Hatszáz millióra pályáznak Jászapátin

Rendkívüli képviselő-testületi ülést tartanak január 11-én Jászapátin, a pályázatok miatt.

A pályázati határidők miatt szükséges tanácskozás egyik legfőbb témája lesz a városközpont felújítását átalakítását célzó dokumentáció előkészítése, illetve a szükséges testületi határozatok meghozatala.

Mint azt Szabó Lajos polgármester elmondta az elképzelések, az elkészült tervek szerint összességében mintegy hatszáz millió forintot szeretnének a város központjának megújítására felhasználni. A pályázat benyújtását megelőzően jóvá kell hagynia a testületnek az integrált városfejlesztési stratégiát, és a környezetvédelmi koncepciót is. (a kép illusztráció: a Virágos Jászapátiért 2009., 3. helyezettjéről; forrás: jaszapati.hu)

*

Megszépül a parókia Alattyánon

Alattyánon elkészült a helyi parókia felújításának engedélyes terve. A terv elfogadását követően, a közbeszerzés után választják ki a kivitelezőt. — Erre a beruházásra 16 millió forintot nyert településünk egy pályázaton — mondta Koczkás Gábor polgármester —, s amint az idő engedi, tavasszal elkezdődik a felújítás — tette hozzá.

*

Majd hatmilliós támogatás Jászteleknek

A település 5,7 millió forint támogatást kapott az önkormányzati minisztériumtól, mondta el Kisbakonyi Zoltánné Jásztelek polgármestere. Ez az összeg éppen arra volt elég, hogy rendezni tudjuk számláik egy részét, így kifizették az oktatási társulások felé adósságaikat, tette hozzá.
Ezzel csak csökkenteni tudták a település tartozásállományát, ám a közüzemi számláik továbbra is kifizetésre várnak.

*

Lesz kerékpárút Jászjákóhalmán

Jászjákóhalma önkormányzata megkapta a hivatalos értesítést arról a sikeres pályázatáról, amelynek keretében megvalósulhat a településen belül a 31—es főútvonal mentén a kerékpárút.

A falu lakóinak biztonságos közlekedését szolgálja majd az út, amelynek építése a tervek szerint 2012—ben kezdődhet — mondta Lukácsi Pál polgármester. A közel négy kilométernyi út építési költségének 90 százalékát 128 millió forintot nyert a pályázaton Jászjákóhalma.

*

Új számítógépek a fényszarui könyvtárban

Jászfényszarun uniós támogatással — egy térségi pályázat részeként — 4,1 millió forintot használhatnak fel számítástechnikai eszközök vásárlására. Az összegből nyolc új számítógép és a hozzá illeszthető multifunkcionális berendezések, szoftverek szerezhetők be, amelyet az olvasók is használhatnak.

A fejlesztés már idén indul, négy gépet vásárolnak az elnyert összegből.

*

Folytatódhat a településközpont felújítása

Sikerült megállapodnia Jászladány önkormányzatának, valamint a Jászapáti és Vidéke ÁFÉSZ-nek az egykori ladányi KTSZ Baross úti telephelyének átadásáról.

Mint azt Dankó István polgármester lapunknak elmondta a megállapodás eredményeként a közeljövőben átköltözhet a település központjában található telephelyéről a Nagyközségi Üzemeltetési és Vagyonkezelő Intézmény (NÜVI) a volt KTSZ bázisára. A telephely váltást már régóta tervezik a nagyközségben, mert a településközpont arculatának átalakítása, a felújítás részeként a NÜVI régi épületét lebontanák, helyén pedig egy szökőkutat építenének meg.

Az önkormányzat a fejlesztésre már pályázati támogatást nyert a beruházás jövő tavasszal kezdődik.

*

Megújulhat az iskola Jászszentandráson

Jászszentandráson a sportcsarnok külső homlokzati felújítására szánják azt a pénzt, amelyet legutóbbi jótékonysági bálon gyűjtöttek össze. A mulatságot a szülői szervezet, az iskolai alapítvánnyal és az intézménnyel együtt rendezte meg, immár harmadik éve.

A bál tiszta bevételével, tehát közel fél millió forintos adománnyal szeretnénk segíteni az önkormányzat jövő évi iskolával kapcsolatos fejlesztési terveinek megvalósulását — mondta Szabóné Tóth Erika a helyi Kunráth Sándor Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője.

*

Új terv készül a 31-es főútra Jászapátin

Új terv készül a Jászapátin áthaladó 31—es számú főútszakasz burkolat megerősítésére és a városközpont körforgalmának kialakítására. Szabó Lajos polgármester lapunknak nyilatkozva elmondta, bízik abban, hogy a tervezők megtalálják majd azt a megoldást, amely megfelelő lesz a város lakói számára.

Mint ismert, az út felújítása és a körforgalom kialakítása kapcsán korábban már volt engedélyes terv a beruházó részéről, viszont a Jászapátin lakók, illetve az egyházközség is több módosítást javasolt a tervvel kapcsolatban. Végül is az eredeti tervet megsemmisítették, amit alapvetően egy közlekedésbiztonsági, műszaki ok is indokolt a műemlékvédelem fontossága mellett.

A körforgalmat Jászkisér felé elhagyó autósok ugyanis gyaníthatóan jóval nagyobb sebességgel haladtak volna a kialakított útvonalon, mint azt a hatályos közlekedési szabályok megengedik.

*

Átadták Jászapátin a kerékpárutat

Pénteken délben végre birtokba vehették a jászapátiak azt a kerékpár utat, amely a település központjából, mint egy másfél kilométer hosszan vezet a város széléig. Az elmúlt időszakban ugyanis nagyon sok halálos baleset történt ezen a szakaszon, amíg nem volt kerékpárút.

A 85 millió forintos beruházást dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Jászapáti és térsége országgyűlési képviselője adta át. Avatóbeszédében hangsúlyozta, hogy továbbra is harcolni fog azért, hogy Jászapáti más területein is épüljenek pályázati segítséggel kerékpárutak. Szertné, ha még biztonságosabban tudnának közlekedni a település lakói. A következő szakasz, amelyet meg kell megépíteni, az a Szent Imre iskolához vezető út.

Lehet folytatása a kerékpárútnak Apátin

Alig két hete, hogy átadták Jászapátin a Petőfi Sándor út mentén az újonan kialakított kerékpárutat és máris beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A település központtól az utolsó utcáig vezető úton ugyanis eddig nem történt kerékpáros baleset. Senkit nem sodortak el az autók, a biciklisek nagyobb biztonságban érzik magukat.

A lakók nagyon örülnek az új kerékpárútnak, amely véleményüket nemcsak hangoztatják, hanem le is írnak. A polgármesteri hivatal e—mail címére éppen két napja, hogy érkezett egy köszönő levél — mondja Bíró László, a műszaki osztály vezetője.

— Egy jászapáti lakos leírta, hogy nagyon szükséges volt már már ez a kerékpár út, amely a Jászkisér felé vezető úton haladók biztonságosabb közlekedését biztosítja. No, és persze azt is leírta, hogy köszönik szépen — tette hozzá az osztályvezető. Jászapáti csatlakozott ahhoz a térségi projekthez, amelyet a Jászsági Többcélú Társulás fog össze és a Közösségi Közlekedés fejlesztését célozza meg. Ebből a városközponttól a Szent Imre iskoláig vezető kerékpárutat, illetve több buszmegálló esőbeállójának kivitelezését szeretnék mielőbb megvalósítani. A 440 millió forintos 11 település projektjeit magába foglaló pályázatot november 23—án adták be a társulás szakemberei.

*

Nyolc utcát aszfaltoznak saját pénzből

Jászárokszálláson az önkormányzat saját beruházásában építteti meg nyolc utca burkolt útját. A település ugyan pályázott a fejlesztés finanszírozására, de a pályázat nem volt eredményes.

Az önkormányzat határozata szerint így is hozzálátnak a fejlesztéshez. A település bruttó értékben 53,8 millió forintot fordít a fejlesztésre. A Liszt, Kilián, Csörsz, Törőcsik, Zöldmező, Akácfa, Rózsa, valamint a Jászai utca burkolását a kivitelezőnek 2010. május végére kell befejeznie a szerződés szerint.

*

Újabb vállalkozásokat csábítanának az ipari parkba

Hamarosan elkészül az az üzemcsarnok, amelyet a jászfényszarui ipari parkban pályázati pénzből és saját forrásból valósít meg a parkot működtető önkormányzati cég.

2007-ben döntöttek arról, hogy a térség gazdasági fejlesztésében részt vállalnak és olyan, az ipari park központjában elhelyezkedő közel 1900 négyzetméteres üzemcsarnokot építenek, amit később bérbe adnak vállalkozásoknak. Ideális lehetőség ez elsősorban azoknak a cégeknek, amelyek a térség nagyobb vállalatainak beszállítói tevékenységét látják el.

A készülő beruházást mutatták be a térség, illetve az ide kötődő vállalkozások vezetői számára kedden délelőtt. Versegi László, a Jászfényszarui Ipari Centrum Kft. vezetője kalauzolta a jelenleg még építés alatt álló üzemcsarnokban az érdeklődőket. A 265 milliós forintos teljes beruházási költségű csarnok a második negyedévben készül el. Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester később egy konferencián köszöntötte a megjelenteket, amelyet a helyi Rimóczy kastélyban tartottak meg. A tanácskozáson többek között olyan cégek vezetői mondták el tapasztalataikat a leendő bérlőknek, akik már az ipari park területén működő vállalkozásokat vezetnek.

*

Megújítanák a művelődési ház előtti parkos teret

Kedvező hírek érkeztek a jászfényszarui pályázatok egyikéről. Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester elmondta, hogy pályáztak a Petőfi Művelődési Ház előtti park és környezetének rehabilitációjára.

Céljuk, hogy olyan közösségi találkozó hellyé alakítsák a parkot, amely a település lakói és a kor elvárásainak megfeleljen. Ugyanakkor a zöldterület növelését és játszótér fejlesztését is szeretnének megvalósítani. Információk szerint a 50 millió forintos pályázatból 49,6 milliót kapnak a környezet rehabiltációra európai uniós forrásból a jászfényszaruiak.

Forrás: Jászberényi HVI, szoljon.hu

Cikk megosztása