„Lépéselőny a a társadalmi beilleszkedéshez vezető úton” TAMOP 5.3.1-08/2-2009-0046 rendezvénye

A „Pro-Team” Rehabilitációs Nonprofit Kft. az Észak-alföldi Munkaügyi Központ Baktalórántházi Kirendeltségével együtt tájékoztató napot tartott inaktív és munkanélküli ellátásban nem részesülő személyek számára.

A rendezvényen a projekt ismertetését követően az érdeklődők kérdéseire válaszoltak a képzést tartók, majd kapcsolatfelvételi adatlapot töltettek ki a megjelentekkel. Az esemény 12:00-kor ért véget.

*

Falunap Berkeszen

A Baktalórántházai HVI idei utolsó Falunapja szeptember 12-én, Berkeszen került megrendezésre.

A rendezvény már a délelőtti órákban megkezdődött, jelenkori és retroslágerek szóltak a hangszórókból, a gyermekvárat már 10 órától a birtokukba vehették a kisebbek.

Déltől ingyen ebéd, illetve zenés programok gondoskodtak a szórakoztatásról.

A nagyszínpadon dr. Nagy Gyula polgármester köszöntője után helyi, illetve a szomszédos településekről érkező előadók léptek fel.

Az ÚMVP szakmai sátorban Totó kitöltése után értékes nyereményekkel gazdagodhattak. Az este fénypontja a lelkes helyiekből álló, TV-s produkciót utánzó előadás volt, illetve az énekes Delhusa Gjon fellépése is sokakat a helyszínre csalogatott.

*

Városnap Nyírmadán

2009. szeptember 26-án, Nyírmadán, a Fő téren került sor az ünnepélyes várossá avatásra. A rendezvény fővédnöke, egyben a város kulcsának átadója Gráf József Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter volt.

Az egész napos kulturális programok, főzőverseny, illetve termékbemutató várta a látogatókat, a színpadon I. Város szépe választást tartottak, illetve népi, hagyományőrző előadások, népszerű popelőadók gondoskodtak a megjelentek szórakoztatásáról.

Éjfél előtt tűzijáték, majd hajnalig tartó utcabál zárta a rendezvényt.

*

Az ÚMVP III-as tengely támogatási határozatainak átadó ünnepsége

Baktalórántházán, a Kistérségi Szolgáltató Központ első emeletén került sor az ÚMVP III-as tengely nyertes pályázatainak támogatási határozatainak ünnepélyes átadó ünnepségére.

A rendezvény Szabados József elnök úr beszédével kezdődött, akit Gazda László országgyűlési képviselő követett. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részéről Takács Szabolcs, illetve Dankó Ildikó voltak jelen. A támogatási határozatok átvétele után rövid állófogadás zárta a rendezvényt.

*

Egyesületi taggyűlés

A Közép-Nyírségért és Rétközért Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület október 28-án tartott taggyűlésén a döntéshez szükséges többség megjelent.

Az első napirendi pont a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálata volt, majd a LEADER pályázati dokumentációról adott tájékoztatót Harcsa Krisztina.

*

A miniszterelnök látogatása Baktalórántházán

A miniszterelnök, Bajnai Gordon, és Ferge Zsuzsa, a Gyermekszegénység Program Iroda vezetője nyitotta meg a mai napon Baktalórántházán a Baktalórántházi Kistérség szervezésében létrejött Kistérségi Gyermekesély Irodát.

A Kistérségi Gyerekesély Iroda ünnepélyes megnyitóján köszöntőjében Simon József a Kistérség elnöke, üdvözölte elsősorban a jelenlévő, és a térségben élő gyerekeket, köszöntötte a megjelent Miniszterelnököt, Ferge Zsuzsát, a gyerekszegénység program elindítóját, Gazda Lászlót, Veres Jánost, Szabados József országgyűlés képviselőket, és a térség polgármestereit.

Baktalórántháza Kistérség elnöke elmondta, hogy 2008 – ban indították a gyerekszegénység elleni nemzeti programot, ami egy 3 éves program keretében zajlik. A komplex kistérségi gyerekesély program megvalósítására 500 millió Ft – ot kapott a kistérség. Emellett megemlítette, hogy az eddigi projekt is már több száz ember, több száz munkaórájának köszönhető. Bajnai Gordon, miniszterelnök, három nagy felelősségvállalásról szólt, ami a program kulcspontja, a közösségi felelősségről, ami a magyar gyerekek esélyeiért kell küzdjön.

Szólt a gyerekekhez, és az Ő felelősségüket abban határozta meg, hogy tanulással, sportbeli, vagy egyéb a jelenleg is megtekinthető rajzpályázatbeli teljesítményükkel tudnak tenni önmagukért. Ferge Zsuzsa, hangsúlyozta a megnyitón, a program célja az, hogy elérjék, a gyerekek akarjanak kezdeni valamit az életükkel, akaratuk ki tudjon bontakozni, és meg tudjon valósulni.

Az ünnepélyes megnyitót követően megtekinthették a résztvevők, a rajzpályázat győztes munkáit, és megnézhették a térségből érkező iskolás gyerekek Halász Judit – Így készült a Csiribiri – műsorát, amelyet a miniszterelnök Úr is megtekintett a gyerekekkel.

*

Munkaértekezlet Baktalórántházán

A Foglalkoztatási Programiroda kérdőívét, illetve a Cselekvési Tervét vitatták meg a Kereskedelmi és Iparkamara, a Mezőgazdasági Szaktanácsadó Hálózat, A Közép-Nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulás, A Közép-Nyírségért és Rétközért Helyi Akciócsoport, az Agrárkamara, illetve a Helyi Vidékfejlesztési Iroda képviselői 2009. december 11-én.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkájáról, aktualitásairól is beszámolt a HVI vezető. A rendezvény alatt a résztvevők abban állapodtak meg, hogy a jövőben hasonló közös egyeztetéseket is terveznek tartani.

Forrás: Baktalórántházi HVI

Cikk megosztása