Ígéretes jövőkép Szentgotthárdon

Rendkívüli ülésen a képviselő-testület döntött a település megújítását szolgáló uniós pályázat benyújtásáról. A grémium biztosítja az ehhez szükséges 82 milliós önerőt, amelynek jó ötszörösét is el lehet nyerni.

A Városközpontok funkcióbővítő megújítása a nem megyei jogú városokban című támogatási konstrukció részeként elkészült az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS), amely a Rába-parti kisváros jelenlegi helyzetének értékelését, továbbá a középtávú (2010-2016) fejlesztési programját, és a jövőképet (2025-2030) is tartalmazza. Az őrségi kisváros ahhoz szeretne jelentős támogatást kapni, hogy újjászülethessen a színház, a polgármesteri hivatal (kolostor), és a belváros egy része is. A városközpont mellett a fejlesztési tervek további kiemelt területét képezi a termálfürdő és rekreációs központ, valamint a kaszagyári tömb.

A képviselő-testület a pályázathoz szükséges önerőt csaknem 82 millió forintban, a 2011. és 2012. évi költségvetés terhére nyújtja. A pályázat összköltsége meghaladja a 432 milliót. A testület a pályázathoz a Pannon Kapu Kulturális Egyesület (PKKE) részére a szükséges önerőt – 2 millió 255 ezer forintot – átadja. A projekt kidolgozásában, koordinálásában oroszlánrészt vállalt a szombathelyi BFH Európa Kft., valamint a budapesti Vital Pro Kft.

A tavalyi év végéig elektronikus levélben bárki kifejthette a pályázattal kapcsolatos nézetét, a végleges munkaanyag ezt követően készült el, illetve került az év első munkanapjain az önkormányzat bizottságai elé, ezután döntött a pályázat benyújtásáról a képviselő-testület. A pályázat segítségével sor kerülhet az utóbbi évek legjelentősebb városfejlesztési projektjének megvalósítására. A rehabilitációs beavatkozások figyelembe veszik az úgynevezett fenntartható területhasználati elveket, az esztétikus, környezetbe illeszkedő és minőségi műszaki megoldásokat az ingatlanok megújításakor. A városrehabilitációs tevékenységeknél kiemelten kezelik az energiahatékony megoldásokat, az akadálymentesítést, a zöld területek kialakítását.

Forrás: ŐRSÉG Határok Nélkül Egyesület

*

Különleges bemutatóközpont az Őrségben

Európában is egyedülálló kutató és bemutató központot hoz létre az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága a Szentgotthárdhoz tartozó Farkasfán található Meteorológiai Állomáson. Az Országos Meteorológiai Szolgálat már nem működteti tovább, a nemzeti park viszont lehetőséget látott benne, így 28 év után új funkciót kaphat az épület.

Napenergiával és a föld hőjének hasznosításával működtetik majd a védett területen épült, 300 négyzetméteres állomást. „Itt az igazgatóságunk a környezeti nevelésnek, az ökoturizmusnak egy új bázisát szeretné felépíteni, hiszen a klímával, az időjárással, a meteorológiai jelenségekkel nap, mint nap találkozunk” – mondta el Márkus Ferenc, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója.

Az állomás alig 3 évtizede létesült, de több mint 100 éve gyűjtik már ebben a térségben az időjárási adatokat, ami komoly alap a kutatóknak. A tervek szerint a jövőben nem csak globális és a helyi klíma változásait fogják itt mérni és kutatni, de ezt megmutatják majd a nagyközönségnek is.

A földszinten maradnak a meteorológusok, az épület többi része viszont a bemutató központ lesz. A kupolában lévő radar helyére csillagvizsgálót álmodtak, az épület körül pedig öko-kemping, madárbarát kert, őshonos gyümölcsös, tanösvény és az Őrség vízi világát bemutató élőhely is várja majd a látogatókat.

Forrás: www.gotthardtv.hu

*

Természetvédelemre nyert támogatást az Őrség Nemzeti Park

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjából 350 millió forint támogatást nyert „Komplex élőhely-rekonstrukciós tevékenység az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén” című projektjével. A beruházás önerő nélkül valósul meg.

Dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta, hogy a tervezési munkákat követően 2010-ben kezdődik el a kivitelezés, és három év áll rendelkezésre a program befejezésére. A projekt segítségével az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság gyakorlati lépéseket tesz az ember és az őrségi táj harmóniája, a tájpotenciál és a veszélyeztetett természeti értékek védelme érdekében. Az igazgatóhelyettes hozzátette, a program hat részből áll.

Mintegy 300 hektár gyepet rekonstruálnak, a gyepterületekről cserjéket, fás szárú növényeket távolítanak el. A kitermelt növényeket pedig elszállítják a területről. Közel öt hektárról termelik ki az Őrségben az őshonos növényeket kiszorító fehér akácot. Őriszentpéter, Szalafő és Kondorfa térségében a kisparcellás birtokszerkezet az elmúlt évtizedekben eltűnt, mivel nagy területű szántókat alakítottak ki. Ezeket a parcellákat a pályázat során mozaikossá teszik: időszakos vizes élőhelyeket alakítanak ki a vízimadarak számára, valamint őshonos facsoportokkal tagolják a homogén területeket. Ötven fél-egy méter mély, hat méter átmérőjű tókához hasonló tavat hoznak létre az őrségi erdőkben, amelyek a klímaváltozás következtében fokozottan veszélyeztetett kétéltűek számára nyújtanak menedéket. Szentgotthárd térségében a nemzeti park igazgatóság olyan kétéltűvédelmi beruházást tervez, amely megszünteti a Hársas-tó menti közúton a barna varangyok évtizedek óta tapasztalt tömeges pusztulását. Tizenhárom békaátjárót és 1700 méter hosszú terelőfalat építenek ki.

Forrás: ŐRSÉG Határok Nélkül Egyesület

*

Megújulhat a háziorvosi rendelő

Szentgotthárd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete decemberi ülésén támogatta a háziorvosi rendelő épületének felújítását célzó pályázat benyújtását az NYDOP-2009-5.2.0/A pályázati kiírás keretében.

A pályázat tárgya a háziorvosi rendelő épületének komplex akadálymentesítése, továbbá fűtéskorszerűsítés, vízellátási és villamos rendszerek korszerűsítése, a fogyasztás külön mérhetővé tétele, valamint – amennyiben az építési költségeken túl maradnak szabad források – eszközbeszerzés.

A pályázaton elnyerhető maximális támogatás 50 000 000 forint 90 százalékos támogatási intenzitással számolva ez legfeljebb 55 555 555 forint összköltségű beruházást jelent, aminek az önereje maximum 5 555 555 forint, ezért a képviselő-testület úgy döntött, hogy a pályázat önerejét legfeljebb ekkora összegben az Önkormányzat 2010. évi költségvetésében, a 2010. évi pályázati alap terhére biztosítja.

Forrás: www.szentgotthard.hu

*

Sikeres pályázat a szentgotthárdi Liget felújítására

Támogatásban részesült az Önkormányzat által a Nyugat-Dunántúli Operatív Program 2009-3.1.1/C Kisléptékű, pontszerű kisvárosi fejlesztések konstrukcióra Szentgotthárd városközponti Liget fejlesztése címmel benyújtott pályázat. Az igényelt 50 millió forintot (90 %-os támogatási intenzitással) ítélte meg a Regionális Fejlesztési Tanács a város részére.

A projekt összköltsége 55 555 556 forint, amelyből a kivitelezésre fordítandó összeg 52 538 556 forint. Jelenleg a kiviteli tervek elkészítése van folyamatban, ezt a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás lefolytatása követi.
A megvalósítási munkák várható kezdete: 2010. június.

A pályázat műszaki tartalma:
* a terület vízelvezetési problémáinak megoldása feltöltéssel
* a belső sétautak és külső járdák felújítása (Arany J. u. és Vörösmarty u. oldalon)
* a növényzet megújítása (sorfák, díszcserjék, évelők telepítése, füvesítés, gyeptéglázás a játszótéren)
* csapadékvíz elvezető hálózat, locsolóvíz hálózat és térvilágítás alépítményeinek kiépítése
* új padok és hulladékgyűjtők kihelyezése
* játszótér felújítása, új játszótéri eszközök telepítése a hozzájuk tartozó ütéscsillapító burkolatokkal (műfű, gumiburkolat).

Forrás: www.szentgotthard.hu

Forrás: ŐRSÉG Határok Nélkül Egyesület

Cikk megosztása