítás híján a szennyvíz a talajvizet, karsztvizeket, élővizeket veszélyezteti, nem lebecsülendő hatást gyakorolhat a környezetre, a természetes élőhelyekre és az emberekre egyaránt. A kertekből és zöldségesekből - a talajba szivárgó szennyvízen keresztül - olyan kórokozók juttathatnak az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekbe, amelyek károsíthatják az egészséget. Megfelelő szennyvíztisztítás híján a lefolyó víz veszélyt jelent az élővizekre is, amelyek jelenlegi vízbázisunkat alkotják.

Mindezeken felül az EU előírások is megszabják, hogy minden településen meg kell valósítani a szennyvíz csatornázott elvezetését, valamint a szennyezett vizek kezelését.
Magyarországon is érvényes azon EU szabályozás, mely szerint az európai vizek jó minőségét az Unió teljes területén 2015-ig el kell érni. A vonatkozó irányelvek szerint a 2000 vagy annál nagyobb lélekszámú településeken az EU-s szennyvíz-elvezetési és -kezelési előírások alkalmazása kötelező. A 15 ezernél nagyobb lélekszámú településeknek 2010. december 31-ig, az ennél kisebbeknek 2015. december 31-ig kell megoldaniuk a csatornázási problémákat.

Magyarországnak a szennyvíz-elvezetés és -tisztítás terén sok pótolnivalója van, hiszen az EU direktívák szerint gondoskodnia kell arról, hogy minden város vagy agglomeráció rendelkezzen szennyvízgyűjtő és -kezelő rendszerrel.
Megnyerték az uniós pályázatot
A fentiek alapján szükségessé vált olyan helyi szennyvízkezelési programok kidolgozása, amelyek megoldást jelentenek a települési szennyvizek térségi kezelésére, és megvédik a környezetet azoktól az ártalmas hatásoktól, amelyeket a nem megfelelően kezelt települési szennyvizek okoznak. Kiskőrös város szennyvízelvezetés és tisztító bázis beruházását az Önkormányzat uniós pályázati forrással kívánja megvalósítani, tekintettel arra, hogy az említett beruházás meghaladnál az önkormányzat anyagi lehetőségeit.

A projekt keretében 397 ingatlant kötnek rá a csatornahálózatra, ami Kiskőrös város kül- és belterületének lakosságát is érinti.

A projekt előkészítése 2009. június 22.-én kezdődött meg,
zárása 2013. szeptember 30.-án várható.
A projekt tervezett összköltsége: 455.610.000 Ft,
a tervezett támogatás összege: 387.268.500 Ft
Az 1. fordulóban a projekt előkészítésére elnyert
támogatás összege: 20.570.000 Ft

Projektazonosító: KEOP-7.1.2.0-2009-0291
Közreműködő szervezet: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság

Forrás: Régió Napló

*

Új esélyt kapnak a munkanélküliek

Több százan jutnak munkalehetőséghez a közcélú foglalkoztatási program keretében a kistérség településein. A programban a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű személyek vehetnek részt, akik részére az önkormányzat biztosít feladatot.
Már az elmúlt évben is népszerű volt a lehetőség, hiszen közel egy évig jelentett megélhetést az egyébként munkanélküli, aktív korú lakosság részére.

Az önkormányzatok is jól járnak, hiszen vissza nem térítendő támogatást kapnak a teljes programra. A munkaeszközöket kell biztosítani, illetve a foglalkoztatás szervezése igényel odafigyelést a települések részéről.
Annyi bizonyos, hogy az idén több helyen körültekintőbb lesz a jelentkezők kiválasztása, mivel visszaéléseket is tapasztaltak. Volt ugyanis, aki két hét munka után betegállományba vonult, a helyét pedig nem tudták betölteni. A program nem csak a települések szépítésben, tisztán tartásában volt eredményes, hanem a szociális szférában, oktatás, közigazgatás területén is sokan kaptak és kapnak új esélyt.

Forrás: Régió Napló

Forrás: ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása