9/2010. (II. 4.) FVM rendelet a szeszesitalpiac ellátását szolgáló bor lepárlásához a 2009/2010. borpiaci évben nyújtott támogatás feltételeiről.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdés a) pontjában, valamint a szőlőtermelésről és borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

A támogatás jogosultja:

1. § Támogatást igényelhet az a természetes személy vagy gazdálkodó szervezet (a továbbiakban: kérelmező), aki vagy amely:
a) saját termelésű vagy vásárolt, Magyarországon termett szőlőből készített bort mezőgazdasági eredetű termékek lepárlását kereskedelmi céllal végző alkoholtermék adóraktárral (a továbbiakban: lepárlóüzem) kötött szállítási szerződés (a továbbiakban: szerződés) alapján lepárlásra beszállítja, és
b) telephelyén működő természetes személy, gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó ellen a borászati hatóság a 2007/2008., a 2008/2009. vagy a 2009/2010. borpiaci év során az alábbi jogerős intézkedések egyikét sem foganatosította:
ba) a borászati üzem legfeljebb 30 napra történő ideiglenes bezárása, gép, felszerelés, berendezés működésének, csomagolóanyag felhasználásának, tárolóhely vagy szállítóeszköz használatának megtiltása, újbóli működésének, használatbavételének, használatban tartásának feltételhez kötése,
bb) a borászati üzem területén vagy a kereskedelmi forgalomban talált közfogyasztásra, tovább feldolgozásra alkalmatlan borászati termék megsemmisítésének vagy lepárlásának elrendelése.

A támogatási keretösszeg, a támogatás mértéke:

2. § (1) E rendelet alapján a szeszesitalpiac ellátását szolgáló borlepárlás támogatására fordítható keretösszeg 981 000 eurónak megfelelő forintösszeg.
(2) A támogatási kérelmek elbírálása a beérkezés sorrendjében történik, legkésőbb 2010. április 12-ig.
(3) A támogatási keret túligénylése esetén a keretkimerülés napján beérkezett kérelmek közötti sorrendet az alábbi szempontok figyelembevételével kell kialakítani:
a) elsőbbséget élveznek a szőlő-bor ágazatban működő, a termelői csoportokról szóló 81/2004. (V. 4.) FVM rendelet alapján elismert termelői csoportok kérelmei,
b) amennyiben az a) pont szerinti kérelmezők részére megállapított támogatási összeg nem meríti ki a rendelkezésre álló támogatási keretösszeget, úgy a kérelmek közötti sorrend a kérelmezők által lepárlásra felajánlott bor térfogatszázalékban kifejezett tényleges alkoholtartalma szerinti növekvő sorrenddel azonos,
c) amennyiben a b) pont alapján megállapított sorrendben legalább két tétel térfogatszázalékban kifejezett tényleges alkoholtartalma azonos, úgy a térfogatszázalékban kifejezve azonos tényleges alkoholtartalmú tételek közötti sorrendet a lepárlásra felajánlott bor mennyiségének növekvő sorrendje határozza meg.
(4) Amennyiben egy kérelmező több, eltérő alkoholtartalmú bortételt is felajánlott lepárlásra, úgy a bortételek alkoholtartalmának az egyes bortételek hektoliterben kifejezett mennyiségével súlyozott átlagát kell figyelembe venni a sorrend felállításánál.
(5) Támogatás a beszállított bormennyiség termőterülete után, 1 465 €/ha-nak megfelelő forintösszegben jár azzal, hogy hektáronként legalább 70, de legfeljebb 84 hl bor támogatott lepárlása kérelmezhető. A hektáronként beszámított alkohol mennyiségének el kell érnie a 840 hektoliterfokot.

A támogatási kérelmet e rendelet hatálybalépésének napjától 2010. március 24-ig lehet benyújtani.

- 17/2010. (II. 05.) számú MVH Közlemény

Forrás és részletek: fvm.gov.hu

Cikk megosztása