Az „Álmodd meg településed, szűkebb, vagy bővebb pátriád jövőjét!” című makett-pályázatot tavaly októberben, két kategóriában hirdette meg az Abaúj LEADER Egyesület.

Az általános iskolák 5-8. osztályos tanulói részére háromfős munkacsoportokban pályázhattak, iskolánként maximum három munkacsoporttal; míg a középiskolások egyénileg készíthettek pályamunkákat, iskolánként maximum ötöt.

A fiatalok az ÚMVP III-as tengelyének falumegújítás- és fejlesztés, valamint vidéki örökség megőrzése jogcímekben, valamint mikrovállalkozások és turisztikai fejlesztések témakörben foglaltak szerinti pályázati lehetőségekre készített makettjeiket nevezhették. A kiírás értelmében a pályázóknak egy elképzelt fejlesztést ábrázoló makettet kellett készíteniük, legfeljebb 100x80x60 cm méretben, kizárólag természetes anyagok felhasználásával.

A felhívást valamennyi abaúji általános iskolának és középiskolának megküldte a helyi LEADER Egyesület, ahová összesen 19 pályaművet juttattak el négy iskola tanulói az alábbiak szerint:
* Zrínyi Ilona Általános Iskola és Művészeti Alapiskola, Encs: 9 pályamű 11 gyermektől. Felkészítő tanár Rozim János.
*Szepsi Csombor Márton Gimnázium, Szakképző Általános Iskola, Szikszó: 6 pályamű 9 általános iskolás és 3 középiskolás tanuló. Felkészítő tanár Puskásné Pásztor Márta.
* Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola és az Abaújszántói Szepsi Csombor Márton Általános Iskola Telkibányai Tagiskolája, Telkibánya: 3 pályamű, 9 gyermektől. Felkészítő tanár Bereczki Béla.
* Göőz József Általános Iskola, Aszaló: 1 pályamű, 3 gyermektől. Felkészítő tanár Nagy Beáta.
A pályázaton összesen 35 tanuló, köztük 32 általános iskolás korú, és 3 középiskolás diák vett részt.

A legjobbak

A kreatív ötleteket megformázó alkotásokat háromtagú bíráló bizottság értékelte, melynek elnöke Borsos István szobrászművész volt. A döntésben segítségére volt Kiss László gimnáziumi tanár, festőművész valamint Kércsi Tibor, az encsi művelődési ház igazgatója is. Az ünnepélyes eredményhirdetésre december 16-án került sor. A bíráló bizottság az alábbi pályaműveket találta a legjobbaknak.

Középiskolások:
I. helyezett: Batári Fruzsina, Szikszó, Művelődési Központ terve
II. helyezett: Tóbiás Dániel, Szikszó, Közösségi Ház terve
III. helyezett: Gulyás Ádám ,Szikszó, Díszkapu terve
Felkészítő tanáruk Puskásné Pásztor Márta.

Általános iskolások:
I. helyezett: Kurek Fanni, Szikszó
Kemény Petra ,Szikszó
Csáki Orsolya, Szikszó (Vasútállomás és Kalandpark terve)
Felkészítő tanáruk Puskásné Pásztor Márta.

II. helyezett: Bodnár Márk Ármin, Aszaló
Tóth Dániel, Aszaló
Juhász József, Aszaló (Iskola mögötti terület beépítése Aszalón)
Felkészítő tanáruk Nagy Beáta.

Molnár Benedek, Encs (Abaújvári földvár helyreállítási terve)
Felkészítő tanára Rozim János.

III. helyezett: Czuczor Andor Vászoly, Telkibánya
Márton Loretta, Telkibánya
Turi Enikő ,Telkibánya (Falu főtere téli díszben korcsolyapályával)
Felkészítő tanáruk Bereczki Béla.

Különdíjat ajánlott fel és adott át Kércsi Tibor, az encsi József Attila Művelődési Ház igazgatója a Vízipark és Wellness Központ című alkotásért, melyet egy másik szikszói csapat kapott. A Pénzeli Petra, Kemény Helga, Brünner Erik alkotta különdíjas csoport felkészítő tanára Puskásné Pásztor Márta volt.

Jutalomkirándulás Budapesten

A díjazottak alkotótársaikkal együtt január 29-én egy budapesti kiránduláson is részt vettek. Telkibányáról, Aszalóról, Encsről, Forróról, és természetesen Szikszóról külön autóbusszal vágtak neki az útnak a diákok. Első útjuk a Parlamentbe vezetett, ahol az üléstermen kívül többek között megcsodálták az Országház méretarányos makettjét, amelyet egy miskolci házaspár négy millió gyufaszálból készített el. A Millenáris Parkban található BRFK és a CSI interaktív kiállítás révén bepillanthattak a helyszínelők munkájába, délután pedig szemügyre vették a világhíres trófeákat és értékes fegyvereket a Mezőgazdasági Múzeum Vadászati kiállításán.

Forrás: Abaúj LEADER Egyesület

Cikk megosztása