A február 21-24 között megrendezésre kerülő kiállítás során átfogó képet kaphatunk a teljes magyar élelmiszeripari, élelmiszer gépipari és gasztronómiai kínálatról. Egyidejű rendezvény a UKBA Nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítás. A két kiállításon a hazai piacvezető cégek színes kínálatával találkozhatnak az érdeklődők.
A 2010. évben először együtt rendezi a Hungexpo Zrt. az UKBA és a FOODAPEST kiállításait. A február 21-25. között sorra kerülő kiállítások komoly múltra tekintenek vissza, nemzetközi szinten sem lehet lebecsülni jelentőségüket. Szintén újdonság, hogy 2010-ben részlegesen a nagyközönség felé is nyitnak, hiszen az első és az utolsó nap, azaz február 21-e vasárnap és február 24-e szerda közönségnap lesz, amikor a belépőjegy árak a szakkiállításokon megszokott árszint alatt maradnak.
VILÁGVERSENYEK
A FOODAPEST-et olyan rangos világesemény kíséri, mint a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny, amit szakácsolimpiaként is szoktak emlegetni. A február 21-én és 22-én zajló hazai döntőn 8 magyar mesterszakács vesz részt. A zsűri magyar elnöke Kalla Kálmán mesterszakács, nemzetközi elnöke pedig Charles Tjessem, aki maga is Bocuse d'Or győztes volt korábban.
Február 23-án és 24-én pedig az UKBA keretében - Magyarországon először- Junior Cukrász Világbajnokság lesz.
VILÁGSZENZÁCIÓ: PAUL BOCUSE A FOODAPESTEN, GABRIEL PAILLASSON AZ UKBA-N
A FOODAPEST és a szakácsverseny vendége lesz Paul BOCUSE, a világverseny elindítója és mai aktív tagja. Az UKBA-ra és a Junior Cukrász Világbajnokságra pedig eljön Gabriel PAILLASSON a Cukrász világbajnokság "atyja". A világraszóló események egyben értékes kapcsolatokat is jelentenek, hiszen természetes módon a kiállításokra is jut a nemzetközi szakmai körök figyelméből. Kapcsolatok alakulnak a résztvevő országok szakmai szervezeteivel, a kereskedelmi kamaráikkal és szakembereivel.
Ez az első alkalom, hogy a két világhírű mester egy szakkiállításon együtt jelenik meg.
A cukrászok 2010-es világbajnokságán Brazíliától Japánig 12 ország fiatal versenyzői kápráztatják el a szakma képviselőit és a laikus nézőket egyaránt. Minden versenyzőnek eszközökkel teljesen felszerelt munkaállomás/box áll a rendelkezésére, melyekben a versenyfeladatokhoz szükséges összes munkafolyamat elvégezhető. Minden élőben, a helyszínen, közönség előtt készül. A munkaállomások/boxok előtt a nézők tribünről követhetik az eseményeket, kivetítők segítségével. A versenyt neves gasztronómiai szakemberek kommentálják. Az új nemzetközi cukrászati trendek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az íz mellett a látványra. A design elemek harmóniájának üzenete, mondandója, témája van, egyre több versenyt szerveznek irányított témaválasztással a nemzetközi porondon. Lesz cukrász termékverseny és bemutató, valamint kiállítás Kopcsik Lajos többszörös olimpiai bajnok, Guiness rekorder mestercukrász műalkotásaiból.
SZAKMAI PROGRAMOK
A világversenyek mellet mozgalmas és aktív programsorozattal, szakmai fórumokkal, workshopokkal, például a SIAL d'Or Nemzetközi termékverseny hazai zsűrizésével, a közönség bevonásával zajló Bor és Piac borteszttel, a hazai élelmiszerpiac versenyképességéről szóló előadásokkal egészül ki a program.
Forrás és további részletes információk: foodapest.hu/programok