Karcagi szobrász művét avatták Törökbecsén

A vajdasági Törökbecse Mezőtúr legrégibb, majd' négy évtizedes testvértelepülése. A kapcsolat most új, fontos elemmel gyarapodott.

Mezőtúr egy másfélszeres életnagyságú, bronz mellszobrot ajándékozott határon túli partnerének, amely Leiningen-Westerburg Károlyt, az 1849-ben Aradon kivégzett honvédtábornokot ábrázolja.

A szobor Karcag Munkácsy-díjas szobrászművészének, Györfi Sándornak a munkája, és szombattól Törökbecse római katolikus templomának kertjében áll. A szoborállítás költségeit négy és fél millió forintra becsülte dr. Draskovits Dénes mezőtúri polgármester, aminek túlnyomó részét a magyar partner fedezte, pályázati forrásokból.A magyarul egyáltalán nem tudó, német Leiningen-Westerburgnak a második világháború befejeztéig már állt szobra Törökbecsén, ami azonban a titói időkben megsemmisült. A tábornok kultusza amiatt ilyen élő arrafelé, mert - felesége révén - a vidék és a város egyik nagybirtokosa volt.
A szobor szombati avatójára eljött Törökbecsére Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal illetékes államtitkára, valamint Magyarország belgrádi nagykövete és a szabadkai magyar főkonzul, és legmagasabb szinten képviseltették magukat a vajdasági magyar szervezetek is.

*

Cserjék, sövények és fák díszítik a Túrkeve fő utcáit

A terveknek megfelelően október végére befejeződhet a „Közterületi rehabilitáció az élhetőbb és vonzóbb Túrkevéért” elnevezésű pályázat megvalósítása. A programban, a település központjában található közterületek járdáit újították fel, valamint fák és cserjék telepítésére is sor került. Telepítés Cserjék, sövények és fák díszítik a település fő utcáit

A terveknek megfelelően október végére befejeződhet a „Közterületi rehabilitáció az élhetőbb és vonzóbb Túrkevéért” elnevezésű pályázat megvalósítása. A programban, a település központjában található közterületek járdáit újították fel, valamint fák és cserjék telepítésére is sor került.
A cikk a hirdetés után folytatódik

A járda-felújítási tervek a Kis-Berettyó innenső oldaláig szóltak, az önkormányzat azonban mintegy 58 méteren saját költségéből a fürdő leágazásáig végezte el a felújítást. A hivatalos átadásra október utolsó hetében kerül sor. A járdaépítés során az önkormányzat részéről a műszaki ellenőr hibát talált a járdaszakasz egy részének a kivitelezésében. Ugyanis a töltőanyagban, amely az új járda alá került, sok volt az apró szemcsés anyag.

Emiatt a nagyobb méretű töltőkövek nehezebben ékelődtek ki, ami a burkolat stabilitását veszélyeztette. Az említett járdaszakasz ki lett cserélve, s a folytatásban az ellenőr folyamatosan ellenőrizte a töltőanyag összetételét. Emellett lakossági kérdésként fogalmazódott meg az, hogy a vasúti töltésből származó töltőanyag megfelel-e az előírásoknak. Mint azt Cseh Sándor polgármestertől megtudtuk, a kivitelező és a műszaki ellenőr bevizsgáltatta a töltőanyag minőségét, és azt építészetileg kifogástalannak tartotta. Egyébként felmerült annak a lehetősége is, hogy a felszedett régi járda betonját a helyszínen összetörik, és ezt használják töltőanyagnak. A szakértők azonban a nagy környezetszennyezésre és a nagy zajártalomra való tekintettel elvetették ezt az ötletet.

*

Iskolára, csatornára, pedagógusok képzésére kellettek a támogatások

A mezőtúri önkormányzat, a csökkenő költségvetési támogatás hatásainak ellensúlyozására, kiterjedt pályázati tevékenységet folytat. Ilyen módon teremt új forrásokat, a beruházásokra és a működés segítésére egyaránt. Az alábbiakban az idei év legfontosabb projektjeit foglaljuk össze. Fontos kérdésnek tekinti a városi önkormányzat a település infrastrukturális gondjainak megoldását. Ezek közül az elsők között szerepel a jelenleg környezetet veszélyeztető szennyvízkezelés átalakítása egy biztonságos, a természeti környezetet óvó, magas színvonalú gazdaságosan üzemeltethető technológiává, az iszapkezelés megoldásával.A projekt teljes költségvetése 30 millió forint, amiből 24,26 milliót pályázott meg az önkormányzat. A program 1. fordulójában elkészült a részletes megvalósíthatósági tanulmány, és kiválasztották a közbeszerzési tanácsadót, PR- lebonyolítót és a tervezőt.

Régi problémája volt a városnak az energiapazarló közvilágítás is. A költségek csökkentését fényáram-szabályozással érte el a város, amihez közel húszmillió forint támogatást nyert a város — a több mint 28,5 millió forint teljes költséghez. A fejlesztés a város 38 db közcélú transzformátor-állomását érintette. A szabályozó berendezést a 2009 tavaszán helyezték üzembe.
A város belterületi útjaira és közterületeire is ráfért egy kis felújítás. A rendkívül nagy terhelésnek kitett Széchenyi utca útburkolatának felújítása csaknem 14,5 millió forintba került, aminek felét sikerült régiós támogatásként elnyerni. A támogatás segítségével ez idáig az út legrosszabb állapotban lévő, 384 m hosszú szakaszát, a teljes burkolati hossz 70 százalékát sikerült felújítani.

Összesen 155 millió forint jutott idén Mezőtúr Székeskert és Bodzáskert városrészeinek csapadékvízcsatorna-hálózatának kiépítésére. Ebből 139,5 milliót nyert el támogatásként a város, és a különbözetet tette hozzá önerőként.
A projekt keretében ez év novemberére elkészült 3746 méternyi zárt, 4266 méternyi nyílt, burkolt csatorna. Megépült 113 tisztító- és 41 víznyelőakna. A beruházás megvalósulásával a minimálisra csökken a nagy esőzések után a belvíz által veszélyeztetett ingatlanok száma a városrészen.

Az idei év egyik legjelentősebb beruházása a Teleki Blanka Gimnázium épületén és udvarán folyik. A csaknem 130 millió forint teljes beruházási költséghez 89,6 millió forintot sikerült megpályáznia a városnak. A projekt keretében 2009-ben elkészül 1550 négyzetméternyi tető felújítása, kicserélik az összes nyílászárót, zárt csapadékvízcsatorna-hálózatot építenek ki, az épület körül 710 négyzetméter járda és térburkolat készül, és megvalósul 11 iskolai helyiség klímatizálásának csövezése.

Az óvodás gyermekekre is jutott idén pályázati támogatás. Összesen 9,3 millió forintért kicserélték a Harmatcsepp, a Százszorszép és a Mesekert óvodák összes külső homlokzati nyílászáróját. A költségekhez 7 millió forintot sikerült pályázati úton elnyerni. A beruházás eredményeképpen ezekben az óvodákban 10 százalékos energiamegtakarítás várható.

A mostanában sokat emlegetett kompetencia alapú oktatás bevezetésére Mezőtúr oktatási intézményeiben száz százalékos támogatást, 81,9 millió forintot kapott a város. A projektben négy intézmény, a Városi Óvoda és Logopédiai Intézet Gyermekkert Óvodája, a Kossuth Lajos és a Rákóczi úti Általános Iskol, valamint a Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium érintett. A május 5-ei döntés óta sikeresen lebonyolódott a közbeszerzési eljárás, és a terveknek megfelelően halad a pedagógusok továbbképzése.

*

Megszépült a mezőtúri vasútállomás

A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. 2008 tavaszán indította a Mezőtúr-Gyoma vasútvonal pályakorszerűsítési munkáit. A projekt alapvető célja a vasúti pálya átépítése, az óránként 160 kilométeres sebességű vonatközlekedésre való alkalmassá tétele, a szükséges biztosítóberendezések korszerűsítése, illetve a pályához kapcsolódó létesítmények, műtárgyak kialakítása volt.A vasútvonal felújításának folyamatában a mezőtúri állomás átépítését 2008-ra és 2009-re ütemezte a beruházó. Az átépítés novemberben befejeződött. A tenderben előírt vágányátépítési munkák mellet új, korszerű, és rendkívül hangulatos peronokat is létesítettek, az utasok szolgálatára, a vonalszakaszon egyedülálló műemléki jelleget erősítő perontetők építésével. Új térvilágítás épült ki az állomáson, a tizenkilencedik századi hangulatokba illeszkedő formákkal.

Új biztosítóberendezést és új, korszerű utastájékoztató rendszer is létesült az állomáson. Befejezés előtt áll, de részben már átadták az utasforgalomnak a gyalogos-aluljárót és a hozzá vezető járdát. Az aluljáróban, a mozgásukban korlátozott személyek számára, liftek kerültek kiépítésre.Felújították az állomáson található vízfolyások műtárgyait és hamarosan befejeződik a vasúti Berettyó-hidak korszerűsítése is.

— Az állomásunk alaposan megszépült, valóságos ékszerdoboz alakult itt ki a Budapest-Szajol-Lőkösháza fővonal mellett — nyilatkozta lapunknak dr. Szűcs Attila, a város jegyzője. — A peronok biztonságosan megközelíthetőekké váltak, s az aluljáró kapcsolatot biztosít az állomás és a Székeskert városrész között is. Az önkormányzat, az állomásrekonstrukcióhoz kapcsolódva, összesen tízmillió forintot költött egy összekötő gyalogjárda kiépítésére. Ehhez először meg kellett vásárolnunk a járdához szükséges területet, hiszen vasúti és az önkormányzati területek eredetileg nem kapcsolódtak egymáshoz közvetlenül.

*

Új eszközök segítik a közmunkát

Túrkeve város közcélú foglalkoztatásának hatékonyságának növelésére korszerű városüzemeltetési eszközök beszerzésére pályázott. A beadott pályázat sikeresnek bizonyult, az összesen 14 983 375 forint támogatás elnyerésével a településnek lehetősége lesz új eszközök beszerzésére. A jelenleg közbeszerzés alatt álló pályázatból vásárolt új eszközöket várhatóan 2010 januárjában vehetik birtokba a közcélú foglalkoztatottak.

*

Fejlesztések a városi Gyógyfürdőben

A Túrkevei Gyógy – és Élményfürdő területén 2009-ben is több fejlesztés valósult meg, kisebb részben pályázat útján nyert forrásból, nagyobb részben az Önkormányzat saját forrásának felhasználásával. Jelenleg is folyamatban van a gyógyfürdő vizesblokkjának felújítása, a fedett gyógymedence tetőszerkezetének, illetve a külső gyógymedence túlfolyójának a javítása.A gyógyfürdő területén lévő járdák közel 2,5 millió forint felhasználásával kerültek felújításra, a fürdő sportpálya fejlesztése 2 100 000 forint pályázati támogatással valósult meg.

*

Negyedik alkalommal töltik a kolbászt a Böllértalálkozón

A 2007. januári első rendezvény óta immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre 2010. február 13-án Túrkevén a Böllértalálkozó.

A szervezők a rendezvényt a hagyományos népi disznóvágások hangulatának felélesztése céljából indították útjára. Az idelátogatók ugyanis betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás teljes folyamatába a szúrástól a kolbásztöltésig.

Az érdeklődők folyamatosan megkóstolhatják a résztvevő böllérek által készített ételeket, a sátrakban hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát, stb. kínálnak a vendégeknek. A jelentkező csapatoknak egységes sátrakat biztosítanak a rendezők, illetve külön-külön elkerített udvarok lesznek kialakítva a vágás, feldolgozás helyszíneként. Ezenkívül lesz malacsütés, pálinkakóstolás, zene, tánc, egyszóval igazi régi disznótoros hangulat. Egy központi rendezvénysátorban az eseményhez kapcsolódó kulturális, zenei programokkal szórakoztatják az érdeklődőket, majd az este eljövetelével ugyanitt a megfáradt böllérek, csapataik és természetesen a kitartó vendégek közös vacsorán, disznótoron vehetnek részt, ahol asztalra kerülnek a hagyományos disznótoros ételek, s nem fognak hiányozni az asszonyok által elkészített sütemények sem.

A találkozó a Túrkevei Gyógy- és Élményfürdő szomszédságában, a Thermália Apartman területén, kellemes környezetben kerül megrendezésre, így a résztvevők felüdülésként - hasonlóan a tavalyi évhez - a termálvíz gyógyító és egyes esetekben józanító hatását is élvezhetik. A szervezők továbbra is várják böllér csapatok jelentkezését.

*

A helyi buszközlekedést „maszekba” adhatják

A mezőtúri képviselő-testület a múlt heti ülésén úgy döntött, hogy módosítja a helyi buszközlekedésre vonatkozó közszolgáltatási szerződését a Jászkun Volán Zrt.-vel. Jelentősen könnyítheti a közlekedési cég dolgát, hogy immár korlát nélkül jogosult alvállalkozót alkalmazni a helyi járatokon, s így csökkenhet az itt keletkező veszteség. A tavalyi — önkormányzat által kompenzálandó — 2,7 millió forint volt ezen a tevékenységen

Forrás: Mezőtúri HVI, szoljon.hu, mezotur.com

Cikk megosztása