A Új Magyarország Fejlesztési Terv közlekedési operatív programjából (KÖZOP) juthat 100 százalékos támogatáshoz az új kompjárat megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése, amelyhez hamarosan – a kiértesítést követő támogatási szerződés aláírása után – közbeszerzési eljárást indít a hajózási cég.

Lain Ferenc a projektgazda Balatoni Hajózási Zrt. műszaki igazgatója elmondta, a térségben felmerült igény miatt már négy éve dolgoznak a projekt előkészítésén, több millió forintot elköltve minden lehetséges előtanulmányra, de az eddigi taktika nem vált be. Sem régiós szinten, sem részeire bontva nem sikerült uniós támogatást nyerni a beruházáshoz. – A mostani döntés egyelőre maximum 50 millió forintig terjedő támogatásról szól, de nagy áttörést jelent, hiszen jelzi, hogy mind a kormányzat, mond az irányító hatóság támogathatónak tarja a beruházást. A további támogatás így kifejezetten szakmai alapon, a részletes társadalmi vita után, a megvalósíthatósági tanulmány alapján dőlhet el – tette hozzá.

Korábbi tájékoztatás szerint a második balatoni komp ügye már régóta élvezi a régió vezető szervezeteinek támogatását, azonban a közlekedési tárcáét csak az elmúlt fél évben nyerte el. A mellette szóló érvelések szerint közlekedési, környezetvédelmi előnyökkel járna, és újabb turisztikai vonzerőt teremtene az üdülőrégióban.

A Fonyód-Badacsony között tervezett kompátkelő csökkentené a szántódi rév és a Tihanyi-félsziget, valamint a tó nyugati településeinek terhelését, közvetlenebb összeköttetést biztosítva déli part mentén haladó M7-es autópálya és az északi part között. Az 5,5 kilométeres Fonyód-Badacsony közötti távot az új kompjárat 20 perc alatt tenné meg. A meglévő kikötők, utak átalakítása, hajók beszerzése, valamint a járulékos infrastrukturális beruházások mai áron 7,5-8 milliárd forintba kerülnek. Az új 60-65 méter hosszú komphajók 48-50 autó és az egyéb terheléstől függően 350-1 000 utas szállítására lennének képesek. Az előtanulmányok szerint ezen a személyhajózási útvonalon jelenleg évente 100-120 ezer utas közlekedik. A személyforgalom átvételével önfenntartó lehet az új kompjárat, a szállított gépjárművek utáni bevétel pedig már hasznot hozna. A becslések szerint a szántódi rév gépjárműforgalmának 20-25 százaléka, évi 70 ezer autó terelődne át az új kompjáratra, és minimum még egyszer ennyi jármű szállítására lenne igény évente.

Lain Ferenc hangsúlyozta, szeretnék legkésőbb április végéig lebonyolítani a közbeszerzést. Egy teljes balatoni szezon közlekedési viszonyainak, terhelhetőségének pontos mérésére van ugyanis szükség a megvalósíthatósági tanulmányhoz. A beruházás a további támogatása esetén két éven belül készülne el, vagyis ha a részletes tanulmányok igazolják a létjogosultságát, leghamarabb 2013-tól közlekedhet a második balatoni kompjárat.

Forrás: MTI

Cikk megosztása