Az unió élelmiszerbiztonsági területen működő gyorsriasztási rendszerében (RASSF) hazánk 54 esetben volt érintett, 9 esetben volt szükséges Magyarországról kiinduló eljárást kezdeményezni.

Az élelmiszer- és takarmányellenőrzés során 90 ezer mintát vizsgáltak meg a szakemberek tavaly – mondta Dr. Bognár Lajos, élelmiszerlánc-biztonsági elnökhelyettes, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) értékelő tájékoztatóján. Csökkent, de még így is megközelítette a 180 millió forintot az ünnepekhez kapcsolódó, illetve a nyári idegenforgalmi, és az őszi szüret idején lefolytatott élelmiszer ellenőrzési akciók során kiszabott bírságok nagysága.

A mézhamisítások kiszűrésére irányuló ellenőrzéseken túl folytatódott az élőállatok szalmonella-mentesítése: az emberre veszélyes szalmonellatípusok (Salmonella Enteridis, Salmonella Typhimurium) előfordulása a tenyész-állományokban egy százalék alatt maradt (0,87 százalék), míg a tojóállományokban 3,7 százalékos volt a fertőzöttség.

A 2008-as évhez képest csökkent az élelmiszer eredetű tömeges méretű megbetegedések száma. A vizsgált zöldség- és gyümölcsfajták kevesebb mint egy százaléka bizonyult növényvédőszerrel szennyezettnek, elsősorban a harmadik országokból érkező szállítmányok kapcsán merültek fel problémák. A borhamisítások felderítésére tavaly több új berendezést állítottak üzembe, a hivatal ellenőrei összesen kilenc esetben éltek kifogással, a borászatban nem megengedett anyag használata miatt.

Az MgSzH összesen 2700 hektáron kezdeményezett parlagfű-irtást, annak elmaradása miatt 46 millió forintra büntették meg a hanyag földtulajdonosokat. Dr. Bognár Lajos jelezte továbbá: az északi régió vaddisznó-állományában megjelent klasszikus sertéspestis járvány már visszavonulóban van.

Franciaország után továbbra is hazánk számít a második legnagyobb vetőmag-előállító tagállamnak az EU-ban – hangsúlyozta Lajkó Ákos, a MgSzH természeti és genetikai erőforrásokért felelős elnökhelyettese. Tavaly 136 ezer hektáron termeltek hazánkban vetőmagot, öt százalékkal nőtt a magyar termőterületek nagysága.

Az évértékelőn elhangzott, múlt évben 7000 hektár új vadászterület alakult ki Magyarországon. Vadászbalesetek miatt 28 millió forint bírságot, a beszerzési ár alatti értékesítést ellenőrző vizsgálatok során pedig összesen 207 millió forintos szabott ki a hivatal a különböző élelmiszer áruházakra.

Az agrártámogatások feltételeként bevezetett, az EU által előírt új ellenőrzési rendszer kapcsán Lajkó Ákos sikeresnek ítélte a gazdálkodók felkészítését. Mint elmondta, a kölcsönös megfeleltetési rendszer ellenőrzéseinek 74 százaléka során nem találtak hiányosságot.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása