Közel félszáz új munkahely jön létre Árokszálláson

Jászárokszálláson a napokban megkezdődik a műanyag flakonok újrahasznosításával foglalkozó bázis építése. Mint azt Gergely Zoltán polgármester elmondta, a helyi ipari parkban megvalósuló fejlesztés eredményeként két üzem, egy műanyag feldolgozó, illetve az annak a tevékenységére épülő újrahasznosító létesítményt húznak fel.

A terület átadása a múlt héten megtörtént, a munkagépek pedig ezekben a napokban kezdik meg munkájukat. A feldolgozó üzem termelésének indítását márciusra, míg az újrahasznosító üzem indítását májusra tervezik. Első körben harminc, majd a második csarnok felhúzását követően a piaci viszonyoktól függően további 15 - 30 munkavállalónak adhatnak megélhetést az újonnan betelepülő cégek. Korábban megírtuk, hogy a műanyag flakonok feldolgozásával, újrahasznosításával foglalkozó üzemcsarnok létrehozása mintegy egymilliárd forint körüli beruházást jelent. (a kép illusztráció: Jászárokszállás, a felújított malom, forrása: jaszarokszallas.hu)

*

A forgalom elkerüli Jászberényt

Átadták a forgalomnak a Jászberényt megkerülő 31-es számú főútszakasz második ütemét tegnap. Kétéves előkészítő, tervező munka után pedig 2013-ban megkezdik a 32-es főútvonal megerősítését, felújítását Szolnok és Hatvan között, illetve a berényi körgyűrű befejező ütemének kivitelezését is.

A 31-es számú főútvonal tranzitforgalma teljes egészében kivezethető a városból tegnaptól, ugyanis immár hivatalosan is átadhatták az új aszfaltcsíkot használóinak. A rövid átadó ünnepség során megszólalók hangsúlyozták, hogy a fejlesztéssel egyaránt csökkenhet a Jászberény belterületére nehezedő forgalom, valamint a környezetterhelés, ezzel együtt pedig az útfejlesztés következtében növekedhet a közlekedés biztonsága. A 31-32. számú főutakat összekötő új szakasz Jászberényt déli és keleti irányból kerüli el, és az utak találkozásainál körforgalmi csomóponttal segíti a folyamatos közlekedést. Az új szakasz összességében mintegy 2,7 kilométer hosszú. A beruházás költségeit 85 százalékos mértékben az Európai Unió támogatta a Közlekedési Operatív Program keretében. A fejlesztés közel félmilliárd forintba került, beruházója a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. volt, a kivitelezést pedig a Colas—Építő Zrt. végezte.

Jászberény polgármestere, dr. Gedei József köszönetet mondott a beruházó, illetve a kivitelező cégek megjelent képviselőinek a kiváló minőségben elkészített útért, illetve hogy az új útpályát határidő előtt átadhatják a közlekedőknek. Mindezen túl reményét fejezte ki, hogy a várost elkerülő főút harmadik, utolsó ütemének építésére nem kell majd újabb négy esztendőt várni. Ennyi telt el ugyanis az elkerülő út első és a most befejezett második szakaszának megépítése között. Mint mondta, az elmúlt hét évben jelentős mértékben javult és a jelenleg is tartó fejlesztések következtében tovább javul Jászberény belső úthálózatának állapota, illetve a városba vezető utak minősége.
Gedei József polgármester fontosnak nevezte az elért eredmények mellett azt, hogy a Szolnok és Hatvan között a 32-es főút új, megerősített burkolatot kapjon.

— Az érintett települések polgármestereinek összefogása következtében a főút fejlesztését, illetve a Jászberényt megkerülő szakasz harmadik ütemének kiépítését a kiemelt projektek közé emelték úgy, hogy annak kivitelezése még a 2013-ig terjedő uniós költségvetési időszakban elkezdődjön — mutatott rá Gedei József. Bejelentette, hogy Hónig Péter, a közlekedési tárca vezetője képviselői kérdésére válaszolva az Országgyűlésben elmondta, hogy a fejlesztést szeretnék 2013-ban be is fejezni.

*

800 millió iskolafelújításra

A miniszter avatta fel a már elkészült épületeket. Az Európai Unió és az állam pályázati támogatásával valósul meg a Jászkisér és Pély önkormányzata által közösen fenntartott oktatási intézmény teljes felújítása. A fejlesztés összességében mintegy 800 millió forintos összegből valósulhat meg, amelynek részleges átadását tartották a napokban Jászkiséren.

A városban immár elkészült az Attila úti óvodaépület akadálymentesítése, belső felújítása; a Kossuth úti iskolaépület szociális blokkjának felújítása, szigetelése, valamint a Főúti iskolaépület felújítása. Az átadáson részt vett dr. Szekeres Imre Honvédelmi Miniszter, a térség országgyűlési képviselője.

Az elvégzett munkát méltató beszédében rámutatott, hogy egy iskola felújítása egyszerre jelképezi a múlt iránti tiszteletet valamint a jövőbe vetett hitet és elkötelezettséget is. Az elvégzett munkával egyszerre javulhat a gyermekek oktatásának feltételrendszere, valamint az ott dolgozó pedagógusok munkakörülménye is. Kiemelte, hogy nagyon sokat jelent az a társadalmi összefogás is, amely a pályázat előkészítését és megvalósítását támogatja. Hajdú László polgármester elmondta, hogy Jászkiséren összesen hat épületet érint a felújítássorozat, illetve még egy uszodát is építhetnek a támogatásból. A beruházást jövőre fejezik be.

*

A jászladányi iskolába került a Kossuth-díj

Több mint két évtizedes szakmai gyakorlattal a háta mögött, jórészt többszörösen hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozva, a jászladányi Kovácsné Szabó Veronika vallja: szeretettel és odafigyeléssel, illetve megfelelő határozottsággal bármilyen konfliktus megoldható az iskolákban.

A magyar szakos tanárnő nemrégiben vehette át Budapesten a Géniusz Apáczai Diploma díjat, több mint ezer pedagógus kollégája előtt. A jeles elismerést, amit egyébként a pedagógus „Kossuth-díj”-ként is emlegetnek, megyénkből először a jászladányi tanárnőnek ítélte oda a szakmai bíráló bizottság. A számos követelmény, amelyek között szerepel a legalább két évtizedes szakmai gyakorlat, a jelölt diákjai által a tanulmányi versenyeken elért eredmények, a szakmai pedagógiai munka magas színvonala. De mindezek mellett talán a legfontosabb, hogy magáénak vallja a Móra Ferenctől származó gondolatot: „A szeretet az élet.”

A jászladányi Móra Ferenc Általános Iskola tanára szerint a pedagógus munkája csak akkor lehet eredményes, ha mindazt szeretettel végzi.
— Senki sem állítja azt, hogy nincsenek nehézségek, hogy nem kellene megküzdeni a legkülönfélébb problémákkal, de ha szeretjük azt amit csinálunk szeretettel fordulunk a gyerekekhez, akkor mindenre találunk megoldást — mutatott rá Kovácsné Szabó Veronika... (részlet a cikkből)

*

Felújítják a faluházat

Jánoshidán közbeszerzési eljáráson választották ki azt a kivitelezőt, amely a faluház felújítását és a park rendezést végzi majd. A szerződéskötés után, amint az időjárás engedi kicserélik a faluház nyilászáróit és akadálymentesítik a bejáratot. Erre a munkára pályázaton nyertek 12 millió forintot a jánoshidaiak.

A település főterén található park átépítésére pedig szintén pályázati pénzből 17 millió forint jut majd Jánoshidán.

*

Remélik, hogy már idén indulhat a beruházás

Hatalmas projekt megvalósulásáról született kedvező döntés január 27—én mondta Zelenai Tiborné Jászfelsőszentgyörgy polgármestere. Húsz tápiósági településsel közösen adtunk be pályázatot a szennyvíz elvezetés és tisztítással kapcsolatos beruházásra.

A Tápiómenti Területfejlesztési Társulás által készített projekthez Jászfelsőszentgyörgy is csatlakozott. Örömmel vettük tudomásul, hogy az összesen 31 milliárdos beruházási költségvetésünkből 24 milliárd jóváhagyásáról januárban döntött a kormány.

Most a brüsszeli jóváhagyásra várunk — tette hozzá a polgármester asszony. A közel 80 ezer lakót érintő teljes beruházás hiányzó részét hitelből kívánják finanszírozni a települések. Ez Jászfelsőszentgyörgy tekintetében a 700 milliós projekt egyharmadát jelenti.

— Az előkészítő munka már olyan stádiumba került, hogy a brüsszeli döntés után azonnal indulhat a kivetelezőt kiválasztó közbeszerzési eljárás. Reményeink szerint a végső döntés az év második negyedévére megszületik. Így bízunk abban, hogy a hálózatépítési munkák még ebben az évben elkezdődnek a településünkön is — tette hozzá Zelenai Tiborné Jászfelsőszentgyörgy polgármestere.

*

Kezdődhet a felújítás a jászapáti strandon

Közbeszerzési eljáráson választotta ki a jászapáti strand üzelemtetője azt a budapesti céget, amely az úszómedence rekonstrukcióját végzi majd a fürdőhelyen. Négy érvényes pályázó közül arra a vállalkozásra esett a választás, amely optimális teljesítési határidőt, és többletgaranciát is biztosított a beruházással kapcsolatban. Borbás Zoltán a starnd üzemeltetője elmondta, hogy a cég 2010 április 30—ára vállalta az úszómedence rekonstrukcióját. A beruházás teljes költségvetése 73 millió forint.

*

Fűtéskorszerűsítésre nyertek pályázatot

Döntés született arról, hogy Jánoshida fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatos pályázata támogatást nyert. Uniós forrásból a település nyolc intézményének fűtését faelgázosító kazánokkal oldhatjuk meg — mondta Eszes Béla polgármester. Az óvodában és a központi konyhán a melegvíz előállításra napkollektorokat építenek be.

A beruházás teljes költsége 56 millió forint, amelynek 60 százalékát megnyerte a település, a fennmaradó önerő összegét a falu biztosítja a jánoshidai kötvények kibocsájtásának hozamából.

*

Rendben lesz a világítás Jászjákóhalmán

A jászjákóhalmi képviselőtestület tagjai decemberben döntöttek arról, hogy új céget bíznak meg a település közvilágításának kartartásával — mondta Ifj. Lukácsi Pál a falu polgármesterere. Az újonnan kiválasztott vállalkozás 3 évre kapott megbízást, e feladat elvégzésére. A képviselők azért döntöttek így, mert a település közvilágítási hálózatának karbantartására fordítandó összeg jóval kevesebb, mint az előző cég ajánlata volt. Ugyanakkor az új cég vállata azt is, hogy gyorsabban és hatékonyabban végzik majd a javítási munkákat. A szerződés szerint, ugyanis nem kell olyan hosszú ideig várakozni a bejelentési időponttól a probléma elhárítására, mint azt az előzőekben többször is tapasztalták a jászjákóhalmiak.

*

Összeültek a jászsági Nobel-díjasok

Négy évvel ezelőtt — 2005 december végén — alakult meg Jászjákóhalmán a Jászságért-díjasok csoportja, közismert nevén a Vének Tanácsa. Most ötödször találkoztak ugyanott. Eddig húsz ember kapta meg a „Jászság Nobel-díját” az arra érdemesek közül a Jászságért Alapítvány döntése alapján, kikből tizenöten élnek.
A cél az évenkénti találkozás mellett az volt, hogy ha ők ilyen elismerésben részesültek, akkor nekik is tenni kell valamit a Jászság érdekében, melyet ilyenkor megfogalmaznak a következő időszakra.

Az elnevezés pedig arra utal, hogy a legfiatalabb tag is 51 éves volt, amikor megkapta a díjat és voltak olyanok is, akik már 90 év fölött kapták az elismerést. Márpedig a régi népeknél a „vének” nagy megbecsülésben részesültek, akiknek a közösség adott a szavára. Az idős kor ellenére kétharmaduk megjelent az egyre rangosabb beszélgetésen, melyen az értékelő munkában természetesen résztvett dr. Dobos László, a Jászok Egyesületének alapító elnök-ügyvivője, aki közölte, hogy közel a nap, amikor megjelenik a 20 kitüntetett munkásságát bemutató reprezentatív könyv, és elképzeléseket fogalmaztak meg a jövő évben fél évszázados újkori honismereti mozgalom illő megünnepléséről is.

*

Nagyban segíti a védelmi munkát az új tűzoltóautó

A Jászkiséri Köztestületi Tűzoltóság közel száz millió forintot érő technikai eszközzel gyarapodott az elmúlt év végén.

Pályázati támogatás segítségével kaphatták meg ugyanis azt a Mercedes-Benz Rosenbauer típusú tűzoltóautót, amelyet december közepén állítottak szolgálatba a településen. A Jászkiséri Önkéntes Tűzoltóság még 2007-ben benyújtott pályázatának elbírálását követően — az egész ország területére rendeltek a pályázat kapcsán tűzoltó technikai eszközöket — Budapesten az önkormányzati miniszter adt át a 96 millió forint értékű tűzoltóautót a kiséri tűzoltók képviselőinek. A település önkormányzata vállalta, hogy tíz százalékos önrésszel — tehát 9,6 millió forinttal — járul hozzá a fejlesztéshez, illetve kérték Jászapáti, Jászladány és Tiszasüly segítségnyújtását is. Az új gépjárműfecskendő négyezer liter víz szállítására képes, és minden olyan felszereléssel rendelkezik, ami tűzoltáshoz illetve a baleseteknél és egyéb káreseményeknél műszaki mentéshez szükséges. A kiséri tűzoltók a nemrégiben tartott tűzoltóbál bevételét, 110 ezer forintot is felajánlották az önrész csökkentésére.

*

Egy évet szánnak a „városi pályázat” előkészítésére

Megalakult a "Városunkért" eseti bizottság, amelynek kilenc tagja közül öt önkormányzati képviselő. Az új közösség célja, hogy elősegítse Jászladány várossá nyilvánítását. A városi rang elnyeréséhez szükséges pályázatot a törvény értelmében választási évben nem lehet benyújtani, ezért az anyagot 2011 januárjára készítik el.

— Bíztató az a tény — mondta Dankó István polgármester —, hogy négy nagydoktor is tagja testületnek, akik szakértelmükkel segítik a várossá válási folyamatot.
Így dr. Kolláth György alkotmányjogász, ügyvéd, dr. Kocsis Károly földrajztudós, miskolci egyetemen professzora, a szolnoki dr. Bagi Gábor történész, aki elszármazott ladányi, illetve a helybéli Kékesi — Kun Árpád, a színháztudományok egyetemi docense a település kulturális fejlődése területén tevékenykedik — sorolta a tagokat a polgármester.

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesület, szoljon.hu

Cikk megosztása