A teljes felújítás a fehérvárcsurgói kastély turisztikai vonzerejét is növelheti, így kiteljesedhetnek az 1994-ben megfogalmazott fejlesztési tervek.

A kastély építtetőjének ükunokája által 1994-ben életre hívott Károlyi József Alapítvány egyik célja, hogy helyreállítsa, és kulturális találkozóközponttá alakítsa Fejér megye egyik legszebb épületegyüttesét.

Az 1997-ben megkezdett felújítási munka befejezését segíti az alapítvány által, az Európai Unió támogatásával működő operatív programtól elnyert 462 896 851 forintos támogatás, amelynek révén a kastély főépülete és közvetlen környezet újulhat meg.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély felújításának befejezése, a turisztikai attrakció kiteljesedése címet viselő pályázatunk jelentősége abban áll, hogy lehetővé teszi a több mint 10 éve elkezdett helyreállítási munkák lezárását – mondta Bendi Lajos, az alapítvány képviselője. Nyilvánvaló, hogy a teljesen felújított kastély turisztikai vonzereje jóval nagyobb lesz, így kiteljesedhetnek az 1994-ben megfogalmazott terveink, illetve nagyobb konferenciáknak és rendezvényeknek is otthont adhat a megszépült épületegyüttes. A KDOP 2.1.1/B 2008 számú pályázatának végrehajtása 2011. május 31-ig tart.

A kivitelezőt nyílt közbeszerzési pályázat útján még tavaly ősszel kiválasztották, így a jelentős műemléki referenciákkal rendelkező – székesfehérvári Romkert, Szépművészeti Múzeum, Cseszneki vár – Nemes és Társai Kft. már 2009 végén munkához látott. Jelenleg előkészítő szakipari, épületgépészeti és elektromos alapszerelési munkák zajlanak. – Természetesen, a felújítás idején is várjuk a látogatókat, hiszen a kastélyban élő Károlyi család irányításával működő alapítvány ebben az évben is számtalan programot szervez – tette hozzá Bendi Lajos.

A Heinrich Koch bécsi építész tervei alapján 1844 és 1853 között klasszicista stílusban épült, majd 1910 körül romantikus stílusban átalakított kastélynak a II. világháborút követően többféle funkciója volt. 1979-re olyan rossz állapotba került, hogy az akkor ott működő gyermekotthont ki kellett költöztetni belőle. Két évtizedig üresen állt. A kastélyépítő Károlyi György ükunokája, a korábban Párizsban élt Károlyi György a helyreállítás elindítása végett 1994-ben hívta életre a Károlyi József Alapítványt.

Forrás: fejermegye.com, MTI

Cikk megosztása